Αλληλένδετα το δημογραφικό πρόβλημα και η ανεργία στις γυναίκες

«Αλληλένδετα είναι το δημογραφικό πρόβλημα, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας και η γυναικεία ανεργία. Σε λάθος κατεύθυνση κινείται η πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό». Καίρια η επισήμανση της ευρωβουλευτίνας του ΠΑΣΟΚ κ. Μαίρης Ματσούκα κατά την παρέμβασή της στη συζήτηση για το δημογραφικό μέλλον της Ευρώπης στο Στρασβούργο.

Η κ. Ματσούκα υποστήριξε ότι το δημογραφικό πρόβλημα επηρεάζεται από δύο θεμελιώδεις παραμέτρους, το ασφαλιστικό ζήτημα και τις εργασιακές σχέσεις, για να τονίσει ότι η βασικότερη αιτία για το δημογραφικό πρόβλημα είναι η μείωση των γεννήσεων, που οφείλεται σε τρεις λόγους:
= Στην επαγγελματική και εισοδηματική ανασφάλεια, καθώς και στην αύξηση των ωρών εργασίας.
= Στο γεγονός ότι οι γυναίκες είναι τα μεγαλύτερα θύματα της ανεργίας, καθώς η εργοδοσία και οι αγορές επιθυμούν να έχουν στη διάθεσή τους άφθονη και φτηνή εργασία, απεχθάνονται όμως την περίοδο της μητρότητας, αφού την αντιλαμβάνονται ως εμπόδιο στην κερδοφορία τους.

= Ο περιορισμός του κράτους πρόνοιας. Η εμπορευματοποίηση της φύλαξης, της υγείας και της εκπαίδευσης των παιδιών, αποτελούν πρόσθετα «οικονομικά βάρη» για μια μέση οικογένεια.
Κατά την κ. Ματσούκα, η κυβέρνηση της ΝΔ, ακολουθώντας το ακραίο νεοφιλελεύθερο πρότυπο, επικαλείται το δημογραφικό πρόβλημα για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, τη στιγμή που το «δημογραφικό» είναι αποτέλεσμα της απορρύθμισης του εργατικού δικαίου και της αποδυνάμωσης του κοινωνικού κράτους.


Σχολιάστε εδώ