XΡΗΜΑτιστήριο

> Από τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο την παρουσίασαν αυτοί των Τηλεπικοινωνιών, Κοινής Ωφέλειας και Τροφίμων-ποτών, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση τη σημείωσαν εκείνοι των πετρελαίου-αερίου, προσωπικών-οικιακών προϊόντων και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. O δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 2,58%, ο μεσαίας σημείωσε απώλειες 2,64%, ενώ ο FTSE ASE80 έκλεισε με πτώση σε ποσοστό 0,91%. Τρεις ολόκληρες ημέρες μετά το απίστευτο χρηματιστηριακό φιάσκο και ένα ακόμη πρόβλημα με τον χρηματικό διακανονισμό των συναλλαγών οδήγησε εκ νέου σε καθυστέρηση της έναρξης και παράταση του κλεισίματος της κανονικής διάρκειας των συναλλαγών, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός εκρηκτικού επενδυτικού κοκτέιλ, που ώθησε αρχικά τον Γενικό Δείκτη Τιμών στο χαμηλό των 3.975 μονάδων, για να κλείσει τελικά στις 3.999,42.

> Το καφενείο η Ελλάς… Έτσι την κατάντησαν οι σεμνοί και ταπεινοί της «γαλάζιας» δυναστείας! Με δεδομένη τη διαφυγή εσόδων από τη μη πραγματοποίηση των συναλλαγών σε ΧΑ και ΧΠΑ, τη γενική κατακραυγή των ξένων επενδυτικών οίκων που ακόμα ψάχνουν να καταλάβουν τι συνέβη και τις αγωνιώδεις φωνές των αρμοδίων της εγχώριας αγοράς, που είναι όμως συνυπεύθυνοι γι’ αυτήν την κατάντια, οι πάντες στράφηκαν κατά πάντων, ΣΜΕΧΑ κατά ΧΑ, ΧΑ κατά ΤτΕ, ΤτΕ κατά εργαζομένων, εργαζόμενοι κατά υπουργείου Κοινωνικής Ασφάλισης και Οικονομικών, υπουργείο Οικονομικών κατά ΤτΕ, κ.λπ.

> Είδες τι μπορεί να μάθει κανείς από τις τηλεδιασκέψεις μεταξύ αναλυτών και εισηγμένων εταιρειών; Σύμφωνα με τη Μotor Oil, η μετακύλιση μέρους του κόστους στις «τελικές τιμές», βλέπε καταναλωτές, συνέβαλε μεταξύ άλλων και στην επάνοδο των περιθωρίων διύλισης.

> «Δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων»! Η αναφορά μας στις μετοχές των εταιρειών της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, που σε κάθε βίαιη διόρθωση της αγοράς, παρουσίασαν απώλειες μεγαλύτερες από αυτές του Γενικού Δείκτη Τιμών.

> Από ό,τι φαίνεται ο «έλεγχος» των εταιρειών του ομίλου Λαυρεντιάδη ασκείται από μια μικρή, κλειστή ομάδα υψηλόβαθμων στελεχών. Πώς αλλιώς να ερμηνεύσουμε το γεγονός ότι ένα από τα βασικά θέματα των ετήσιων τακτικών συνελεύσεων των μετόχων τους ήταν η παροχή άδειας στα μέλη των συμβουλίων και στους διευθυντές, να μετέχουν στις διοικήσεις εταιρειών με συναφές αντικείμενο.

> Δεν πάει άλλο! Νέα βάρη για τα ελληνικά νοικοκυριά, καθώς οι αυξήσεις στα δίδακτρα των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, με τα οποία αναμένεται να βρεθούν σύντομα αντιμέτωπες χιλιάδες οικογένειες που έχουν παιδιά, άγγιξαν το 15%.

> Από το κοινωφελές εκπαιδευτικό ίδρυμα της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης και όχι από την αρμόδια εποπτική αρχή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς μας έρχεται ένα ακόμη αναγνωρισμένο, σύμφωνο με την οδηγία MIFID, πιστοποιητικό διαχείρισης χαρτοφυλακίου.

