ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ… «ΚΑΘΑΡΗ» Η ΚΑΘΑΡΗ ΔΕΥΤΕΡΑ

Επίσης θα πρέπει να φροντίζουμε να προμηθευόμαστε λαγάνες καλοψημένες, γιατί οι άψητες προκαλούν προβλήματα στο στομάχι.

Κι επειδή λαγάνα είναι δύσκολο να φτιάξουμε στο σπίτι, καλό θα ήταν, όπως μας συνιστούν και επιστήμονες και καταναλωτικές οργανώσεις, την ταραμοσαλάτα τουλάχιστον να την παρασκευάσουμε στο σπίτι προκειμένου να αποφύγουμε τις χρωστικές ουσίες που περιέχουν οι σαλάτες του εμπορίου.

Αν προμηθευτούμε ταραμά θα πρέπει να προσέξουμε: «να έχει χρώμα λευκό έως καστανό ανοιχτό και ομοιόμορφο σε όλη την ποσότητα. Η οσμή του και η γεύση του πρέπει να είναι ευχάριστη, να μην είναι υπερβολικά ξινή».

Οι βραστές πατάτες, τα φασόλια πιάζ, τα κρεμμυδάκια, τα σκορδάκια, τα τουρσιά, οι ελιές, ο χαλβάς και τα νηστίσιμα θαλασσινά, αποτελούν την κύρια επιλογή μας, ειδικά την Καθαρή Δευτέρα που η παράδοση το απαιτεί.

Ο χαλβάς είναι εξαιρετική επιλογή και ιδιαίτερα θρεπτικός, αλλά καλό θα είναι να προτιμούμε τυποποιημένο με ενδείξεις για ημερομηνία λήξεως ή χύμα αλλά επώνυμα για να ξέρουμε τι τρώμε.

Σε ό,τι αφορά τις ελιές, θα πρέπει να πούμε ότι δεν είναι καλό να ανακατεύουμε διαφόρων τύπων ελιές και, αν τις προμηθευόμαστε χύμα, θα πρέπει να τις πλύνουμε πριν τις καταναλώσουμε.

Επειδή λοιπόν τις τιμές δεν μπορούμε να τις διαμορφώσουμε εμείς οι καταναλωτές, καλό θα ήταν τουλάχιστον να προσέξουμε έτσι ώστε αυτά που θα βάλουμε στο πιάτο μας την Καθαρά Δευτέρα, και όλη τη Σαρακοστή, να είναι υγιεινά.

Πού πρέπει λοιπόν να επικεντρώσουμε την προσοχή μας;

ΚΕΦΑΛΟΠΟΔΑ (Χταπόδια, Καλαμάρια, Σουπιές, Μοσχιοί, Θράψαλα κ.λπ.). Τα βρίσκουμε στην αγορά, είτε νωπά είτε κατεψυγμένα.

Νωπά: Οι καταναλωτές πρέπει να προσέχουμε την οσμή, η οποία πρέπει να είναι η οσμή της θάλασσας και όχι οσμή αμμωνίας ή οποιαδήποτε άλλη οσμή ξένη προς το προϊόν. Επίσης, η σάρκα να είναι συμπαγής, ελαστική, γυαλιστερή και τα πλοκάμια-βεντούζες να είναι ανθεκτικά στο τράβηγμα.

Κατεψυγμένα: Τα κατεψυγμένα πρέπει να συντηρούνται, στο σημείο πώλησης, σε καταψύκτη στους -18o C, να πωλούνται συσκευασμένα και με υγειονομικό σήμα, δηλαδή με τη σφραγίδα της εγκατάστασης, η οποία είναι μικρή και ελλειψοειδής. Στη σφραγίδα πρέπει να αναφέρονται ο κωδικός αριθμός Ευρωπαϊκής Ένωσης της εγκατάστασης. Η σφραγίδα αυτή πρέπει να φέρει όλες τις ενδείξεις που προβλέπονται από τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών (ΚΤΠ). Δηλαδή, να αναγράφονται η ονομασία πώλησης, το καθαρό βάρος, η χρονολογία ανάλωσης, οι ιδιαίτερες συνθήκες συντήρησης και χρήσης, το όνομα, η εμπορική επωνυμία και η διεύθυνση του κατασκευαστή ή συσκευαστή και ο τόπος παραγωγής ή προέλευσης.

