ΚΚΕ: Στόχος η ανασύνταξη του λαϊκού κινήματος

Το ΚΚΕ, μέσω του ΠΑΜΕ, στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις τις κινητοποιήσεις για το Ασφαλιστικό, αλλά ταυτόχρονα δεν παραλείπει να ασκεί κριτική σε αντιλήψεις συνδικάτων (π.χ. ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ) που κατά την εκτίμηση του Περισσού διασπούν την ενότητα του αγώνα και απομονώνουν τον ένα κλάδο από τον άλλο.
Κατά τον Περισσό παρά το γεγονός ότι ο κάθε κλάδος εργαζομένων ζει τη δική του εμπειρία από τις επιπτώσεις της αντιασφαλιστικής επίθεσης, πρέπει να κατανοήσει ότι η επίθεση είναι συνολική και αφορά όλους και μόνο όταν όλοι αντιδράσουν, θα υπάρξει κάποιο όφελος για τους εργαζομένους.
Σε αυτήν τη βάση η Α. Παπαρήγα -αφού διευκρίνισε ότι στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων της ΔΕΗ- άσκησε κριτική στο σύνθημα του σωματείου τους «δεν θέλουμε το ΙΚΑ σας», που το είδε αναρτημένο σε κάποιο σημείο της Αθήνας. Εκτίμησε ότι τέτοιου είδους συνθήματα όχι μόνο διασπούν τον αναγκαίο κοινό αγώνα όλων των εργαζομένων, αλλά δημιουργούν και αντιπαλότητες, αφού είναι σίγουρο ότι με βάση αυτό το σύνθημα δεν υπάρχει περίπτωση να συμπαρασταθεί στους εργαζομένους της ΔΕΗ ένας ασφαλισμένος του ΙΚΑ.
Για το ΚΚΕ το θέμα δεν είναι το κάθε ταμείο μόνο του να κοιτάξει να ξεχωρίσει από τους άλλους εργαζομένους αλλά να υπάρξει κοινός αγώνας γιατί με κατακερματισμένες τις δυνάμεις στο τέλος θα χάσουν όλοι. Ειδικά για τη ΔΕΗ στον Περισσό -θέλοντας να δείξουν ότι χρειάζεται συνεχής και διαχρονικός αγώνας- υπενθυμίζουν ότι το 1999 προκειμένου να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης, η ηγεσία της ΓΕΝΟΠ συμφώνησε με ρύθμιση που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ σύμφωνα με την οποία διαμορφώθηκε το ασφαλιστικό τους ταμείο, αλλά παρακρατήθηκαν από αυτό δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία κράτησε η ΔΕΗ.
Τα στελέχη του ΚΚΕ, που, όπως αναγνωρίζεται από όλους, έχουν μεγάλη εμπειρία στο συνδικαλιστικό κίνημα και τις διεργασίες που υπάρχουν στο εσωτερικό του, υπογραμμίζουν με σημασία ότι «το ΚΚΕ δεν συνηθίζει να λέει στους εργαζομένους αυτό που θέλουν να ακούσουν, αλλά προτιμά να τους μιλάει με τη γλώσσα της αλήθειας είτε αυτή είναι δυσάρεστη είτε είναι ευχάριστη».
Παρά την επικαιρότητα, που, όπως είναι φυσικό, κινείται γύρω από τις κινητοποιήσεις για το Ασφαλιστικό, στον Περισσό παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό και κυρίως την δημοσκοπική εκτόξευση του ποσοστού του ΣΥΡΙΖΑ. Επιμένουν πεισματικά ότι βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια για αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος όπως το γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, αφού το μέχρι σήμερα μοντέλο διακυβέρνησης φαίνεται ότι έχει φάει τα ψωμιά του. Κατά την εκτίμησή τους «ψήνονται» σενάρια που δεν αποκλείουν ακόμα και την κυβέρνηση συνεργασίας ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ κατά το πρότυπο της Γερμανίας. Ωστόσο μεγαλύτερη πιθανότητα δίνουν στο σενάριο μιας κυβέρνησης συνεργασίας ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΝ, παρά τα όσα λέγονται στην παρούσα συγκυρία. Κατά το ΚΚΕ σήμερα δεν χρειάζονται ούτε υποκατάστατα της ΝΔ ούτε υποκατάστατα του ΠΑΣΟΚ, αλλά «η ανασύνταξη του λαϊκού κινήματος, το οποίο έχει να αναμετρηθεί είτε με την μία μορφή διακυβέρνησης είτε με την άλλη με τα συμφέροντα των πολυεθνικών, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ».


Σχολιάστε εδώ