> Με αφορμή την πρόσφατη μεταγραφή αναλυτή της UBS στην ΚΑΠΠΑ Χρηματιστηριακή, ρωτάμε πόσες από τις εκθέσεις – εκτιμήσεις του εν λόγω στελέχους «συμβάδιζαν» με τις αντίστοιχες της ΑΧΕΠΕΥ, ειδικά για τις εισηγμένες εταιρείες «κοινού» ενδιαφέροντος;

> Στην έκδοση των ομολογιακών δανείων στρέφονται πλέον αρκετές εισηγμένες επιχειρήσεις, προκειμένου να παρατείνουν τον ορίζοντα αποπληρωμής του υφιστάμενου δανεισμού τους ή να μεταστρέψουν τις βραχυπρόθεσμες τραπεζικές τους υποχρεώσεις σε μακροπρόθεσμες εξοικονομώντας έτσι κόστος.

> Επιτέλους κάποιος από τους εμπλεκομένους της εγχώριας χρηματαγοράς μίλησε τη γλώσσα της αλήθειας! Εν μέσω ύφεσης ο ΣΜΕΧΑ επισήμανε αυτό που εμείς φωνάζουμε εδώ και καιρό από αυτή εδώ τη στήλη, ότι δηλαδή οι ορκωτοί ελεγκτές έχουν υποκαταστήσει την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

> Με ένα απλό συγγνώμη δεν λύνονται τα προβλήματα! Τι και αν ξοδεύτηκαν εκατομμύρια ευρώ για τον τεχνολογικό εξοπλισμό, τι και αν επενδύθηκαν άλλα τόσα για το ηλεκτρονικό σύστημα διαπραγμάτευσης, τα προβλήματα δεν έχουν τελειωμό, καθώς ακόμα και τις ημέρες που λειτούργησε κανονικά η Σοφοκλέους υπήρξαν ώρες που τινάχτηκαν οι συναλλαγές στον αέρα, συμπαρασύροντας λόγω κοινής πλατφόρμας κι αυτές του ΧΑΚ. Περί της αγοράς Καπράλου ο λόγος.

> Με τις επιχειρηματικές εξελίξεις να τρέχουν, τις φήμες για εξαγορές και συγχωνεύσεις να περιπλέκονται και τις διαρροές να αφήνουν πολλά υπονοούμενα, σαν πολύ περίεργη δεν ήταν η ξαφνική παραίτηση της εσωτερικής ελέγκτριας της Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ;

> Και πού είστε ακόμα. Οι υπέρογκες αυξήσεις σε πετρέλαιο και ευρώ επιφέρουν νέες ανατιμήσεις σε πολλά είδη πρώτης ανάγκης, έτσι οι τιμές σε τρόφιμα, οπωροκηπευτικά, ρούχα, έπιπλα, συσκευές, αλλά και άλλου είδους υπηρεσίες έχουν πάρει την ανιούσα.

> Μπορεί το 2007 να έκλεισε με οριακή αύξηση των εξαγωγών κατά 4%, όμως το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου για την ίδια περίοδο ενισχύθηκε κατά 13,3%, ενώ η μείωση που παρουσίασαν οι εξαγωγές σε τρίτες χώρες άγγιξε το 20,3%.

 Ούτε το κακό χρηματιστηριακό κλίμα στάθηκε ικανό να αποτρέψει τις πωλήσεις ιδίων μετοχών, από πλευράς εισηγμένων εταιρειών. Πρόσφατο παράδειγμα ο Αγροτικός Οίκος Σπύρου, που αναμένεται να προβεί σε χρηματιστηριακές κινήσεις από τις 07/03/ 2008.

