XΡΗΜΑτιστήριο

> Θετικά κινήθηκε η Σοφοκλέους στο ξεκίνημα της προηγούμενης χρηματιστηριακής εβδομάδας καθώς παρά τις περιορισμένες συναλλαγές, η καλή εικόνα των ξένων χρηματιστηρίων και η τεχνική προσέγγιση των εγχώριων αναλυτών ώθησε βασικούς δείκτες και μετοχές σε ανώτερα επίπεδα, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 4.377,15 μονάδες με κέρδη 0,62% και η αξία των συναλλαγών να ανέλθει στα 252,4 εκατ. ευρώ. Από τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο την κατέγραψαν αυτοί των Πρώτων Υλών, Μέσων Ενημέρωσης και Πετρελαίου – Αερίου, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση τη σημείωσαν εκείνοι των Ταξιδιών – Αναψυχής, Τεχνολογίας και Εμπορίου. Tην επομένη η αγορά κινήθηκε υποτονικά καθώς ο χαμηλός τζίρος ακόμα και με τις απευθείας συναλλαγές προβλημάτισε, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 4.377,85 μονάδες, παρουσιάζοντας οριακή άνοδο 0,02%.Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε 0,16%, ο μεσαίας σημείωσε απώλειες σε ποσοστό 0,15% και ο FTSE ASE small 80 έκλεισε με πτώση 0,75%. Ακολούθησε μια ακόμη συνεδρίαση κατά την οποία οι επενδυτές, επηρεασμένοι από τις πιέσεις των ευρωπαϊκών αγορών προχώρησαν σε μαζικές ρευστοποιήσεις, σε όλο σχεδόν το φάσμα της αγοράς, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 4.316,59 καταγράφοντας πτώση 1,4%. Από τις επιμέρους μετοχές τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο που κατέγραψαν οι ΕΒΖ, Ασπίς Πρόνοια και Ασπίς Τράπεζα, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση που είχαν οι ΑΝΕΚ (πο), Ελβιεμέκ και Microland.Την επομένη οι επενδυτές επηρεασμένοι από την ξέφρενη κούρσα πετρελαίου-δολαρίου, προχώρησαν σε μαζικές ρευστοποιήσεις, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 4,208.34 μονάδες καταγράφοντας πτώση -2,51%.

> Αφού εκτέλεσε «επάξια» την εντεταλμένη υπηρεσία του ως «ελεγκτής» της Αγροτικής ΑΧΕΠΕΥ, πήρε «μετάθεση», αναλαμβάνοντας πόστο αναλυτή σε αλλοδαπή τράπεζα, με αποστολή τη στήριξη των «ευεργετών» του. Για ποιο από τα πρώην «γαλάζια τσιράκια» της ATEbank «χτυπά η καμπάνα»; Πάντως είτε αρέσει σε κάποιους κύκλους είτε όχι, ένα είναι το βέβαιο: ότι το χρεωστικό υπόλοιπο των πελατών της εν λόγω θυγατρικής το ʼ99, άγγιζε τα 64.512.787, 45 ευρώ.

> Ποιες από τις εισηγμένες επιχειρήσεις της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης προέβησαν σε επαναδιατύπωση των οικονομικών τους καταστάσεων; Πόσες επικαλέστηκαν ως άλλοθι τις διαδικασίες ενσωμάτωσης των εξαγορασθέντων ή/και απορροφημένων εταιρειών; Εμείς γνωρίζουμε τουλάχιστον τρεις.

> Τι και αν «χειροκροτήθηκαν θερμά» από τους ιθύνοντες της εταιρείας, από ό,τι φάνηκε δεν πολυάρεσαν στους θεσμικούς επενδυτές, με αποτέλεσμα να προχωρήσουν σε μαζικές ρευστοποιήσεις και να ωθήσουν τη μετοχή σε σημαντική υποχώρηση, με πολύ μεγάλη προσφορά. Περί της τράπεζας Κύπρου ο λόγος.

> Ούτε ένας ούτε δύο, αλλά πέντε είναι πλέον οι τρόποι με τους οποίους αναμένεται να τα «αρπάξουν» και φέτος. Ο λόγος για την υποβολή της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, που ξεκινάει από τη Δευτέρα 3 Μαρτίου.

> Μετά τον τραπεζικό, ο τηλεπικοινωνιακός είναι ο κλάδος στον οποίο παρατηρείται η μεγαλύτερη ανακύκλωση στελεχών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η αλλαγή στο τιμόνι της θυγατρικής της Cosmote Σκοπίων, από πρόσωπο με θητεία στον Όμιλο Γερμανό και την Ericsson

Hellas.

> Αλήθεια ποιοι εκ των πολλών αδαών, γνωστών – αγνώστων, ανευθυνοϋπεύθυνων του οικονομικού επιτελείου εξαίρεσαν τις Εταιρείες Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου από τα πρόσφατα φορολογικά κίνητρα συγχώνευσης που δόθηκαν στις υπόλοιπες επιχειρήσεις;

> Γιατί να μην «ευλογήσουμε και λίγο τα γένια μας»; Κόντρα στο ρεύμα της εποχής, που θέλει συμβιβασμούς, αλληλοεξυπηρετήσεις, εντεταλμένες υπηρεσίες και omerta, το «ΠΑΡΟΝ» στάθηκε στο ύψος των δημοσιογραφικών επάλξεων, απεμπόλησε τη δωρεάν κρατική διαφήμιση, αποκαλύπτοντας ένα ακόμη γαλάζιο φαγοπότι, χτυπώντας το τραπεζικό κατεστημένο, τους κρατικά διορισμένους καρεκλοκένταυρους και τους πολυθεσίτες κομματικούς φίλους τους. Αλήθεια πόσα εκατομμύρια ευρώ μοιράστηκαν τελικά από τον κ. Αράπογλου;

> Ξαφνική περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση ή ένα ακόμη τέχνασμα για την είσοδό της, στον αγροτικό πληθυσμό; Ο λόγος για την τράπεζα Πειραιώς και την λειτουργία του πρώτου «πράσινου» καταστήματος, που έχει στόχο την πληροφόρηση του κοινού.

> Σε άλλες εποχές, κάτω από διαφορετικές συνθήκες, κατασκευαστικές εταιρείες όπως η Προοδευτική δεν θα αντιμετώπιζαν «υπαρξιακό» πρόβλημα, καθώς με άνωθεν παρεμβάσεις θα λάμβαναν άμεσα «χείρα βοηθείας» από τους μεγάλους του χώρου, όπως οι όμιλοι Ελληνικής Τεχνοδομικής και J&P Αβαξ.

 Δεν φτάνει που πληρώνουμε όσο όσο για να έχουμε τη «φίρμα» στους δείκτες μας, δεν αρκεί που οι απώλειες για τον Φεβρουάριο ήταν σημαντικές, ο επικείμενος έλεγχος τους μάρανε, από τον οποίο μάλιστα αναμένεται νέο μοντέλο κλαδικής ανάπτυξης και πολλές παράλογες απαιτήσεις. Περί του οίκου FTSE ο λόγος.







