Θα μείνω και μετά από νέα ήττα (!), ξεκαθάρισε ο Γιώργος!

Ο Γιώργος Παπανδρέου, που δεν δείχνει να τον ανησυχούν οι απαντήσεις των πολιτών στις έρευνες της κοινής γνώμης, πιστεύει ότι όσο το κόμμα θα ασχολείται με τον Βενιζέλο και με το αν ο ίδιος θα τον αξιοποιήσει τοποθετώντας τον κάπου, τόσο θα πέφτουν τα ποσοστά του. Γι’ αυτό και ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε ότι πρέπει να τηρηθεί η γραμμή «ελάτε να συζητήσουμε γι’ αυτά που μας απασχολούν και μετά να μιλήσουμε για θέσεις και καρέκλες», και αυτό θα το κάνει σαφές στο συνέδριο, αλλά και μετά απ’ αυτό.

Η νέα γραμμή στα εσωκομματικά

Το πώς θα κινηθεί πάντως ο κ. Παπανδρέου το έδειξε και στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε εν όψει του συνεδρίου. «Χαμήλωσε» στις προτεραιότητές του τα εσωκομματικά και έδωσε έμφαση στη γενική πολιτική του αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, ωστόσο εκείνο που έκανε εντύπωση σε πολλά στελέχη ήταν η απάντηση-μήνυμα στους αντιπάλους του εντός του ΠΑΣΟΚ: «Θα παραμείνω», είπε, «όσο χρειαστεί μέχρι να πετύχουμε τον στόχο μας». Εννοούσε βέβαια τη νίκη στις εκλογές και υπονοούσε ότι ακόμη κι αν ηττηθεί στις ευρωεκλογές, που είναι πιθανό λόγω της χαλαρότητας της ψήφου, θα παραμείνει στο τιμόνι του ΠΑΣΟΚ, προειδοποιώντας όλους εκείνους που λένε ότι αν το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές υποστεί νέα καθίζηση ούτε ώρα δεν πρόκειται να παραμείνει ο Γιώργος, και προφανώς για άλλη μια φορά δείχνουν να μην ξέρουν ποιος είναι ο Γιώργος, ο οποίος θεωρεί ότι το ΠΑΣΟΚ τού ανήκει ως περιουσιακό στοιχείο και αποκλείεται να φύγει αν χάσει. Και αυτό το ξεκαθάρισε. Θα μείνει μέχρι τη νίκη. Και φυσικά δεν είναι… τρελός να παραδώσει αφού θα έχει νικήσει.

Οριοθέτησε τη σχέση του με τον Τσίπρα

Ο κ. Παπανδρέου θέλησε εξάλλου να… αποκαταστήσει τις σχέσεις του με τον νέο αρχηγό του Συνασπισμού Αλέξη Τσίπρα και φάνηκε ότι βλέπει από μια νέα οπτική γωνία την τακτική που θα ακολουθήσει από εδώ και πέρα απέναντι στον Συνασπισμό, λαμβάνοντας προφανώς υπόψη και τα υψηλά διψήφια ποσοστά που συγκεντρώνει ο ΣΥΝ στις δημοσκοπήσεις. Στις εκλογές άλλωστε ο κόσμος ψηφίζει με βάση την εναλλακτική πρόταση που παρουσιάζει το κάθε κόμμα. Ο νέος εκλογικός νόμος, είπε ο κ. Παπανδρέου, επιτρέπει συνεργασίες μόνο με το πρώτο κόμμα, βάζοντας από τώρα το δίλημμα στους ψηφοφόρους: Το ΠΑΣΟΚ διαθέτει εναλλακτική πρόταση εξουσίας, ενώ ο κ. Τσίπρας όχι.

Δεν μπορούν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να κάνουν αντιπολίτευση

Την ίδια ώρα πάντως, στο εσωτερικό του κόμματός του επικρατεί μεγάλη γκρίνια για την εικόνα που παρουσιάζει το ΠΑΣΟΚ. Τουλάχιστον όπως την εμφανίζουν οι δημοσκοπήσεις.

