Οι βουλευτές έχουν τον λόγο

> Δοθέντος ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της παλαιάς Ευρωπαϊκής Ένωσης των «15», της οποίας οι πολίτες υποχρεούνται σε έκδοση βίζας προκειμένου να επισκεφθούν τις ΗΠΑ, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης ερωτά τους υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης αν αληθεύουν οι πληροφορίες ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με την αμερικανική πλευρά τη σύναψη Αμοιβαίου Μνημονίου Κατανόησης -κατά παράβαση του κοινοτικού δικαίου- που προβλέπει την κατάργηση της θεώρησης εισόδου (βίζας), με αντάλλαγμα την παράδοση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των ελλήνων ταξιδιωτών. Όπως αναφέρεται, κατά τις διμερείς επαφές οι ΗΠΑ αξιώνουν από τις ελληνικές αρχές τη διαβίβαση επιπλέον πληροφοριών και δεδομένων που αφορούν το ποινικό μητρώο, ενδεχόμενες καταδίκες, φορολογικά στοιχεία κ.ά.

> Αν αληθεύουν οι πληροφορίες για πώληση 26 κτιρίων του Δημοσίου μέσω της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου με συμβάσεις πώλησης και επαναμίσθωσης (Sale and Lease Back), προκειμένου να αντληθούν έσοδα 1,6 δισ. ευρώ, ερωτά τον υπουργό Οικονομικών ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης. Αναφέρεται στις αντιρρήσεις συνδικαλιστικών φορέων στα συγκεκριμένα σχέδια, ότι αν υλοποιηθούν τα παραπάνω, το δημόσιο θα εισπράξει μεν άμεσα ζεστό χρήμα, όμως το κράτος θα πληρώνει ενοίκιο για μια περίοδο 15-20 ή και περισσότερα χρόνια προκειμένου να χρησιμοποιεί τα κτίρια όπου ήδη στεγάζει τις υπηρεσίες του.

> Απλήρωτοι παραμένουν χιλιάδες εκπαιδευτικοί έξι μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς τόσο στα Προγράμματα Διδακτικής Στήριξης (ΠΔΣ) όσο και των αναπληρωτών ανά την Ελλάδα, τονίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη, Κ. Αλυσανδράκης, Ν. Γκατζής, Γ. Ζιώγας, Ν. Καραθανασόπουλος, Γ. Πρωτούλης και Μπ. Χαραλάμπους. Σύμφωνα με στοιχεία που αναφέρουν, το υπουργείο Παιδείας οφείλει σε 20.000 εκπαιδευτικούς το ποσό των 50 εκατομμυρίων ευρώ, μόνο από την προηγούμενη χρονιά (2006-‘7) για τα ΠΔΣ, ενώ χιλιάδες ωρομίσθιοι που αμείβονται με 7,7 ευρώ ανά ώρα είναι απλήρωτοι.

> Την επαναφορά του θεσμού των δημοσίων προτύπων σχολείων και μάλιστα στην πρωτεύουσα κάθε νομού της χώρας, καθώς στη μακρά περίοδο που λειτούργησαν αποτέλεσαν ισχυρότατο μοχλό για την αναβάθμιση του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος στην Ελλάδα, ζητά ο βουλευτής της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος. Τονίζεται ότι χιλιάδες μαθητές από όλες τις κοινωνικές κατηγορίες φοίτησαν στα σχολεία αυτά και χωρίς καμία διάκριση που να αφορούσε στην κοινωνική τους προέλευση, στις οικονομικές δυνατότητες αλλά και στο μορφωτικό επίπεδο της οικογένειάς τους, πέτυχαν να εξασφαλίσουν ξεχωριστή παιδεία και μόρφωση.

> Κάθε φορά και καλύτερος είναι ο βουλευτής Μαγνησίας του ΠΑΣΟΚ Κώστας Καρτάλης, στις ομιλίες του στη Βουλή… και κάθε φορά βελτιώνει το επίπεδο του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Και είναι από τους κοινοβουλευτικούς που μιλάνε εκτός χειρογράφου. Στην τελευταία επερώτηση του προς το υπουργείο Απασχόλησης για το πρόγραμμα stage, ο Κώστας Καρτάλης παρουσίασε τεκμηριωμένα τα ελλείμματα της κυβερνητικής πολιτικής για την απασχόληση των νέων και εγκάλεσε την κυβέρνηση για την απόκρυψη των στοιχείων.

> Σε απαξίωση οδηγείται η Ελληνική Βιομηχανία Όπλων, επισημαίνει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μαγκριώτης. Τη στιγμή που η απασχόληση στην ΕΛΒΟ έχει πέσει στο 10% και οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε αδιέξοδο εξαιτίας της έλλειψης νέων συμβάσεων, οι επιλογές της κυβέρνησης οδηγούν στον μαρασμό της εταιρείας, σημειώνει ο βουλευτής, αναφερόμενος στην αρνητική απάντηση του υφυπουργού κ. Τασούλα σχετικά με το πρόγραμμα ανακατασκευής οχημάτων γενικής χρήσης για τον στρατό προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ.

> Τη λήψη αυστηρών μέτρων προληπτικού ελέγχου των τροφίμων που επεξεργάζονται στα εργαστήρια, διανέμονται στα μαγαζιά και φτάνουν στο πιάτο των καταναλωτών, ώστε να προστατευθεί η δημόσια υγεία, προτείνει ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Βαΐτσης Αποστολάτος. Αφορμή για την ερώτηση, η πρόσφατη κατάσχεση μισού τόνου γύρου χοιρινού με σαλμονέλα σε εργαστήριο επεξεργασίας κρεάτων τα οποία διανέμει σε δεκάδες ψητοπωλεία της Νίκαιας και της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά.

