Νέο μοντέλο διοίκησης ανακοίνωσε ο Φασούλας

Φέτος όμως, με την εμπειρία του ενός χρόνου, επανασχεδίασε τη διοικητική δομή του δήμου και παρουσίασε ένα σχήμα σφιχτό και ευέλικτο, που αν λειτουργήσει σωστά θα δώσει νέα ώθηση και προοπτική στα διοικητικά δρώμενα του δήμου και κυρίως θα περιορίσει τα φαινόμενα γραφειοκρατίας και αρτηριοσκλήρυνσης που παρατηρούνται σε όλες τις βαθμίδες του Δημοσίου και των ΟΤΑ.

Οι τομές που έκανε ο δήμαρχος στο διοικητικό σχήμα του δήμου είναι:

1) Ενοποίησε τους τομείς καθαριότητας, πρασίνου και ηλεκτρολογικού σε μία αντιδημαρχία, με επικεφαλής τον Δ. Αντωνάτο.
2) Ίδρυσε αντιδημαρχία Διοίκησης Προσωπικού και σχέσεων με τους πολίτες, στην οποία υπάγονται τα ΚΕΠ, το Δημοτολόγιο και το Δημαρχείο, με επικεφαλής τον Β. Βουράκη.
3) Συμπεριέλαβε τα σχολικά κτίρια στη Διοίκηση Αρχιτεκτονικής, με επικεφαλής τον αντιδήμαρχο Στέλιο Γαϊτανάρο.
4) Διατήρησε τη Νίτσα Βλασσοπούλου στην αντιδημαρχία Κοινωνικών Υπηρεσιών και Βρεφονηπιακών Σταθμών.
5) Όρισε αντιδήμαρχο οδοποιίας – αποχέτευσης τον Γ. Αξελλό.
6) Ανέθεσε στον Τάκη Αβραμίδη την αντιδημαρχία Πολεοδομίας και τον συντονισμό της δημοτικής ομάδας της πλειοψηφίας.
7) Αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας ορίστηκε ο Γ. Χαμάκος.
8) Αντιδήμαρχος οικονομικών παρέμεινε ο Αντ. Αρώνης, που ανέλαβε και καθήκοντα προέδρου της δημαρχιακής επιτροπής.
9) Εντεταλμένος σύμβουλος για τον πολιτισμό με εποπτεία στις βιβλιοθήκες, την παιδεία και τον αθλητισμό ορίστηκε ο Δημήτρης Βρόντος.
Είναι ίσως η πρώτη φορά που σε αλλαγές προσώπων στις αντιδημαρχίες δεν ακούστηκαν σχεδόν καθόλου πικρίες ή παράπονα. Κάτι που σημαίνει πως οι επιλογές του δημάρχου ήταν εύστοχες. Βέβαια, αυτό θα το δείξει ο χρόνος, αλλά το ότι δεν υπήρχαν… γκρίνιες κάτι σημαίνει…

Να σημειώσουμε επίσης πως οι περισσότεροι από τους διορισθέντες αντιδημάρχους είχαν εκφραστεί υπέρ του Γ. Παπανδρέου στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ. Γι’ αυτό και προκάλεσαν θυμηδία οι αιτιάσεις κάποιων… παραστρατημένων ΠΑΣΟΚων του Πειραιά, που διέδιδαν ότι οι αντιδημαρχίες δόθηκαν με βάση το ποιον ψήφισε ο κάθε σύμβουλος του Φασούλα για πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ!

Ως γενικό συμπέρασμα μπορούμε να πούμε ότι υπήρξε δραστικός περιορισμός στους εντεταλμένους συμβούλους και συγκέντρωση αρμοδιοτήτων στους αντιδημάρχους. Δηλαδή αυτό που κατ’ επανάληψιν έχει πει ο Γ. Παπανδρέου, που τάσσεται υπέρ των μικρών κυβερνητικών σχημάτων, το έκανε… πράξη ο Π. Φασούλας! «Μάζεψε» δηλαδή τις αρμοδιότητες και μείωσε δραστικά τις θέσεις ευθύνης. Για πιο ευέλικτη διοίκηση και πιο αποτελεσματικό έλεγχο.

Δεν μένει λοιπόν παρά να περιμένουμε να δούμε αν το μοντέλο αυτό διοίκησης δικαιώσει τον δήμαρχο. Κάτι που το ευχόμαστε βέβαια, γιατί οι πρώτοι ωφελημένοι από μια πιθανή επιτυχία του θα είναι οι πολίτες του Πειραιά…


Σχολιάστε εδώ