Σύνταξη στις συντάξεις

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, από την… κυβερνητική καμινάδα βγήκε καπνός και μετά από πολλές περιπέτειες η Φ. Πάλλη-Πετραλιά ανακοίνωσε τις οριστικές (;) αποφάσεις για τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό. Οι οποίες ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση, ενώ τα συνδικάτα ετοιμάζονται για νέο γύρο κινητοποιήσεων. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής είχε φροντίσει να διαμηνύσει ότι οι αλλαγές θα προχωρήσουν ανεξάρτητα από το πολιτικό κόστος.

Κεντρικοί άξονες του νέου νομοσχεδίου, που βρίσκεται ήδη στη Βουλή, η ενοποίηση των Ταμείων, η παροχή κινήτρων για παραμονή στην εργασία, ο περιορισμός των πρόωρων συντάξεων. Άμεσα θιγόμενοι οι γυναίκες μητέρες με ανήλικα παιδιά, οι νέοι εργαζόμενοι μέχρι και την ηλικία των 45 χρονών. Στα… δυσάρεστα των αλλαγών η περικοπή των επικουρικών συντάξεων και η επέκταση του χρόνου εργασίας από δύο ως πέντε επιπλέον χρόνια. Το ΠΑΣΟΚ δεσμεύτηκε ότι ερχόμενο στην εξουσία θα καταργήσει τις αντιασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις, το ΚΚΕ κάλεσε τους εργαζομένους σε ξεσηκωμό, ενώ ο Αλ. Τσίπρας προεξόφλησε ότι η κυβέρνηση και στο Ασφαλιστικό θα πάθει ό,τι και με το άρθρο 16 στην εκπαίδευση. Δεν θα μπορέσει να εφαρμόσει τις αλλαγές.

Σηκώσαμε σημαία

ΚΟΣΜΟΣ πάει κι έρχεται σε Αθήνα και Σκόπια, αλλά οι διαπραγματεύσεις για το όνομα της γειτονικής χώρας βρίσκονται σε αδιέξοδο, καθώς η ηγεσία των Σκοπίων εξακολουθεί να κινείται σε αδιάλλακτη γραμμή. Ο νέος γύρος συνομιλιών του ειδικού διαπραγματευτή Μ. Νίμιτς δεν απέφερε κανένα αποτέλεσμα, αλλά ως φαίνεται οι συζητήσεις θα πάρουν μάκρος. Με άδεια χέρια έφυγε από την Αθήνα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, μετά την κατηγορηματική θέση του πρωθυπουργού ότι αν δεν υπάρξει αμοιβαία αποδεκτή λύση η Ελλάδα θα ενεργοποιήσει το δικαίωμα του «βέτο» και θα μπλοκάρει την ένταξη των Σκοπίων στον Οργανισμό. Στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ η Ντ. Μπακογιάννη επιβεβαίωσε την απόφαση της κυβέρνησης να ασκήσει «βέτο», θέση την οποία συμμερίσθηκαν οι περισσότεροι με ελάχιστες εξαιρέσεις. Παράλληλα, ο Κ. Καραμανλής έσπευσε δύο μέρες μετά να δηλώσει ότι δεν πιέζεται από κανέναν τόσο για το θέμα των Σκοπίων όσο και του Κοσόβου.

Εδώ θα μείνει…

ΚΑΙ οι νέες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας ήρθαν να επιβεβαιώσουν τη συνεχιζόμενη κάμψη των δύο μεγάλων κομμάτων, προσέθεσαν ωστόσο ένα νέο εντυπωσιακό στοιχείο. Τη θεαματική αύξηση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, που αυτήν τη στιγμή φαίνεται να κινείται μεταξύ 15% και 18%. Τα ευρήματα αυτά προκάλεσαν έντονο προβληματισμό στην κυβέρνηση, παρά τη διεύρυνση της διαφοράς με το ΠΑΣΟΚ, ενώ πυροδότησαν ανησυχίες και συζητήσεις στις τάξεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ ζητούν αλλαγές και πρωτοβουλίες προκειμένου να αναστραφεί η καθοδική πορεία, ωστόσο ο Γ. Παπανδρέου έκανε λόγο για την προσπάθεια συμφερόντων και ΜΜΕ να επιβάλουν τις απόψεις τους και να πλήξουν το ΠΑΣΟΚ. Επιπλέον, απέδωσε στις εσωκομματικές εκλογές και στις τριβές την πτώση του κόμματος στις δημοσκοπήσεις και… δεσμεύτηκε ότι θα μείνει στην ηγεσία μέχρι να κερδίσει στις εκλογές. Από την πλευρά του ο Αλ. Αλαβάνος παρατήρησε ότι το 18% μπορεί να μεγαλώσει, αλλά κρατάμε μικρό καλάθι.

