Κοινή δράση στα προβλήματα – Ούτε λόγος όμως για συνεργασία

ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ θα συνομιλήσουν βέβαια μέσω του χαιρετισμού του Α. Τσίπρα στο συνέδριο, αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα μειώσουν την πολιτική απόσταση που χωρίζει τα δύο κόμματα. Αυτή η πολιτική απόφαση παραμένει μεγάλη, παρά το γεγονός ότι στο Φάληρο η απόσταση που θα χωρίζει τον χώρο που γίνεται το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ (στάδιο Ταε Κβον Ντο) και η πανελλαδική σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ (στάδιο Ειρήνης και Φιλίας) είναι αρκετά μικρή.
Στον ΣΥΝ επιμένουν ότι στη σημερινή συγκυρία δεν υπάρχει καμία δυνατότητα γενικευμένης συνεργασίας ανάμεσα στα δύο κόμματα και τονίζουν ότι η θερμή χειραψία του Α. Τσίπρα με τον Γ. Παπανδρέου στην συγκέντρωση των συνδικάτων για το Ασφαλιστικό, που έγινε στο Σύνταγμα, δεν ήταν τίποτα παραπάνω από μια απλή χειραψία.
Στην Κουμουνδούρου, βλέποντας ότι η ραγδαία άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται και παγιώνεται, δεν έχουν κανέναν λόγο να ανοίξουν μια συζήτηση για ενδεχόμενη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ αφού εκτιμούν ότι μια τέτοια συζήτηση θα ανέκοπτε τη δυναμική ανόδου και θα εμφάνιζε το κόμμα ως εν δυνάμει «ουρά» του ΠΑΣΟΚ, κάτι που θα θύμιζε παλιότερες εποχές όταν ο ΣΥΝ θεωρούνταν ο προθάλαμος για τη μεταπήδηση στο ΠΑΣΟΚ.
Ο Α. Τσίπρας ξεκαθάρισε τα των σχέσεων του με το ΠΑΣΟΚ, εκτιμώντας ότι υπάρχει πεδίο κοινής δράσης για θέματα όπως η αναθεώρηση του άρθρου 16 για τα πανεπιστήμια, η ιδιωτικοποίηση των
ΔΕΚΟ ή το Ασφαλιστικό, αρκεί το ΠΑΣΟΚ να ξεκαθαρίσει τις θέσεις του για’ αυτά τα θέματα. Στον ΣΥΝ εκτιμούν ότι οι θέσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι διαμετρικά αντίθετες με τις δικές τους και ως εκ τούτου το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να θεωρηθεί σύμμαχος στην προσπάθεια ουσιαστικής αντιπολίτευσης στην κυβερνητική πολιτική. Τα στελέχη του θα επιμείνουν στην ανάπτυξη της εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού θεωρούν ότι με αυτήν την τακτική αποδυναμώνουν το ΠΑΣΟΚ, από το οποίο ήδη παίρνουν το 20% σχεδόν των ψηφοφόρων του στις τελευταίες εκλογές.
Στον ΣΥΝ, με δεδομένο ότι τα πανιά τους έχουν πάρει πλέον αέρα, επενδύουν πολλά στην πανελλαδική σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ που ολοκλήρωσε σήμερα τις εργασίες του. Για να αποφευχθούν παρεξηγήσεις, το πολιτικό ντοκουμέντο που θα εγκριθεί από τη σύσκεψη θα έχει τον χαρακτήρα «σύνοψης της συζήτησης» που έγινε. Και αυτό, γιατί υπάρχουν κάποιες -δειλές είναι η αλήθεια- φωνές που προτείνουν τη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα. Κάτι τέτοιο ούτε που θέλουν να το σκέφτονται σήμερα στην Κουμουνδούρου, αφού έχουν την πικρή εμπειρία του ενιαίου ΣΥΝ, ο οποίος διασπάστηκε το 1991 (με την αποχώρηση του ΚΚΕ), επειδή κάποιοι προωθούσαν τη μετατροπή του σε ενιαίο κόμμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η εσωκομματική αντιπολίτευση -που τελευταία έχει χαμηλώσει τους τόνους- έχει προειδοποιήσει ότι δεν θα ανεχθεί καμία απόπειρα μετεξέλιξης του σχήματος του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο πολιτικό φορέα. Ωστόσο, υπάρχουν φωνές από τους συμμάχους του ΣΥΡΙΖΑ που ευνοούν μια τέτοια εξέλιξη, αφού τονίζουν ότι η κοινή κοινοβουλευτική ομάδα, τα ενιαία ψηφοδέλτια σε συνδικαλιστικούς χώρους και οι ενιαίες ομάδες δημοτικών συμβούλων, δημιουργούν το πρόπλασμα για νέες μορφές πολιτικής οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς όμως μέχρι τώρα να θέτουν επιτακτικά θέμα ενιαίου κόμματος.


Σχολιάστε εδώ