ΤΥΦΛΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ – ΑΠΕΡΓΩΝ

Το… ωστικό κύμα από αυτή την πρώτη φάση της απεργιακής ανάφλεξης δημιούργησε τεράστια προβλήματα, κυρίως στο επίπεδο της εν γένει λειτουργίας της ελληνικής οικονομίας, αλλά προκάλεσε εξίσου κρίσιμες κοινωνικές παρενέργειες, με κυρίαρχο το διάχυτο αίσθημα ανασφάλειας.

Κατεγράφησαν δηλαδή έντονα σημάδια οικονομικής και κοινωνικής απορρύθμισης. Ο διεθνής αρνητικός αντίκτυπος από το πρωτοφανές φαινόμενο της κλειστής χρηματαγοράς ήταν μεγάλος. Δεν είναι σύνηθες, άλλωστε, να αυτοαποκλείεται ένα χρηματιστήριο, η καρδιά της οικονομίας, από τον υπόλοιπο κόσμο. Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό, αλλά δυστυχώς ισχύει: «γίναμε διεθνώς ρεζίλι»! Κλειστό το εθνικό θησαυροφυλάκιο, η Τράπεζα της Ελλάδος, κλειστή και η εγχώρια χρηματαγορά με φόρους και ψυχολογία κατάρρευσης που ευτυχώς δεν επαληθεύτηκαν.

Ελλείψεις προϊόντων

Εξαιρετικά μεγάλο όμως είναι το διακύβευμα και από τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις στα λιμάνια, όπου «λιμνάζουν» εμπορεύματα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ και η επαπειλούμενη ζημιά εμπόρων και επιχειρηματιών είναι ανυπολόγιστη. Η οργή και η απόγνωση όλων αυτών που τελούν σε μια ιδιότυπη ομηρία και ακουσίως βρέθηκαν να αποτελούν μοχλό πίεσης εκατέρωθεν είναι έκδηλη. Ταυτόχρονα έχουν αρχίσει να γίνονται αισθητές διάφορες ελλείψεις προϊόντων στην αγορά με πρώτα θύματα ως συνήθως τους κατοίκους των απομακρυσμένων νησιών. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά ενέσκηψαν και οι διακοπές ρεύματος, στην αρχή μικρής διάρκειας αργότερα όμως πολύωρες, για να ολοκληρώσουν το σκηνικό κρίσης και φορές φορές πανικού.

Δεν είναι μόνο τα νοικοκυριά και από αυτά τα πιο ευάλωτα και ευαίσθητα κοινωνικά που πανικοβλήθηκαν από τις ξαφνικές και πολύωρες διακοπές αλλά και όλα τα καταστήματα και δη οι μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις με ευπαθή προϊόντα που ένιωσαν την οικονομική καταστροφή να έρχεται, χωρίς να ευθύνονται και χωρίς να μπορούν να αντιδράσουν. Όλα αυτά περιμένουν μια πειστική απάντηση για το «τις πταίει;» και κυρίως να αποζημιωθούν. Δεν μπορεί έτσι κι αλλιώς ανυποψίαστοι πολίτες και άνθρωποι του καθημερινού μόχθου να χρεώνονται στις «παράπλευρες απώλειες».

Η κύρια και θεμελιακή ευθύνη για την προστασία του κοινωνικού συνόλου βαρύνει σε κάθε περίπτωση την οργανωμένη και υπεύθυνη πολιτεία, την κυβέρνηση.

Το μεγάλο ερώτημα, βέβαια, είναι τι θα γίνει από αύριο, Δευτέρα, μέσα στην εβδομάδα που αρχίζει, όπου αναμένεται να γενικευθεί ο χορός των κινητοποιήσεων, να παραλύσουν και άλλοι τομείς οικονομικής δραστηριότητας μέσα σε νέο «διάκοσμο» αυτή τη φορά από ξεχειλισμένους κάδους σκουπιδιών και χωρίς προοπτική εκτόνωσης και οι δύο πλευρές.

Στα άκρα

Συνδικάτα και κυβέρνηση όπως όλα δείχνουν είναι αποφασισμένα να μην ρίξουν νερό στο κρασί τους και να οδηγήσουν την αντιπαράθεση εξαιτίας του Ασφαλιστικού «στο κόκκινο».

Από αξιόπιστες πηγές –συνδικαλιστικά στελέχη προσκείμενα στην κυβέρνηση αλλά και κύκλους που εκφράζουν έγκυρα τις προθέσεις κορυφαίων υπουργών– προκύπτει ότι η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να κάνει ούτε βήμα πίσω, προτίθεται δε το συντομότερο δυνατό, το αργότερο έως τις 20 Μαρτίου, να περάσει από τη Βουλή το νομοσχέδιο χωρίς σοβαρές τροποποιήσεις.

Την ίδια αποφασιστικότητα και μαχητική διάθεση, όμως, εμφανίζουν και τα συνδικάτα, των οποίων η αντίδραση θα κορυφωθεί με τη γενική απεργία ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ στις 19 Μαρτίου.

Τον τόνο σʼ αυτή τη διαγραφόμενη μετωπική σύγκρουση τον δίνουν ήδη οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ/ ΔΕΗ, οι οποίοι δηλώνουν αποφασισμένοι να δώσουν τη μάχη μέχρι τελικής πτώσεως. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι ακόμη και σε περίπτωση απόφασης για πολιτική επιστράτευσή τους δεν πρόκειται να πειθαρχήσουν. Θα σκίζουν δημοσίως, λένε, τα προσκλητήρια, κάτι που φανερώνει και την επιλογή τους να φτάσουν στα άκρα. Πιστεύουν επίσης ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν γενικοί διευθυντές της ΔΕΗ που θα τολμήσουν να υπογράψουν πιθανές απολύσεις. Με τα δεδομένα αυτά είναι φανερό ότι τα πράγματα οδηγούνται σε μια οριακή «τυφλή σύγκρουση».

Αν στην πορεία της σύγκρουσης μάλιστα η όξυνση κλιμακωθεί και άλλο, από τη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ δεν αποκλείουν και το ενδεχόμενο επιβολής εμπάργκο όσον αφορά την έκδοση λογαριασμών προς τους καταναλωτές.

Από κυβερνητικής πλευράς, όπως είναι αναμενόμενο, εξετάζουν προσεκτικά όλα τα σενάρια και όλους τους εναλλακτικούς τρόπους αντιμετώπισης της μεγάλης πίεσης και κοινωνικής αναταραχής που θα προκύψει.

Εκτενές ρεπορτάζ για όλες τις αλλαγές και τις επιπτώσεις τους στο ασφαλιστικό καθεστώς των εργαζομένων οι οποίες περιλαμβάνονται στο υπό κατάθεση ασφαλιστικό νομοσχέδιο από την Αστέρω Χριστοδουλίδου στη σελ. 19.


Σχολιάστε εδώ