> Μπορεί η αρμόδια κοινοτική επίτροπος να μας έδωσε το πράσινο φως σχετικά με την έγκριση κονδυλίων για την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εμείς όμως για πολλοστή φορά δεν φανήκαμε προετοιμασμένοι, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους ως προς την απορρόφησή τους.

> Είτε «πράσινοι» είτε «γαλάζιοι», ένα είναι το βέβαιο, ότι ζούμε στο ίδιο έργο θεατές! Η γνωστή και μη εξαιρετέα κατασκευαστική εταιρεία ΕΛΤΕΧ ανακοίνωσε ότι η θυγατρική της ΑΚΤΩΡ ανέλαβε έργο του ΗΣΑΠ, ύψους 79.097.469 ευρώ, ενώ βρίσκεται σε συνομιλίες με τα Ελληνικά Πετρέλαια και την Edison Hellas, για την από κοινού δραστηριοποίησή τους σε θερμοηλεκτρικές μονάδες.

> Και καλά, τα κεφαλαιακά κέρδη που προέρχονται από χρηματιστηριακές συναλλαγές αναμένεται να φορολογηθούν, με τις αντίστοιχες ζημιές όμως τι γίνεται; Μήπως ο συμψηφισμός θετικών και αρνητικών υπεραξιών θα ήταν η καλύτερη λύση;

> Με αφορμή τις ολοσέλιδες διαφημιστικές καταχωρήσεις των τραπεζών, σχετικά με τη χορήγηση επιχειρηματικών δανείων, ρωτάμε: 1) αν υπάρχει σαφής διαχωρισμός μεταξύ μικρών και μεγάλων εταιρειών; 2) Με ποια κοινά αποδεκτά μέτρα και σταθμά γίνεται η αξιολόγηση της πιστοληπτικής τους ικανότητας; 3) Αν εφαρμόζονται οι οδηγίες τόσο της Βασιλεία ΙΙ, όσο και της ΤτΕ;

> Δεν ακούει κανείς… Γεμίσαμε από «ωτοασπίδες» «γαλάζιου» χρώματος! Σαφή και ξεκάθαρη ήταν πάντως η θέση της υπεύθυνης οικονομίας του ΠΑΣΟΚ κ. Κατσέλη σχετικά με τη δημιουργία μιας ικανής, ισχυρής, ανεξάρτητης αρχής, απαλλαγμένης από επιχειρηματικά βάρη και κομματικές σκοπιμότητες, που θα έχει αποκλειστικό στόχο την έγκαιρη ανίχνευση και πρόληψη των εναρμονισμένων πρακτικών και των κερδοσκοπικών κινήσεων.

> Έτσι όπως πάνε επενδυτικά τα πράγματα, σε λίγα χρόνια θα είμαστε πανίσχυροι στα Βαλκάνια και ουραγοί στη χώρα μας! Πρώτοι εμφανιζόμαστε πλέον στις ΠΓΔΜ, Αλβανία και Σερβία, τρίτοι στις Βουλγαρία και Ρουμανία, ενώ συγκαταλεγόμαστε μεταξύ των ανερχόμενων δυνάμεων και στη Βοσνία Ερζεγοβίνη.

> Σιγά να μην ξεκινούσε στην ώρα της. Για τις 18 Μαρτίου διεκόπη, από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, η δίκη των τριών κατηγορουμένων στην υπόθεση της ΜΕΒΓΑΛ, στην οποία μεταξύ άλλων εμπλέκεται ο πρώην «κουμπάρος» γενικός διευθυντής της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

> Από τη στιγμή που δεν υπάρχει δασολόγιο, δεν υφίσταται κτηματολόγιο, ο σχεδιασμός είναι ασαφής, οι αδειοδοτήσεις χρονοβόρες, η πολεοδομική νομοθεσία αόριστη, ενώ το φορολογικό καθεστώς δαιδαλώδες, πώς μπορούν ορισμένοι υπουργοί να κάνουν λόγο για ουσιαστικές χωροταξικές μεταρρυθμίσεις; Έλα ντε.

