Στη σκαλωσιά

l Ούτε οι σφαίρες που έλαβε ταχυδρομικώς ούτε οι προειδοποιήσεις του συνόλου των ηγεσιών των συνδικαλιστικών οργανώσεων πτόησαν την υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φάνη Πάλλη-Πετραλιά. Το «ασφαλιστικό νομοσχέδιο» κατατίθεται όπως αρχικώς είχε σχεδιαστεί. Τα «σπασμένα» και τα «κλεμμένα» τα πληρώνει ο εύκολος στόχος: οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι.
l «Η απεργία είναι δικαίωμα», υποστηρίζει η κ. Πετραλιά. Όμως η μεγάλη, σχεδόν καθολική συμμετοχή των υπαλλήλων του υπουργείου Απασχόλησης στην 24ωρη απεργία που κήρυξε η Ομοσπονδία των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία, κάθε άλλο παρά ικανοποίησε την υπουργό. Γιατί η απεργία των υπαλλήλων «της» στρεφόταν κατά του ασφαλιστικού της πονήματος.
l Ο τέως υπουργός Βασίλης Μαγγίνας υποστηρίζει πάντως πως το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση είναι σε αρκετά σημεία του ηπιότερο από αυτό που ο ίδιος σκόπευε να καταθέσει στην Κυβερνητική Επιτροπή και στη Βουλή. Μπρ…
l «Στη σωστή κατεύθυνση κινείται το ασφαλιστικό νομοσχέδιο – αρκεί οι προτάσεις που περικλείει να εφαρμοστούν». Το είπε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ) κ. Δημ. Δασκαλόπουλος. Χρειάζεται εξήγηση για τις αντιδράσεις των συνδικάτων;
l Πιο μαχητική εμφανίζεται η ΔΑΚΟ/ΑΔΕΔΥ και των ΔΕΚΟ – τραπεζών κατά των κυβερνητικών ρυθμίσεων για την επίλυση του ασφαλιστικού προβλήματος απ’ ό,τι η ΔΑΚΕ/ΓΣΕΕ. Βεβαίως η συνδικαλιστική παράταξη της ΝΔ θα συμμετάσχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις από ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ, όμως οι εκπρόσωποί της, κ. Κ. Πουπάκης και Φ. Ταυρής δεν «ξεσπαθώνουν» όπως σε προηγούμενες περιπτώσεις.
l Ούτε τα υπερκέρδη θίγονται ούτε οι εφοπλιστές ενοχλούνται ούτε η κυβέρνηση ακουμπά το μεγάλο κεφάλαιο για τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος. Ο Σ. Τσιτουρίδης θα μιλήσει άραγε;
l Μεγάλη περιπέτεια υγείας πέρασε η πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ) κ. Στάβυ Σαλουφάκου. Πιο πολύ την ενοχλεί που βρίσκεται μακριά από τις κινητοποιήσεις. Και, πιθανότατα, από το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.
l Τον Απρίλιο μάλλον θα κλείσει η νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, εκτιμούν εκπρόσωποι των εργοδοτών και των εργαζομένων. Με το ύψος των αυξήσεων -επιμένουν- μεταξύ 6% ή 6,5%. Μιλάμε για λιγότερο από 20 ευρώ τον μήνα.

Επαφές της υφυπουργού
Σ. Καλαντζάκου
με συνδικαλιστές
της Θεσσαλονίκης
Σειρά επαφών με το προεδρείο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, με εκπροσώπους σωματείων της ευρύτερης περιοχής της Μακεδονίας, καθώς και με το προεδρείο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας είχε η υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Σοφία Καλαντζάκου, κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψης εργασίας που πραγματοποίησε στη Θεσσαλονίκη μαζί με τον διοικητή του ΟΑΕΔ κ. Γιώργο Βερναδάκη.
Στη συνάντηση με το σωματείο της ΒΑΛΚΑΝ ΕΞΠΟΡΤ ικανοποιήθηκε το πάγιο αίτημα των απολυμένων για την έκδοση από τον ΟΑΕΔ βεβαίωσης ανεργίας, που μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν για πρόσληψη σε άλλη εργασία.
Σε ό,τι αφορά τη ΒΙΑΜΥΛ, η υφυπουργός τόνισε ότι κεντρική επιλογή του υπουργείου είναι να υπάρξει έγκαιρα ειδική μέριμνα για εκείνους που μετά τον Σεπτέμβρη του 2008 θα μείνουν άνεργοι και βρίσκονται πολύ κοντά στη συνταξιοδότηση. Όσο για τους μικρότερους σε ηλικία, θα υπάρξει εφαρμογή ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης.
Στη συνάντηση με τα σωματεία της ΕΛΛΕΝΙΤ και των ΚΛΩΣΤΗΡΙΩΝ ΝΑΟΥΣΗΣ τονίστηκε ότι υπάρχουν ρυθμίσεις στο εργασιακό νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί μετά το Ασφαλιστικό, παράλληλα όμως καταβάλλεται προσπάθεια επίσπευσης των ρυθμίσεων γι’ αυτό και για άλλα παρόμοια θέματα.


Σχολιάστε εδώ