Οι βουλευτές έχουν τον λόγο

> Ασυνέπεια και ολιγωρία για τα θέματα πολιτισμού του νομού Ηρακλείου καταλογίζουν στην κυβέρνηση οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Β. Κεγκέρογλου, Μ. Στρατάκης, Γ. Σκουλάς, Μ. Σκραφνάκη, Μ. Μπόλαρης, Α. Γκερέκου και Τ. Χυτήρης. Επερωτούν τον υπουργό Πολιτισμού για την ασυνέπεια του ΥΠΠΟ να τηρήσει τις υποχρεώσεις του που απορρέουν από τις προγραμματικές συμβάσεις που έχει συνυπογράψει, για τη διακοπή των χρηματοδοτήσεων για σημαντικά έργα του νομού που ήταν σε εξέλιξη, για την άρνηση χορήγησης νέων χρηματοδοτήσεων, για τη συντήρηση και ανάπλαση μιας σειράς σημαντικών μνημείων, για την αδιαφανή διαχείριση των πόρων και για την αδυναμία των αρχαιολογικών υπηρεσιών του υπουργείου λόγω έλλειψης προσωπικού, που δημιουργεί μεγάλες καθυστερήσεις σε σημαντικά έργα της πόλης.

> Να αυξηθεί το επίδομα λουτροθεραπείας των συνταξιούχων του ΙΚΑ προτείνει η βουλευτής της ΝΔ Πόπη Φουντουκίδου. Αναφέρει ότι τα 360 ευρώ που εισπράττουν από το ΙΚΑ δεν φτάνουν να καλύψουν ούτε το κόστος διαμονής τους, ενώ πρόκειται για άνιση μεταχείριση, καθώς άλλα ταμεία χορηγούν για λουτροθεραπεία πάνω από 1.000 ευρώ.

> Τη λήψη άμεσων μέτρων για την υγιεινή και την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς, ώστε να μη θρηνήσουμε και άλλα θύματα, ζητά ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Οικονόμου. Αναφέρεται σε ένα ακόμα θανατηφόρο εργατικό ατύχημα που προστέθηκε στον κατάλογο των οκτώ εργατικών ατυχημάτων στην περιοχή του Θριάσιου, όπου την προηγούμενη χρονιά υπήρξαν 110 θύματα.

> Σε σκάνδαλο που αποκαλύπτεται τις τελευταίες μέρες στον δήμο Θεσσαλονίκης και αφορά στην υπεξαίρεση άγνωστου αριθμού εκατομμυρίων ευρώ από τα ταμεία του για χρήματα που προορίζονταν για τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων αλλά και του δήμου προς το ΤΥΔΚΥ και πιθανόν προς άλλα ταμεία, αναφέρεται η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρύσα Αράπογλου. Καλεί τους αρμόδιους υπουργούς να απαντήσουν τι ποσά έχει καταβάλει ο δήμος για ασφαλιστικές εισφορές στο ΤΥΔΚΥ, στο ΤΑΔΚΥ, στο ΙΚΑ και στο ΤΣΜΕΔΕ από το 2000 μέχρι σήμερα, τι οφείλει στα ταμεία αυτά, τι πρόστιμα έχει πληρώσει για καθυστέρηση οφειλών και τι πρόστιμα έχουν επιβληθεί από τα συγκεκριμένα ταμεία προς τον δήμο και δεν έχουν πληρωθεί ακόμα.

> Εμπαίζονται οι εργαζόμενοι στην Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ) στη Θεσσαλονίκη, αφού παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι θα της δοθούν έγκαιρα νέα παραγωγικά προγράμματα για τις ανάγκες των ενόπλων δυνάμεων, ώστε να μην κινδυνεύσουν και άλλες θέσεις εργασίας, έχει περιέλθει σε δεινή θέση, επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου.

> Να λυθεί άμεσα το πρόβλημα της διπλής βάρδιας στα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία του σχολικού συγκροτήματος της Γκράβας ζητά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης. Τονίζεται ότι, ενώ υπάρχουν οι απαραίτητοι χώροι, τέσσερα σχολεία παραμένουν στο απαράδεκτο καθεστώς της διπλής βάρδιας.

> Το αίτημα της ΜΚΟ Ελληνικό Συμβούλιο για Πρόσφυγες, για οικονομική ενίσχυση από το υπουργείο Υγείας, υποστηρίζει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπαδημητρίου. Σημειώνει ότι η δημιουργία μιας πρότυπης υπηρεσίας υποδοχής σε μονιμότερη βάση από το Συμβούλιο, η οποία θα πληροφορεί για τη διαδικασία ασύλου στην Ελλάδα, θα εξασφαλίζει τη μετάβαση του αιτούντος άσυλο στα κέντρα υποδοχής και θα παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες ιδίως στις ευάλωτες ομάδες, θα απαντήσει σε μια βασική έλλειψη του υπάρχοντος συστήματος.

> Για τον διαχωρισμό ωρομίσθιων γυναικών βάσει της εμφάνισής τους από την Helexpro -θυγατρική της Helexpo-, διαμαρτύρεται η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Άννα Διαμαντοπούλου. Επισημαίνει ότι η εταιρεία -οργανώτρια εκθέσεων, συνεδρίων κ.λπ. αλλά ελεγχόμενη από το κράτος- προσλαμβάνει νεαρές κοπέλες ως προωθήτριες για τις εκθέσεις της, τις κατηγοριοποιεί (ως “εμφανίσιμες” και “ιδιαίτερα εμφανίσιμες”), τις κοστολογεί αναλόγως και τις περιγράφει μαζί με τις υπόλοιπες παρεχόμενες υπηρεσίες σαν αντικείμενα προς ενοικίαση…

> Αν προτίθενται να θεσπίσουν μεγαλύτερο συντελεστή επιστροφής φόρου για τους καλλιεργητές που αρδεύουν τα κτήματά τους με μηχανές άντλησης νερού που λειτουργούν με πετρέλαιο και ποιοι είναι οι συντελεστές επιστροφής φόρου για το λεγόμενο “αγροτικό πετρέλαιο”, ερωτούν τους αρμόδιους υπουργούς οι βουλευτές της ΝΔ Μ. Χαρακόπουλος, Α. Καρπούζας, Σ. Κεδίκογλου, Θ. Θαλασσινός και Ν. Παναγιωτόπουλος.

