Δυναμική παρουσία στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ετοιμάζει η ΠΑΣΚΕ

Με κυρίαρχη την τάση που στις εσωκομματικές επιλογές στήριξε την υποψηφιότητα του προέδρου Γιώργου Παπανδρέου, τα προβεβλημένα στελέχη σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ Γ. Παναγόπουλος, Σπ. Παπασπύρος, Κ. Παπαντωνίου, Φ. Θωμάς, Στάθης Ανέστης, Βαγγ. Μουτάφης, όπως και ο πρώην πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος, φέρονται αποφασισμένα να διεκδικήσουν «βήμα» για την προβολή του αιτήματος «για μια πιο καθαρή υποστήριξη στις θέσεις των συνδικάτων».
Το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, που διεξάγεται εν μέσω δύσκολων, πολιτικά, συγκυριών (συρρίκνωση της εκλογικής του βάσης, προώθηση από την κυβέρνηση της ΝΔ, αντιασφαλιστικών νομοθετικών παρεμβάσεων, καθορισμός της κυβερνητικής εισοδηματικής πολιτικής, ακρίβεια κ.λπ.), εκτός από τα εθνικά θέματα, αναπόφευκτα θα τοποθετηθεί και στα μείζονα κοινωνικά προβλήματα που ταλαιπωρούν την πλειοψηφία των πολιτών.
Και ακριβώς στα κοινωνικά αυτά ζητήματα φαίνεται πως θα επικεντρωθεί η παρέμβαση των συνδικαλιστικών στελεχών της ΠΑΣΚΕ, ζητώντας μια ξεκάθαρη στάση απέναντι στη νεοφιλελεύθερη πολιτική που αυξάνει δραματικά τις κοινωνικές ανισότητες, διευρύνει τη φτώχεια και σπρώχνει ακόμη και τα μεσοαστικά στρώματα στο περιθώριο. Συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ προετοιμάζουν επίθεση και κατά της κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής που ασκήθηκε επί κυβερνήσεων Κώστα Σημίτη και θα αποδώσουν πολλά από τα σημερινά «δεινά» στη στροφή που σημειώθηκε κυρίως στο διάστημα 1998-2004. Στόχος της ΠΑΣΚΕ η άσκηση πολιτικής πίεσης, ώστε στις θέσεις του συνεδρίου να σηματοδοτηθεί η επιστροφή στις «σοσιαλιστικές ρίζες» του Κινήματος, ως μόνη απάντηση στη φθορά αλλά και στην αναξιοπιστία που του προσάπτουν οι πολίτες. Με ενδιαφέρον αναμένεται η εμφάνιση και των συνδικαλιστών «επιρροής» Ευάγ. Βενιζέλου, οι οποίοι μετά τις εσωκομματικές εκλογές τηρούν χαμηλών τόνων στάση στα πλαίσια της συνδικαλιστικής τους λειτουργίας, με εξαίρεση την «έκρηξη» του συνδικαλιστή-μέλους της διοίκησης της ΓΣΕΕ Άγγ. Φραγκόπουλου, που επετέθη κατά της ηγεσίας της ΠΑΣΚΕ, αποδίδοντας ευθύνες για την πρόσληψη του εργατολόγου Χρ. Νικολουτσόπουλου ως νομικού συμβούλου της Συνομοσπονδίας. Και ακόμη, η έκφραση δυσφορίας του κ. Γ. Παναγόπουλου για την υποτονική στάση της Ομοσπονδίας των Εργατοϋπαλλήλων (ΟΤΟΕ) στις προωθούμενες ασφαλιστικές «ρυθμίσεις» κατά του κλάδου. Ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ, κ. Στ. Κούκος, ο οποίος θα συμμετάσχει μόνο στις απεργιακές κινητοποιήσεις που θα κηρύξει η ΓΣΕΕ, κρίνοντας πως οι τραπεζοϋπάλληλοι βρίσκονται σε δυσχερή θέση για εντονότερες αντιδράσεις (σ.σ.: εκτός βεβαίως και αν προχωρήσουν ξεχωριστά διάφοροι σύλλογοι, όπως αυτός της Τράπεζας της Ελλάδας).
Οι κορυφαίοι συνδικαλιστές (Γ. Παναγόπουλος, Σπ. Παπασπύρος) επιλέγουν πάντως τη μη συμμετοχή τους στα καθοδηγητικά όργανα που θα εκλέξει το συνέδριο. Κι αυτό γιατί θεωρούν πως μια τέτοια ανάμειξη θα «υπονόμευε» τη συνδικαλιστική τους αξιοπιστία, ενώ ενδεχομένως να περιόριζε παράλληλα την πλήρη έκφραση θέσεων και κινήσεων σε συνδικαλιστικό επίπεδο. Πάντως, προεξοφλείται η εκλογή στο ανώτατο κομματικό όργανο (όχι στη θέση του γραμματέα) του κ. Χρ. Πολυζωγόπουλου, με τον οποίο τόσο ο κ. Παναγόπουλος όσο και ο κ. Παπασπύρος διατηρούν άριστες σχέσεις και μπορούν να τον θεωρούν διαμεσολαβητή των θέσεων της ΠΑΣΚΕ με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.


Σχολιάστε εδώ