Ασφυκτικές πιέσεις για 200.000 νέες προσλήψεις!

Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα δημιουργεί ανασφάλειες, οι ανάγκες των ανέργων είναι πολλές και οι ανοχές, ιδιαίτερα των κομματικών στελεχών, εξαφανίζονται, καθώς η κυβέρνηση στον πρώτο χρόνο της δεύτερης θητείας της θεωρείται ότι «δεν εξάντλησε τα περιθώρια για τις προσλήψεις των δικών της παιδιών».

Ο κομματικός μηχανισμός πιέζει συνεχώς για περισσότερες προσλήψεις, που κυρίως σχετίζονται με τη μη μονιμοποίηση των έκτακτων υπαλλήλων. Παρά τις πιέσεις, τα συναρμόδια υπουργεία δεν φαίνεται να σκέπτονται τη μονιμοποίησή τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εποχικοί, μαζί με τους προσλαμβανομένους επί έργω, κατά τη διάρκεια του περασμένου χρόνου ξεπέρασαν, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, τις εκατό χιλιάδες. Σε μια πρώτη ανάγνωση, ο αριθμός αυτός δεν φαίνεται να δημιουργεί προβλήματα. Μια όμως… προσεκτική προσέγγιση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι υπάλληλοι αυτοί, παρότι είδαν για μικρό χρονικό διάστημα το «όνειρό» τους να γίνεται πραγματικότητα, περιέπεσαν και πάλι στην προηγούμενη τραγική κατάσταση, κάτι που σημαίνει πως η απογοήτευσή τους είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Τα αιτήματα για προσλήψεις το 2008 ξεπερνούν τις διακόσιες χιλιάδες.

Είναι σίγουρο ότι ανεπισήμως αγγίζουν τις διακόσιες πενήντα χιλιάδες.

Αυστηρές εγκυκλίους στέλνουν σε υπηρεσίες και οργανισμούς τόσο το υπουργείο Εσωτερικών όσο και το υπουργείο Οικονομικών. Ωστόσο η παλαιά «ρήτρα», που κάθε τόσο μας την υπενθυμίζουν, ότι δηλαδή για κάθε δύο συνταξιοδοτήσεις θα γίνεται μια πρόσληψη, είναι κάτι που δεν ακολουθείται.

Και αυτό αντιμετωπίζεται ως πολύ φυσιολογικό και τελικά αναπόφευκτο, καθώς οι μεν έκτακτες προσλήψεις προσωπικού τείνουν να μετατραπούν σε μόνιμες, ο δε δρόμος για τις μονιμοποιήσεις υπαλλήλων μέσω ΑΣΕΠ τελικά τείνει να καταργηθεί. Όχι γιατί η ίδια η Πολιτεία σε κεντρικό επίπεδο το επιθυμεί, αλλά διότι οι υπηρεσίες οργανισμών και υπουργείων βρίσκουν πάντα «διεξόδους» για προσλήψεις από το «παράθυρο», υπερβαίνοντας τις δυσκολίες της κείμενης νομοθεσίας.

Οι συμβάσεις έργου που υπογράφονται μπορεί να μην υποκρύπτουν σκοπιμότητα μονιμότητας, ωστόσο συν τω χρόνω είναι σίγουρο ότι και οι ενδιαφερόμενοι και οι υπηρεσίες που τους προσέλαβαν θα βρουν τη «φόρμουλα» να τους μονιμοποιήσουν.

Ο αριθμός των υπαλλήλων που προσελήφθησαν εκτός ΑΣΕΠ, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ξεπερνά τις εκατό χιλιάδες. Πρόκειται για υπαλλήλους που προσελήφθησαν με διάφορες συμβάσεις, κάτι που δεν σημαίνει πως ένας μεγάλος αριθμός από τις συμβάσεις αυτές μετατράπηκε ή θα μετατραπεί σε αορίστου χρόνου…

Η μοναδική ελπίδα που έχουν αυτήν τη στιγμή στην κυβέρνηση, όσον αφορά την επιβάρυνση του δημόσιου κορβανά, είναι πως φέτος δεν θα ισχύσει αυτό που ίσχυε πέρυσι. Με απλά λόγια, ότι οι υπάλληλοι που θα προσληφθούν φέτος δεν θα είναι περισσότεροι από εκείνους που απεχώρησαν.

Πολλοί εκτιμούν πως οι προωθούμενες ρυθμίσεις για το συνταξιοδοτικό θα «διώξουν» κόσμο και έτσι αυτοί που θα προσληφθούν θα υπολείπονται αυτών που θα αποχωρήσουν. Το ανέμεναν και… πέρυσι, αλλά δεν έγινε πραγματικότητα, αφού τελικά οι προσληφθέντες ήταν σχεδόν διπλάσιοι των συνταξιοδοτηθέντων.

Είναι πάντως ξεκάθαρο ότι σε όλα τα επίπεδα δημιουργείται, αργά αλλά σταθερά, μια νέα γενιά συμβασιούχων. Όχι με τους ρυθμούς που κατά το παρελθόν ακολουθούσαν οι δημόσιες υπηρεσίες, οι οποίες έφθασαν, στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, τις εξακόσιες και πλέον χιλιάδες υπαλλήλων. Σήμερα οι αριθμοί είναι πολύ μικρότεροι, οι ρυθμοί πολύ πιο αργοί και οι συμβάσεις περισσότερο πολύπλοκες και σύνθετες και φυσικά οι τρόποι με τους οποίους μπορεί κάποιος να αποκτήσει την πολυπόθητη μονιμότητα πολύ πιο δύσκολο να εξευρεθούν απ’ ό,τι κατά το παρελθόν.

Υψηλόβαθμα στελέχη της δημόσιας διοίκησης θεωρούν ωστόσο… σίγουρο ότι κάποια στιγμή στο εγγύς μέλλον θα υπάρξουν πιέσεις για τη μονιμοποίηση της νέας γενιάς των συμβασιούχων. Το θέμα είναι σε ποιον αριθμό θα έχουν φθάσει μέχρι τότε εκείνοι που θα… βγαίνουν στους δρόμους για να ζητήσουν τη μονιμοποίησή τους…


Σχολιάστε εδώ