ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΘΕΩΡΕΙΟ

«Περισσός-gate»
και ο ρόλος των δημοσιογράφων

Σοβαρές ήταν επίσης και οι καταγγελίες που έκανε η γ.γ. του ΚΚΕ και για την παρακολούθηση του δικού της κόμματος.

«Ξέρουμε ότι υπάρχει ειδική υπηρεσία -και υπήρχε και πριν- εδώ στην Ελλάδα που παρακολουθεί το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, αλλά και ξένες υπηρεσίες», είπε η Αλέκα Παπαρήγα, συμπληρώνοντας: «Κάθε φορά, ο εκάστοτε υπουργός Δημόσιας Τάξης μας λέει “φέρτε στοιχεία”. Το εμπράγματο υλικό δεν μπορούμε να το φέρουμε».

Έκανε, μάλιστα, πιο συγκεκριμένη την καταγγελία της, λέγοντας ότι «διεθνείς συναντήσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας παρακολουθούνται, και μάλιστα με προεργασία έναν μήνα πριν, από ξένες μυστικές υπηρεσίες. Το υλικό δεν βρίσκεται μέσα στον Περισσό. Μπορεί να είναι σε δύο ή τρία χιλιόμετρα. Πού να το βρούμε αυτό το υλικό για να φέρουμε αποδείξεις;»

Κατά τη γενική γραμματέα του ΚΚΕ «δεν γίνεται παρακολούθηση για να δημοσιοποιηθεί», αλλά «για να αξιοποιηθεί με άλλους τρόπους». Υποστήριξε ακόμη ότι «κάποιοι δημοσιογράφοι παίρνουν χαρτάκια από τις μυστικές υπηρεσίες με το υλικό παρακολούθησης» και πρόσθεσε με νόημα «αν παίρνανε το πραγματικό, πάει και έρχεται», αλλά «το υλικό χρησιμοποιείται παραφθαρμένο».

Ε, λοιπόν, για όλα αυτά τα τόσο σοβαρά ζητήματα που έθεσε μια αρχηγός κόμματος από το επίσημο βήμα της Βουλής δεν ένιωσε κανείς την ανάγκη να κάνει κάποιο σχόλιο.

————–*—————

Το «όχι» στο Σχέδιο Ανάν

Πώς αντέδρασε η κυβερνητική παράταξη σε όλα όσα είπε η Αλέκα Παπαρήγα; Μάλλον με «άλλα λόγια νʼ αγαπιόμαστε». Φταίει το ΠΑΣΟΚ ήταν η άποψη του εισηγητή της ΝΔ Χρήστου Μαρκογιαννάκη, επειδή, όπως υποστήριξε, είχε αφήσει την χώρα ανοχύρωτη!

Δεν μας είπε, όμως, τι έκανε η δική του κυβέρνηση που έχει τέσσερα χρόνια στην εξουσία, αλλά και ο ίδιος που τα δύο πρώτα χρόνια ήταν υφυπουργός Δημόσιας Τάξης, κατ’ εξοχήν δηλαδή αρμόδιος για να οχυρωθεί η χώρα και να πιαστούν οι υποκλοπείς.

Εντύπωση, όμως, προκάλεσε και το επιχείρημα με το οποίο απάντησε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος στην επίθεση που εξαπέλυσε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου κατά του Κώστα Καραμανλή, λέγοντας ότι είναι «ευάλωτος» από όσους έχουν τα προϊόντα των υποκλοπών και γι’ αυτό ίσως δεν μπορεί να χειριστεί τα εθνικά θέματα, όπως είναι το Κυπριακό.

«Ο πρωθυπουργός, όπως απέδειξε όλη η διαδρομή του, ούτε εκβιάζεται ούτε υπό ομηρία τελεί. Γιατί, αν συνέβαινε αυτό, δεν θα έλεγε «όχι» στο Σχέδιο Ανάν, όταν άλλοι έλεγαν ʽʽναιʼʼ», υποστήριξε ο κ. Παυλόπουλος, προκαλώντας έντονη αντίδραση από τους βουλευτές του

ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι ρωτούσαν «πότε έγινε αυτό;».

«Πηγαίνετε στην Κύπρο να μάθετε, όσοι από εσάς θέλετε», ήταν η απάντηση του υπουργού Εσωτερικών, που επέμεινε στην άποψή του.

