Γερμανός: έπεσαν τα πρόστιμα, έρχεται η ώρα του Εισαγγελέα…

Η έρευνα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς πέρασε από… σαράντα κύματα, λόγω της πολιτικής ευαισθησίας της υπόθεσης, που χαρακτηρίσθηκε εκ νέου την Πέμπτη από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργο Παπανδρέου ως ένα από τα μεγάλα σκάνδαλα της «γαλάζιας» διακυβέρνησης. Χρειάσθηκαν 20 μήνες για να λάβει τις αποφάσεις της η Επιτροπή, οι οποίες μάλιστα ελήφθησαν επεισοδιακά και αφού είχε προηγηθεί η αποστολή αιτήματος στην ευρωπαϊκή αρχή για τις κεφαλαιαγορές, που αίφνης κλήθηκε να γνωμοδοτήσει για την ερμηνεία ελληνικού νόμου!

Η απάντηση ήλθε την Πέμπτη και ήταν ράπισμα για τη μερίδα των μελών του διοικητικού συμβουλίου της Επιτροπής, που αμφισβητούσαν ότι αποτελεί χειραγώγηση η στήριξη της μετοχής της Γερμανός στο κλείσιμο της συνεδρίασης, έστω και με συναλλαγές μικρού όγκου. Η ευρωπαϊκή αρχή εναρμονίσθηκε πλήρως με τις απόψεις των υπηρεσιών της Επιτροπής, που θεωρούσαν ότι πρόκειται για «καραμπινάτη» περίπτωση χειραγώγησης, και έτσι η επιβολή των προστίμων ήταν αναπόφευκτη, έστω και με πλειοψηφία 5-3 (απουσίαζε εκτός Αθηνών ο χρηματιστής Νίκος Παντελάκης, που ήταν, κατά πληροφορίες, ο πιο ένθερμος υποστηρικτής των απόψεων της μειοψηφίας).

Συναλλαγές

στο «παρά πέντε»

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε αργά το απόγευμα της Παρασκευής, ο Πάνος Γερμανός και η ομάδα συνεργατών του επανειλημμένα στήριζαν την τιμή της μετοχής της Γερμανός σε μια μακρά χρονική περίοδο (από τις 15 Δεκεμβρίου του 2006, ως τις 23 Μαρτίου του 2007). Η στήριξη γινόταν με συναλλαγές μικρού όγκου, που όμως γίνονταν λίγο πριν από το κλείσιμο της συνεδρίασης και επηρέαζαν τη διαμόρφωση της τιμής.

Ο Πάνος Γερμανός τιμωρήθηκε με πρόστιμο 200.000 ευρώ, ενώ από 100.000 θα πληρώσουν οι Σ. Μάρρας και Σ. Κόπολας. Από 80.000 ευρώ πρόστιμο επιβλήθηκε στους Γ. Διαμαντή και Α. Παναγιώτου και άλλα 20.000 ευρώ στον κ. Ι. Κότσιρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις την Παρασκευή «ταυτοποιήθηκε» άλλο ένα πρόσωπο που ενέχεται στην υπόθεση και ακουγόταν να δίνει εντολές στις ηχογραφημένες συνομιλίες με αντικριστές της Eurobank. Πρόκειται για τον Κ.Κ., στενό συνεργάτη του Πάνου Γερμανού, ο οποίος θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις και πιθανότατα θα τιμωρηθεί επίσης.

Για την Eurobank ΑΧΕΠΕΥ, το πρόστιμο τελικά ορίσθηκε σε 80.000 ευρώ, ενώ μικρά χρηματικά πρόστιμα (που δεν ανακοινώνονται) επιβλήθηκαν σε δύο αντικριστές της. Τα μέλη του ΔΣ έκριναν ότι δεν στοιχειοθετούνται τα όσα ανέφεραν οι υπηρεσίες στην έκθεσή τους περί ενεργού συνδρομής της εταιρείας στη χειραγώγηση, γι’ αυτό και τελικά τιμωρήθηκε μόνο επειδή δεν έλαβε τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα για την αποτροπή της παραβατικής συμπεριφοράς. Ουσιαστικά, δηλαδή, η εταιρεία τιμωρήθηκε μόνο επειδή δεν θεώρησε ύποπτες τις συναλλαγές και δεν ενημέρωσε, όπως όφειλε, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Η εισαγγελική έρευνα

