ψιθυριστά

* Τα ‘βαλαν με τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Φώλια για τα όσα είπε περί ακρίβειας, ότι δηλαδή πρέπει και οι πολίτες να είναι ευαισθητοποιημένοι. Τους χάλασε τη σούπα ο υπουργός, καθώς το κυρίαρχο σύνθημα της φτώχειας δεν είναι κάτι που αντιμετωπίζεται με ευχολόγια, αλλά είναι πλέον σίγουρο, σύμφωνα και με πρόσφατη έρευνα, ότι οι Έλληνες καταναλώνουν τα διπλάσια σχεδόν απ’ αυτά που χρειάζονται. Πριν κατηγορήσουμε λοιπόν τους μηχανισμούς της ακρίβειας, ας δούμε τι κάνουμε οι ίδιοι…

* Κι εμείς δηλαδή που εργαζόμαστε στην κατασκευή πλαστικών σακουλών… τι θα γίνουμε; Μήπως καλύτερα είναι να μάζευε ο δήμος τις πλαστικές σακούλες από το να τις… αντικαταστήσει με άλλες;

* Αχ Αλέξη Τσίπρα… Κι άλλοι νέοι τότε… πρόεδροι μας έδωσαν το δικαίωμα να πιστεύουμε ότι θα πρέπει να φύγουν οι… «βαρόνοι» κι από τη Νέα Δημοκρατία και τελικά πέρασαν τα χρόνια, οι «βαρόνοι» έμειναν και κοντεύουμε κι εμείς να γίνουμε… «βαρόνοι». Με προσοχή, νέε μου, με προσοχή…

* Η μοναδική φωνή που επισήμανε ότι τα κανάλια έδωσαν απλόχερα την κάλυψή τους στους πρατηριούχους καυσίμων που διεκδικούν το δικαίωμα να εξακολουθούν να αισχροκερδούν, ήταν αυτή του δικού μας Μάκη Kουρή. Έστω και μετά από δύο εβδομάδες μάς το επεσήμανε… πρατηριούχος, από εκείνους που δεν θέλουν να βάζουν το χέρι στην τσέπη των καταναλωτών…

* Το δανειστήκαμε από την «Πανδώρα» του «Βήματος», γιατί δείχνει ξεκάθαρα τη μετάλλαξη του ΠΑΣΟΚ επί εποχής Σημίτη, αλλά και γιατί σκιαγραφεί καθαρά και πειστικά το προφίλ του πρώην πρωθυπουργού: «Πρωί στο Κολωνάκι, ένας ταξιτζής βλέπει τον τότε πρωθυπουργό Κ. Σημίτη να πηγαίνει στο γραφείο του πεζή, συνοδευόμενος από τους άνδρες της Ασφάλειας. Γέρνει προς το μέρος του και του φωνάζει: ”Γεια σου πρωθυπουργέ”. Και ο Σημίτης: ”Γεια σου και σένα ταξιτζή”»…

* Ένας από τους λίγους υπουργούς της κυβέρνησης που τελευταία λέει τα πράγματα με το όνομά τους είναι ο Γιώργος Αλογοσκούφης. Τη μια ξεκαθαρίζει ότι «θέλει να παραμείνει στο υπουργείο Οικονομικών», την άλλη ότι «η κυβέρνηση αυτή δεν θα πέσει όπως ο Μητσοτάκης» και γενικώς μαθαίνουμε ότι θαρραλέα τονίζει τις απόψεις του, λέει πράγματα και προτείνει καταστάσεις. Μπράβο θάρρος…

* «Όταν μια εφημερίδα είναι ταυτισμένη με μια πολιτική παράταξη, το μόνον που μπορεί να κάνει είναι να γίνει χρήσιμη για την παράταξη με την κριτική που ασκεί και όχι να θεωρεί πως μπορεί, ανάλογα με τα γεγονότα, να φέρεται σαν… περιφερόμενη ερωμένη που κοιμάται πότε με τον έναν και πότε με τον άλλον». Το είπε κυβερνητικό στέλεχος και το μεταφέρουμε γιατί μας άρεσε.

* Αυτός ο συμπαθής βουλευτής του ΛΑΟΣ που τσιρίζει και ωρύεται συνεχώς στα «παράθυρα» των τηλεοράσεων χάνει το δίκιο του. Θα μπορούσε να διατυπώσει τις απόψεις του πιο ήρεμα και πολιτισμένα και όχι να τσιρίζει λες και βρίσκεται σε γήπεδο. Φυσικά τα ειδησεογραφικά δελτία, και όχι μόνον, τέτοιους τύπους θέλουν, αλλά δεν θα πρέπει κι αυτός να σκεφθεί τον εαυτό του; Ο κόσμος δίνει μεγάλη τηλεθέαση στις… φωνές και στον γενικότερο «τζερτζελέ», αλλά… άλλο πράγμα η ψήφος κι άλλο οι φωνές. Από τα αποτελέσματα των τελευταίων εκλογών απεκόμισαν ουσιαστικά συμπεράσματα αρκετοί πολυπροβεβλημένοι τύποι που ωρύονταν και επιχειρούσαν με τις φωνές τους να τους προσέξουν. Ορισμένοι ή δεν είναι υπουργοί πλέον ή δεν εξελέγησαν. Θέλει ηρεμία η πολιτική…