 > FBB, Attica ή Αspis Bank; Για να δούμε ποια από τις τρεις «νύφες» θα συγκινήσει περισσότερο τον υποψήφιο «γαμπρό» κ. Σαουρί; Θα προκρίναμε την πρώτη, καθώς το ποσοστό που κατέχει σ’ αυτή η ATEbank είναι ιδανικό, όμως ο αιγύπτιος επιχειρηματίας δεν θέλει να βάλει τις «επιχειρηματικές του κινήσεις σε μη επιχειρηματικές παραμέτρους». Η Αspis πάντως έσπευσε να ανακοινώσει ότι οι βασικοί μέτοχοί της βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με ξένους ομίλους, για πιθανή πώληση πλειοψηφικού της πακέτου, επιβεβαιώνοντας έτσι τις φήμες που κυκλοφορούσαν στην αγορά το τελευταίο διάστημα.

> Πόσες από τις εισηγμένες επιχειρήσεις, για τις οποίες υπάρχει «περιρρέουσα ατμόσφαιρα», αποφάσισαν να δημοσιεύσουν τις οικονομικές τους καταστάσεις την «ύστατη» στιγμή; Πολλές, μα πάρα πολλές, γεγονός που αφήνει πολλά ερωτηματικά.

> Ποιος κέρδισε από τα πρόσφατα δημοσιεύματα κατά της ΑΕΓΕΚ; Οι πιστώτριες τράπεζες, οι ανταγωνίστριες εταιρείες ή κάποιοι εκ των έσω που καιροφυλακτούσαν εδώ και καιρό, να βάλουν ταφόπλακα στα όποια σχέδια αναδιάρθρωσής της;

> «Μπαλάκι» οι ευθύνες μεταξύ ΕΧΑΕ, ΕΚ και ΥΠΟΙΟ! Αφού πρώτα ικανοποιήσανε το πάγιο αίτημα των ξένων, για τις Over the Counter συναλλαγές, τώρα τρέχουνε και δεν φτάνουνε, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του ημερήσιου τζίρου σε δεικτοβαρείς τίτλους με υψηλή διασπορά διακινείται κάτω από αδιευκρίνιστο τρόπο εκτός οργανωμένης αγοράς.

>Επίκεινται νέες απολύσεις; Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τις πρόσφατες κινήσεις αναδιάρθρωσης που σκέφτεται να πραγματοποιήσει η διοίκηση των Ελληνικών Πετρελαίων, επανεξετάζοντας τη στρατηγική της απέναντι σε μονάδες παραγωγής που υποαποδίδουν, βλέπε PVC.

>«Ζήτω» η πώληση και ταυτόχρονη επαναμίσθωση ακινήτων, καθώς οι κυβερνητικές αποφάσεις έχουν παρθεί προ πολλού, ενώ οι διαρροές απλώς μετρούν αντιδράσεις. Βλέπετε τα έσοδα από πώληση ακινήτων οδεύουν στη μείωση του ελλείμματος, όταν τα αντίστοιχα από τις μετοχοποιήσεις πηγαίνουν απευθείας στο δημόσιο χρέος.

> Ούτε τη ΔΕΗ να είχαν στο πίσω μέρος του μυαλού τους; Γι’ αυτό «φαγώθηκαν» να περάσουν τις διατάξεις περί νομιμότητας των εξ αποστάσεως συνεδριάσεων και των διά περιφοράς πρακτικών. Τώρα για την επιστημονική βάση της επιχειρηματολογίας, του κατά τα άλλα τεχνοκράτη κ. Αθανασόπουλου, περί διοξειδίου του άνθρακα και αναψυκτικών, ότι και να πούμε είναι τουλάχιστον περιττό.

> Υπάρχουν εισηγμένες επιχειρήσεις στις οποίες οι βασικοί τους μέτοχοι καταγράφουν σημαντικές απώλειες ακόμα και από αγορές ιδίων μετοχών; Εμείς πάντως γνωρίζουμε τουλάχιστον μία!

> Αν και αφορούν τους έχοντες και κατέχοντες, εντούτοις τα υψηλά επιτόκια καταθέσεων που μοιράζουν απλόχερα οι τράπεζες στους καλούς τους πελάτες, βλέπε εφοπλιστές, επιχειρηματίες, κ.λπ., γέμισαν και πάλι τα ταμεία τους.

> «Ντροπή μας»! Κανένας Έλληνας μεταξύ των «γκουρού» που, σύμφωνα με την επιτροπή η οποία εποπτεύει την αμερικανική κεφαλαιαγορά, κατάφεραν να ζημιώσουν τους επιχειρηματικούς ομίλους στους οποίους «απασχολούνταν».

> Τα καλά και συμφέροντα! Οι κονδυλοφόροι και τα αφεντικά τους, που μέχρι πρότινος θριαμβολογούσαν για τη συμμετοχή των ξένων στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής τράπεζας, είναι και αυτοί που σήμερα με αφορμή τη διαπραγμάτευση της μετοχής κοντά στα χαμηλά των τελευταίων δώδεκα μηνών πρωτοστατούν στις εσκεμμένες διαρροές.

> Το «έξυπνο» χρήμα είτε δεν πίστεψε τον αρμόδιο υπουργό είτε αδιαφόρησε έχοντας εναλλακτικές λύσεις είτε ξέρει κάτι παραπάνω από εμάς! Η δέσμευση της κυβέρνησης για την αντικατάσταση του φόρου 1,5‰ που επιβάλλεται στις πωλήσεις μετοχών, από τον φόρο υπεραξίας, που ακόμα όμως δεν έχει προσδιορισθεί το μοντέλο εφαρμογής του, δεν συνοδεύτηκε από άνοδο του Γενικού Δείκτη Τιμών, άρα….

> Από ό,τι φαίνεται ο κ. Βγενόπουλος και η παρέα του ακολουθούν κατά πόδας τις επιχειρηματικές στρατηγικές του deal maker της ANEK! Χαρακτηριστικό παράδειγμα η επικείμενη συγχώνευση διά απορροφήσεως της εισηγμένης Blue Star Ναυτιλιακή από την Attica Συμμετοχών.

> Καλά που υπάρχουν τα μερίσματα, για να «γλυκάνουν» τον πόνο των επενδυτών, καθώς οι εκτιμήσεις των αναλυτών που έχουν να κάνουν με την γενικότερη πορεία της Σοφοκλέους και των επί μέρους κλαδικών τίτλων είναι απογοητευτικές.

> Περαιτέρω πώληση συμμετοχών και μείωση του χαρτοφυλακίου μετοχών ή περιορισμός των θέσεων σε ακίνητα και σε αμυντικά χρηματιστηριακά προϊόντα; Σ’ αυτά τα ερωτήματα καλούνται να δώσουν απάντηση οι τράπεζες, τους επόμενους μήνες!

