ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΘΕΩΡΕΙΟ

«Στρίμωξαν» το Ασφαλιστικό ανάμεσα σε δύο τριήμερα

Με διαδικασίες που θυμίζουν εκείνο το παλαιό διαφημιστικό σύνθημα «ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε», η κυβέρνηση «στρίμωξε» το νομοσχέδιο του Ασφαλιστικού ανάμεσα στα δύο τριήμερα αργιών.

Στην Επιτροπή η συζήτηση ξεκίνησε την επομένη της Καθαράς Δευτέρας και ολοκληρώθηκε, παρά τις διαμαρτυρίες των βουλευτών που έλεγαν ότι δεν μπορούν σε μια ή δύο συνεδριάσεις να τοποθετηθούν για 154 άρθρα που έχει το νομοσχέδιο, σε δύο μέρες ουσιαστικά, ενώ μπαίνει στο «άψε-σβήσε» αυτή την εβδομάδα στην Ολομέλεια με στόχο να ψηφιστεί πριν από το επόμενο τριήμερο των αργιών ενόψει της 25ης Μαρτίου.

Η συζήτηση αρχίζει αύριο το απόγευμα, θα συνεχιστεί το απόγευμα της Τρίτης και σε διπλή συνεδρίαση (πρωί και απόγευμα) την Τετάρτη και θα τελειώσει την Πέμπτη με την ψήφιση των άρθρων από (όλους, φυσικά) τους βουλευτές της ΝΔ, αφού εκπλήξεις δεν αναμένονται.

————–*—————

Θα αλλάζει το συνταξιοδοτικό των (επόμενων) βουλευτών

Για να «χρυσωθεί το χάπι» των αντιδράσεων, η υπουργός Απασχόλησης προανήγγειλε αλλαγές και στο συνταξιοδοτικό των βουλευτών, που, όμως, δεν θα πλήξουν όσους έχουν τώρα το αξίωμα, αλλά όσους θα εκλεγούν από την επόμενη Βουλή και μετά.

Η Φάνη Πετραλιά ανακοίνωσε ότι σε επόμενο νομοσχέδιο που θα αφορά τους ασφαλισμένους στον στενό δημόσιο τομέα, τους στρατιωτικούς και τους υπηρετούντες στα Σώματα Ασφαλείας θα περιλάβει διάταξη με την οποία οι βουλευτές που θα εκλεγούν από τις επόμενες εκλογές θα κατοχυρώνουν δικαίωμα για αυτοτελή σύνταξη με τη συμπλήρωση οκταετούς θητείας στη Βουλή.

Μέχρι τώρα και για τους βουλευτές που θα ψηφίσουν την αλλαγή ισχύει ότι για την κατοχύρωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος αρκεί μια τετραετία ή εκλογή σε τρεις αναμετρήσεις, ενώ το όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση όσων εκλέχθηκαν μετά το 1993 είναι το 65ο έτος, ενώ όσοι εκλέχθηκαν πριν από το 1990 αρκεί να είναι 55 χρόνων.

Με εξαίρεση το ΚΚΕ, ο βουλευτής του οποίου Γ. Μαυρίκος έκανε δήλωση με την οποία ζητάει την κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης, προτείνοντας ο χρόνος της θητείας κάθε βουλευτή να υπολογίζεται ως συντάξιμος στον φορέα όπου ασφαλίζεται, κανένα άλλο κόμμα ή μεμονωμένος βουλευτής δεν πήρε θέση.

————–*—————

Θέατρο με την τροπολογία

για τα βαρέα και ανθυγιεινά

Ενδεικτικό της σοβαρότητας με την οποία αντιμετωπίζει το θέμα του Ασφαλιστικού η κυβέρνηση είναι και το κακόγουστο «θέατρο» που παίχτηκε την περασμένη Τετάρτη με την τροπολογία για την (δικαιολογημένη) ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα των οδοκαθαριστών, που απεργούν εδώ και μέρες και έχουν πνίξει τις πόλεις στα σκουπίδια.

Με το που ανακοινώθηκε ότι θα πάει ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης στον υπουργείο Οικονομίας για να δει τον Γιώργο Αλογοσκούφη, εμφανίστηκε στη Βουλή η επίμαχη τροπολογία, η οποία δεν μπήκε στο νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό, η συζήτηση του οποίου είχε προχωρήσει στην Επιτροπή, αλλά σε άλλο του υπουργείου Δικαιοσύνης, που κατατέθηκε επί τούτου εσπευσμένα για να πειστούν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα να λύσουν την απεργία τους.