> Δεν ξέρουμε αν οφείλονται στη βίαιη πτώση του Γενικού Δείκτη Τιμών ή αν ήταν προειλημμένη απόφαση εταιρικού προγραμματισμού, αυτό όμως που γνωρίζουμε είναι ότι βοήθησε στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης από το retail. Ο λόγος για τη στήριξη που παρείχαν στις μετοχές τους ορισμένοι από τους «ιθύνοντες» των εισηγμένων επιχειρήσεων.

> Έχει γίνει σχετική πρόβλεψη; Αλήθεια από ποια κονδύλια αναμένεται να πληρωθεί το μεγάλο κύμα της επικείμενης εθελουσίας εξόδου των υπαλλήλων που ανήκουν σε ΔΕΚΟ του κλάδου των μεταφορών, όπως για παράδειγμα είναι ο ΟΣΕ;

> Αν μέχρι και οι αλλοδαποί επενδυτές, που έσπευσαν βραδέως στη Σοφοκλέους, καταγράφουν μεγάλες ζημιές, τότε τι να πουν οι εγχώριοι επενδυτές, οι οποίοι για δεύτερη, τρίτη, ίσως και τέταρτη φορά πιάστηκαν κορόιδο από τους απανταχού ειδικούς του χώρου, που «άλλα έλεγαν και άλλα έκαναν».

> Παρά τις όποιες ανακατατάξεις τραπεζικές, ήταν, είναι και θα είναι οι πρωτιές, βάσει της κατάταξης των χρηματιστηριακών εταιρειών από πλευράς τζίρου συναλλαγών! Πρώτη στην κατάταξη, για τον Φεβρουάριο του 2008, ήρθε η Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ ακολούθησαν EFG Eurobank και Εθνική ΑΧΕΠΕΥ. Τώρα για την Αγροτική ΑΧΕΠΕΥ ούτε λόγος, καθώς χάθηκε κάπου στο βάθος της σχετικής λίστας.

> Ούτε καν τον ψήφισε! Μετά τις βαριές κατηγορίες για διαφθορά, τις σκληρές καταγγελίες για παραποίηση οικονομικών στοιχείων, πόσο αξιόπιστη μπορεί να φάνηκε στο Ecofin, η στήριξη που φαινομενικά παρείχε ο κ. Αλογοσκούφης στην υποψηφιότητα του προκατόχου του Γιάννου Παπαντωνίου, για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης;

> Μεταξύ σοβαρού και αστείου! Από τη στιγμή που με την εξαγορά μιας αλυσίδας πολυκαταστημάτων μπορεί κανείς εύκολα να πουλήσει κάρτες και καταναλωτικά δάνεια, τότε ποιος ο λόγος να επενδύσει στα δίκτυα υποκαταστημάτων μικρών ιδιωτικών τραπεζών;

> Ο τρόπος επιβολής του Ασφαλιστικού στους υπαλλήλους της ΤτΕ, από έναν διοικητή που επιδιώκει να παραμείνει κυβερνητικά αρεστός, δημιούργησε μεγάλα προβλήματα, τόσο στη λειτουργία της Ηλεκτρονικής Δευτερογενούς Αγοράς Τίτλων όσο στον χρηματιστηριακό διακανονισμό των συναλλαγών και στα συστήματα πληρωμών, καθώς η απεργία των εργαζομένων ήταν καθολική. Περί του κ. Γκαργκάνα ο λόγος.

> Κάτι τέτοια βλέπει το οικονομικό επιτελείο και τρίβει τα χέρια του! Αύξηση 7,3% παρουσίασε το διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου ο αριθμός των αυτοκινήτων που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στη χώρα μας, σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό.

> Δεν πρόλαβαν καλά καλά να ξεκινήσουν τις χρηματιστηριακές τους συναλλαγές, μετά το τριήμερο blackout, και τέθηκαν πάλι εκτός ταμπλό! Ο λόγος για την προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών Vivartia, Everest και Olympic Catering, καθώς επίκειται υποβολή δημοσίων προτάσεων.