> Δύο σε ένα! Την ίδια ημέρα, στον ίδιο χώρο, πραγματοποιήθηκαν τόσο οι ανακοινώσεις των οικονομικών τους αποτελεσμάτων όσο και οι ετήσιες ενημερώσεις των αναλυτών στο ΣΜΕΧΑ. Περί των Νεοχημικής Λαυρεντιάδη και Alapis ο λόγος.

> «Χρυσώνουν το χάπι» σε μια κοινωνική ομάδα δημιουργώντας προβλήματα σε πολλές άλλες! Η μέχρι νεωτέρας αναβολή της προγραμματισμένης απεργίας των επαγγελματιών αυτοκινητιστών προϊδεάζει για ένα ακόμη κύμα αυξήσεων στα κόμιστρα των μεταφορών.

> Μετά τις ανακοινώσεις που είχαν να κάνουν με τα κέρδη και τη διανομή μερίσματος, «άρχισαν τα όργανα»! Σε πτωτική τροχιά βρίσκεται πλέον η τιμή της ΕΧΑΕ, απέχοντας αρκετά από τα πρόσφατα υψηλά εξαμήνου. Γιατί άραγε;

> Αποδεχόμενος μια κατάσταση δεν σημαίνει ότι παίρνεις και «άφεση αμαρτιών»! Αλήθεια, πού πήγαν οι κυβερνητικές υποσχέσεις για πάταξη της γραφειοκρατίας; Μήπως χάθηκαν μαζί με τα πολλά κομματικά «θα»; Ο κ. Παυλόπουλος πάντως ανέφερε ότι το «τέρας με τα πολλά πλοκάμια» αγγίζει το 6,8% του ΑΕΠ.

> Θα μας τρελάνουν οι απότομες αλλαγές στις εκτιμήσεις των διεθνών επενδυτικών οίκων! Εκεί που μέχρι πρότινος έκαναν λόγο για μικρή μείωση των κερδών ανά μετοχή, έρχονται σήμερα να αναθεωρήσουν προς τα πάνω. Βλέπε Morgan Stanley. Και κάτι ακόμα, τράπεζες και τεχνολογία είναι σύμφωνα με τον εν λόγω οίκο δύο από τους κλάδους που αναμένεται να αντιμετωπίσουν και τους μεγαλύτερους κινδύνους.

> Επανερχόμαστε και ξαναρωτάμε ποιο από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΣΜΕΧΑ ερευνάται από τη δικαιοσύνη για «περίεργες» δανειοδοτήσεις που έχουν να κάνουν με τη συμμετοχή του στο γενικό συμβούλιο χορηγήσεων κρατικά εποπτευόμενης τράπεζας;

> Οι αλλαγές επί αλλαγών σε καίριες θέσεις εταιρειών, που εποπτεύονται από το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς. Οι πιο πρόσφατες έχουν να κάνουν με τις θέσεις του Προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου της Ολυμπιακής.

> Παρά το γύρισμα της Εμπορικής, από ζημιές σε καθαρά κέρδη ύψους 73,4 εκατ. ευρώ, σαν πολλές δεν είναι οι δαπάνες των 47,9 εκατ. ευρώ του Προγράμματος Μετασχηματισμού; Τόσα ήταν τα χρήματα που ξοδεύτηκαν για τον σχεδιασμό, τη στελέχωση και την οργάνωση του δικτύου της Λιανικής, Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής;

> Κυβερνητικό ξεπούλημα, κοινοτική συναίνεση, διοικητικές απειλές, εργατικές κινητοποιήσεις και μείωση της κίνησης συνθέτουν το παζλ της παραχώρησης των εγχώριων σταθμών Εμπορευματοκιβωτίων! Οι εναρμονισμένες δηλώσεις του επιτρόπου κ. Ζακ Μπαρό, του υπουργού κ. Βουλγαράκη και των Διοικήσεων των ημικρατικών εταιρειών δεν μπόρεσαν πάντως να κάμψουν το φρόνημα των εργαζομένων, ενώ η παράταση της κατάθεσης των προσφορών που ζήτησαν οι ξένοι μπορεί να αποτελέσει διέξοδο στο αδιέξοδο της κρίσης.

> Σαν πολύ «γενναιόδωρος» δεν είναι τώρα τελευταία ο «ΟΤΕ»; Σχετικά με την κάλυψη των δικαιωμάτων υπέρ της ΕΧΑΕ, που φέρετε να πληρώνει ο οργανισμός για λογαριασμό της Cosmote, υπάρχει απόφαση του διοικητικού του συμβουλίου;

> Μειώσεις, διορθώσεις, διαγραφές και αυξήσεις! Για να δούμε αν οι ανακοστολογήσεις στα περίπου 666 φάρμακα που προχώρησε η αρμόδια Επιτροπή λειτουργήσουν τελικά προς όφελος τόσο των καταναλωτών όσο και των ασφαλιστικών ταμείων;

> Η γενική συνέλευση των μετόχων της Κλωνατέξ είχε «παραλειπόμενα»! Με εξαίρεση την έγκριση του μετατρέψιμου ομολογιακού της δανείου, οι υπόλοιπες αποφάσεις που σχετίζονται με τις προνομιούχες μετοχές αναβλήθηκαν, καθώς απαιτούσαν την έγκριση της πλειοψηφίας των μετόχων.

> Το ότι «εργάσθηκαν» προς όφελος των θεσμικών ήταν γνωστό από την επιλογή των ιδιωτικών τοποθετήσεων αντί των δημόσιων εγγραφών, ο διαχωρισμός όμως σε ειδικούς και μη επενδυτές γεννάει πολλά ερωτηματικά. Περί των εταιρειών της εναλλακτικής αγοράς ο λόγος. Και κάτι ακόμα θέλουμε να πιστεύουμε: ότι οι χαλαρές προϋποθέσεις εισαγωγής της εταιρείας, που εισήχθη την προηγούμενη εβδομάδα στην εν λόγω αγορά, δεν θα τη μετατρέψει από τσίχλα σε τσιχλό-«φουσκα».

> Τι είναι 26 εκατ. ευρώ μπρος στην κυβερνητική αλαζονεία; Με υπερβάσεις στον στόχο του ελλείμματος έκλεισε ο προϋπολογισμός του 2007, καθώς το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού έφθασε τα 9,413 δισ. ευρώ, έναντι 9,387 δισ. ευρώ που ήταν ο στόχος της κυβέρνησης.

> Τι θα την κάνει τόση ρευστότητα; Παρά το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στην αγορά τιτλοποιηθέντων ομολόγων, η Eurobank κατάφερε να ολοκληρώσει την πέμπτη κατά σειρά τιτλοποίηση στεγαστικών δανείων, αντλώντας 1,040 δισ. ευρώ.