> Το αίτημα των μαθητών του εσπερινού λυκείου να συμπεριληφθούν στα μηχανογραφικά τους δελτία οι αστυνομικές και στρατιωτικές σχολές μεταφέρει με ερώτησή του προς τον υπουργό Παιδείας ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θάνος Μωραΐτης. Υπογραμμίζει ότι η θέλησή τους για μάθηση είναι άξια της μέριμνας της πολιτείας όχι μόνο για να βελτιωθεί το επίπεδο της παρεχόμενης εκπαίδευσης αλλά και να διαμορφωθεί ένα καλύτερο πλαίσιο για την εκπαιδευτική και επαγγελματική συνέχεια σε όσους μαθητές το επιθυμούν.

> Ελλείψεις και σοβαρές καθυστερήσεις αποκατάστασης και ενίσχυσης πυρόπληκτων περιοχών της Μεσσηνίας επισημαίνει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κουσελάς, καθώς, όπως διαπιστώνεται και σε ομόφωνο ψήφισμα της ΤΕΔΚ Μεσσηνίας, η κρατική συνδρομή δεν είναι η ενδεδειγμένη, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στις υποδομές, στην ανακατασκευή των κατοικιών των πληγέντων και στην εξομάλυνση της οικονομικής ζωής. Αναφέρεται ότι όχι μόνο διαψεύστηκαν οι ελπίδες των πολιτών, αλλά συνεχίζουν και εντείνονται τα οικονομικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά προβλήματα και να πλήττεται η προοπτική ανάπτυξης ολόκληρου του νομού.

> Σχετικά με τις ζημιές που προκάλεσε η απεργία των εργαζομένων της ΤτΕ, ερωτά τους αρμόδιους υπουργούς ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Σαλαγκούδης και συγκεκριμένα:

– Για ποιους λόγους η ΤτΕ δεν κατάφερε να διασφαλίσει ως είχε υποχρέωση να λειτουργήσουν τα συστήματα πληρωμής στη χώρα, όταν ο νόμος προβλέπει ρητά την ύπαρξη προσωπικού ασφαλείας.

– Τι προτίθενται να πράξουν για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου και ιδιαίτερα για τα διαφυγόντα κέρδη από τέλη και φόρους λόγω της αδυναμίας εκτέλεσης και εκκαθάρισης συναλλαγών στο ΧΑ και λόγω της συνακόλουθης απομάκρυνσης επενδυτών από την ελληνική αγορά.

> Την αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο περικοπής της επέκτασης της γραμμής του ΜΕΤΡΟ Χαϊδάρι – Πειραιά από 8,2 χλμ. και 7 σταθμούς σε 7,6 χλμ. και 6 σταθμούς δηλώνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας και Παναγιώτης Λαφαζάνης. Ζητούν να επισπευσθεί η επέκταση της γραμμής και να επαναχαραχτεί προς την Πειραϊκή και τα νοσοκομεία Μεταξά και Τζάνειο.

> Τη λήψη μέτρων για την απομάκρυνση άναρχα πεταμένων τοξικών αποβλήτων, που αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία στο Στρίφι της Ελευσίνας και αλλού, ζητά ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ντίνος Βρεττός. Τονίζεται ότι εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι τοξικά και επικίνδυνα απόβλητα πνίγουν την Ελλάδα, που δεν διαθέτει έναν εγκεκριμένο χώρο επεξεργασίας τους, ενώ μόλις το 1%-2% των 330.000 τόνων που παράγονται ετησίως αποστέλλονται στο εξωτερικό λόγω κόστους.

> Τι μέτρα προτίθεται να πάρει σχετικά με τις τραγικές συνέπειες που έχει η σωματική κακοποίηση παιδιών για τη σωματική τους ακεραιότητα και την ψυχική τους υγεία, ερωτά τον υπουργό Υγείας η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σούλα Μερεντίτη. Τον καλεί επίσης να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες και να δημιουργήσει τις αναγκαίες δομές στήριξης των σεξουαλικά κακοποιημένων παιδιών.

> Την αντιμετώπιση δεκάδων προβλημάτων της Βιομηχανικής Περιοχής Πατρών, τα οποία χρονίζουν, ζητά ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιλτιάδης Βέρρας. Επισημαίνει ότι δεν υπάρχει καμία ενημέρωση σχετικά με τις ενέργειες που έχουν γίνει για τη μεταφορά και δημιουργία εμπορευματικού σταθμού στη Βι.Πε αλλά και για πιθανή διεύρυνσή της και εύρεση νέων χώρων εγκατάστασης, αφού οι ανάγκες για χώρους είναι ιδιαίτερα αυξημένες.

> Ποιος είναι ο αντισεισμικός σχεδιασμός του ΟΑΣΠ για το Ιόνιο και ειδικότερα για τη Ζάκυνθο, ερωτά τους αρμόδιους υπουργούς ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Βαρβαρίγος. Τους καλεί να απαντήσουν αν θα παράσχουν τα αναγκαία μέσα στον αρμόδιο φορέα παρακολούθησης της τεκτονικής δραστηριότητας της περιοχής (Σεισμολογικό εργαστήριο Πατρών – ΟΑΣΠ), ώστε να λειτουργήσει επαρκές δίκτυο σεισμογράφων στην ευρύτερη περιοχή του Ιονίου για την καταγραφή, μελέτη και αξιοποίηση κάθε τεκτονικής πληροφορίας από την περιοχή.


Σχολιάστε εδώ