* Και μια και ο λόγος για τον πολιτικό πολιτισμό, μπορεί να ήταν ανέξοδη η παρατήρηση του Γιώργου Καρατζαφέρη περί συνταξιοδοτήσεως των βουλευτών -αφού είναι γνωστό ότι είναι εκδότης και καναλάρχης ταυτόχρονα- αλλά ήταν σωστή. Με ποια λογική πρέπει οι βουλευτές να προκαλούν με τις ρυθμίσεις για τη σύνταξή τους; Έχει απολύτως δίκιο ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ και καλό θα ήταν να το δουν αυτό οι βουλευτές κι όχι να ζητούν από τους απλούς πολίτες να εργάζονται περισσότερο και να αμείβονται λιγότερο και για… περισσότερα μάλιστα χρόνια… Όσο για τις επιθέσεις φιλίας της Νέας Δημοκρατίας στον ΛΑΟΣ, ο πρόεδρός του να τα βάλει με ορισμένους δικούς του που συζητούσαν -εάν συζητούσαν- με τη Νέα Δημοκρατία. Όταν υπάρχουν στελέχη έτοιμα να εγκαταλείψουν το πλοίο, δεν ευθύνονται εκείνοι που φέρνουν το δικό τους κοντά στο δικό σου για να σου κλέψουν… επιβάτες, αλλά οι επιβάτες που θέλουν να φύγουν…

* Με μια ερώτηση, που κατέθεσε προς τον υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Ευριπίδη Στυλιανίδη κλιμακώνει τις προσπάθειες του για την επαναφορά του θεσμού των Προτύπων Δημοσίων Σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Βαρβάκειο, Πειραματικό κ.λπ.), ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος.

Με την ερώτησή του αυτή υπογραμμίζει, μεταξύ των άλλων, ότι για πολλές δεκαετίες τα διαταξικά αυτά σχολεία αποτέλεσαν ισχυρό μοχλό για την αναβάθμιση της δημόσιας παιδείας, δίνοντας την ευκαιρία σε χιλιάδες παιδιά να αποκτήσουν πολύτιμα εφόδια στη ζωή τους για λαμπρή επαγγελματική σταδιοδρομία και για ουσιαστική προσωπική εξέλιξη. Και όλα αυτά χωρίς να επιβαρύνεται η οικογένειά τους ούτε με ένα ευρώ και χωρίς να συναρτάται η εξέλιξη του μαθητή με την οικονομική και κοινωνική κατηγορία στην οποία ανήκουν οι γονείς του.

Ο Παναγιωτόπουλος, αφού τονίζει ότι η επαναφορά του θεσμού των Προτύπων Δημοσίων Σχολείων θα αποτελέσει σημαντικό μεταρρυθμιστικό βήμα για την αναβάθμιση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καλεί το υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει στη θέσπιση αυτού του μέτρου, προσαρμόζοντας το νέο αυτό καθεστώς στις ανάγκες της εποχής μας και καθιερώνοντας ένα Πρότυπο Δημόσιο Σχολείο στην πρωτεύουσα κάθε νομού.

Ακόμη ο πρώην υπουργός επισημαίνει τον πολύ θετικό ρόλο που έπαιξαν στο παρελθόν τα δημόσια πρότυπα σχολεία για τη μετεκπαίδευση των καθηγητών και την αναβάθμιση του επιπέδου τους.

***

Θα περιμένουν πολύ για να εξαφανισθεί ο δικομματισμός τα μικρά λεγόμενα πολιτικά κόμματα. Είναι σίγουρο ότι η εικόνα των δυο μεγάλων κομμάτων, Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, δεν θα είναι η ίδια με τη σημερινή κατά την προεκλογική περίοδο. Πλήγμα ο δικομματισμός θα δεχθεί, αλλά ακυβερνησία δεν θα έχουμε. Κι αυτή είναι μια ασφαλής πρόβλεψη από τους πολιτικούς αναλυτές που δεν παρασύρονται από εντελώς πρόσκαιρες δημοσκοπήσεις που φυσικά αποτυπώνουν την απογοήτευση της στιγμής…

***

Τον μίνι ανασχηματισμό τον προτείνουν πολλοί στον Καραμανλή, δεν φαίνεται όμως να συμμερίζεται τις απόψεις τους. Ορισμένοι πάντως δεν κατανοούν πώς είναι δυνατόν να γίνεται χαμός με αμφισβητήσεις πολιτικών απόψεων, λύσεων και κατευθύνσεων και να μην έχει ανοίξει ένας νέος κύκλος επαφών του πρωθυπουργού με στελέχη και υπουργούς. Τις προσλαμβάνουσες που θα πρέπει να έχουν τα πολιτικά πρόσωπα, ειδικά εκείνα που ασκούν εξουσία, δεν θα πρέπει να τις διαθέτει και ο πρωθυπουργός;


Σχολιάστε εδώ