> Οι πιέσεις από τους φοροφυγάδες είναι μεγάλες! Επίκαιρη όσο ποτέ ήταν η πρόσφατη ερώτηση του κ. Δραγασάκη σχετικά με τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για να ξεκινήσει έρευνες ή να ζητήσει στοιχεία ή να ψηφίσει υπέρ της ένταξης των φορολογικών παραδείσων στη συμφωνία Schengen.

> Προσβλέπουν στους ψήφους των παλιννοστούντων! Ο λόγος για τη χρηματοδότηση των Περιφερειών Ανατολικής Μακεδονίας, Θράκης και Κεντρικής Μακεδονίας, με τη δωρεάν κρατική αρωγή σε δάνεια από το υπουργείο Εσωτερικών.

> Ποιος σας είπε ότι ο εταιρικός δανεισμός αποτελεί αποκλειστικό «προνόμιο» των αδυνάτων; Η πανίσχυρη ΕΛΤΕΧ ανακοίνωσε ότι θυγατρική της εταιρεία, προχώρησε στη σύναψη ομολογιακού δανείου, με σκοπό την αναχρηματοδότηση του υφιστάμενου βραχυπρόθεσμου τραπεζικού της δανεισμού.

> Να τους απαγορέψεις να πουλούν μαζικά είναι αδύνατον, να τους αποτρέψεις να προκαλούν βίαια σκαμπανεβάσματα στις τιμές των μετοχών είναι ανέφικτο, να τους βάλεις όμως κάτω από συνεχή, διασταυρωμένο έλεγχο, μεταξύ εκθέσεων-εκτιμήσεων και χρηματιστηριακών συναλλαγών, είναι τουλάχιστον αναγκαίο. Ο λόγος για τους ξένους επενδυτικούς οίκους.

> Τόσο μεγάλη ανάγκη για χρήματα είχε; Σε πώληση μερικών χιλιάδων κοινών ονομαστικών μετοχών της Ευρωπαϊκής Πίστης προχώρησε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, κ. Κωνσταντίνος Τσόκας του Ζαχαρία.

> Μετά και τις πρόσφατες επενδυτικές αστοχίες, η αλλαγή προσώπου στην καίρια θέση του Διευθυντή Διαχείρισης Διαθεσίμων έχει τη σημασία της. Περί του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ο λόγος.

> «Ψάξε, ψάξε, δεν θα το βρεις»! Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η αποστολή του πληροφοριακού υλικού σε 100.000 και πλέον ενεργούς επενδυτές, προκειμένου να ενημερωθούν για την Εναλλακτική Αγορά και τα Διαπραγματεύσιμα Αμοιβαία Κεφάλαια;

> Ένας από τους κλάδους που εξακολουθεί να αποφέρει συνάλλαγμα και κέρδη είναι αυτός της ναυτιλίας, γι’ αυτό και οι εταιρείες του χώρου συνεχίζουν να ποντάρουν σε εξαγορές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πρόθεση απόκτησης δύο πλοίων από την ελληνική tanker Capital Product Partners LP.

> Λογική του παραλόγου! Διαφωνούμε πλήρως με πολλές από τις ανακοινώσεις των εισηγμένων εταιρειών που έχουν να κάνουν με αγορές ιδίων μετοχών μέσω του ΧΑ, τόσο ως προς το εύρος μεταξύ ανώτερης και κατώτερης τιμής όσο και ως προς τη χρονική διάρκεια απόκτησής τους.

> Πώς αλλιώς θα «κλείσουν στόματα»; Με αφορμή τη ριζική αλλαγή του τρόπου διάθεσης των μη ανταποδοτικών χορηγιών του ΟΠΑΠ, αναρωτιόμαστε αν θα μειωθούν και τα έξοδα διαφήμισης, ειδικά αυτά που έχουν να κάνουν με τους πολλούς και διάφορους «άλλους τομείς»;

> Αν δεν υπήρχε η κάλυψη του ομολογιακού δανείου που είχε εκχωρήσει παλαιότερα ο επενδυτικός βραχίονας της Παγκόσμιας Τράπεζας στην ΑΤΕbank, τότε η απόφαση της γενικής συνέλευσης των μετόχων της θυγατρικής της ΑΤΕbank Romania, για αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου με παραίτηση των παλαιών μετόχων και ταυτόχρονη είσοδο του International Finance Corporation, θα ήταν πράγματι ένα πολύ μεγάλο επιχειρηματικό deal.

> Bad timing! Εσείς τι θα λέγατε, αν λίγες μόνο ημέρες πριν από τη δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων μιας εισηγμένης, η διευθύντρια των οικονομικών της υπηρεσιών προχωρούσε στην πώληση 33.330 ονομαστικών μετοχών της; Περί της Autohellas η αναφορά.

> Αυτοέλεγχο προτείνουν οι τράπεζες, φοβούμενες πλέον τις επόμενες κινήσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού, που εξετάζει το ενδεχόμενο της εναρμονισμένης πρακτικής και του ύψους των προμηθειών από τη χρήση των ΑΤΜ στις διατραπεζικές συναλλαγές.

> Άλλο ένα πιστωτικό ίδρυμα που παρουσίασε οικονομικά μεγέθη μεγαλύτερα από τα προβλεπόμενα! Ο λόγος για την Alpha Bank, της οποίας τα καθαρά κέρδη χρήσης 2007 σημείωσαν αύξηση κατά 54%, αγγίζοντας τα 850 εκατ. ευρώ.

> Σκληρή μεν, αληθινή δε! Η ανακοίνωση της ΓΣΕΒΕΕ κάνει λόγο για κυβερνητικές μεθοδεύσεις που στοχεύουν στη συρρίκνωση των μικρών επιχειρήσεων, με παράλογες αυξήσεις σε ΦΠΑ, υποχρεωτικές δαπάνες για ΔΕΚΟ, μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας και άλλες πολιτικές υπέρ των υπερκαταστημάτων.

> Ισχυρός επιχειρηματίας, δυνατός επενδυτής, καλός παίκτης, αλλά μέχρι εκεί, καθώς η εμπλοκή στα εκδοτικά δρώμενα θέλει πλάτες και αντοχές. Η αναφορά μας στον κ. Ρέστη, του οποίου το ποσοστό συμμετοχής στην εταιρία ΔΟΛ διαμορφώθηκε στο 5,61%.

> Το επίσημο τέλος των χειμερινών εκπτώσεων, γιατί ανεπίσημα εξακολουθούν να υφίστανται ως προσφορές, άφησε παραπονεμένους τόσο τους καταναλωτές όσο και τους εμπόρους, καθώς η μερική πτώση των τιμών δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

> Τι «αξία» μπορεί να έχουν για το ευρύ επενδυτικό κοινό τα εταιρικά βραβεία που σχετίζονται με τις καλύτερες επενδυτικές σχέσεις με οικονομικά ΜΜΕ, χρηματιστηριακές εταιρείες και ιδιώτες και έλαβαν σε πρόσφατο «gala», οι εισηγμένες εταιρείες Alapis, Μυτιληναίος και Fourlis Συμμετοχών αντίστοιχα; Καμία.

