Ο δικομματισμός πιέζεται, αλλά διατηρεί τα πρωτεία…

Τα δεδομένα δίνουν την εντύπωση πως το πολιτικό σύστημα είναι σε τροχιά αποδόμησης. Η κυβέρνηση είναι απαξιωμένη στα μάτια των πολιτών και ο πρωθυπουργός δείχνει να χάνει την εμπιστοσύνη τους. Ο δικομματισμός δείχνει να πιέζεται, χωρίς όμως να μπορούμε να εκτιμήσουμε αν το φαινόμενο θα έχει μονιμότερα χαρακτηριστικά. Εκτιμούμε πως η δήλωση ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου εκφράζει μάλλον την αντίδραση των ψηφοφόρων, καθώς φαίνεται αδύνατο να μετακινηθεί το 8-10% των ψηφοφόρων της ΝΔ του 2007 προς τον ΣΥΡΙΖΑ ή το 18-20% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.

Η εικόνα της δύναμης των πολιτικών δυνάμεων, όπως τουλάχιστον καταγράφεται δημοσκοπικά, είναι πρωτόγνωρη για την Ελλάδα, γιατί δεν δείχνει να προκύπτει από πολιτικές διεργασίες, άλλα εκφράζεται αντανακλαστικά σε ένα περιβάλλον που ενισχύει την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα.

Τα κόμματα αλλά και οι πολιτικοί ως πρόσωπα δεν μπορούν να εμπνεύσουν στους πολίτες εμπιστοσύνη για τις προθέσεις τους να κάνουν πράγματα για τον τόπο, ούτε για την ικανότητά τους να υλοποιήσουν πολιτικές.

Σε σχέση με τις εκλογικές τους προτιμήσεις η αίσθηση που δημιουργείται είναι πως η όποια επιλογή τους δεν έχει πολιτικά χαρακτηριστικά, αλλά ανταποκρίνεται στη συγκυρία. Η έλλειψη σαφούς ιδεολογικού στίγματος από τα δύο μεγάλα κόμματα αφήνει περιθώρια στους πολίτες να αλλάξουν εύκολα τις κομματικές τους επιλογές τις πιο πολλές φορές αντανακλαστικά.

Το εκλογικό σώμα μετακινείται ιδεολογικά προς την Αριστερά και την Κεντροαριστερά, είναι το τέλος της κεντροδεξιάς στροφής που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη δεκαετία και κεφαλαιοποίησε ο Σημίτης και ο Καραμανλής.

Ικανοποίηση από κυβέρνηση

Ένας στους τέσσερις πολίτες δηλώνει ικανοποιημένος από τη διακυβέρνηση της ΝΔ

Την κυβέρνηση τη στηρίζουν:

• κεντροδεξιοί – δεξιοί,

• άνω των 65 χρόνων,

• απόφοιτοι βασικής εκπαίδευσης,

• συνταξιούχοι,

• αγρότες,

• συχνά εκκλησιαζόμενοι.

Η κυβέρνηση έχει χάσει το ηθικό της πλεονέκτημα και κανείς δεν πιστεύει πια το σεμνά και ταπεινά. Μεγαλύτερο πρόβλημά της εκτιμούν πως είναι η συμπεριφορά των στελεχών της

Πρωθυπουργός

Η κακή εικόνα της κυβέρνησης συμπαρασύρει τον πρωθυπουργό. Παραμένει καταλληλότερος.

ΠΑΣΟΚ

Σε μεγάλη κρίση. Βασική αιτία η έλλειψη ενότητας.

Ασφαλιστικό

Κατά τους πολίτες η μεταρρύθμιση που επιχειρείται δεν είναι ουσιαστική.

Εξωτερική πολιτική

Η ανεξαρτησία του Κοσόβου θα προκαλέσει αλλαγές συνόρων στην περιοχή, πιστεύουν οι πολίτες.

Το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων είναι σημαντικό για 8 στους 10 πολίτες, γιατί ενδεχόμενη υποχώρηση στο όνομα Μακεδονία θα έδινε το δικαίωμα στη γειτονική χώρα να εγείρει εδαφικές διεκδικήσεις σε βάρος μας.

Η χώρα μας θα πρέπει να θέσει βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.


Σχολιάστε εδώ