ΤΙΣ επιπτώσεις σε πολλά επίπεδα από το «μπλακ άουτ» στο χρηματιστήριο μετρούν στην κυβέρνηση, με τον διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος Ν. Γκαργκάνα να βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα, αλλά από το Μαξίμου επιρρίπτουν ευθύνες και στον υπουργό Οικονομίας, γιατί δεν πρόλαβε τις αρνητικές εξελίξεις. Η εικόνα της χώρας έχει υποστεί πλήγμα, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ξένοι επενδυτές θα αποσύρουν τα κεφάλαιά τους και θα αποχωρήσουν από το ελληνικό χρηματιστήριο. Ο κ. Γκαργκάνας βρίσκεται σε δυσμενή θέση και μετράει μέρες στη θέση του διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος.

ΤΗΝ ΙΔΙΑ στιγμή, πλήγματα δέχεται η εικόνα και της κυβέρνησης από την αδυναμία της να αντιμετωπίσει τα προβλήματα από την απεργία των εργαζομένων στη ΔΕΗ, που έχει αποτέλεσμα εκτεταμένες διακοπές ρεύματος σε ολόκληρη την επικράτεια.

ΕΧΟΝΤΑΣ εξασφαλίσει τη στήριξη της κυβέρνησης και όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αναχώρησε από την Αθήνα ο κύπριος Πρόεδρος Δ. Χριστόφιας, στην πρώτη επίσκεψή του στη χώρα μας μετά την εκλογή του. Ο κ. Χριστόφιας επισήμανε ότι θα τιμήσει την υπογραφή του Τ. Παπαδόπουλου, προσθέτοντας ότι το Σχέδιο Ανάν είναι νεκρό και άρα δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για την επίλυση του προβλήματος. Παρά ταύτα ο κύπριος Πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα ότι μέσα στο 2008 μπορεί να δρομολογηθεί η λύση, διευκρινίζοντας όμως ότι όλα εξαρτώνται από τη στάση που θα τηρήσουν η Άγκυρα και ο Ταλάτ.

Τίτλοι τέλους

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ επεισόδιο στο… σίριαλ των υποκλοπών παίχθηκε αυτήν την εβδομάδα στη Βουλή. Οι 152 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας απέρριψαν την πρόταση του ΠΑΣΟΚ (που στήριζαν και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης) για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Ο Γ. Παπανδρέου επανέλαβε τις κατηγορίες του προς την κυβέρνηση για «συγκάλυψη του σκανδάλου» με τη βοήθεια της Δικαιοσύνης, ενώ κατήγγειλε ότι ο πρωθυπουργός τελεί «υπό ομηρία». Από πλευράς κυβέρνησης οι κ. Παυλόπουλος και Χατζηγάκης υποστήριξαν ότι δεν χρειάζεται να συσταθεί επιτροπή, γιατί από την έρευνα της Δικαιοσύνης δεν προέκυψαν στοιχεία και κατηγόρησαν τον κ. Παπανδρέου για κινήσεις εντυπωσιασμού.

ΣΤΙΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ εκλογές της Ρωσίας επιβεβαιώθηκαν πλήρως οι προβλέψεις: Νικητής αναδείχθηκε ο Ντμίτρι Μεντβιέντεφ, ο οποίος θα διαδεχθεί τον Βλ. Πούτιν τον προσεχή Μάιο. Ο Μεντβιέντεφ έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι θα ακολουθήσει την ίδια πολιτική.

ΣΤΙΣ ΗΝΩΜΕΝΕΣ Πολιτείες η μάχη για το χρίσμα των Δημοκρατικών συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, καθώς η Χ. Κλίντον μετά τις νίκες σε Τέξας, Οχάιο ανέκαμψε και παραμένει στην κούρσα. Αντιθέτως, ο Τζον Μακ Κέιν θα είναι -οριστικά- ο υποψήφιος των Ρεμπουπλικάνων.


Σχολιάστε εδώ