> Άλλους τους «πίκρανε» και άλλους τους «γλύκανε»! Με την ψυχή στο στόμα, ψηφίσθηκε πάντως τα μαύρα μεσάνυχτα της προηγούμενης Δευτέρας, το νομοσχέδιο για τη βιοαιθανόλη, γεγονός που αναπτέρωσε το «πεσμένο» ηθικό της διοίκησης της ΕΒΖ.

> Ράλι τιμών και αλυσιδωτές αντιδράσεις σε πετρέλαιο και ευρώ προκαλεί η πρόθεση της Fed για συνέχιση της πολιτικής μείωσης των επιτοκίων, γεγονός που δημιουργεί πιέσεις στο δολάριο και άνοδο στις τιμές του πετρελαίου. Προ των πυλών είναι πάντως το ντόμινο ανατιμήσεων σε βενζίνη, οικοδομικά υλικά και είδη σούπερ μάρκετ, που θα προστεθεί στα αλλεπάλληλα κύματα ακρίβειας των τελευταίων μηνών, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

> Θετικά κινήθηκε η Σοφοκλέους στο ξεκίνημα της προηγούμενης χρηματιστηριακής εβδομάδας καθώς παρά τις περιορισμένες συναλλαγές, η καλή εικόνα των ξένων χρηματιστηρίων και η τεχνική προσέγγιση των εγχώριων αναλυτών ώθησε βασικούς δείκτες και μετοχές σε ανώτερα επίπεδα, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 4.377,15 μονάδες με κέρδη 0,62% και η αξία των συναλλαγών να ανέλθει στα 252,4 εκατ. ευρώ. Από τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο την κατέγραψαν αυτοί των Πρώτων Υλών, Μέσων Ενημέρωσης και Πετρελαίου – Αερίου, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση τη σημείωσαν εκείνοι των Ταξιδιών – Αναψυχής, Τεχνολογίας και Εμπορίου. Tην επομένη η αγορά κινήθηκε υποτονικά καθώς ο χαμηλός τζίρος ακόμα και με τις απευθείας συναλλαγές προβλημάτισε, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 4.377,85 μονάδες, παρουσιάζοντας οριακή άνοδο 0,02%.Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε 0,16%, ο μεσαίας σημείωσε απώλειες σε ποσοστό 0,15% και ο FTSE ASE small 80 έκλεισε με πτώση 0,75%. Ακολούθησε μια ακόμη συνεδρίαση κατά την οποία οι επενδυτές, επηρεασμένοι από τις πιέσεις των ευρωπαϊκών αγορών προχώρησαν σε μαζικές ρευστοποιήσεις, σε όλο σχεδόν το φάσμα της αγοράς, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 4.316,59 καταγράφοντας πτώση 1,4%. Από τις επιμέρους μετοχές τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο που κατέγραψαν οι ΕΒΖ, Ασπίς Πρόνοια και Ασπίς Τράπεζα, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση που είχαν οι ΑΝΕΚ (πο), Ελβιεμέκ και Microland.Την επομένη οι επενδυτές επηρεασμένοι από την ξέφρενη κούρσα πετρελαίου-δολαρίου, προχώρησαν σε μαζικές ρευστοποιήσεις, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 4,208.34 μονάδες καταγράφοντας πτώση -2,51%.

> Αφού εκτέλεσε «επάξια» την εντεταλμένη υπηρεσία του ως «ελεγκτής» της Αγροτικής ΑΧΕΠΕΥ, πήρε «μετάθεση», αναλαμβάνοντας πόστο αναλυτή σε αλλοδαπή τράπεζα, με αποστολή τη στήριξη των «ευεργετών» του. Για ποιο από τα πρώην «γαλάζια τσιράκια» της ATEbank «χτυπά η καμπάνα»; Πάντως είτε αρέσει σε κάποιους κύκλους είτε όχι, ένα είναι το βέβαιο: ότι το χρεωστικό υπόλοιπο των πελατών της εν λόγω θυγατρικής το ʼ99, άγγιζε τα 64.512.787, 45 ευρώ.

> Ποιες από τις εισηγμένες επιχειρήσεις της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης προέβησαν σε επαναδιατύπωση των οικονομικών τους καταστάσεων; Πόσες επικαλέστηκαν ως άλλοθι τις διαδικασίες ενσωμάτωσης των εξαγορασθέντων ή/και απορροφημένων εταιρειών; Εμείς γνωρίζουμε τουλάχιστον τρεις.

> Τι και αν «χειροκροτήθηκαν θερμά» από τους ιθύνοντες της εταιρείας, από ό,τι φάνηκε δεν πολυάρεσαν στους θεσμικούς επενδυτές, με αποτέλεσμα να προχωρήσουν σε μαζικές ρευστοποιήσεις και να ωθήσουν τη μετοχή σε σημαντική υποχώρηση, με πολύ μεγάλη προσφορά. Περί της τράπεζας Κύπρου ο λόγος.

> Ούτε ένας ούτε δύο, αλλά πέντε είναι πλέον οι τρόποι με τους οποίους αναμένεται να τα «αρπάξουν» και φέτος. Ο λόγος για την υποβολή της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, που ξεκινάει από τη Δευτέρα 3 Μαρτίου.

> Μετά τον τραπεζικό, ο τηλεπικοινωνιακός είναι ο κλάδος στον οποίο παρατηρείται η μεγαλύτερη ανακύκλωση στελεχών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η αλλαγή στο τιμόνι της θυγατρικής της Cosmote Σκοπίων, από πρόσωπο με θητεία στον Όμιλο Γερμανό και την Ericsson

Hellas.

> Αλήθεια ποιοι εκ των πολλών αδαών, γνωστών – αγνώστων, ανευθυνοϋπεύθυνων του οικονομικού επιτελείου εξαίρεσαν τις Εταιρείες Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου από τα πρόσφατα φορολογικά κίνητρα συγχώνευσης που δόθηκαν στις υπόλοιπες επιχειρήσεις;

> Γιατί να μην «ευλογήσουμε και λίγο τα γένια μας»; Κόντρα στο ρεύμα της εποχής, που θέλει συμβιβασμούς, αλληλοεξυπηρετήσεις, εντεταλμένες υπηρεσίες και omerta, το «ΠΑΡΟΝ» στάθηκε στο ύψος των δημοσιογραφικών επάλξεων, απεμπόλησε τη δωρεάν κρατική διαφήμιση, αποκαλύπτοντας ένα ακόμη γαλάζιο φαγοπότι, χτυπώντας το τραπεζικό κατεστημένο, τους κρατικά διορισμένους καρεκλοκένταυρους και τους πολυθεσίτες κομματικούς φίλους τους. Αλήθεια πόσα εκατομμύρια ευρώ μοιράστηκαν τελικά από τον κ. Αράπογλου;

> Ξαφνική περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση ή ένα ακόμη τέχνασμα για την είσοδό της, στον αγροτικό πληθυσμό; Ο λόγος για την τράπεζα Πειραιώς και την λειτουργία του πρώτου «πράσινου» καταστήματος, που έχει στόχο την πληροφόρηση του κοινού.

