Καταλήγουν στο «Νέα Μακεδονία»;

Η σημειωθείσα, αιφνίδια αλλαγή πολιτικού σκηνικού στα Σκόπια και οι διαγραφόμενες ήδη παρενέργειες στην υπό εξέλιξη διαπραγμάτευση για το θέμα του ονόματος προβληματίζουν έντονα αυτή την ώρα την ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών, που προσπαθούν ψύχραιμα να αποκρυπτογραφήσουν όλα τα πιθανά σενάρια.
Η καθαρή τοποθέτηση, ωστόσο, του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες που αποσυνδέει πλήρως τα δύο θέματα εμμένοντας στην ανάγκη επίλυσης κατά προτεραιότητα του προβλήματος της ονομασίας με μια αμοιβαία αποδεκτή λύση, κατεγράφη από τον διεθνή παράγοντα κι έχει την ιδιαίτερη σημασία της.
Οι πρώτες πρόχειρες εκτιμήσεις θεωρούν εντελώς απίθανο το ενδεχόμενο να κινήθηκε με τόσο απρόβλεπτο και ρηξικέλευθο τρόπο το κόμμα των αλβανοφώνων του κ. Θάτσι χωρίς την έμμεση τουλάχιστον συμφωνία, χωρίς το «πράσινο φως» της αμερικανικής πλευράς. Πολλοί, μάλιστα, κάνουν λόγο για μεθοδευμένη από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κυβερνητική κρίση με στόχο να κερδηθεί χρόνος, να μη χρεωθεί η κυβέρνηση των Σκοπίων το κόστος της αδιαλλαξίας και να πιεστεί ταυτόχρονα η ελληνική πλευρά για μια πιο διαλλακτική προσέγγιση του προβλήματος στο όνομα των νέων κινδύνων που απειλούν το ευάλωτο κράτος της ΠΓΔΜ.
Μ’ έναν σμπάρο, δύο τρυγόνια, θα λέγαμε.
Παρ’ όλα αυτά ορισμένα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί μετά τις τελευταίες εξελίξεις δεν αλλάζουν. Είναι περισσότερο από σαφές πλέον ότι ο κ. Καραμανλής δεν μπορεί να κάνει ούτε βήμα πίσω από την αποδεκτή από όλο το πολιτικό φάσμα εκτός του ΛΑΟΣ θέση περί μίας, κοινής χρήσεως από όλους, και προς όλους, σύνθετης ονομασίας.
Τούτο σημαίνει ότι αποκλείεται a priori κάθε συζήτηση για τη λεγόμενη «διπλή» ονομασία πολύ περισσότερο δε για την αποδοχή της «ισχύουσας» συνταγματικής ονομασίας «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Εξυπακούεται ότι σε κάθε άλλη περίπτωση το «βέτο» για τον κ. Καραμανλή είναι μονόδρομος.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, εν τω μεταξύ, τις τελευταίες ημέρες έχει σημειωθεί νέα τροπή στις διαπραγματεύσεις με σημείο αναφοράς και συναινετικής προσέγγισης εκατέρωθεν το όνομα «Νέα Μακεδονία». Ίδωμεν.


Σχολιάστε εδώ