Κ. Πουπάκης: Θίγονται εργαζόμενοι – δικαιώματα

Πρόκειται για τη θέση του προέδρου της ΔΑΚΕ και γενικού γραμματέα της ΓΣΕΕ Κώστα Πουπάκη και απέναντι στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο και απέναντι στη «συγκυριακή πλειοψηφία των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ – Αυτόνομης Παρέμβασης».
Ο κ. Πουπάκης υπογραμμίζει ότι: «Η ΔΑΚΕ σε κάθε περίπτωση που θίγονται εργαζόμενοι, υφίστανται περιορισμό τα δικαιώματά τους και το συνδικαλιστικό κίνημα, βγαίνει μπροστά για να διεκδικήσει δίκαια κοινωνικά αιτήματα, είναι ανελλιπώς παρούσα στις κινητοποιήσεις του συνδικαλιστικού κινήματος, «υπό την προϋπόθεση ότι οι διεκδικήσεις δεν υποκρύπτουν κομματικές σκοπιμότητες ή συντεχνιακές λογικές…»
Η ΔΑΚΕ στο διεκδικητικό της πλαίσιο τονίζει:
• Όχι στις δυσμενείς αλλαγές του υπό ψήφισιν νομοσχεδίου. Είτε πρόκειται για αυξήσεις ορίων ηλικίας είτε αφορά στην κατηγορία των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων είτε βάζει στο στόχαστρο τις γυναίκες με την αύξηση των ορίων ηλικίας στις μητέρες, όταν, όπως αναφέρει ο κ. Πουπάκης: «Με τη μείωση του πληθυσμού απαιτείται να στηρίζουμε τη μητρότητα, είτε τέλος αφορά μείωση πρόωρων και επικουρικών συντάξεων, όταν έχουμε ήδη πρόβλημα φτώχειας στην Ελλάδα».
Ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ «υπενθυμίζει» ακόμη ότι η παράταξή του λέει:
• «Όχι» και στην εφαρμογή των δυσμενών αλλαγών που ξεκίνησαν από 1.1.2008 στο πλαίσιο εφαρμογής του ν. 3029/02 (ν. Ρέππα) μειώνοντας τις συντάξεις. Ενός νόμου -συνεχίζει ο κ. Πουπάκης- που για κάποιους ήταν «καλός», επειδή τον ψήφισε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, παρά το γεγονός ότι μειώνει τις συντάξεις από το 80% στο 70% του ποσοστού αναπλήρωσης, που αλλάζει τον τρόπο υπολογισμού του μισθού από τον τελευταίο μισθό στη βάση της τελευταίας 5ετίας. Και που προωθεί ενοποιήσεις, αντίστοιχες με αυτές που προωθούνται σήμερα.
Επίθεση -κυρίως κατά της ΠΑΣΚΕ- εξαπολύει ο κ. Πουπάκης, θεωρώντας πως η στάση που τηρεί απέναντι στις εργοδοτικές οργανώσεις είναι τουλάχιστον υποτονική, καθώς, όπως αναφέρει, υποβαθμίζεται το θέμα της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, επειδή οι εργοδότες προτείνουν «σπάσιμο» της ΕΓΣΣΕ.
Η ΔΑΚΕ -υπογραμμίζει ο κ. Πουπάκης- απορρίπτει τις προτάσεις του ΣΕΒ και των άλλων εργοδοτικών οργανώσεων και ψέγει την ηγεσία της ΓΣΕΕ, που δεν αναφέρεται στη νέα εργοδοτική προσέγγιση απέναντι στην ΕΓΣΣΕ. Μάλιστα, ο πρόεδρος της
ΔΑΚΕ δεν διστάζει να διατυπώσει αιχμές λέγοντας «πως φαίνεται ότι ορισμένοι δεν θέλουν να θίξουν ούτε λεκτικά τον ΣΕΒ και τους υπόλοιπους εργοδότες», υπενθυμίζοντας τη συνέντευξη Τύπου στην οποία οι τρεις πρόεδροι (ΓΣΕΕ – εμπόρων, επαγγελματοβιοτεχνών) τάχθηκαν υπέρ της υποψηφιότητας στις εσωκομματικές εκλογές υπέρ ενός υποψηφίου (σ.σ.: εννοεί τον κ. Γ. Παπανδρέου).
Ο κ. Πουπάκης, αφού μιλά για περιστασιακή πλειοψηφία στη ΓΣΕΕ, προειδοποιεί για διαφοροποίηση της
ΔΑΚΕ στο προεδρείο της ΓΣΕΕ γιατί, όπως υπογραμμίζει, «δεν μπορούμε να ανεχθούμε να μαθαίνουμε τις όποιες αποφάσεις από την τηλεόραση». Ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ διαβεβαιώνει πάντως ότι η παράταξή του θα είναι μαζί με όλο το συνδικαλιστικό κίνημα στον συνεχιζόμενο αγώνα για το Ασφαλιστικό.


Σχολιάστε εδώ