> Να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος της σχολικής στέγης στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, ζητούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσας και Π. Λαφαζάνης. Το πρόβλημα έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις, καθώς όπως αναφέρουν σύμφωνα με στοιχεία από τη νομαρχία Πειραιά, σε σύνολο 534 σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του ευρύτερου Πειραιά και νήσων τα 57 στεγάζονται σε μισθωμένα κτίρια, εκ των οποίων 13 απειλούνται με έξωση.

> Γιατί δεν παρενέβη ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Φώλιας, ώστε να αρθεί το χάος από τις συνεχιζόμενες διακοπές ρεύματος και ποια είναι τα ποσά των αποζημιώσεων που δικαιούνται οι πολίτες και οι επαγγελματίες που ζημιώθηκαν ερωτά ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης.

> Ιδιαίτερα δύσκολη είναι η καθημερινότητα για την πλειονότητα των νοικοκυριών στον νομό Θεσσαλονίκης, καθώς η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης έχει εκτοξευτεί στα ύψη, αναφέρει ο βουλευτής του

ΠΑΣΟΚ Γ. Μαγκριώτης. Τονίζει ότι με 80 λεπτά το λίτρο τα προβλήματα είναι μεγαλύτερα για τους χαμηλόμισθους, τους άνεργους και τους χαμηλοσυνταξιούχους, και ζητά να πληροφορηθεί πώς σκοπεύουν να αντιμετωπίσουν την κερδοσκοπική αύξηση οι αρμόδιοι υπουργοί.

> Να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των σημαντικών αρχαιοτήτων που εκτιμάται ότι θα ανευρεθούν κατά τη διάρκεια των έργων σε συγκεκριμένους σταθμούς μετρό της Θεσσαλονίκης ζητά ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Βαΐτσης Αποστολάτος.

> Τις αλληλοσυγκρουόμενες και αλληλοαναιρούμενες επίσημες διαπιστώσεις δύο κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης, της κ. Μπακογιάννη και του κ. Αλογοσκούφη, για την πορεία και τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας αναδεικνύει με ερώτησή του προς τους υπουργούς Εξωτερικών και Οικονομίας ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει, με διαφορά 24 ωρών ο μεν κ. Αλογοσκούφης κάνει λόγο για ξένες επενδύσεις ύψους πάνω από 5 δισ., η δε κ. Μπακογιάννη, ομού μετά του αρμοδίου για την οικονομική διπλωματία κ. Δούκα κατεβάζει το ποσό αυτό στο 1 δισ., που είναι και το χαμηλότερο επίπεδο ολόκληρης της Ευρώπης. Αφού αντιπαραθέτει και άλλα στοιχεία, ο κ. Καρχιμάκης ερωτά “Ποια από τις δύο πολιτικές ηγεσίες κορυφαίων υπουργείων της ίδιας κυβέρνησης ψεύδεται και ποια καταθέτει την αλήθεια;”

> Με αφορμή τις διαπιστώσεις του επανεκλεγέντος προέδρου του ΔΣΑ για το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η απονομή δικαιοσύνης στη χώρα μας και τους τεράστιους κινδύνους που εγκυμονεί το γεγονός αυτό, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ντίνος Βρεττός ερωτά τον υπουργό Δικαιοσύνης τι μέτρα θα ληφθούν για την ενίσχυση του αρμόδιου οργάνου ελέγχου του έργου των δικαστών και ποιες ενέργειες προωθούνται για την ομαλοποίηση της κατάστασης.

> Γιατί τα κονδύλια κάλυψης αναγκών μισθοδοσίας δεν ενσωματώθηκαν στη χρηματοδότηση του τακτικού προϋπολογισμού του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) όπως έγινε με πολλά άλλα αντίστοιχα ερευνητικά κέντρα, ερωτούν τον υπουργό Ανάπτυξης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος και Τάσος Κουράκης, αφού, όπως τονίζουν, πρόκειται για ποσά που καλύπτουν πάγιες και όχι έκτακτες ανάγκες.

> Να εστιάσει την προσοχή της στα μέτρα ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων που συμβάλλουν στον δραστικό περιορισμό της κατανάλωσης πετρελαίου και ηλεκτρικής ενέργειας και κατά συνέπεια και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, όπως ορίζει μια σειρά κοινοτικών οδηγιών, που θέτουν όλο και υψηλότερες απαιτήσεις, ζητά από την Πολιτεία η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ροδούλα Ζήση με ερώτησή της προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Ανάπτυξης. Επίσης, ζητά να πληροφορηθεί γιατί παρατηρείται τόσο μεγάλη καθυστέρηση στη διαδικασία ενσωμάτωσης στην ελληνική νομοθεσία της οδηγίας 2002/91 (ενεργειακή απόδοση κτιρίων) και αν υπάρχει μακροχρόνιος ενεργειακός σχεδιασμός από πλευράς κυβέρνησης.


Σχολιάστε εδώ