Και πάσης Παιδείας ο κ. Χρ. Λαμπράκης
Στόχος, βέβαια, πέρα από τον έλεγχο της εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες, είναι η «παραγωγή» εξειδικευμένου προσωπικού για τις επιχειρήσεις, τους κατάλληλα εκπαιδευμένου, να μην έχει μεγάλες… απαιτήσεις και να φοβάται να… σηκώσει κεφάλι, επειδή θα έχει… γαλουχηθεί με τα μηνύματα εκείνων που το σπούδασαν και θα πρέπει να τους χρωστάει ευγνωμοσύνη.
Ας μην ξεχνάμε ότι όλοι οι συμμετέχοντες στην «Αναπτυξιακή Πρωτοβουλία» ουσιαστικά κρατούν στα χέρια τους την οικονομία!
Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση που υπάρχει στο επίσημο σάιτ του Ιδρύματος Μελετών Λαμπράκη σχετικά με το θέμα αναφέρονται μεταξύ άλλων και τα εξής:
«Με εισήγηση του Ιδρύματος Λαμπράκη, το Ίδρυμα Ευγενίδου, το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη, το Ίδρυμα Ι. Φ. Κωστόπουλου, το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, το Ίδρυμα Μποδοσάκη, το Ίδρυμα Σταύρου Νιάρχου και το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Ωνάσης αποφάσισαν να συνεργαστούν και να συγκροτήσουν μια πρωτοβουλία με σκοπό να υποστηρίξουν την ανάπτυξη και την εφαρμογή ενός Προγράμματος Εκπαιδευτικών Δράσεων που έχει στόχο την εισαγωγή σειράς καινοτομιών στην εκπαιδευτική διαδικασία. Απώτερος στόχος της πρωτοβουλίας είναι η ποιοτική αναβάθμιση της Παιδείας και η διασφάλιση ίσων και δημιουργικών ευκαιριών μάθησης και πρόσβασης των νέων στην εργασία, με την ενεργό συμμετοχή των ίδιων των εκπαιδευτικών και των μαθητών».
Από εκεί και πέρα έχει ενδιαφέρον να δούμε πού στοχεύει αυτή η «πρωτοβουλία», που σημειώνουμε ότι υποβλήθηκε ως πρόταση στο υπουργείο Παιδείας επί υπουργίας της κ. Γιαννάκου. Ως «σκοπούμενα αποτελέσματα» αναφέρονται:
«1) Κατʼ αρχήν, τα αποτελέσματα που θα προσφερθούν στις σχολικές κοινότητες και άλλες ομάδες στόχους -φοιτητές, σπουδαστές και γονείς– με τη μορφή εκπαιδευτικού υλικού, ολοκληρωμένων θεματικών παρουσιάσεων, προτάσεων δραστηριοτήτων και παιχνιδιών και, ακόμη, με τη μορφή συμβουλών για σπουδές και απασχόληση μετά το Λύκειο (για τη σταδιοδρομία από τα 18 έτη και άνω). Τα τελευταία, όπως θα προκύπτουν από τη Μελέτη για το “Παρατηρητήριο Απασχόλησης των Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης”, με τη συνεργασία ΙΟΒΕ και Ιδρύματος Λαμπράκη.
Στην κατηγορία αυτή διακρίνονται δύο επιμέρους άξονες.
• Τα αποτελέσματα τα οποία θα προσφερθούν στις σχολικές κοινότητες (κυρίως μαθητές ηλικίας 10 – 14 ετών), αλλά και στους εκπαιδευτικούς και τους γονείς, με τη μορφή ολοκληρωμένων προγραμμάτων – παρουσιάσεων (θεματικών), προτάσεων δραστηριοτήτων και παιχνιδιών, διαθεματικών προσεγγίσεων, έργων αναφοράς (λεξικών – εγκυκλοπαιδειών), άλλων εκπαιδευτικών συμβουλών και κοινοτήτων διαλόγου κ.ά. ανταποκρίνονται στον “Μορφωτικό” άξονα.
• Τα αποτελέσματα που αφορούν κυρίως του μαθητές Λυκείου –εκπαιδευτικούς και γονείς– καθώς και τους φοιτητές και σπουδαστές, με τη μορφή έγκυρης πληροφόρησης (Οδηγοί Σπουδών, προφίλ επαγγελμάτων κ.ά.) και συμβουλών για σπουδές και απασχόληση (προοπτικές απασχόλησης σε επαγγέλματα και κλάδους) μετά το Λύκειο (με βάση τα αποτελέσματα της Μελέτης των ΙΟΒΕ και ΙΛ) ανταποκρίνονται στον “Αναπτυξιακό” άξονα.
2) Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν τα αποτελέσματα της πρωτοβουλίας που αφορούν στους ίδιους τους εμπλεκόμενους (ενδιαφερόμενους) φορείς, στην υπηρεσία της περαιτέρω αξιοποίησης μιας δυναμικά αναπτυσσόμενης κοινής “βιβλιοθήκης” πολιτιστικού και επιστημονικού (μορφωτικού) υλικού, η οποία θα εξυπηρετεί τη συνεχή αναβάθμιση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων (στα ελληνικά σχολεία και τη νεολαία)».
Βλέπουμε δηλαδή ότι εδώ δεν έχουμε μια απλή «πρωτοβουλία», αλλά ουσιαστικά μια εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που φιλοδοξεί να αλλάξει τη δομή της εκπαίδευσης και να την καθυποτάξει στο ομιχλώδες περιβάλλον της «πρωτοβουλίας», η οποία θα εκφράζει και θα προωθεί, βέβαια, τα συμφέροντα εκείνων που την ίδρυσαν και τη διαχειρίζονται.