Διάδρομοι και Ψίθυροι

4Eθνική Tράπεζα: Merrill Lynch, UBS, Credit Suisse, Citibank, Deutsche Bank, Dresdner Bank «ψηφίζουν» Εθνική. Σαν πολλοί δεν μαζευτήκανε; Στον αντίποδα ένας – ένας μοιάζουν να γυρνάνε την πλάτη τους στην Αγροτική.

4Το πλέον… αξιοθαύμαστο (!) είναι πως όλοι έσπευσαν να «ποντάρουν» στην Εθνική τώρα που έχει καταγράψει τη μεγαλύτερη πτώση από όλες τις μετοχές του 20άρη (μέσες απώλειες άνω των 5 δισ. ευρώ ή σε ποσοστό άνω του 23%).

4Πάντως όσοι καλοβλέπουν και πάλι τοποθετήσεις σε τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης καλό είναι να γνωρίζουν ποιοι ήταν οι μεγάλοι χαμένοι των περασμένων ημερών. Κατά σειρά λοιπόν έχουμε: ΟΤΕ, Eurobank, Τράπεζα Κύπρου, Τράπεζα Πειραιώς.

4Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο κατάλογος των μεγάλων χαμένων στις υπόλοιπες… πρώην πρωταγωνίστριες των τελευταίων εβδομάδων. Με πρώτες τις Marfin Bank και MIG. Εδώ όμως τα δεδομένα ίσως αλλάξουν προσεχώς, καθώς την Πέμπτη ανακοινώθηκαν σημαντικότατα deals των Vivartia και MIG (εξαγορά εταιρείας στις ΗΠΑ και συνολικά 11 ξενοδοχειακών μονάδων στην Κροατία).

4Ποιοί είπαμε πως πουλούσαν ΕΧΑΕ τις περασμένες εβδομάδες; Οι τράπεζες; Ίσως έτσι εξηγείται πως φτάσαμε να χάνει –προ διακοπών λειτουργίας και λοιπών ευτράπελων– η μετοχή σχεδόν 33%.

4Jumbo: Τρανό παράδειγμα του… ξεπουλήματος που έκαναν με συνοπτικές διαδικασίες τα μεγάλα ξένα funds, προκειμένου να «σώσουν» την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί με τη λαίλαπα της κρίσης των δανείων σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Κάτι ανάλογο ίσως να μπορεί να επικαλεστεί και η Φουρλής με τις απώλειες του 32%.

4Απίστευτο ίσως για πολλούς αλλά πάντως απολύτως αληθινό. Σε τέτοιους χαλεπούς καιρούς υπάρχουν και κάποιοι που όχι μόνο επιβίωσαν, αλλά καταγράφουν και κέρδη. Ο λόγος για τις μετοχές του ΔΟΛ (+13% περίπου από τις αρχές Γενάρη) και της ΣΙΔΕΝΟΡ (στο +3,5%). Αυτή την τελευταία να την έχετε καλά στο μυαλό σας. Έπεται συνέχεια…

4Ποιες μετοχές «θυσιάστηκαν» στον βωμό της κρίσης από τη μικρότερη κεφαλαιοποίηση; ΟΛΠ (-27%), αλλά και οι «μικρές» τράπεζες, ήτοι Εμπορική και Τράπεζα Αττικής.


Σχολιάστε εδώ