ΟΠΟΙΟΣ… ΑΝΤΕΞΕΙ
Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στις Τράπεζες, στα μέσα μαζικής μεταφοράς μαζί με επιμέρους κλάδους εργαζομένων, συνεχίζουν, παρά τις ποικίλες επιθέσεις που δέχονται, τις κινητοποιήσεις τους, ενώ δικηγόροι, μηχανικοί, γιατροί, φαρμακοποιοί, δικαστικοί επιμελητές θα κλιμακώσουν τις αντιδράσεις τους.
Και ενώ η χώρα βυθίζεται σε κοινωνικό χάος, τόσο ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής όσο και το επιτελείο του εμφανίζονται αδιάλλακτοι στη προώθηση του επίμαχου νομοσχεδίου, που σπρώχνει στην εξαθλίωση τους φτωχούς και στη φτώχεια τα μεσαία εισοδήματα. Κυβερνητικοί κύκλο, δεν απέκλειαν να υπάρξουν «οριακές αλλαγές» κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου, οι οποίες όμως δεν θα αλλάζουν τη φιλοσοφία και την ιδεολογική του κατεύθυνση, που είναι:
• Οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι να πληρώσουν «το μάρμαρο» της λεηλασίας, της χρησιμοποίησης, της κακοδιαχείρισης των αποθεματικών των ασφαλιστικών τους Ταμείων, για να σωθεί το ασφαλιστικό σύστημα. Αντιθέτως «ανέγγιχτα» παραμένουν το κράτος, οι μεγαλοοφειλέτες, οι τραπεζίτες, οι επιχειρηματίες, οι μεγαλομέτοχοι και όλοι όσοι «ωφελήθηκαν» από τις εισφορές των εργαζομένων.
Όπως επισημαίνουν Συνδικάτα και εμπειρογνώμονες:
• Το ΙΚΑ είναι θέμα χρόνου για να βουλιάξει οικονομικά, υπό το βάρος των ελλειμμάτων των Ταμείων που εντάσσονται σ’ αυτό, με συνέπεια, πολύ σύντομα να εξαναγκαστεί να περικόψει τις ήδη πενιχρές παροχές του.
• Το εισόδημα των συνταξιούχων περιορίζεται δραματικά μετά το πετσόκομμα, χωρίς μελέτες και σχεδιασμό, των Επικουρικών Συντάξεων.
• Οι νέοι των 700 ευρώ και της μερικής απασχόλησης, αν καταφέρουν να καλύψουν τον απαιτούμενο χρόνο, θα έχουν (και αυτοί) εξευτελιστικές συντάξεις.
• Οι εργαζόμενες μητέρες φορτώνονται χρόνια δουλειάς, χωρίς να δημιουργηθούν βρεφονηπιακοί σταθμοί, και κυρίως, χωρίς να διασφαλίζεται η θέση εργασίας τους, σε περίπτωση που θελήσουν να κάνουν χρήση του επιπλέον 6μήνου που τους χορηγείται μετά το τέλος της λοχείας τους (σ.σ.: Ένα 6μηνο που πληρώνεται από τον ΟΑΕΔ).
• Η εξοντωτική ποινή του 6% για κάθε χρόνο πρόωρης συνταξιοδότησης καταδικάζει ουσιαστικά στην πείνα κάθε άνδρα ή γυναίκα που θα θελήσει να εγκαταλείψει τον εργασιακό βίο πριν από τα προβλεπόμενα (αυξημένα) όρια συνταξιοδότησης.
«Αυθαίρετη κατασκευή» χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, που υπογραμμίζει ότι «μόνο η είσπραξη του 20% της εισφοροδιαφυγής θα επέφερε όφελος βιωσιμότητας κατά 7,5 χρόνια στο σύστημα και αύξηση αποθεματικών κατά 40%». Σημειώνεται πως:
• Το συνολικό κοινωνικό και οικονομικό κόστος των μέτρων υπολογίζεται στα 320 εκατ. ευρώ τη στιγμή που οι οφειλές του Δημοσίου στα Ταμεία, μόνο κατά τη διάρκεια της θητείας της ΝΔ, κυμαίνονται στα 10 δισ. ευρώ!
Με κοινή δήλωσή τους οι αντιπρόεδροι της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, κ. Αλέκος Καλύβης και Ηλ. Βρεττάκος αντίστοιχα, καλούν όλους τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις και υπογραμμίζουν ότι το «νομοσχέδιο – έκτρωμα» οδηγεί στη συνολική υποβάθμιση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης και στην ιδιωτικοποίησή της.
Ο κ. Καλύβης επισημαίνει, ιδιαίτερα, το γεγονός πως στην Εισηγητική Έκθεση του νομοσχεδίου υποστηρίζεται ένα νέο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης που στηρίζεται σε τρεις πυλώνες:
• Στην Κύρια και Επικουρική Ασφάλιση.
• Στα Επαγγελματικά Ταμεία (είχε ψηφιστεί επί ΠΑΣΟΚ).
• Στην Ιδιωτική Ασφάλιση.
Νομοσχέδιο-λαιμητόμο προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ καταγγέλλει εκ μέρους του ΠΑΜΕ ο κ. Γ. Μαυρίκος, που υπογραμμίζει ότι η ενοποίηση των Ταμείων γίνεται με ισοπέδωση όλων προς τα κάτω. Η κυβέρνηση, με το νομοσχέδιο αυτό, ικανοποιεί όλα τα αιτήματα του ΣΕΒ και του πολυεθνικού κεφαλαίου και για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά και για τις μητέρες και για τη νεολαία, τονίζει ο κ. Μαυρίκος.