ΔΙΘΥΡΑ ΟΣΤΡΑΚΟΕΙΔΗ: (Μύδια, Κυδώνια, Γυαλιστερές, Στρείδια κ.λπ.). Πωλούνται συσκευασμένα, σε μικρές συσκευασίες, οι οποίες φέρουν υγειονομικό σήμα με τη σφραγίδα του Κέντρου Αποστολής, καθώς και όλες τις υποχρεωτικές ενδείξεις που προβλέπονται από τον ΚΤΠ. Στην περίπτωση αυτή αναγράφεται ότι τα ζώα αυτά πρέπει να είναι ζωντανά κατά τη στιγμή της αγοράς. Τα κελύφη πρέπει να είναι κλειστά ή, αν είναι μερικώς ανοιχτά, με την ελάχιστη πίεση πάνω στο κέλυφος να κλείνουν μόνα τους.

Στους παραγωγούς οστρακοειδών δίνεται η δυνατότητα πώλησης απευθείας στον τελικό καταναλωτή μικροποσότητας οστρακοειδών χωρίς συσκευασία. Πριν αγοράσουμε, όμως, τα οστρακοειδή, πρέπει να ελέγξουμε το πιστοποιητικό παραγωγού για να βεβαιωθούμε ότι ο πωλητής είναι, πράγματι, παραγωγός.

Τα μύδια, εκτός από νωπά με κέλυφος, πωλούνται, επίσης, αποκελυφωμένα και κατεψυγμένα. Τα αποκελυφωμένα συσκευάζονται μέσα σε πλαστικές σακούλες με μια ποσότητα πόσιμου νερού. Επάνω στη συσκευασία πρέπει να υπάρχει υγειονομικό σήμα με τη σφραγίδα της εγκατάστασης. Στη σφραγίδα πρέπει να αναφέρονται ο κωδικός αριθμός Ευρωπαϊκής Ένωσης της εγκατάστασης, καθώς, επίσης, και όλες οι υποχρεωτικές ενδείξεις που προβλέπονται από τον ΚΤΠ. Η ημερομηνία ανάλωσης πρέπει να απέχει το πολύ 5 ημέρες από την ημέρα της αποκελύφωσης. Τα κατεψυγμένα πρέπει να φέρουν, ομοίως, όλες τις υποχρεωτικές από τον ΚΤΠ ενδείξεις.

ΓΑΣΤΕΡΟΠΟΔΑ (Σαλιγκάρια). Διατίθενται στην αγορά είτε νωπά, χωρίς συσκευασία, είτε κατεψυγμένα. Τα νωπά πρέπει να είναι, οπωσδήποτε, ζωντανά. Τα κατεψυγμένα πρέπει να φέρουν στη συσκευασία τους όλες τις υποχρεωτικές από τον ΚΤΠ ενδείξεις.

ΕΧΙΝΟΔΕΡΜΑ: Είναι οι γνωστοί μας αχινοί. Πρέπει να είναι ζωντανοί κατά την αγορά τους.

ΜΑΛΑΚΟΣΤΡΑΚΑ: (Γαρίδες, Καραβίδες, Αστακοί, Καβούρια, Ψείρες, Γάμπαρη κ.λπ.) Τα νωπά εμφανίζουν αντανακλαστικές κινήσεις, στα μάτια, στις κεραίες και στα πόδια, όταν είναι ζωντανά έχουν την οσμή της θάλασσας, τα αρθρωτά τους μέρη είναι στερεά, προσκολλημένα στο σώμα, η επιφάνειά τους είναι γυαλιστερή και το κεφάλι τους δεν πρέπει να φέρει μαύρες κηλίδες ή να είναι μελανιασμένο. Τα κατεψυγμένα πρέπει να φέρουν στη συσκευασία τους όλες τις προβλεπόμενες από τον ΚΤΠ ενδείξεις.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν αγοράζουμε ό,τι κι ό,τι ή βιαστικά και τυχαία. Για όλα τα θαλασσινά πρέπει να γνωρίζουμε τι αγοράζουμε. Αν δεν γνωρίζουμε, καλό είναι να ρωτάμε κάποιον που ξέρει. Σε γενικές γραμμές, πάντως, η μυρωδιά και η γυαλιστερότητα είναι τα χαρακτηριστικά της φρεσκάδας, τα οποία μπορεί να εντοπίσει ακόμη και άπειρος καταναλωτής.

Το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτή επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι, επειδή διάφορα είδη θαλασσινών διαφέρουν ελάχιστα μεταξύ τους ως προς τα χαρακτηριστικά τους γνωρίσματα, διαφέρουν όμως πολύ όσον αφορά την τιμή πώλησής τους, πρέπει να προσέχουμε καλά τις επιγραφές και σημάνσεις που αναγράφουν τις πληροφορίες του είδους, ώστε να μην παραπλανηθούμε από τους επιτήδειους.

Θυμηθείτε ή βρείτε και συμβουλευτείτε το πρόσφατο δημοσίευμα στο «ΠΑΡΟΝ», σχετικά με τα χταπόδια και τα θράψαλα, τα μπαρμπούνια και τις κουτσομούρες.


Σχολιάστε εδώ