Ανοιχτά μέτωπα
ΠΟΡΕΙΑ μέσα σε… ναρκοπέδιο θυμίζει η προσπάθεια της κυβέρνησης να προωθήσει -με συνοπτικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες- τις αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα. Η μεγάλη πλειονότητα των εργαζομένων που θίγονται από τις νέες ρυθμίσεις βρίσκονται σε «κατάσταση συναγερμού» και η εβδομάδα που ξεκινά αναμένεται «καυτή» σε όλα τα μέτωπα. Στις 20 Μαρτίου ψηφίζεται στη Βουλή το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ενώ μία ημέρα νωρίτερα τα συνδικάτα θα πραγματοποιήσουν πανελλαδική απεργία, συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας.
Τις προηγούμενες ημέρες η κυβέρνηση (και η χώρα) βρέθηκαν σε «κλοιό ταλαιπωρίας» αφενός λόγω των απεργιών στη ΔΕΗ, με συνέπεια αλλεπάλληλες διακοπές ρεύματος, και αφετέρου λόγω των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στους δήμους που έχουν αποτέλεσμα να μεταβληθεί η Αττική (αλλά και άλλες περιοχές της χώρας) σε απέραντο σκουπιδότοπο. Και στις δυο περιπτώσεις η κυβέρνηση κινείται με βάση τους… κανόνες της επικοινωνίας, χωρίς προς το παρόν ουσιαστικά αποτελέσματα. Στη ΔΕΗ πρώτα άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο επίταξης των απεργών, στη συνέχεια το… απέσυραν, ενώ παράλληλα καλλιέργησαν στην κοινή γνώμη την εντύπωση ότι για τις διακοπές ευθύνονται αποκλειστικά οι εργαζόμενοι. Με απώτερο σκοπό να στρέψουν τους πολίτες εναντίον των απεργών. Όσον αφορά τους εργαζομένους στους δήμους, καθυστέρησαν σημαντικά και χωρίς λόγο την υλοποίηση της δέσμευσης για ένταξη στα βαρέα, πιστεύοντας ότι αυτό θα τους… υποχρεώσει να αποσυρθούν από τα άλλα αιτήματά τους. Υπό το βάρος και της… λαϊκής αγανάκτησης από την κατάσταση που επικρατεί στους δρόμους. Η επιμονή των εργαζομένων να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις «υποχρέωσε» την κυβέρνηση να μιλήσει για απεργίες που υποκινούνται από πολιτικές παρατάξεις.
Παρέμβαση
ΤΟ ΚΛΙΜΑ το επιβάρυνε η παρέμβαση του εισαγγελέα Σανιδά που διέταξε έρευνα για τους υπαίτιους των διακοπών, θέτοντας θέμα ακόμη και αποζημιώσεων από τους απεργούς για τις βλάβες. Οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ έκαναν λόγο για προσπάθεια τρομοκράτησης, ενώ ο κ. Σανιδάς συγκέντρωσε τα πυρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που υποστήριξαν ότι με τις ενέργειές του συνδράμει τις προσπάθειες της κυβέρνησης. Το ΠΑΣΟΚ δεσμεύτηκε ότι ερχόμενο στην εξουσία θα καταργήσει τις ρυθμίσεις, το ΚΚΕ κάλεσε σε μαζικό αγώνα για να μην περάσουν οι αλλαγές και, αν ψηφισθεί το νομοσχέδιο, να μην υλοποιηθεί και να ανατραπεί στην πράξη, ενώ ο Αλ. Αλαβάνος χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό «πλασιέ ελληνικών των ξένων ασφαλιστικών εταιρειών».
