ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ ΔΕΚΑΤΕΣΣΕΡΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΜΕΝΑ ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ

Και το μεγάλο ερώτημα είναι: «Πώς είναι δυνατόν κάθε φορά που λόγω κάποιας εορτής ένα τρόφιμο έχει αυξημένη ζήτηση, τότε, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, να αποκαλύπτεται από τις έρευνες ότι πολλά σχετικά και επώνυμα προϊόντα εντοπίζονται να είναι ακατάλληλα προς χρήση για τον καταναλωτή;»

Σύμφωνα με τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων:

«Η Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας του ΕΦΕΤ, μετά από καταγγελία καταναλωτή και στο πλαίσιο των τακτικών ελέγχων που διενεργεί, διαπίστωσε την ανάπτυξη ευρωτίασης σε τυροσαλάτα.

Πρόκειται για τυροσαλάτα με το σήμα BEM και ημερομηνία λήξης 10.03.2008 (LΟΤ Κ1Α912901). Το συγκεκριμένο προϊόν διατίθεται σε συσκευασίες των 250 γρ. από την Κ.Ε. ΚΑΛΑΜΑΡΑΚΗΣ – ΚΑΛΑΣ ΑΕ. Η συνολική ποσότητα παραγωγής της ανωτέρω παρτίδας ήταν περίπου 1.800 τεμάχια.

Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση/απόσυρση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας από τις επιχειρήσεις και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.»

Αυτά λέει ο ΕΦΕΤ, εμείς οι καταναλωτές τι να πούμε; Ότι λόγω αυξημένης ζήτησης τη Σαρακοστή θα τρώγαμε μουχλιασμένη τυροσαλάτα και ούτε που θα το παίρναμε είδηση;

Και όχι μόνο αυτό, αλλά θα το πληρώναμε και από 7 έως 30% ακριβότερα απ’ ό,τι στην αρχή του χρόνου, αφού τα προϊόντα αυτά έχουν ανατιμηθεί σ’ αυτά τα επίπεδα στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να πλήξουμε το κύρος της συγκεκριμένης επιχείρησης, όμως το «ξεφώνημα» είναι ο μόνος τρόπος να προστατευτούμε τελικά από τα κρούσματα αυτά που, δυστυχώς, όσο πάνε και πυκνώνουν στην ελληνική αγορά… Την ίδια ώρα, ύστερα από σχετικούς ελέγχους, η Νομαρχία Πειραιά εντόπισε και κατέσχεσε στη Σαλαμίνα, 400 κιλά σουπιές, καλαμάρια και χταπόδια, στο ιχθυοπωλείο του κ. Παναγιώτη Θεοχάρη στην ιχθυαγορά, τα οποία αν και ήταν νωπά φυλάσσονταν στην κατάψυξη.

Τα προϊόντα αυτά πιθανόν να διατίθεντο ως κατεψυγμένα τη διάρκεια της Σαρακοστής, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας. Η υπόθεση παραπέμφθηκε στον Εισαγγελέα.

Αν μας πειράξει κάτι…

Μπορεί κάποιος να αισθανθεί αδιαθεσία μετά από κατανάλωση χαλασμένων σαρακοστιανών, γι’ αυτό, σύμφωνα με το ΙΝΚΑ, καλό θα είναι να προσέξουμε τις ενδείξεις για το αν έχουμε πάθει τροφική δηλητηρίαση. Αυτές είναι:

Πόνος στην κοιλιά, επίμονος πονοκέφαλος, διάρροια, ναυτία και εμετός ή ζάλη.

Αν πάντως οι εμετοί επιμείνουν, καλό θα είναι να καλέσουμε γιατρό, ιδιαίτερα αν αναφερόμαστε σε ηλικωμένους ή συνανθρώπους μας με καρδιοπάθειες ή αναπνευστικά προβλήματα.


Σχολιάστε εδώ