Από το Περιστύλιο…

Δύσκολη η ζωή για τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η κατρακύλα τους δημιουργεί ψυχολογικό πρόβλημα. Όταν τους μιλάς στους διαδρόμους της Βουλής κουνούν συγκαταβατικά το κεφάλι τους. «Τι να περιμένουμε, το τέλος ή το θαύμα;», αναρωτιούνται.

Τις προάλλες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην ειδική συνεδρίαση για την ελληνίδα αγρότισσα παρεξήγησε το θέμα και αναφέρθηκε στην αγρότισσα… Μπουμπουλίνα και στον χορό του Ζαλόγγου. Πολλοί το θεώρησαν φυσικό. Πού να τη δει, σου λέει, την ελληνίδα αγρότισσα, στη… Σουηδία;

«Μα ποιος του τα γράφει;», εκπλήσσονταν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ; Ελα ντε… Πάντως κανείς δεν αναλαμβάνει το βάρος των λεγομένων του. Τις γράφει μόνος του, λένε…

→ Στην ίδια συνεδρίαση με αφορμή τη διεθνή ημέρα της γυναίκας ο Γιώργος Καρατζαφέρης αυτοπαρουσιάστηκε: «Ο έχων την τιμή να ομιλεί και να απευθύνεται ιδιαιτέρως σε γυναίκες είναι ένας άνθρωπος ο οποίος έχει γράψει κάποια βιβλία. Αυτό με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία είναι το βιβλίο «Η γυναίκα σήμερα» και καταδεικνύει μια ευαισθησία» (!).

Το κακό ήταν ότι το… συνέχισε: «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας ότι μια γυναίκα μας γεννάει, γυναίκα μας βυζαίνει. Δεν μπορώ να φανταστώ τον κ. Πάγκαλο να βυζαίνει ένα παιδί» (…)

Και στη συνέχεια: «Σήμερα δίνετε στην αγρότισσα, τόσα χρήματα, όσα χρειάζεται μια Αθηναία, για να πάει στον Άγγελο, κυρία Δαμανάκη. Τόσα χρήματα και δεν φτάνει ούτε για πουρμπουάρ».

-«Εγώ δεν πηγαίνω στον Άγγελο, διαμαρτυρήθηκε η κ. Δαμανάκη.

-«Εσείς δεν πάτε, γι’ αυτό το λέω, για να το μάθετε.

Όσο χρειάζεται, λοιπόν, ένα κομμωτήριο εδώ στο Κολωνάκι για να κάνει τα μαλλιά χωρίς λούσιμο, είναι αυτά που της δίνετε εσείς για μηνιαία σύνταξη. Τόσο την τιμάτε τη γυναίκα! Εάν μια γυναίκα βάλει 400 ευρώ και πάει στον Άγγελο, μόνο χτένισμα κάνει, δεν έχει λούσιμο».

→ Η συζήτηση είχε παρεκκλίνει αρκετά από το θέμα αγρότισσα και η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαρία Δαμανάκη, που προκλήθηκε, έσπευσε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους: «Έχω τη βεβαιότητα ότι η αγρότισσα περιμένει από εμάς κάτι περισσότερο από μια συζήτηση περί μπιρίμπας, κομμωτηρίου και αγάπης των ανδρών. Για να μιλήσουμε με ρεαλιστικό τρόπο πόσες είναι σήμερα οι Ελληνίδες αγρότισσες. Είναι 220.000. Αλλά αγαπητοί συνάδελφοι, ένα μόνο στοιχείο θα σας πω. Ξέρετε πόσες είναι οι αγρότισσες 15-24 χρονών σήμερα; Είναι μόνο 8.500. Αν συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό, σε λίγο καιρό αγρότισσα δεν θα υπάρχει και η συζήτηση δεν θα έχει κανένα απολύτως νόημα».

→ Πάντως η μητέρα του αντιπροέδρου της Βουλής Γιώργου Σούρλα, που παρακολουθούσε τη συζήτηση από την τηλεόραση, ενθουσιάστηκε. Αγρότισσα ηλικίας εκατό ετών επικοινώνησε με τον γιο της και του είπε να διαβιβάσει τις ευχαριστίες της για όσα σημαντικά λέγονται στη Βουλή…

→ Αποκαλυπτικός ο διάλογος μεταξύ του υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου και του πρώην προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη για την τύχη των αιτημάτων για σύσταση εξεταστικών επιτροπών από την κατά καιρούς πλειοψηφία, τα τελευταία χρόνια:

Πρ. Παυλόπουλος: «Δεκατρείς αιτήσεις είχαμε κάνει, που ήταν απόλυτα δικαιολογημένες, και δεν έγιναν δεκτές. Μία έγινε δεκτή επί των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ: η υπόθεση Οτσαλάν».

Α. Κακλαμάνης: «Αν είχατε τα στοιχεία, γιατί δεν τις επαναφέρατε ως πλειοψηφία;. Αυτήν την καραμέλα την λέτε τέσσερα χρόνια».

Πρ. Παυλόπουλος: «Μας μάθατε -και το σεβαστήκαμε- αρκετά πράγματα. Μη θέλετε να λέμε «δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις». Το κύρος σας προσπαθώ αυτήν την ώρα να υπερασπιστώ. Εγινε δεκτή η υπόθεση Οτσαλάν, επειδή την είχε προτείνει η ίδια η κυβέρνηση Σημίτη. Εγώ δεν λέω ότι πρέπει να γίνει συμψηφισμός. Απλώς, δεν δικαιολογείται από τις αιτήσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα καμία για τους λόγους που έχουμε εξηγήσει».

Α. Κακλαμάνης: «Εν πάση περιπτώσει, εγώ θέλω να μαθητεύω. Γιατί σώνει και καλά πρέπει διά βίου πλέον να είμαι δάσκαλος; Δεν το θέλω αυτό. Αγαπώ τους δασκάλους, αλλά γηράσκω αεί διδασκόμενος»…


Σχολιάστε εδώ