ΔΙΑΤΙ να το κρύψωμεν άλλωστε

oΔΕΝ πήρε, όπως αναμενόταν, ο Γ. Παπαντωνίου τη θέση στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ωστόσο η στήριξη που του παρείχε ο Γ. Αλογοσκούφης έχει εξοργίσει πολύ κόσμο μέσα στη Νέα Δημοκρατία. «Εμ δεν στείλαμε κανέναν στον εισαγγελέα για το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου, εμ θα τους δώσουμε και αξιώματα» ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο βουλευτή και πρώην υπουργού. Κι είναι πολλοί στην κυβερνητική παράταξη που διακατέχονται από παρόμοια συναισθήματα.

oΧωρΙΣ να θέλω να συνεισφέρω στην περαιτέρω ένταση της οργής, επισημαίνω ότι στο παρελθόν ο κ. Αλογοσκούφης είχε κάνει μια συζήτηση στο Μαξίμου να τοποθετηθεί ο κ. Παπαντωνίου στη θέση του κ. Γκαργκάνα στην Τράπεζα της Ελλάδος. Και στο πρωθυπουργικό περιβάλλον δεν το είχαν τότε απορρίψει. Ο κ. Γκαργκάνας όπου να ʼναι φεύγει, αλλά είναι σχεδόν απίθανο να τον διαδεχθεί ο Γιάννος. Όχι γιατί έχουν αλλάξει οι διαθέσεις του υπουργού Οικονομίας, αλλά διότι έχουν αλλάξει οι διαθέσεις του Μαξίμου έναντι του κ. Αλογοσκούφη.

oΔΕΝ είναι καθόλου τυχαίο και συμπτωματικό το γεγονός ότι στις τελευταίες δημοσκοπήσεις και στην ερώτηση για τους πιθανούς διαδόχους του Κ. Καραμανλή περιελήφθη και το όνομα του Ευρ. Στυλιανίδη. Του υπουργού Παιδείας, στην περίπτωση που σας διαφεύγει.

oΑν και εφόσον η κυβερνητική παράταξη -επηρεασμένη από το «ταουνάμι Τσίπρα»- περάσει στην επόμενα γενιά, τότε ο κ. Στυλιανίδης είναι πολύ πιθανό να μπει στην αφετηρία για τη «μεγάλη κούρσα». Όχι, δεν πρόκειται για τις… συνήθεις πολιτικές εικασίες, το σενάριο αυτό αρέσει και στον ίδιο τον Κ. Καραμανλή. Στο παρελθόν και σε χαλαρές συζητήσεις ο πρωθυπουργός είχε πει ότι ο σημερινός υπουργός Παιδείας θα ήταν ο πλέον κατάλληλος για να τον διαδεχθεί στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Εκτιμά ιδιαίτερα τις ικανότητές του, γιʼ αυτό και τον προωθεί σταθερά.

oΚΑΛΑ, επισήμως η κυβέρνηση δηλώνει ότι θα αποφασίσει εν καιρώ αν και εφόσον θα αναγνωρίσει το Κόσοβο ανεξάρτητο κράτος. Ότι θα κρίνει με βάση τα εθνικά συμφέροντα και τις δίκαιες αντιρρήσεις της Σερβίας κ.λπ. κ.λπ. Ανεπισήμως ωστόσο και στην πράξη έχει μπει ήδη στη διαδικασία αναγνώρισης. Τις αμέσως επόμενες ημέρες το υπουργείο Εξωτερικών θα στείλει στην Πρίστινα διπλωμάτη για τη λειτουργία προξενείου. Που –ως συνήθως γίνεται– στην πορεία θα εξελιχθεί σε κανονική πρεσβεία. Ο εν λόγω διπλωμάτης πέρασε την Πέμπτη από το Προεδρικό Μέγαρο και ενημέρωσε σχετικά τον Κ. Παπούλια.

oΕΚΝΕΥΡΙΣΜΟ και «καβγάδες» προκάλεσε στο υπουργείο Εξωτερικών η αποκάλυψη ότι η διαρροή του κειμένου Νίμιτς στο «Βήμα» έγινε από τον γιο της Ντόρας, που κατέχει θέση συμβούλου της υπουργού Εξωτερικών. Παρότι επρόκειτο για σοβαρό ζήτημα, η ηγεσία του υπουργείου δεν θεώρησε σκόπιμο ή απαραίτητο να διαψεύσει τα δημοσιεύματα. Έτσι για την τιμή των όπλων. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι κανένας δημοσιογράφος δεν… τόλμησε να ρωτήσει ούτε καν ανεπίσημα την Ντόρα ή συνεργάτες της για το συγκεκριμένο θέμα. Διότι, ως γνωστόν, για το περιβάλλον της υπουργού Εξωτερικών όποιος… σκαλίζει ενοχλητικά ζητήματα είναι στην καλύτερη περίπτωση ύποπτος. Και στη χειρότερη εχθρός!

oΦΑΙΝΕΤΑΙ ότι η εποχή που ο Κ. Μητσοτάκης έλεγε καλά λόγια για τον Γ. Αλογοσκούφη αποτελεί μακρινό παρελθόν. Διότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες, στις κατʼ ιδίαν συζητήσεις του ο πρώην πρωθυπουργός ψέγει την οικονομική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση και κάνει λόγο για λανθασμένους χειρισμούς και εκτιμήσεις, με συνέπεια «να χαθεί ο έλεγχος». Μικρή λεπτομέρεια: Την ίδια πάνω-κάτω αποτίμηση του έργου του κ. Αλογοσκούφη κάνουν και ορισμένοι (κορυφαίοι) υπουργοί. Εν γένει, δηλαδή, ο υπουργός Οικονομίας το τελευταίο διάστημα δεν είναι στα καλύτερά του.

oΣΕ ΚΑΠΟΙΟ από τα συρτάρια του πρωθυπουργού στο Μαξίμου υπάρχει, όπως πληροφορούμαι, ένας φάκελος με τίτλο «ανασχηματισμός». Όταν περάσει η «μπόρα» του Ασφαλιστικού, πάρει τον δρόμο του και το Σκοπιανό, ο κ. Καραμανλής θα βγάλει τον φάκελο από το συρτάρι. Πότε περίπου θα γίνει αυτό; Συνεργάτες του πρωθυπουργού υπολογίζουν ότι εκεί στα μέσα Απριλίου θα είναι μια καλή χρονική περίοδος.


Σχολιάστε εδώ