ΨΑΧΝΟΥΝ ΓΙΑ «ΚΑΡΤΕΛ» ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΓΑΛΑ!

Στο στόχαστρο της επιτροπής έχουν μπει για καλά τα κατεψυγμένα, τα αναψυκτικά, τα ζυμαρικά, οι παιδικές τροφές, τα άλευρα και τα δημητριακά και γενικώς τα τρόφιμα, οι τιμές των οποίων αυξάνονται υπερβολικά τον τελευταίο χρόνο, φέρνοντας σε απόγνωση τα ελληνικά νοικοκυριά.

Έτσι, ακολουθώντας έστω και καθυστερημένα την πρακτική του υπουργείου Ανάπτυξης, η επιτροπή Ανταγωνισμού ζήτησε από μεγάλες εταιρείες τροφίμων (πάνω από 20 τον αριθμό) στοιχεία για τον τρόπο με τον οποίο κοστολογούν τα προϊόντα τους και βεβαίως αντίστοιχα στοιχεία για το κόστος των πρώτων υλών, την προέλευσή τους κ.λπ. Η έρευνα της επιτροπής έχει στόχο να εντοπίσει περιπτώσεις εναρμονισμένων πρακτικών, οι οποίες σημειωτέον είναι η πληγή της ελληνικής αγοράς και το μεγαλύτερο βάσανο για τον μέσο έλληνα καταναλωτή.

Οι νέες ανατιμήσεις

Το αφτί των επιχειρήσεων τροφίμων ωστόσο δεν ιδρώνει, και έτσι μετά την Καθαρή Δευτέρα το καλάθι της νοικοκυράς θα κοστίζει ακόμη ακριβότερα, καθώς πάνω από 300 βασικά προϊόντα που βρίσκονται στα ράφια των σούπερ μάρκετ αυξάνονται μέχρι 10%.

Ζωμοί λαχανικών, σάλτσες, μουστάρδες και μαγιονέζες, σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες, αυξάνονται από 3 έως 10%, δημητριακά, φρυγανιές, μέλι, σοκολάτες και μπισκότα από 1,5 έως 4%, ρύζι μέχρι 7% και ζυμαρικά από 3,5 έως 9%.

Οι ανατιμήσεις αυτές, μάλιστα, πιθανόν να μην είναι οι μόνες, καθώς ήδη και λόγω της απεργίας στα λιμάνια έχουν παρουσιαστεί ελλείψεις ή χρησιμοποιούνται εναλλακτικές μορφές μεταφορών των εισαγόμενων προϊόντων, που επειδή κοστίζουν περισσότερο οι επιχειρήσεις προτίθενται να τις περάσουν στις τελικές τιμές καταναλωτή.


Σχολιάστε εδώ