> Ούτε «τοποτηρητής συμφερόντων» να ήταν ο κ. Βουλγαράκης, ο οποίος παρά την πρόσφατη απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Πειραιά να απορρίψει την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων με την οποία ο Οργανισμός ζητούσε να κηρυχθούν παράνομες οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο λιμάνι, απλώς μετέθεσε το ξεπούλημα των δραστηριοτήτων των εμπορευματικών σταθμών, από τον χειμώνα στο καλοκαίρι. Και κάτι ακόμα, όλα αυτά τα απίστευτα, τα τραγελαφικά έχουν ένα και μόνο θύμα, το εμπόριο, ειδικά δε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπου οι συνθήκες ασφυξίας των λιμανιών τις οδηγούν σε οξύ πρόβλημα βιωσιμότητας.

> Είναι να μη σε πάρει η κατηφόρα! Τα προβλήματα της πολύπαθης Τεχνικής Ολυμπιακής δεν έχουν τελειωμό, καθώς ομαδική αγωγή φέρεται να κατέθεσαν εναντίον της, σε ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ, ομάδα επενδυτών που αγόρασαν μετοχές της θυγατρικής της TOUSA και διεκδικούν πλέον αποζημιώσεις.

> Σε πόσα εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται το ύψος των προσημειώσεων, από τα κάθε είδους τραπεζικά δάνεια, για τα ελληνικά νοικοκυριά; Σύμφωνα με τις πλέον αισιόδοξες εκτιμήσεις ξεπερνούν τα 80 δισ. ευρώ. Για πόσες εξ αυτών εκδόθηκαν διαταγές πληρωμής; Πάνω από 30.000.

> Με αφορμή τα κατώτερα των αναμενομένων ενοποιημένα καθαρά κέρδη της ΑΤΕbank, τα οποία εμφάνισαν άνοδο της τάξης του 28,12% αγγίζοντας τα 241,413 εκατ. ευρώ, έχουμε να επισημάνουμε ότι οι περισσότερες από τις «απογοητευτικές» εκτιμήσεις που έκαναν για «χάρη» της Έλληνες και ξένοι αναλυτές εξυπηρετούν είτε τις εταιρείες όπου εργάζονται είτε τις αντίπαλες εγχώριες τράπεζες με τις οποίες διατηρούν πελατειακές σχέσεις.

> Ούτε 50 ούτε 100 ούτε καν 200, αλλά περίπου σε 365 εκατομμύρια ευρώ ανέρχονται οι προϋπολογισμοί των έργων των οποίων οι δημοπρασίες έχουν ακυρωθεί, από την έναρξη των κινητοποιήσεων των διπλωματούχων μηχανικών του Δημοσίου.

> Μάλλον συμβαίνει το αντίθετο! Διαφωνούμε με τις θέσεις υψηλόβαθμου στελέχους της Alpha Bank σύμφωνα με τις οποίες σε περίοδο χρηματοοικονομικής αβεβαιότητας το τελευταίο πράγμα που σκέφτονται οι τραπεζίτες είναι τα επιχειρηματικά deals.

> Ρεσιτάλ κυβερνητικής ασυνέπειας και στη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος, καθώς τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα οδηγούν μεταξύ άλλων σε υπονόμευση του δημόσιου και κοινωνικού του χαρακτήρα προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων και της ιδιωτικής ασφάλισης.

