εδώ Βρυξέλλες

wΔικαστικές αποφάσεις εξπρές και κατάργηση της διαδικασίας κήρυξης εκτελεστότητας θεσπίζει με νέα μέτρα η Κομισιόν. Αυτό προκύπτει από την απάντηση που έδωσε στον ευρωβουλευτή της ΝΔ Μανώλη Μαυρομμάτη ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα δικαιοσύνης, ελευθεριών και ασφάλειας Φράνκο Φρατίνι, ο οποίος παρέπεμψε και στο μνημόνιο συμφωνίας που η ΕΕ υπέγραψε στις 11 Μαΐου 2007 με το Συμβούλιο της Ευρώπης, που προβλέπει τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την προώθηση της συνεργασίας τους στους τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως η αποτελεσματικότητα της δικαιοσύνης.

wΔόθηκε τελικά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το «πράσινο φως» για την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με 308,7 εκατ. ευρώ έως το 2013, ενώ η έδρα του θα αποφασιστεί εντός 12 μηνών από την ημέρα που ο κανονισμός του θα τεθεί σε ισχύ. Κατά τη νομοθετική διαδικασία, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Νίκος Βακάλης εστίασε με τις τροπολογίες που κατέθεσε στην περιφερειακή διάσταση του ΕΙΤ.

wΗ ασφάλεια των τροφίμων «νέας τεχνολογίας» θα εξασφαλίζεται μέσω μιας εναρμονισμένης και κεντρικής διαδικασίας, μετά από νέα πρόταση της Κομισιόν. Σύμφωνα με διευκρινίσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που προκάλεσαν σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ καθηγητή Γιώργου Παπαστάμκου: Ο ορισμός για τα νέα τρόφιμα που τίθενται στο μικροσκόπιο καλύπτει όλα τα τρόφιμα που δεν χρησιμοποιούνταν για κατανάλωση από τον άνθρωπο, σε σημαντικό βαθμό, εντός της Κοινότητας πριν από τις 15 Μαΐου 1997. Περιλαμβάνει τρόφιμα που προέρχονται από φυτά ή ζώα παραγόμενα με μη παραδοσιακές τεχνικές αναπαραγωγής και τρόφιμα μεταποιημένα με τις νέες διαδικασίες παραγωγής, όπως η νανοτεχνολογία».

wΤην ανάγκη άμεσης ενεργοποίησης του Ταμείου Αλληλεγγύης για τις πυρκαγιές στην Ελλάδα έθεσε με παρέμβασή του στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και μέλος της Επιτροπής Προϋπολογισμών Μαργαρίτης Σχοινάς. Η συζήτηση στην ολομέλεια αφορούσε την οριστική έγκριση ποσού 162 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση των ζημιών από τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν τη Μεγάλη Βρετανία τον περασμένο Ιούνιο και Ιούλιο. «Η έγκριση του βρετανικού αιτήματος σε χρόνο ρεκόρ», τόνισε ο κ. Μαργαρίτης, «δημιουργεί ένα ευτυχές προηγούμενο για την ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης σε όλα τα ανάλογα αιτήματα που εκκρεμούν και ιδιαίτερα όσον αφορά τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού στην Ελλάδα».

wΣτη σημαντική συμφωνία η οποία επετεύχθη μετά από 2,5 χρόνια διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του Συμβουλίου Υπουργών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον νέο κανονισμό για την ασφάλεια των πτήσεων, αναφέρθηκε η ευρωβουλευτής της ΝΔ και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Ρόδη Κράτσα. «Στόχος μας ήταν η ισορροπία μεταξύ της ποιότητας και αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών ασφάλειας, της διαφάνειας της χρηματοδότησής τους, καθώς και του καλύτερου καταμερισμού του κόστους τους. Ως Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιμείναμε και πετύχαμε το κόστος για τις δαπάνες των πιο αυστηρών μέτρων ασφάλειας που δύναται να λάβει κάθε χώρα να επιμερίζεται και να μην επιβαρύνει αποκλειστικά τους επιβάτες. Το κάθε κράτος-μέλος θα καθορίζει σε ποιες περιπτώσεις και σε ποιον βαθμό οι δαπάνες θα βαρύνουν τους φορείς εκμετάλλευσης του αερολιμένα, τους αερομεταφορείς, άλλες αρμόδιες υπηρεσίες ή τους χρήστες», αναφέρει η κ. Κράτσα.

wΨηφίστηκε στην Ολομέλεια του Στρασβούργου η έκθεση που αναφέρεται στην αύξηση των ποσοστώσεων αγελαδινού γάλακτος για τους κοινοτικούς γαλακτοπαραγωγούς, η οποία θα κατανεμηθεί σε όλα τα κράτη μέλη αναλογικά, από 1/4/2008. Αναφερόμενος στη διαγραφόμενη νέα δυναμική για την κοινοτική γαλακτοπαραγωγή, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Γκλαβάκης υπογράμμισε πως «ο κτηνοτροφικός κλάδος και στη χώρα μας έχει πολλές προοπτικές ανάπτυξης. Χρειάζεται προσπάθεια από όλους μας για να κάνουμε και την ελληνική κτηνοτροφία βιώσιμη και ανταγωνιστική, προς όφελος των παραγωγών μας».


Σχολιάστε εδώ