Δεν θα περάσουν αιφνιδιασμοί στο συνέδριο
Πολλά στελέχη υπογραμμίζουν πως η κατάσταση θυμίζει «καζάνι που βράζει», ενώ κορυφαία στελέχη, που μάλιστα στήριξαν τον Γιώργο Παπανδρέου στην κούρσα της ηγεσίας και στη μάχη της 11ης Σεπτεμβρίου, είναι κυριολεκτικά απογοητευμένα και πικραμένα με τον Γιώργο Παπανδρέου, λέγοντας μάλιστα πως έχουν να τον δουν και να συζητήσουν μαζί του πάνω από τρεις μήνες.
Προειδοποιούν δε ότι αν ο Γιώργος επιχειρήσει να αιφνιδιάσει, βγάζοντας άσους, δεν θα βρει καμία «αυθόρμητη» συμπαράσταση και το μόνο που θα καταφέρει θα είναι να βουλιάξει ακόμη περισσότερο το σύστημα…
Ακόμη, εξηγώντας την κατρακύλα της εκλογικής δύναμης του ΠΑΣΟΚ, τονίζουν ότι ο Γιώργος δεν ερμήνευσε σωστά το μήνυμα «άλλαξέ τα όλα» όταν παρέλαβε το ΠΑΣΟΚ από τον Σημίτη. Άφησε γύρω του όλα τα παλιά και φθαρμένα στελέχη, όπως τα ίδια πρόσωπα άφησε σε κάθε νομό, στις τοπικές οργανώσεις και στις νομαρχιακές επιτροπές και δεν άλλαξε τίποτε στον κομματικό μηχανισμό. Και αυτό πληρώνει σήμερα, επισημαίνουν.
Το ερώτημα που θέτουν εκ νέου κορυφαία στελέχη και όχι μόνο είναι με ποιους τελικά συζητάει ο Γιώργος Παπανδρέου και με ποιους ή ποιον αποφασίζει.
Το τελευταίο διάστημα, την ομάδα στελεχών που συνεδριάζει υπό τον Γιώργο Παπανδρέου την αποτελούν οι Νίκος Αθανασάκης, Δημήτρης Ρέππας, Χρήστος Πολυζωγόπουλος και Γιάννης Ραγκούσης. Όμως και αυτοί δεν είναι σταθεροί, καθώς υπάρχουν συχνές και τακτικές εναλλαγές προσώπων σε αυτήν την ομάδα.
Το κλίμα που επικρατεί δημιουργεί τεράστια ανασφάλεια σε όλα τα στελέχη, καθώς βλέπουν να εξαπλώνεται απαισιοδοξία στη βάση και τους ψηφοφόρους, αλλά και να υπάρχουν τριβές μεταξύ κορυφαίων στελεχών αλλά και συνεργατών του Γ. Παπανδρέου, γιατί το όλο σύστημα λειτουργεί αυτήν τη στιγμή χωρίς συγκεκριμένη στρατηγική. «Όλα είναι χύμα», λένε έμπειρα στελέχη και ανάμεσα στα άλλα φέρνουν ως παράδειγμα τις εξορμήσεις βουλευτών και στελεχών που τρέχουν σε γειτονιές και περιοδείες χωρίς πρόγραμμα και στρατηγική.
«Ο Γιώργος θα πρέπει να δείξει πλέον ότι είναι πρόεδρος που ηγείται και δεν οδηγεί το κόμμα σε συνεχή φθορά», υπογράμμιζαν έμπειρα στελέχη και πρόσθεταν πως «αυτό που πρωτίστως χρειάζεται είναι “ο Γιώργος να είναι ο Γιώργος”». Εξηγούσαν πως θα πρέπει ο δημόσιος πολιτικός λόγος του να στηρίζεται σε αυτά που ο ίδιος πρεσβεύει και πιστεύει και όχι να βασίζεται σε κάποια αποσπασματικά κείμενα που «τσαλαβουτούν» σε σκόρπια πράγματα. Τόνιζαν ακόμα πως όταν την περίοδο της εσωκομματικής αναμέτρησης λειτούργησε ένα δομημένο επιτελείο που σχεδίαζε και διαμόρφωνε και πολιτική και επικοινωνιακή πολιτική, τότε όχι απλώς κέρδισε, αλλά ανέδειξε και τα ηγετικά του προσόντα.