> Πόσες από τις «πολύπαθες» εισηγμένες επιχειρήσεις αναμένεται να έχουν την ίδια «τύχη» με την εταιρεία Πουλιάδης; Εξηγούμαστε για να μην παρεξηγούμαστε, πόσες εξ αυτών θα καταφέρουν, έχοντας το πράσινο φως των πιστωτριών τους τραπεζών να υπαχθούν στο άρθρο 44;

> Κάθε πέρσι και καλύτερα! Για να δούμε αν το 2007, ο αριθμός των φορολογουμένων που χρωστούν στο Δημόσιο και δεν μπορούν να βγάλουν ενημερότητα θα είναι μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο της προηγούμενης χρονιάς;

> Δύο μέτρα και δυο σταθμά; Αλήθεια, τι πρόκειται να γίνει με τις χρηματιστηριακές συναλλαγές των μετοχών Εθνικής, ΟΤΕ, Κύπρου και Marfin, που με κλειστό το ΧΑ, διαπραγματεύτηκαν κανονικά τόσο στις αγορές της Νέας Υόρκης όσο και στο ΧΑΚ;

> Δεν ξεχνώ! Τόκοι δανείου πρώτης κατοικίας, ενοίκιο, ιατρικές δαπάνες, νοσήλια, ασφάλιστρα, δίδακτρα φροντιστηρίων, έξοδα εγκατάστασης φυσικού αερίου, μετοχικά κεφάλαια τριετίας, μεσιτείες ακινήτων και αποδείξεις κομμωτηρίων, είναι κάποιες από τις δαπάνες που εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα.

> Αλήθεια ποιοι να είναι οι λόγοι που η γνωστοποίηση της απόκτησης 11.000.000 μετοχών της Marfin Popular Bank Public Co Ltd, από την The Royal Bank of Scotland Plc, συνοδεύτηκαν από διευκρινίσεις τύπου αντιστάθμισης κινδύνου και όχι αγοράς για λογαριασμό πελάτη;

> Από χαστούκι σε χαστούκι! Η αμφισβήτηση του διεθνή οίκου αξιολόγησης, για την ικανότητα κατάθεσης ισοσκελισμένων προϋπολογισμών από τη χώρα μας, οδήγησε στη διατήρηση της πιστοληπτικής ικανότητας στο Α/Α-1.

> Από ό,τι φαίνεται η εγχώρια επενδυτική τραπεζική έχει ακόμα πολύ χρήμα να δώσει! Πώς αλλιώς να ερμηνεύσουμε την πρόσφατη κίνηση της Axon Συμμετοχών να προβεί στην ίδρυση εταιρείας παροχής υπηρεσιών και συμβουλών, με έμφαση στο εν λόγω αντικείμενο.

> Η προϊστορία είναι εις βάρος τους! Με δεδομένο το πρόσφατο αλαλούμ, μεταξύ υπουργείου Ανάπτυξης και Διοίκησης ΔΕΗ, σχετικά με την πορεία της τιμής του ρεύματος, γιατί θα πρέπει να πιστέψουμε τις δηλώσεις Σουφλιά που κάνουν λόγο ότι δεν τίθεται θέμα αυξήσεων στα τιμολόγια της ΕΥΔΑΠ;

> Αντί να βρει διέξοδο στο αδιέξοδο που δημιούργησε από κοινού με το σινάφι του, άρπαξε την ευκαιρία μήπως και εκπληρώσει ένα από τα πάγια αιτήματα των φίλα προσκείμενων πιστωτικών ιδρυμάτων, που δεν είναι άλλο από την εκκαθάριση των χρηματιστηριακών συναλλαγών από ιδιώτες. Περί κ. Αλογοσκούφη ο λόγος.

> Κρίμα που η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της Εθνικής έγινε με κατεβασμένα τα ρολά της Σοφοκλέους, καθώς η εκτίναξη των καθαρών κερδών κατά 70%, στα 1,678 δισ. ευρώ θα μπορούσε να συνδράμει στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος. Εντύπωση πάντως προκάλεσαν ορισμένες από τις αντιφατικές δηλώσεις των υψηλόβαθμων στελεχών της, που από τη μια έκαναν λόγο για ενισχυμένη ρευστότητα και ασήμαντη ανάγκη χρηματοδότησης, ενώ από την άλλη επιβεβαίωναν το πρόγραμμα τιτλοποίησης ενυπόθηκων δανείων, καταναλωτικών δανείων και πιστωτικών καρτών ύψους 7 δισ.