> Σε άλλες εποχές, κάτω από διαφορετικές συνθήκες, κατασκευαστικές εταιρείες όπως η Προοδευτική δεν θα αντιμετώπιζαν «υπαρξιακό» πρόβλημα, καθώς με άνωθεν παρεμβάσεις θα λάμβαναν άμεσα «χείρα βοηθείας» από τους μεγάλους του χώρου, όπως οι όμιλοι Ελληνικής Τεχνοδομικής και J&P Αβαξ.

 Δεν φτάνει που πληρώνουμε όσο όσο για να έχουμε τη «φίρμα» στους δείκτες μας, δεν αρκεί που οι απώλειες για τον Φεβρουάριο ήταν σημαντικές, ο επικείμενος έλεγχος τους μάρανε, από τον οποίο μάλιστα αναμένεται νέο μοντέλο κλαδικής ανάπτυξης και πολλές παράλογες απαιτήσεις. Περί του οίκου FTSE ο λόγος.







 > FBB, Attica ή Αspis Bank; Για να δούμε ποια από τις τρεις «νύφες» θα συγκινήσει περισσότερο τον υποψήφιο «γαμπρό» κ. Σαουρί; Θα προκρίναμε την πρώτη, καθώς το ποσοστό που κατέχει σ’ αυτή η ATEbank είναι ιδανικό, όμως ο αιγύπτιος επιχειρηματίας δεν θέλει να βάλει τις «επιχειρηματικές του κινήσεις σε μη επιχειρηματικές παραμέτρους». Η Αspis πάντως έσπευσε να ανακοινώσει ότι οι βασικοί μέτοχοί της βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με ξένους ομίλους, για πιθανή πώληση πλειοψηφικού της πακέτου, επιβεβαιώνοντας έτσι τις φήμες που κυκλοφορούσαν στην αγορά το τελευταίο διάστημα.

> Πόσες από τις εισηγμένες επιχειρήσεις, για τις οποίες υπάρχει «περιρρέουσα ατμόσφαιρα», αποφάσισαν να δημοσιεύσουν τις οικονομικές τους καταστάσεις την «ύστατη» στιγμή; Πολλές, μα πάρα πολλές, γεγονός που αφήνει πολλά ερωτηματικά.

> Ποιος κέρδισε από τα πρόσφατα δημοσιεύματα κατά της ΑΕΓΕΚ; Οι πιστώτριες τράπεζες, οι ανταγωνίστριες εταιρείες ή κάποιοι εκ των έσω που καιροφυλακτούσαν εδώ και καιρό, να βάλουν ταφόπλακα στα όποια σχέδια αναδιάρθρωσής της;

> «Μπαλάκι» οι ευθύνες μεταξύ ΕΧΑΕ, ΕΚ και ΥΠΟΙΟ! Αφού πρώτα ικανοποιήσανε το πάγιο αίτημα των ξένων, για τις Over the Counter συναλλαγές, τώρα τρέχουνε και δεν φτάνουνε, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του ημερήσιου τζίρου σε δεικτοβαρείς τίτλους με υψηλή διασπορά διακινείται κάτω από αδιευκρίνιστο τρόπο εκτός οργανωμένης αγοράς.

>Επίκεινται νέες απολύσεις; Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τις πρόσφατες κινήσεις αναδιάρθρωσης που σκέφτεται να πραγματοποιήσει η διοίκηση των Ελληνικών Πετρελαίων, επανεξετάζοντας τη στρατηγική της απέναντι σε μονάδες παραγωγής που υποαποδίδουν, βλέπε PVC.

>«Ζήτω» η πώληση και ταυτόχρονη επαναμίσθωση ακινήτων, καθώς οι κυβερνητικές αποφάσεις έχουν παρθεί προ πολλού, ενώ οι διαρροές απλώς μετρούν αντιδράσεις. Βλέπετε τα έσοδα από πώληση ακινήτων οδεύουν στη μείωση του ελλείμματος, όταν τα αντίστοιχα από τις μετοχοποιήσεις πηγαίνουν απευθείας στο δημόσιο χρέος.

> Ούτε τη ΔΕΗ να είχαν στο πίσω μέρος του μυαλού τους; Γι’ αυτό «φαγώθηκαν» να περάσουν τις διατάξεις περί νομιμότητας των εξ αποστάσεως συνεδριάσεων και των διά περιφοράς πρακτικών. Τώρα για την επιστημονική βάση της επιχειρηματολογίας, του κατά τα άλλα τεχνοκράτη κ. Αθανασόπουλου, περί διοξειδίου του άνθρακα και αναψυκτικών, ότι και να πούμε είναι τουλάχιστον περιττό.

> Υπάρχουν εισηγμένες επιχειρήσεις στις οποίες οι βασικοί τους μέτοχοι καταγράφουν σημαντικές απώλειες ακόμα και από αγορές ιδίων μετοχών; Εμείς πάντως γνωρίζουμε τουλάχιστον μία!

> Αν και αφορούν τους έχοντες και κατέχοντες, εντούτοις τα υψηλά επιτόκια καταθέσεων που μοιράζουν απλόχερα οι τράπεζες στους καλούς τους πελάτες, βλέπε εφοπλιστές, επιχειρηματίες, κ.λπ., γέμισαν και πάλι τα ταμεία τους.

> «Ντροπή μας»! Κανένας Έλληνας μεταξύ των «γκουρού» που, σύμφωνα με την επιτροπή η οποία εποπτεύει την αμερικανική κεφαλαιαγορά, κατάφεραν να ζημιώσουν τους επιχειρηματικούς ομίλους στους οποίους «απασχολούνταν».

> Τα καλά και συμφέροντα! Οι κονδυλοφόροι και τα αφεντικά τους, που μέχρι πρότινος θριαμβολογούσαν για τη συμμετοχή των ξένων στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής τράπεζας, είναι και αυτοί που σήμερα με αφορμή τη διαπραγμάτευση της μετοχής κοντά στα χαμηλά των τελευταίων δώδεκα μηνών πρωτοστατούν στις εσκεμμένες διαρροές.