Στελέχη του ΠΑΣΟΚ είναι πεπεισμένα πως όλο το σημερινό αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί σε βάρος του ΠΑΣΟΚ δεν είναι τίποτα άλλο παρά μέρος ενός σχεδίου στο οποίο δυστυχώς, όπως λένε, μετέχουν, ηθελημένα ή άθελά τους, και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που ενδιαφέρονται μόνο για την προσωπική τους προβολή. Με τις δηλώσεις και τις απόψεις που εκφράζουν δημόσια ρίχνουν λάδι στη φωτιά και το μήνυμα δεν φτάνει ενιαίο στους πολίτες που παρακολουθούν απαθείς ένα ΠΑΣΟΚ μοιρασμένο σε πολλά κομμάτια. «Φαίνεται ότι τελικά ορισμένοι βουλευτές είχαν συνηθίσει στην εξουσία και τώρα δεν μπορούν να σηκώσουν στις πλάτες τους τον ρόλο μιας ισχυρής αντιπολίτευσης», έλεγαν συνεργάτες του κ. Παπανδρέου. Φταίει βέβαια και ο Παπανδρέου, που κάθε φορά βγαίνει και μιλά ταυτόχρονα για πολλά θέματα που απασχολούν την κοινωνία, με αποτέλεσμα ο κόσμος εν τέλει να βραχυκυκλώνει. Γι’ αυτό, όπως υποστηρίζουν οι συνεργάτες του κ. Παπανδρέου, χρειάζεται όχι μόνο νέα επικοινωνιακή πολιτική, την οποία δεν μπορεί να σηκώσει μόνος του ο Γιάννης Ραγκούσης, αλλά και γενναίες αποφάσεις επί της ουσίας της πολιτικής, ώστε το ΠΑΣΟΚ να εμφανίζεται ξεκάθαρο στις απόψεις του απέναντι στην κοινή γνώμη.

Μικρά, σταθερά και συνεπή βήματα

Συνεργάτες του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ σημείωναν επίσης ότι πρέπει ο Παπανδρέου να χαράξει μια νέα στρατηγική και στο εσωτερικό του κόμματός του και κυρίως απέναντι στην κυβέρνηση, ώστε ο λόγος του να περνάει στα κοινωνικά στρώματα. Χρειάζονται μικρά, σταθερά και συνεπή βήματα, με στόχο κάθε φορά μια συγκεκριμένη πολιτική πρόταση για ένα συγκεκριμένο θέμα. «Στο χέρι του Γιώργου είναι να χτίσει από εδώ και πέρα μέσα στην κοινωνία τη δική του πολιτική». Και τόνιζαν: «Να μην ασχολούμαστε με το τι κάνει ο Βενιζέλος. Η κοινωνία δεν δίνει δεκάρα για τα εσωκομματικά μας».

Κάλεσμα σε Βενιζέλο

Μπορεί η κοινωνία να απεχθάνεται τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ, γιατί την κούρασαν αφόρητα, αν θέλει ωστόσο ο πρόεδρος να πετύχει στους στόχους του, τότε πρέπει να καλέσει τον Βενιζέλο να είναι μαζί. Ξέχωρα από το τι μπορεί να γίνει αύριο ή μεθαύριο. Σημασία έχει να δείξει στην πράξη ότι πρώτος εκείνος εννοεί ότι η 11η Νοεμβρίου έκλεισε οριστικά την περιπέτεια που έζησαν όλοι. Αυτό υπογραμμίζουν στελέχη που βρίσκονται κοντά στον Παπανδρέου. «Μόνον έτσι θα χτίσει την ψυχική ενότητα που χρειάζεται το κόμμα. Οι δύο τους μόνο μπορούν να σώσουν το ΠΑΣΟΚ από το τέλμα στο οποίο βρίσκεται σήμερα».

Πραίτωρες των δύο στρατόπεδων

Και στα δύο εσωκομματικά στρατόπεδα υπάρχουν στελέχη με ψύχραιμη φωνή, που βλέπουν από ιδανική απόσταση τα τεκταινόμενα, δεν ρίχνουν λάδι στη φωτιά, αποφεύγουν να μιλήσουν με φανατισμό και ενδιαφέρονται για την ενότητα, ψυχική και πολιτική, του κόμματός τους. «Όποιος πονάει την παράταξη χρειάζεται να ενδιαφερθεί κιόλας για την ενότητά της. Χρειάζεται να απομονωθούν οι διάφορες ακραίες φωνές, οι πραίτωρες των δύο πλευρών, που αποτελούν πληγή για το κόμμα». Μάλιστα ο συνομιλητής μας σημείωσε τη φράση του κ. Παπανδρέου στην τελευταία συνεδρίαση της ΚΟΕΣ, όπου είπε ότι δεν χρειάζεται προστάτες: «Αυτή η κουβέντα είχε μεγάλη σημασία, γιατί ο πρόεδρος κατάλαβε, έστω και τώρα, ότι ορισμένοι εξ ονόματός του έστηναν μαγαζάκια για τη δική τους παρουσία στο μέλλον».

Το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, που αρχίζει την Πέμπτη, είναι πάντως, όπως λέει συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου, μειωμένης προσδοκίας. Άρα, στο χέρι του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ είναι τώρα που δεν υπάρχουν εντάσεις εσωκομματικές, που εχθροί και αντίπαλοι δεν υφίστανται, να επιχειρήσει μια νέα αρχή. Ίσως έτσι καταλάβουν όλοι ότι μοναδική ελπίδα για να επιζήσουν πολιτικά και να μην ξεπεραστούν από την ίδια τη ζωή είναι να κρατήσουν υπεύθυνη και σοβαρή στάση απέναντι στους ψηφοφόρους και στους πολίτες της χώρας. Αν θέλουν βέβαια να σταματήσει ο λαός να τους γυρίζει την πλάτη.


Σχολιάστε εδώ