Γιατί, κύριε Μητσοτάκη, το 1992, ως πρωθυπουργός δεν στείλατε εκπρόσωπό μας στην Επιτροπή Μπαντεντέρ;

Στην επιτροπή εκείνη, που είχε περισσότερο νομικό χαρακτήρα, συμμετείχαν οι πρόεδροι των Συμβουλίων της Επικρατείας των χωρών που ήταν μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Τότε πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας της χώρας μας ήταν ο αείμνηστος Βασίλης Μποτόπουλος, τον οποίο ο Μητσοτάκης είχε αποκαλέσει λίγο πολύ… εγκάθετο του ΠΑΣΟΚ.

Ποιος αποφάσισε, κύριε Μητσοτάκη, να μην εκπροσωπηθεί η Ελλάδα στις κρίσιμες εκείνες συνεδριάσεις της Επιτροπής Μπαντεντέρ και να μην ακουστούν και να μην καταγραφούν οι ελληνικές θέσεις, τεκμηριωμένα και από πλευράς Δικαίου;

Ποιος ανέλαβε μια τέτοια τεράστια ευθύνη;

Τότε, στη γνωμοδότηση υπ’ αριθμ. 6 της Επιτροπής Μπαντεντέρ αναφερόταν στην παράγραφο 5 ότι η «Δημοκρατία της Μακεδονίας» ικανοποιεί τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί για την αναγνώριση των νέων κρατών, ότι έχει αποκηρύξει κάθε εδαφική διεκδίκηση και ότι η χρήση του όρου «Μακεδονία» δεν υπονοεί εδαφική διεκδίκηση!

Όπως υποστηρίζουν διπλωματικοί και πολιτικοί κύκλοι, αυτή η γνωμοδότηση, που αποφασίστηκε με την απουσία της Ελλάδας, ήταν η απαρχή πολλών κακών. Και την ευθύνη γι’ αυτήν την απουσία την έχει εξ ολοκλήρου ο Μητσοτάκης, ως υπεύθυνος πρωθυπουργός που ήταν τότε…

Ας εξηγήσει λοιπόν, έστω και μετά από 15 χρόνια, μια και δεν ξεχνάμε, αλλά συνεχίζουμε να θυμόμαστε, γιατί δεν έστειλε τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Βασίλη Μποτόπουλο στις συνεδριάσεις της Επιτροπής Μπαντεντέρ.


Σχολιάστε εδώ