> Το «έξυπνο» χρήμα είτε δεν πίστεψε τον αρμόδιο υπουργό είτε αδιαφόρησε έχοντας εναλλακτικές λύσεις είτε ξέρει κάτι παραπάνω από εμάς! Η δέσμευση της κυβέρνησης για την αντικατάσταση του φόρου 1,5‰ που επιβάλλεται στις πωλήσεις μετοχών, από τον φόρο υπεραξίας, που ακόμα όμως δεν έχει προσδιορισθεί το μοντέλο εφαρμογής του, δεν συνοδεύτηκε από άνοδο του Γενικού Δείκτη Τιμών, άρα….

> Από ό,τι φαίνεται ο κ. Βγενόπουλος και η παρέα του ακολουθούν κατά πόδας τις επιχειρηματικές στρατηγικές του deal maker της ANEK! Χαρακτηριστικό παράδειγμα η επικείμενη συγχώνευση διά απορροφήσεως της εισηγμένης Blue Star Ναυτιλιακή από την Attica Συμμετοχών.

> Καλά που υπάρχουν τα μερίσματα, για να «γλυκάνουν» τον πόνο των επενδυτών, καθώς οι εκτιμήσεις των αναλυτών που έχουν να κάνουν με την γενικότερη πορεία της Σοφοκλέους και των επί μέρους κλαδικών τίτλων είναι απογοητευτικές.

> Περαιτέρω πώληση συμμετοχών και μείωση του χαρτοφυλακίου μετοχών ή περιορισμός των θέσεων σε ακίνητα και σε αμυντικά χρηματιστηριακά προϊόντα; Σ’ αυτά τα ερωτήματα καλούνται να δώσουν απάντηση οι τράπεζες, τους επόμενους μήνες!

> Δύο σε ένα! Την ίδια ημέρα, στον ίδιο χώρο, πραγματοποιήθηκαν τόσο οι ανακοινώσεις των οικονομικών τους αποτελεσμάτων όσο και οι ετήσιες ενημερώσεις των αναλυτών στο ΣΜΕΧΑ. Περί των Νεοχημικής Λαυρεντιάδη και Alapis ο λόγος.

> «Χρυσώνουν το χάπι» σε μια κοινωνική ομάδα δημιουργώντας προβλήματα σε πολλές άλλες! Η μέχρι νεωτέρας αναβολή της προγραμματισμένης απεργίας των επαγγελματιών αυτοκινητιστών προϊδεάζει για ένα ακόμη κύμα αυξήσεων στα κόμιστρα των μεταφορών.

> Μετά τις ανακοινώσεις που είχαν να κάνουν με τα κέρδη και τη διανομή μερίσματος, «άρχισαν τα όργανα»! Σε πτωτική τροχιά βρίσκεται πλέον η τιμή της ΕΧΑΕ, απέχοντας αρκετά από τα πρόσφατα υψηλά εξαμήνου. Γιατί άραγε;

> Αποδεχόμενος μια κατάσταση δεν σημαίνει ότι παίρνεις και «άφεση αμαρτιών»! Αλήθεια, πού πήγαν οι κυβερνητικές υποσχέσεις για πάταξη της γραφειοκρατίας; Μήπως χάθηκαν μαζί με τα πολλά κομματικά «θα»; Ο κ. Παυλόπουλος πάντως ανέφερε ότι το «τέρας με τα πολλά πλοκάμια» αγγίζει το 6,8% του ΑΕΠ.

> Θα μας τρελάνουν οι απότομες αλλαγές στις εκτιμήσεις των διεθνών επενδυτικών οίκων! Εκεί που μέχρι πρότινος έκαναν λόγο για μικρή μείωση των κερδών ανά μετοχή, έρχονται σήμερα να αναθεωρήσουν προς τα πάνω. Βλέπε Morgan Stanley. Και κάτι ακόμα, τράπεζες και τεχνολογία είναι σύμφωνα με τον εν λόγω οίκο δύο από τους κλάδους που αναμένεται να αντιμετωπίσουν και τους μεγαλύτερους κινδύνους.

> Επανερχόμαστε και ξαναρωτάμε ποιο από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΣΜΕΧΑ ερευνάται από τη δικαιοσύνη για «περίεργες» δανειοδοτήσεις που έχουν να κάνουν με τη συμμετοχή του στο γενικό συμβούλιο χορηγήσεων κρατικά εποπτευόμενης τράπεζας;

> Οι αλλαγές επί αλλαγών σε καίριες θέσεις εταιρειών, που εποπτεύονται από το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς. Οι πιο πρόσφατες έχουν να κάνουν με τις θέσεις του Προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου της Ολυμπιακής.

> Παρά το γύρισμα της Εμπορικής, από ζημιές σε καθαρά κέρδη ύψους 73,4 εκατ. ευρώ, σαν πολλές δεν είναι οι δαπάνες των 47,9 εκατ. ευρώ του Προγράμματος Μετασχηματισμού; Τόσα ήταν τα χρήματα που ξοδεύτηκαν για τον σχεδιασμό, τη στελέχωση και την οργάνωση του δικτύου της Λιανικής, Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής;

> Κυβερνητικό ξεπούλημα, κοινοτική συναίνεση, διοικητικές απειλές, εργατικές κινητοποιήσεις και μείωση της κίνησης συνθέτουν το παζλ της παραχώρησης των εγχώριων σταθμών Εμπορευματοκιβωτίων! Οι εναρμονισμένες δηλώσεις του επιτρόπου κ. Ζακ Μπαρό, του υπουργού κ. Βουλγαράκη και των Διοικήσεων των ημικρατικών εταιρειών δεν μπόρεσαν πάντως να κάμψουν το φρόνημα των εργαζομένων, ενώ η παράταση της κατάθεσης των προσφορών που ζήτησαν οι ξένοι μπορεί να αποτελέσει διέξοδο στο αδιέξοδο της κρίσης.

> Σαν πολύ «γενναιόδωρος» δεν είναι τώρα τελευταία ο «ΟΤΕ»; Σχετικά με την κάλυψη των δικαιωμάτων υπέρ της ΕΧΑΕ, που φέρετε να πληρώνει ο οργανισμός για λογαριασμό της Cosmote, υπάρχει απόφαση του διοικητικού του συμβουλίου;

> Μειώσεις, διορθώσεις, διαγραφές και αυξήσεις! Για να δούμε αν οι ανακοστολογήσεις στα περίπου 666 φάρμακα που προχώρησε η αρμόδια Επιτροπή λειτουργήσουν τελικά προς όφελος τόσο των καταναλωτών όσο και των ασφαλιστικών ταμείων;

> Η γενική συνέλευση των μετόχων της Κλωνατέξ είχε «παραλειπόμενα»! Με εξαίρεση την έγκριση του μετατρέψιμου ομολογιακού της δανείου, οι υπόλοιπες αποφάσεις που σχετίζονται με τις προνομιούχες μετοχές αναβλήθηκαν, καθώς απαιτούσαν την έγκριση της πλειοψηφίας των μετόχων.