Η απεργία, βέβαια, δεν λύθηκε, αφού οι υπάλληλοι των Δήμων είχαν και άλλα αιτήματα, αλλά όλη αυτή η ιστορία -και κυρίως το ότι επί τόσα χρόνια είναι στα βαρέα και ανθυγιεινά τόσοι άλλοι κλάδοι και όχι οι άνθρωποι που έρχονται καθημερινά σε επαφή με τα σκουπίδια- δείχνει ότι κανείς στην κυβέρνηση δεν έχει ασχοληθεί με τη δέουσα σοβαρότητα στο Ασφαλιστικό.

Να γιατί «φουσκώνει τα πανιά» του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλαβάνος…

Αναρωτιούνται πολλοί στο ΠΑΣΟΚ -και όχι μόνο…- γιατί «φουσκώνουν τα πανιά» του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δεν είναι λίγοι που υποστηρίζουν ότι -ίσως και εκφράζοντας ευσεβείς πόθους- «σύντομα το φαινόμενο θα ξεφουσκώσει», με το επιχείρημα ότι «μόδα είναι και θα περάσει».

Βέβαια είναι πολύ νωρίς να πει κανείς αν είναι μόνο «μόδα» και ακόμη νωρίτερα για να προδικάσει το πόσο γρήγορα θα περάσει. Εκείνο, όμως, που δεν χρειάζεται να είναι κανείς «μάγος» για να το δει είναι ότι ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, όποτε πάει στη Βουλή «πυροβολεί» την κυβέρνηση, αλλά και δεν αφήνει σε «χλωρό κλαρί» τους υπουργούς, με τους οποίους είναι αιχμηρός όταν άλλοι αντιπολιτευόμενοι προτιμούν τις (καλές) «δημόσιες σχέσεις».

Κριτική στο νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση των σταθμών εμπορευματοκιβωτίων των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης έκαναν βουλευτές και στελέχη από όλα τα κόμματα, αλλά μόνον ο Αλαβάνος τα έβαλε με τους υπουργούς για τη μανία με την οποία θέλουν να δώσουν σε ιδιώτες δημόσια περιουσία και στην προκειμένη περίπτωση παραχώρηση κερδοφόρων τομέων σε ξένους (Κινέζους και Άραβες).

«Γιατί, κύριε Βουλγαράκη; Γιατί κι εσείς και ο κ. Αλογοσκούφης και ο κ. Καραμανλής δεν αναζητάτε μια ικανοποίηση των δημιουργικών σας δυνατοτήτων στον ιδιωτικό τομέα; Γιατί ο κ. Καμμένος εδώ πέρα είναι σε μια θέση υπουργική και, αφού πιστεύει τόσο πολύ στον ιδιωτικό τομέα, δεν παρέμεινε σε μια οικογενειακή παράδοση που έχει, σημαντική, στον ιδιωτικό χώρο;», ρώτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Απάντηση, βεβαίως, δεν πήρε, αλλά τις εντυπώσεις τις κέρδισε.

————–*—————

… ενώ το ΠΑΣΟΚ επιμένει

στην προχειρότητα

Την ίδια ώρα το ΠΑΣΟΚ πάει από το κακό χειρότερο, αφού παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλουν ορισμένοι βουλευτές του, το αποτέλεσμα είναι μηδαμινό, αφού δεν υπάρχει κανένας συντονισμός και ο καθένας αυτοσχεδιάζει.

Για παράδειγμα την περασμένη Τετάρτη πάρθηκε απόφαση για να ζητηθεί ονομαστική ψηφοφορία στο νομοσχέδιο για τα λιμάνια, αλλά αυτό έγινε την τελευταία στιγμή και με το ζόρι συγκεντρώθηκαν οι 15 υπογραφές βουλευτών που απαιτούνταν για να υποβληθεί το αίτημα.

Το ακόμη χειρότερο, όμως, δείγμα της προχειρότητας ήταν η επιστολή του Γιώργου Παπανδρέου προς τον Πρόεδρο της Βουλής Δ. Σιούφα με το αίτημα για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την Οικονομία. Η επιστολή που δόθηκε στη δημοσιότητα είχε ημερομηνία 7 Μαρτίου, αλλά κατατέθηκε στις 12 του μηνός, κάτι που δεν θα είχε ίσως σημασία αν δεν περιείχε και στοιχεία τα οποία δεν είχαν ανανεωθεί, όπως, για παράδειγμα, η άνοδος του πληθωρισμού, για την οποία λεγόταν ότι πλησιάζει το 4%, όταν μια μέρα πριν είχε ανακοινωθεί επίσημα ότι έφθασε στο 4,4%…

Με άλλα λόγια, κάποιος είχε την επιστολή στο συρτάρι για πέντε μέρες, αλλά, όταν ήρθε η ώρα να την καταθέσει δεν φρόντισε να της ρίξει μια ματιά, για να διορθώσει την ημερομηνία και το άλλο περιεχόμενό της.


Σχολιάστε εδώ