————–*—————

«Μας βουλιάζει η κυβέρνηση»,
λένε Γιώργος και Βενιζέλος

«Κίνηση ανάγκης, αν όχι και απελπισίας» μπροστά στην εικόνα κατάρρευσης του ΠΑΣΟΚ που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, χαρακτηριζόταν από βουλευτές η απόφαση να οριστεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος βασικός εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη συζήτηση της πρότασης για την Εξεταστική των υποκλοπών.

Το ενδιαφέρον είναι μάλιστα ότι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ επικαλέστηκε την άποψη του κ. Βενιζέλου περί κρίσης των θεσμών που προκαλείται από τη στάση της κυβέρνησης.

«Δεν είναι καθόλου τυχαία η ευρύτερη απογοήτευση -όπως πολύ σωστά είπε ο εισηγητής μας, ο κ. Βενιζέλος- των πολιτών μας από τους σημερινούς θεσμούς. Κάτι που μας αφορά όλους και μας παρασύρει όλους. Αλλά εσείς έχετε την αποκλειστική ευθύνη. Εσείς, η κυβερνητική πλειοψηφία», υποστήριξε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Βέβαια ούτε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ούτε ο επίδοξος διάδοχός του, που συμφώνησαν μετά από πολύ καιρό σε κάτι, δεν έδωσαν πειστική εξήγηση στο πολύ παράδοξο φαινόμενο να πέφτει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης περισσότερο από την κυβερνητική παράταξη, η φθορά της οποίας είναι σε μεγάλο βαθμό εξηγήσιμη.

Ο ισχυρισμός «μας βουλιάζει και μας η κυβέρνηση» δεν είναι και πολύ πειστικός.

————–*—————

Άγρια προεδρική «κατσάδα»
στον Νεράντζη

Με θρησκευτική ευλάβεια θέλει να τηρούνται ο Κανονισμός και γενικά οι κανόνες του κοινοβουλευτικού παιχνιδιού ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας και τη σχολαστικότητα του αυτή, όπως πληροφορήθηκε η στήλη, την πλήρωσε με μια άγρια κατσάδα που δέχθηκε ο αντιπρόεδρος Τάσος Νεράντζης.

Συνέβη στη συνεδρίαση της περασμένη Τρίτης, όταν ο κ. Νεράντζης, μετά τον υπουργό

Εσωτερικών, αντί να δώσει τον λόγο στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ Χάρη Καστανίδη, κάλεσε στο βήμα τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκο Αλαβάνο.

Ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαμαρτυρήθηκε για παραβίαση της συμφωνίας που είχε γίνει για τη σειρά των ομιλητών και ο αντιπρόεδρος δέχθηκε τηλεφωνικά βαρύτατες επιπλήξεις από τον κ. Σιούφα, ενώ υποχρεώθηκε στη συνέχεια να απολογηθεί στον κ. Καστανίδη, λέγοντας ότι δεν είχε πρόθεση να του στερήσει τα δικαιώματά του.

————–*—————

Υπηρεσιακές φαγωμάρες
στη διεύθυνση προσωπικού

Την παραίτησή του από τη θέση του προϊσταμένου της διεύθυνσης Ανθρωπίνου Δυναμικού της Βουλή υπέβαλε, όπως μαθαίνει η στήλη, ο Κώστας Σταματόπουλος, ο οποίος είχε τοποθετηθεί στο κρίσιμο αυτό πόστο του προσωπάρχη την περίοδο της προεδρίας της Άννας Μπενάκη – Ψαρούδα.

Οι φήμες που κυκλοφορούν μεταξύ των υπαλλήλων της Βουλής λένε ότι βρισκόταν σε μεγάλη κόντρα με τον προκάτοχό του και ήδη γενικό διευθυντή Διοικητικού Χ. Χουντάλα, ο οποίος έχει το «πάνω χέρι» με τη νέα κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά τις τελευταίες εκλογές.

Ακούγονται επίσης πολλά για τις χωρίς μέτρο προσλήψεις που έγιναν ακόμη και μέσα στην προεκλογική περίοδο και έχουν εκτοξεύσει στα ύψη τον αριθμό των υπαλλήλων του Κοινοβουλίου, κάτι που «χρεώνεται» στο περιβάλλον της πρώην προέδρου που «έλυνε και έδενε» ως τον περασμένο Σεπτέμβριο.


Σχολιάστε εδώ