Κυριακή με τον… πρωινό καφέ

>> Επισημάναμε και την περασμένη Κυριακή πως ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες του έχει αναβαθμίσει τον ρόλο του Κοινοβουλίου. Επανέφερε την πολιτική εκεί όπου ανήκει. Μάλλον σταδιακά αλλά σταθερά ξαναδίνει στη Βουλή την αίγλη του κατʼ εξοχήν χώρου παραγωγής πολιτικής. Και δεν είναι μόνο η αναβάθμιση της «Ώρας του πρωθυπουργού». Είναι και άλλες πρωτοβουλίες του Δημ. Σιούφα, που δείχνουν ότι κινείται με συγκεκριμένη στρατηγική. Για παράδειγμα, η παρουσία του πρωθυπουργού και όλων των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή, στη συζήτηση για την ελληνίδα αγρότισσα, την εβδομάδα που πέρασε.
Και απʼ όσο γνωρίζουμε, επίκεινται κι άλλες σχετικές πρωτοβουλίες του Δημ. Σιούφα.

***

Τα ʼψαλε άγρια ο υπουργός στον πρόεδρο της επιτροπής, γιατί ενόχλησε την παρέα του, τα δικά του φιλαράκια, με το πόρισμα που έβγαλε, όπου οι ποινικές ευθύνες είναι χειροπιαστές και πολλοί που εμπλέκονται (πρώτα ονόματα) έχουν χάσει τον ύπνο τους… Γιατί ακόμη και προφυλακίσεις είναι πολύ πιθανές, αφού η δικαστίνα που έχει αναλάβει την υπόθεση δεν χαμπαριάζει… και δεν ακούει τίποτα.
Φαίνεται δε ότι είναι τέτοιοι οι δεσμοί, που ο υπουργός τα ʼσουρε στον διορισμένο πρόεδρο, παρουσία του νούμερο ένα της τράπεζας που εμπλέκεται, ο οποίος ήταν στο γραφείο του υπουργού…
Και μετά μας λένε ότι ενδιαφέρονται για τον λαουτζίκο και τους πεινασμένους συνταξιούχους… Μόνο που όλα τα μέτρα που πήραν ως τώρα είναι για τους κατέχοντες… Κι αν έχουν αντιρρήσεις, ιδού η Ρόδος… Ας μου στείλουν έστω και μία απόφαση που βελτιώνει τη ζωή όλων εκείνων των συμπατριωτών μας που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Κι αν αγωνίζονται για τους μη έχοντες, τότε προς τι η… ψαλμωδία κατά του πορίσματος, που αποτελεί βόμβα μεγατόνων για πολλούς;

***

Παραίτηση, μαθαίνω, υπέβαλε στον υπουργό ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, καθηγητής Γιάννης Τσουκαλάς, θεωρώντας ότι με την ψήφιση του νόμου για την έρευνα και την τεχνολογία ολοκληρώθηκε το έργο του στη ΓΓΕΤ.
Ο καθηγητής Τσουκαλάς «του κλίματος Θεσσαλονίκης», δηλαδή προσωπικός φίλος του Καραμανλή, είναι ο μακροβιότερος μέχρι σήμερα γενικός γραμματέας Έρευνας, αφού παρέμεινε στη θέση του τέσσερα χρόνια, έχει καλή αποδοχή από τον ερευνητικό κόσμο και θεωρείται μάλλον πετυχημένος στη θέση του.
Μολονότι στην επιστολή παραίτησής του δεν αφήνει να διαφανεί κανένας λόγος δυσαρέσκειας, οι άνθρωποι που τον γνωρίζουν μας διαβεβαιώνουν ότι η παραίτησή του συνδέεται τόσο με το ψαλίδισμα των προβλέψεων του αρχικού σχεδίου νόμου όσο και με την αδύναμη υπεράσπιση του νόμου στη Βουλή, καθώς και με την άρνηση της κυβέρνησης να λάβει ουσιαστικά μέτρα ώθησης της έρευνας με χρηματοδοτήσεις και μέτρα θαρραλέα προς αυτήν την κατεύθυνση. Το ερώτημα είναι εάν θα επιμείνει στην παραίτηση ο κ. Τσουκαλάς, γιατί το Μαξίμου δεν δείχνει διατεθειμένο να την κάνει αποδεκτή…

