Ζητείται… προσγείωση στον ΣΥΝ

Στην Κουμουνδούρου βλέπουν τις δημοσκοπήσεις και τρίβουν τα μάτια τους, αφού πλέον είναι μια ανάσα από το να εκπορθήσουν –δημοσκοπικά πάντα– το ΠΑΣΟΚ από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τα στελέχη του κόμματος που μέχρι πριν από λίγο καιρό είχαν να διαχειριστούν τη μιζέρια του συν- πλην 3% και άρα της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης βρίσκονται πλέον μπροστά σε μια κατάσταση που είναι πρωτόγνωρη γιʼ αυτά. Καλούνται πλέον δημόσια να απαντήσουν για το ποια είναι η πρόταση διακυβέρνησης που έχει το κόμμα τους. Δεν είναι εύκολη η απάντηση στο ερώτημα αυτό, πόσω μάλλον σε ένα κόμμα που είχε συνηθίσει να είναι «κόμμα διαμαρτυρίας» και μάλιστα με «ακτιβίστικες» ενέργειες.

Παρά τις εκκλήσεις για ψυχραιμία και ταπεινότητα, δεν λείπουν οι φωνές της υπερβολής όπως αυτή τη φορά από τον ίδιο τον Α. Αλαβάνο, ο οποίος δήλωσε με στόμφο ότι πλέον στην Ελλάδα τα μεγάλα κόμματα είναι τρία η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος ο επικεφαλής πλέον μόνο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ δεν ανοίγει τα χαρτιά του για τα μελλοντικά του σχέδια. Ενώ πριν από λίγο καιρό είχε αφήσει να εννοηθεί ότι δεν θα είναι υποψήφιος βουλευτής, τώρα σε σχετική ερώτηση δεν το ξεκαθαρίζει. Έτσι εάν θα είναι υποψήφιος θα έχουμε στη Βουλή και τον Α. Αλαβάνο και τον Α. Τσίπρα και το θέμα είναι ποιος θα αναλάβει επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Εκτός και εάν ο Α. Αλαβάνος επιφυλάσσει για τον εαυτό του έναν ευρύτερο ρόλο σε ένα ευρύτερο σχήμα, το οποίο θα περιλαμβάνει και τον ζητούμενο ακόμα «σοσιαλιστικό χώρο».

Αυτό ακριβώς είναι το θέμα που κουβεντιάζουν τα στελέχη του ΣΥΝ τα οποία ασχολούνται με την επεξεργασία της εναλλακτική πρότασης διακυβέρνησης. Μπορεί ο Α. Αλαβάνος να λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στην εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης θα συναντηθεί με την «σοσιαλιστική συνιστώσα», ωστόσο η συνιστώσα αυτή ακόμα αναζητείται, αφού δεν υπάρχει ως συγκροτημένο πολιτικό σχήμα. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίστηκε πρόσφατα ότι «ήδη η συμμαχία σοσιαλιστικού χώρου με την ιστορική αριστερά υπάρχει», αλλά είναι προφανές ότι αναφερόταν στη μετανάστευση ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ προς τον ΣΥΝ όπως καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις και όχι για κάποια πολιτική συμμαχία με έναν ανύπαρκτο άλλωστε πολιτικό χώρο.

Στον ΣΥΝ θεωρούν ότι πλέον η δυναμική της ανόδου που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις έχει παγιωθεί και κάνουν λόγο για ποσοστά έκπληξη στις ευρωεκλογές του 2009. Σε μια δόση υπερβολής που δικαιολογείται από τον ξέφρενο καλπασμό των ποσοστών του ΣΥΝ, κορυφαία στελέχη του έλεγαν ότι υπάρχει η πιθανότητα στις επόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές η μεγάλη αντιπαράθεση να είναι ανάμεσα στο παλιό σύστημα όπως εκφράζεται κυρίως από τη ΝΔ και στη δύναμη ανατροπής και αλλαγής, που θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σχετικά ψύχραιμα αντιμετωπίζουν στον ΣΥΝ τις επιθέσεις του ΚΚΕ και τις αποδίδουν στο ότι η ηγεσία του Περισσού βλέπει ότι το ενωτικό κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ έχει απήχηση και στη βάση του ΚΚΕ. Ο ίδιος ο Α. Αλαβάνος επανέλαβε την πρόσκλησή του για συμμετοχή του ΚΚΕ στο εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που βέβαια δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ βέβαια το γνωρίζει αυτό, αλλά επαναλαμβάνει την έκκλησή του με το βλέμμα στραμμένο στους ψηφοφόρους του ΚΚΕ, αφού υπάρχει η εκτίμηση ότι η πλειοψηφία τους επιθυμεί τη συνεργασία των κομμάτων της Αριστεράς. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ τονίζουν ότι η καρέκλα που αναλογεί στο ΚΚΕ είναι άδεια, προσθέτουν πως δεν θα καθόμαστε να περιμένουμε τι απάντηση θα δώσει ο Περισσός και προχωράμε μπροστά.

Παρά το ότι έχει αποκλειστεί κάθε σκέψη για τη μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα, τελευταία παρατηρείται μια κινητικότητα και έτσι το ερχόμενο Σαβαττοκύριακο (14 -16 Μαρτίου) θα γίνει στην Αθήνα Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία θα αναπτυχθεί ο προβληματισμός για την από δω και πέρα πορεία της συμμαχίας μπροστά μάλιστα στα πρωτοφανή ποσοστά που λαμβάνει σε όλες τις δημοσκοπήσεις.


Σχολιάστε εδώ