«ΚΟΚΚΙΝΗ» ΣΤΟΝ ΓΚΑΡΓΚΑΝΑ!

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Αλογοσκούφης έχει λάβει οριστικά την απόφαση να συνταξιοδοτηθεί ο κ. Γκαργκάνας με τη λήξη της θητείας του τον Ιούνιο και «ξεσκονίζει» τη λίστα με τα ονόματα των υποψηφίων για τη θέση του διοικητή.

Μεταξύ αυτών, έχουν κατά καιρούς ακουστεί τα ονόματα του κοινοτικού επιτρόπου κ. Στ. Δήμα, του διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς και πρώην υποδιοικητή της ΤτΕ κ. Γιώργου Προβόπουλου, του προέδρου των ΕΛΠΕ και πρώην διοικητή της ΤτΕ κ. Τίμου Χριστοδούλου, του επικεφαλής οικονομολόγου της Eurobank κ. Γκίκα Χαρδούβελη κ.ά. Επίσης, έχουν κυκλοφορήσει σενάρια περί μετακίνησης του Πλούταρχου Σακελλάρη, στενού συνεργάτη του υπουργού Οικονομίας, σε μια θέση υποδιοικητή της ΤτΕ.

Η παράλυση της κεντρικής τράπεζας από την απεργία του προσωπικού για το Ασφαλιστικό έκανε ακόμη και τον συνήθως ψύχραιμο υπουργό Οικονομίας να εξοργισθεί και να προχωρήσει σε πολύ σκληρές δημόσιες δηλώσεις κατά της διοίκησης της ΤτΕ.

«Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ανεξαρτησία οικονομική, λειτουργική και πολιτική, αλλά έχει και υποχρεώσεις, τις οποίες πρέπει να διεκπεραιώνει. Αυτό που έγινε είναι αδιανόητο. Δεν μπορεί να μη διασφαλίζεται η λειτουργία των συστημάτων πληρωμών», τόνισε ο υπουργός Οικονομίας την Τετάρτη, τελευταία ημέρα της τριήμερης «παράλυσης» του χρηματοοικονομικού συστήματος της χώρας.

Μάλιστα, το χάος που προκάλεσε στο χρηματιστήριο το «λουκέτο» στα δύο βασικά συστήματα της ΤτΕ (TARGET και ΕΡΜΗΣ), λόγω της αδυναμίας εκκαθάρισης των χρηματικών συναλλαγών, έφερε στο προσκήνιο ακόμη και σενάρια καταγγελίας της σχετικής σύμβασης της Τράπεζας με την ΕΧΑΕ, ώστε να ανατεθεί το έργο της εκκαθάρισης σε ιδιωτική τράπεζα, πιθανότατα την Alpha Bank!

Η πραγματοποίηση αυτού του σεναρίου φαίνεται βέβαια απίθανη, αφού θα αποτελούσε σοβαρό εξευτελισμό όχι μόνο της ΤτΕ, αλλά συνολικότερα του συστήματος κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης, αλλά και μόνο το γεγονός ότι κυκλοφόρησε στο παρασκήνιο της αγοράς στα μέσα της εβδομάδας αποτελεί και το μέτρο της πλήρους αποτυχίας των χειρισμών του κ. Γκαργκάνα.

Οι τρεις ημέρες του… παγωνιού

Το παρασκήνιο των τριών ημερών που έκριναν την τύχη του κ. Γκαργκάνα ήταν πολύ ζωηρό:

1. Εδώ και τουλάχιστον τρεις εβδομάδες είχαν κυκλοφορήσει φήμες ότι επίκειται η ενσωμάτωση του ταμείου κύριας ασφάλισης των εργαζομένων στην ΤτΕ στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ – αυτό ακριβώς αναφέρει τελικά και το κείμενο του νομοσχεδίου που παρουσίασε η υπουργός Απασχόλησης κ. Φάνη Πετραλιά.

2. Οι συνδικαλιστές της Τράπεζας ζήτησαν έγκαιρα συνάντηση με την υπουργό, η οποία το αρνήθηκε. Μάλιστα, ακόμη και τον ίδιο τον κ. Γκαργκάνα αρνήθηκε να τον συναντήσει για το θέμα, παραπέμποντάς τον υποτιμητικά στον γ.γ. του υπουργείου Δημ. Μαμμωνά.

3. Οι συνδικαλιστές καταλογίζουν στον κ. Γκαργκάνα ότι απέφυγε να ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση, όπως θα μπορούσε με το κύρος που έχει ως κεντρικός τραπεζίτης, ώστε να αποφευχθεί η δυσμενής ρύθμιση. Και αυτό επειδή, όπως λένε, δεν ήθελε να έλθει σε προστριβές με την κυβέρνηση, από την οποία προσδοκούσε την ανανέωση της θητείας του.

4. Πάντως, σημειώνουν συνδικαλιστές, η ρύθμιση για το Ασφαλιστικό ευνοεί οικονομικά την ΤτΕ, η οποία θα κληθεί να πληρώνει μόνο 23 εκατ. ευρώ τον χρόνο, για δεκαπέντε χρόνια από το 2009, ώστε να καλύψει τις ασφαλιστικές της υποχρεώσεις προς το ΙΚΑ. Μέχρι τώρα η ΤτΕ είχε υποχρεωθεί να σχηματίσει αποθεματικό ύψους 1 δισ. ευρώ για να καλύψει τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις της.

5. Ενώ οι συνδικαλιστές κατηγορούν τον Γκαργκάνα ότι «έκανε το παγώνι» έναντι της κυβέρνησης, προσδοκώντας προσωπικά οφέλη, κυβερνητικοί κύκλοι του καταλογίζουν ότι ουσιαστικά υπέθαλψε με την παθητική στάση του τις κινητοποιήσεις του προσωπικού, που έγιναν μάλιστα χωρίς να έχει εξασφαλισθεί η προσέλευση του ελάχιστου απαιτούμενου αριθμού εργαζομένων για τη λειτουργία των βασικών συστημάτων.

6. Πράγματι, την περασμένη Δευτέρα το πρωί, ενώ ήδη είχε καταληφθεί το κτίριο της Πανεπιστημίου από τους απεργούς και είχε «παγώσει» η λειτουργία των συστημάτων της τράπεζας, ο κ. Γκαργκάνας ήταν σπίτι του, λόγω ίωσης! Για τον ίδιο λόγο δεν προσήλθε σε συνάντηση και με τον υπουργό Οικονομίας την ίδια ημέρα. Ουσιαστικά, δηλαδή, ο κ. Γκαργκάνας ήταν άφαντος τη μοναδική, ίσως, ημέρα που ήταν απολύτως απαραίτητη η παρουσία του!

Τελικά, τα συστήματα της ΤτΕ επανήλθαν σε λειτουργία με προσωπικό ασφαλείας την Πέμπτη, αλλά το κύρος της κεντρικής τράπεζας, και μαζί βέβαια του χρηματιστηρίου, έχουν τρωθεί ανεπανόρθωτα στον διεθνή χώρο. Ο κ. Γκαργκάνας θα περάσει μάλιστα στην ιστορία ως ο πρώτος τραπεζίτης στην Ευρώπη που επί των ημερών του σταμάτησε η λειτουργία κεντρικής τράπεζας από μια απεργία…

[email protected]


Σχολιάστε εδώ