> Δεν πρόλαβε καλά καλά να στεγνώσει το μελάνι μας και οι αρμόδιοι για την κατάρτιση του νομοσχεδίου που ρυθμίζει θέματα κεφαλαιαγοράς έσπευσαν να μελετήσουν την ευθύνη τόσο του τρόπου όσο και του χρόνου εκτέλεσης των προγραμμάτων αγοράς ιδίων μετοχών, από εισηγμένες επιχειρήσεις και ΕΠΕΥ.

> Με αφορμή την αίτηση εισαγωγής της πρώτης ΑΧΕΠΕΥ, βλέπε Euroxx, στην Εναλλακτική Αγορά του ΧΑ, ρωτάμε τόσο την ίδια όσο και τον σύμβουλό της, βλέπε Εθνική, αν ήταν τυχαία η κατακόρυφη αύξηση, από πλευράς τζίρου συναλλαγών, που κατάφερε να πετύχει τον προηγούμενο μήνα.

> Από διευκρινίσεις σε διευκρινίσεις προχωρά το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών! Με φόρο μεταβίβασης 11%, αντί του τέλους συναλλαγής 1%, θα φορολογούνται όλα τα ακίνητα που αποκτούνται με γονική παροχή από τις 13 Δεκεμβρίου και μεταβιβάζονται εντός πενταετίας από την κτήση τους.

> Αλήθεια, οι όποιες διενέργειες εκποίησης ενσώματων ονομαστικών μετοχών γίνονται κατόπιν αποφάσεων του ΔΣ της ΕΚ ή εισηγήσεων του γενικού της διευθυντή; Ο λόγος για την εκποίηση 72.384 ενσώματων ονομαστικών μετοχών της εταιρείας ΧΑΛΥΒΔΟΦΥΛΛΩΝ, που δεν έχουν κατατεθεί προς αποϋλοποίηση.

> Εν μέσω χρηματιστηριακού χαμού, κάποια από τα γιουσουφάκια της παραπληροφόρησης προσπάθησαν να περάσουν στα μουλωχτά την υπόθεση παραίτησης, κατ’ εκείνον απόλυσης κατά τις πληροφορίες μας, του διευθύνοντος συμβούλου της Διεθνικής ο οποίος είναι και πρόεδρος της Ένωσης Θεσμικών. Γιατί;

> Άλλη μια μεταβολή ποσοστών πέριξ του 5% που έχει να κάνει κυρίως με τις αγοραπωλησίες μετοχών εγχώριων εταιρειών, από πλευράς διεθνών επενδυτικών οίκων. Αυτήν τη φορά, μέχρι την επόμενη, μεταβλήθηκε το ποσοστό συμμετοχής της JPMorgan Chase & Co. στα δικαιώματα ψήφου της Σιδενόρ.

> Άλλη μια από τις φερόμενες ως ισχυρές τράπεζες η οποία εμφάνισε ζημίες που σχετίζονται με απομειώσεις αξιών από ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια υψηλού ρίσκου. Περί της Credit Agricole ο λόγος, καθώς για πρώτη φορά από τη δημόσια προσφορά του 2001, σημείωσε απώλειες ύψους 3,3 δισ. ευρώ.

> Από ρεκόρ σε ρεκόρ η τιμή του χρυσού, καθώς η υποχώρηση του δολαρίου ενισχύει την ελκυστικότητα του πολύτιμου μετάλλου, το οποίο χρησιμοποιείται από πολλούς επαγγελματίες παίκτες και για την αντιστάθμιση κινδύνου. Χωρίς φρένα και η κούρσα του ευρώ έναντι του δολαρίου, με το ευρωπαϊκό νόμισμα να καταρρίπτει ένα ακόμη ιστορικό φράγμα, φθάνοντας έως το επίπεδο των 1,5345 δολαρίων.


Σχολιάστε εδώ