Πάντως, όπως και να είναι, το ΠΑΣΟΚ μπήκε στην τελική ευθεία για το συνέδριό του, το οποίο κατά πολλούς αποτελεί την πιο μεγάλη και ίσως την τελευταία ευκαιρία ανάκαμψης του Κινήματος. Από την ερχόμενη Πέμπτη έως την Κυριακή τα περίπου 6.000 στελέχη απ’ όλη τη χώρα που θα καταφθάσουν στο Στάδιο του Τάε Κβο Ντο, θα κληθούν να δώσουν απαντήσεις στα αμείλικτα ερωτήματα που ταλανίζουν το ΠΑΣΟΚ: Ποιος ή τι φταίει για την πτώση των ποσοστών, ποιες είναι οι θέσεις του Κινήματος για ουσιαστικά θέματα (Ασφαλιστικό, ανεργία, ακρίβεια, ανάπτυξη, εθνικά κ.λπ.), πώς μπορούν να τα προβάλουν καλύτερα στον κόσμο, ποιοι θα βγουν μπροστά, τι αλλαγές πρέπει να γίνουν σε πρόσωπα, όργανα κ.λπ. Η εξαιρετικά σοβαρή διεργασία που απαιτείται για να δοθούν πειστικές και κυρίως αποτελεσματικές απαντήσεις μάλλον δεν έχει γίνει, με αποτέλεσμα το συνέδριο να αποτελεί περισσότερο ένα αυστηρά περιχαρακωμένο κομματικό γεγονός, παρά μια ευρεία κοινωνική διεργασία – παρά τις περί του αντιθέτου αυστηρές συστάσεις του ίδιου του Γ. Παπανδρέου.
Φυσικά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ γνωρίζει ότι μια αποτυχία του συνεδρίου θα αποτελέσει την απαρχή του τέλους για την απέλπιδα προσπάθεια που κάνει το κόμμα του να επανακάμψει, γι’ αυτό και επιχειρεί να θέσει χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών. Από την άλλη ωστόσο επιδιώκει να συσπειρώσει το σύνολο των στελεχών κάθε βεληνεκούς στον κοινό στόχο: Την ενιαία έκφραση του ΠΑΣΟΚ και την πειστική αντιπολίτευση, ώστε να ανακάμψει σε πρώτη φάση στις δημοσκοπήσεις και ακολούθως και εκλογικά. Στο επιτελείο του κ. Παπανδρέου γνωρίζουν τα εξαιρετικά αρνητικά δεδομένα και παραδέχονται ότι «κυνηγάμε πλέον ένα θαύμα». Ποντάρουν όμως και σε μια άλλη παράμετρο: Το βαρύ κλίμα που επικρατεί και το οποίο επιδεινώνεται από την εκρηκτική άνοδο που σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ενεργοποιήσει τα πολιτικά αντανακλαστικά των βουλευτών του κόμματος, οι οποίοι αγωνιούν για την πολιτική τους επιβίωση. Μια Κοινοβουλευτική Ομάδα μικρότερη από την ήδη ισχνή σημερινή, με βάση τον εκλογικό νόμο που δίνει μπόνους μόνο στο πρώτο κόμμα, σε συνδυασμό με την ανανέωση των ψηφοδελτίων, έχει σημάνει συναγερμό στους βουλευτές του Κινήματος. Και στη Χ. Τρικούπη ευελπιστούν ότι αυτό το άγχος θα μεταφραστεί σε σκληρό αγώνα υπέρ των θέσεων του ΠΑΣΟΚ, μακριά από λογικές «λευκών απεργιών».
Στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της ψυχικής και πολιτικής ενότητας αναμένεται να κινηθεί και ο κ. Παπανδρέου τόσο στην ομιλία του όσο και με τις κινήσεις που θα κάνει αμέσως μετά – ήτοι τη σύνθεση των οργάνων. Ο ίδιος προϊδέασε για μια σφιχτή και αντιπροσωπευτική ηγετική ομάδα και οι επιτελείς του θεωρούν βέβαιο ότι στα ηγετικά κλιμάκια θα κληθούν εκ νέου στελέχη όλων των τάσεων. Ο κ. Παπανδρέου προσανατολίζεται να συγκροτήσει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ένα ολιγομελές επιτελικό όργανο, που ενδεχομένως δεν θα ξεπερνάει τα δέκα-δώδεκα στελέχη, στο οποίο θα συμμετέχουν πιθανότατα οι Ευάγγελος Βενιζέλος, Κώστας Σκανδαλίδης, Δημήτρης Ρέππας και κάποιοι εκ των Άννας Διαμαντοπούλου, Θεόδωρου Πάγκαλου, Χάρη Καστανίδη, Φίλιππου Πετσάλνικου, Λούκας Κατσέλη, αλλά και νέα στελέχη που θα δώσουν μια νέα πνοή και φρεσκάδα στο ανώτατο καθοδηγητικό όργανο.