Η πρόθεση των Αμερικανών να ρυθμίσουν το θέμα του ονόματος των Σκοπίων, ώστε να προχωρήσει η διεύρυνση του
NATO, επιβεβαιώθηκε εκ νέου. Με παρέμβαση της Ουάσινγκτον πραγματοποιήθηκε ξαφνικά στις Βρυξέλλες συνάντηση της Ντ. Μπακογιάννη με τον σκοπιανό πρωθυπουργό Γκρούεφσκι. Αποτέλεσμα δεν υπήρξε, ωστόσο οι δύο πλευρές άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο και νέων αντίστοιχων συναντήσεων μέχρι τις αρχές Απριλίου, οπότε είναι η σύνοδος του NATO στο Βουκουρέστι. Παράλληλα κινείται και ο Μάθιου Νίμιτς, έτσι αύριο στη Βιέννη θα συναντήσει ξανά τους αντιπροσώπους Ελλάδας και Σκοπίων. Την ίδια στιγμή στη γειτονική χώρα επικρατεί πολιτική ρευστότητα μετά την απόφαση του αλβανικού κόμματος να αποσύρει τη συμμετοχή του στον κυβερνητικό συνασπισμό, εξέλιξη η οποία μπορεί να οδηγήσει στη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης ή στην προκήρυξη εκλογών.
Προσδοκίες
ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ για μια διαφορετική τακτική στο εσωκομματικό πεδίο δημιούργησε με την ομιλία του στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ο Γ. Παπανδρέου. Υποσχέθηκε ανανέωση, ενότητα και αξιοκρατία στη στελέχωση των κομματικών οργάνων, ενώ έκανε και προεκλογικού χαρακτήρα εξαγγελίες για νέους, αγρότες, συνταξιούχους κ.ά. Αντιφατικό ήταν το μήνυμά του σε πολιτικό επίπεδο:
Ζήτησε νίκη του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές και αυτοδυναμία, αλλά παράλληλα έκανε «άνοιγμα» προς την πλευρά (μόνο) του Συνασπισμού για συνεργασία. Μιλώντας στο Συνέδριο ο Αλ. Τσίπρας διευκρίνισε ότι «δεν μας ενδιαφέρει η διαχείριση, αλλά η ανατροπή του πλαισίου εξουσίας».
Η κούρσα του πετρελαίου επιδεινώνει βασικούς δείκτες της οικονομίας, προκαλεί παρενέργειες και μαζί τις έντονες ανησυχίες του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Ο πληθωρισμός έφθασε το 4,4%, ο υψηλότερος από το 2002, κι αυτό έχει συνέπεια ένα κύμα αυξήσεων σε βασικά αγαθά, δυσκολεύοντας έτσι περισσότερο την καθημερινότητα των πολιτών. Ταυτόχρονα η ραγδαία πτώση του Χρηματιστηρίου επιδεινώνει περαιτέρω το οικονομικό περιβάλλον.
Σενάρια
ΤΑ ΝΕΑ από το μέτωπο των δημοσκοπήσεων είναι ίδια με αυτά των προηγούμενων εβδομάδων. Σταδιακή υποχώρηση του δικομματισμού, μεγαλύτερη πτώση του ΠΑΣΟΚ και σταθερά ψηλά ο ΣΥΡΙΖΑ. Ως απόρροια όλων αυτών διέτρεξαν τα Μέσα Ενημέρωσης σενάρια για πρόωρες εκλογές και κυβερνήσεις συνεργασίας, καθώς η αυτοδυναμία στις προσεχείς εκλογές δείχνει αυτήν την ώρα εξαιρετικά δύσκολη. Σε σχετική παρατήρησή της η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε ότι «το κεφάλαιο στηρίζει το σενάριο συνεργασίας ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ», προσθέτοντας ότι με χάπενινγκ και τρικ δεν μπορεί να γίνει ανατροπή του πολιτικού σκηνικού.
Την υπόθεση Ζαχόπουλου τη θυμάστε; Λοιπόν, αυτή την εβδομάδα αναμένεται να καταθέσει στον ανακριτή ο εργατολόγος που συνόδευε στα Μέσα Ενημέρωσης την 35χρονη, ενώ παραμένει άγνωστο το πότε θα είναι σε θέση να μιλήσει ο Χρ. Ζαχόπουλος. Οι γιατροί αποφάνθηκαν ότι αυτό μπορεί να συμβεί μετά από τρεις εβδομάδες, αλλά κανείς δεν είναι σίγουρος ότι θα ισχύσει ούτως ή άλλως.