***

3ΑΣΧΕΤΩΣ με όσα λέγονται ανεπισήμως από κυβερνητικούς παράγοντες για τη δημιουργία εντυπώσεων, ενδεχόμενο μείωσης του ορίου συνταξιοδότησης των αγροτών δεν υφίσταται, τουλάχιστον στο ορατό μέλλον. Το υπουργείο Οικονομικών έχει ανάψει «κόκκινο φως», επισημαίνοντας αφενός ότι το συγκεκριμένο μέτρο έχει σημαντικό κόστος και στη φάση αυτή δεν μπορεί να το αντέξει η οικονομία και αφετέρου ότι ο ΟΓΑ ως Ταμείο δεν έχει έσοδα από εισφορές και οι συντάξεις καλύπτονται εξ ολοκλήρου από τον κρατικό προϋπολογισμό. Είναι γεγονός ότι πέραν των 50 βουλευτών που κατέθεσαν σχετική ερώτηση, υπάρχουν και υπουργοί που πιέζουν το Μαξίμου για ευνοϊκές ρυθμίσεις υπέρ των αγροτών. Προκειμένου εκτός των άλλων να περιορισθούν οι απώλειες της Νέας Δημοκρατίας στον αγροτικό πληθυσμό όπως αυτές καταγράφηκαν στις πρόσφατες εκλογές.
3ΕΝΟΣ κακού μύρια έπονται, δεν λένε; Τώρα, μετά τα εκτεταμένα προβλήματα που προκλήθηκαν από την απεργία στη ΔΕΗ, αρκετοί στην κυβέρνηση θυμήθηκαν ότι ο πρόεδρός της Τ. Αθανασόπουλος ήταν (κι αυτός) επιλογή του… Γ. Αλογοσκούφη. Παρά την αντίθετη άποψη του (τότε) υπουργού Ανάπτυξης Δ. Σιούφα. Αν αντιλαμβάνομαι σωστά τα μηνύματα από το Μαξίμου, το μέλλον του κ. Αθανασόπουλου δεν προδιαγράφεται ευοίωνο και όταν απομακρυνθεί δεν θα είναι λίγοι στην κυβερνητική παράταξη εκείνοι που θα… κάνουν πάρτι. Διότι έχει ενοχλήσει πολύ κόσμο στη διάρκεια της σύντομης θητείας του.

***

Ο εκλεκτός τους…
Αναζητείται η ηγεσία που θα ανατρέψει το καθεστώς της Στασιμότητας και της (Μετα)ρύθμισης, κατέληγε το κύριο άρθρο του «Βήματος» την Τρίτη. Και φυσικά εννοούσε τον νέο αρχηγό που θα διαδεχθεί τον Γιώργο.
Στην πιάτσα λέγεται ότι τον έχουν βρει ήδη τον αρχηγό. Και είναι ένας δικός τους άνθρωπος; Μάντεψτε ποιος;
Ο Πέτρος Ευθυμίου!
Σίγουρα πάει για μόνιμος ο Καραμανλής…

***

Με τα περιβόητα blogs τι απέγινε; Πέρασε
η εβδομάδα και λέξη δεν είχαν τα ΜΜΕ (κανάλια, ραδιόφωνα, εφημερίδες). Τι συνέβη και εξοβελίστηκε το θέμα από την επικαιρότητα; Οι… εκβιαστές κατατροπώθηκαν;
Ή πέτυχε ο σκοπός να υποστείλουν σημαία οι απείθαρχοι και αντικαθεστωτικοί bloggers;

***

Όταν ο δικομματισμός προκαλεί στην ψυχή του λαού, και ιδιαίτερα της νεολαίας, την απογοήτευση, όταν σβήνει τα όνειρά της, τότε, εκεί, στο λυκόφως, αυτή η νεολαία κρεμάει την ελπίδα της στα φτερά ακόμα και μιας νυχτερίδας.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΚΡΗΤΙΚΟΣ


Σχολιάστε εδώ