Στενοί συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ανέφεραν ότι η αξιοποίηση στελεχών του «ρεύματος», προεξάρχοντος του κ. Βενιζέλου, είναι «επιβεβλημένη». Παραδέχονταν ότι μπορεί να ήταν λάθος η μη αξιοποίηση του μακεδόνα πολιτικού μετά την 11η Νοεμβρίου και η προσφυγή στη λογική «καθαρών» και «μονοτασικών» οργάνων, αλλά συμπλήρωναν ότι «μπορεί να βγήκε και σε καλό». Εξηγούσαν ότι αν είχε συμπεριλάβει στα όργανα μέλη του «ρεύματος», η κατάσταση δεν θα διέφερε πολύ από τη σημερινή. Τουναντίον, τώρα ο κ. Παπανδρέου, έλεγαν, έχει μία ακόμη κίνηση στο μανίκι του, την οποία αν αξιοποιήσει σωστά, μπορεί να αλλάξει εντυπωσιακά το κλίμα στη βάση του ΠΑΣΟΚ.
Γρίφος παραμένουν οι προθέσεις του κ. Παπανδρέου ως προς τη θέση του γραμματέα. Αν τελικώς παραιτηθεί ο Νίκος Αθανασάκης (είχε υποβάλει παραίτηση την επομένη των εκλογών, αλλά δεν έγινε δεκτή), ο κ. Παπανδρέου θα θελήσει με το πρόσωπο που θα επιλέξει να δώσει ένα συμβολικό μήνυμα ανανέωσης. Ο Χρ. Πολυζωγόπουλος, που οργανώνει το συνέδριο, έχει εξαιρετικές σχέσεις με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ενώ ήδη έχουν πέσει στο τραπέζι τα ονόματα των βουλευτών Θ. Μωραΐτη και Ν. Μαδεμλή. Ο Ανδρέας Λοβέρδος προκάλεσε ήδη τη δημόσια αντίδραση του Θ. Πάγκαλου, αλλά παρασκηνιακώς αποκλείεται από συνεργάτες του προέδρου του
ΠΑΣΟΚ. Πάντως ορισμένοι από όσους συνομιλούν με τον Παπανδρέου στοιχηματίζουν ότι ο νέος γραμματέας «θα είναι όνομα-έκπληξη». Φυσικά στο επιτελείο της Χ. Τρικούπη αναζητούν τρόπους ώστε να περάσουν επικοινωνιακά το μήνυμα ότι ένα νέο πρόσωπο στη νευραλγική αυτή θέση δεν συνιστά κίνηση «αντι-Τσίπρα», αλλά συνειδητή επιλογή ανανέωσης.
Το πλαίσιο των οργανωτικών αλλαγών πάντως που προωθούνται θα βασίζεται σ’ ένα τρίπτυχο το οποίο θα αφορά την προσέγγιση νέων ηλικιών, κυρίως 25 έως 35 ετών, άνοιγμα στους χώρους εργασίας και στους αγρότες, καθώς και αναβάθμιση του πολιτικού συστήματος, με έμφαση στη διαδικασία λογοδοσίας. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται μεταξύ άλλων η συμμετοχή σε όλα τα όργανα των νέων κάτω των 35 ετών, σε ποσοστό 15%, και των γυναικών, σε ποσοστό 40%. Το Εθνικό Συμβούλιο θα διατηρήσει τη μορφή που έχει και σήμερα, ενώ θα συγκροτηθεί Επιτροπή που σε συνεργασία με τον πρόεδρο θα επιλέγει τους υποψήφιους δημάρχους, υπάρχουν δε σκέψεις να επεκταθεί και στην επιλογή των βουλευτών. Όσον αφορά τη διαδικασία εκλογής προέδρου, δεν προβλέπεται καμία αλλαγή, εκτός του ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε διάστημα 30 ημερών από την ημερομηνία που θα γίνει η προκήρυξη της εκλογής.