Το πόρισμα και οι αποφάσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς δίνουν νέα διάσταση στην έρευνα της αντιεισαγγελέως Εφετών κ. Ευθυμίας Σπυροπούλου, καθώς φαίνεται ότι επιβεβαιώνουν το σκέλος της σχετικής αναφοράς βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου όπου γινόταν λόγος για σοβαρές ενδείξεις χειραγώγησης της μετοχής της Γερμανός στο διάστημα που προηγήθηκε της εξαγοράς από τον ΟΤΕ, με το τίμημα του 1,3 δισ. ευρώ, που χαρακτηρίζεται αδικαιολόγητο.

Μετά την επιβολή κυρώσεων για χειραγώγηση, έγκριτοι νομικοί αναφέρουν στο «Π» ότι είναι απίθανο να καταλήξει η υπόθεση στο αρχείο και σημειώνουν ότι σε κάθε περίπτωση, βάσει του νόμου 3340/2005, οι κρίσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς δεν δεσμεύουν τη Δικαιοσύνη. Το τότε ηγετικό δίδυμο του ΟΤΕ (ο Π. Βουρλούμης και ο απομακρυνθείς Ευ. Μαρτιγόπουλος) ενδέχεται να αντιμετωπίσει δίωξη για απιστία σε βαθμό κακουργήματος, εάν οι εισαγγελικές αρχές κρίνουν ότι υπάρχουν ενδείξεις πως ο ΟΤΕ ζημιώθηκε από την εξαγορά έναντι υπερβολικού τιμήματος. Ήδη οι εμπλεκόμενοι που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν κατηγορίες έχουν κληθεί να καταθέσουν ανωμοτί (ως ύποπτοι).

Πάλι η JP Morgan…

Άνθρωποι που γνωρίζουν τις λεπτομέρειες της συμφωνίας τονίζουν ότι στην υπόθεση καταλυτικός ήταν ο ρόλος της JP Morgan, η οποία με έκθεσή της, που ακόμη παραμένει επτασφράγιστο μυστικό, έκρινε ότι ήταν εύλογο ένα τίμημα για τη Γερμανός μέχρι 1,7 δισ. ευρώ! Πίσω από αυτήν την έκθεση αποτίμησης, λένε οι γνωρίζοντες, είναι πιθανό να «οχυρωθούν» τα στελέχη του ΟΤΕ για να δικαιολογήσουν την πανάκριβη εξαγορά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκθεση αυτή δεν έχει φθάσει στα χέρια της κ. Σπυροπούλου, ώστε να ζητηθεί από ειδικούς να την αξιολογήσουν. Σύμφωνα πάντως με όλες τις ενδείξεις τα αποτελέσματα της έκθεσης είναι πολύ πιθανό να βασίζονται σε ουτοπικές, σκόπιμα υπεραισιόδοξες παραδοχές για τα οικονομικά οφέλη που θα είχε ο ΟΤΕ από την εξαγορά. Τα στοιχεία αυτά δόθηκαν από τις διοικήσεις ΟΤΕ και Cosmote και είναι πολύ πιθανό να έχουν σκόπιμα «φουσκώσει», ώστε να βγει από τα μαθηματικά μοντέλα της JP Morgan το συμπέρασμα που επιδιωκόταν. «Μόνο αν “ξεσκονιστεί” από ειδικούς αυτή η έκθεση θα μπορέσει η Δικαιοσύνη να σχηματίσει πλήρη εικόνα για τις μεθοδεύσεις που ακολουθήθηκαν», αναφέρει γνώστης της υπόθεσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η γνωστή και από την υπόθεση των ομολόγων αμερικανική τράπεζα είχε πολλά να κερδίσει από μια «φουσκωμένη» αποτίμηση, αφού η ίδια ήταν υπεύθυνη και για τη χορήγηση του δανείου που έλαβε ο ΟΤΕ για να πληρώσει την εξαγορά. Άρα, όσο ακριβότερη ήταν η εξαγορά τόσο μεγαλύτερο θα ήταν και το κέρδος της JP Morgan από το δάνειο…


Σχολιάστε εδώ