> Το ότι «εργάσθηκαν» προς όφελος των θεσμικών ήταν γνωστό από την επιλογή των ιδιωτικών τοποθετήσεων αντί των δημόσιων εγγραφών, ο διαχωρισμός όμως σε ειδικούς και μη επενδυτές γεννάει πολλά ερωτηματικά. Περί των εταιρειών της εναλλακτικής αγοράς ο λόγος. Και κάτι ακόμα θέλουμε να πιστεύουμε: ότι οι χαλαρές προϋποθέσεις εισαγωγής της εταιρείας, που εισήχθη την προηγούμενη εβδομάδα στην εν λόγω αγορά, δεν θα τη μετατρέψει από τσίχλα σε τσιχλό-«φουσκα».

> Τι είναι 26 εκατ. ευρώ μπρος στην κυβερνητική αλαζονεία; Με υπερβάσεις στον στόχο του ελλείμματος έκλεισε ο προϋπολογισμός του 2007, καθώς το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού έφθασε τα 9,413 δισ. ευρώ, έναντι 9,387 δισ. ευρώ που ήταν ο στόχος της κυβέρνησης.

> Τι θα την κάνει τόση ρευστότητα; Παρά το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στην αγορά τιτλοποιηθέντων ομολόγων, η Eurobank κατάφερε να ολοκληρώσει την πέμπτη κατά σειρά τιτλοποίηση στεγαστικών δανείων, αντλώντας 1,040 δισ. ευρώ.

> Οι πιέσεις από τους φοροφυγάδες είναι μεγάλες! Επίκαιρη όσο ποτέ ήταν η πρόσφατη ερώτηση του κ. Δραγασάκη σχετικά με τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για να ξεκινήσει έρευνες ή να ζητήσει στοιχεία ή να ψηφίσει υπέρ της ένταξης των φορολογικών παραδείσων στη συμφωνία Schengen.

> Προσβλέπουν στους ψήφους των παλιννοστούντων! Ο λόγος για τη χρηματοδότηση των Περιφερειών Ανατολικής Μακεδονίας, Θράκης και Κεντρικής Μακεδονίας, με τη δωρεάν κρατική αρωγή σε δάνεια από το υπουργείο Εσωτερικών.

> Ποιος σας είπε ότι ο εταιρικός δανεισμός αποτελεί αποκλειστικό «προνόμιο» των αδυνάτων; Η πανίσχυρη ΕΛΤΕΧ ανακοίνωσε ότι θυγατρική της εταιρεία, προχώρησε στη σύναψη ομολογιακού δανείου, με σκοπό την αναχρηματοδότηση του υφιστάμενου βραχυπρόθεσμου τραπεζικού της δανεισμού.

> Να τους απαγορέψεις να πουλούν μαζικά είναι αδύνατον, να τους αποτρέψεις να προκαλούν βίαια σκαμπανεβάσματα στις τιμές των μετοχών είναι ανέφικτο, να τους βάλεις όμως κάτω από συνεχή, διασταυρωμένο έλεγχο, μεταξύ εκθέσεων-εκτιμήσεων και χρηματιστηριακών συναλλαγών, είναι τουλάχιστον αναγκαίο. Ο λόγος για τους ξένους επενδυτικούς οίκους.

> Τόσο μεγάλη ανάγκη για χρήματα είχε; Σε πώληση μερικών χιλιάδων κοινών ονομαστικών μετοχών της Ευρωπαϊκής Πίστης προχώρησε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, κ. Κωνσταντίνος Τσόκας του Ζαχαρία.

> Μετά και τις πρόσφατες επενδυτικές αστοχίες, η αλλαγή προσώπου στην καίρια θέση του Διευθυντή Διαχείρισης Διαθεσίμων έχει τη σημασία της. Περί του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ο λόγος.

> «Ψάξε, ψάξε, δεν θα το βρεις»! Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η αποστολή του πληροφοριακού υλικού σε 100.000 και πλέον ενεργούς επενδυτές, προκειμένου να ενημερωθούν για την Εναλλακτική Αγορά και τα Διαπραγματεύσιμα Αμοιβαία Κεφάλαια;

> Ένας από τους κλάδους που εξακολουθεί να αποφέρει συνάλλαγμα και κέρδη είναι αυτός της ναυτιλίας, γι’ αυτό και οι εταιρείες του χώρου συνεχίζουν να ποντάρουν σε εξαγορές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πρόθεση απόκτησης δύο πλοίων από την ελληνική tanker Capital Product Partners LP.

> Λογική του παραλόγου! Διαφωνούμε πλήρως με πολλές από τις ανακοινώσεις των εισηγμένων εταιρειών που έχουν να κάνουν με αγορές ιδίων μετοχών μέσω του ΧΑ, τόσο ως προς το εύρος μεταξύ ανώτερης και κατώτερης τιμής όσο και ως προς τη χρονική διάρκεια απόκτησής τους.

> Πώς αλλιώς θα «κλείσουν στόματα»; Με αφορμή τη ριζική αλλαγή του τρόπου διάθεσης των μη ανταποδοτικών χορηγιών του ΟΠΑΠ, αναρωτιόμαστε αν θα μειωθούν και τα έξοδα διαφήμισης, ειδικά αυτά που έχουν να κάνουν με τους πολλούς και διάφορους «άλλους τομείς»;

> Αν δεν υπήρχε η κάλυψη του ομολογιακού δανείου που είχε εκχωρήσει παλαιότερα ο επενδυτικός βραχίονας της Παγκόσμιας Τράπεζας στην ΑΤΕbank, τότε η απόφαση της γενικής συνέλευσης των μετόχων της θυγατρικής της ΑΤΕbank Romania, για αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου με παραίτηση των παλαιών μετόχων και ταυτόχρονη είσοδο του International Finance Corporation, θα ήταν πράγματι ένα πολύ μεγάλο επιχειρηματικό deal.

> Bad timing! Εσείς τι θα λέγατε, αν λίγες μόνο ημέρες πριν από τη δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων μιας εισηγμένης, η διευθύντρια των οικονομικών της υπηρεσιών προχωρούσε στην πώληση 33.330 ονομαστικών μετοχών της; Περί της Autohellas η αναφορά.

> Αυτοέλεγχο προτείνουν οι τράπεζες, φοβούμενες πλέον τις επόμενες κινήσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού, που εξετάζει το ενδεχόμενο της εναρμονισμένης πρακτικής και του ύψους των προμηθειών από τη χρήση των ΑΤΜ στις διατραπεζικές συναλλαγές.

> Άλλο ένα πιστωτικό ίδρυμα που παρουσίασε οικονομικά μεγέθη μεγαλύτερα από τα προβλεπόμενα! Ο λόγος για την Alpha Bank, της οποίας τα καθαρά κέρδη χρήσης 2007 σημείωσαν αύξηση κατά 54%, αγγίζοντας τα 850 εκατ. ευρώ.

> Σκληρή μεν, αληθινή δε! Η ανακοίνωση της ΓΣΕΒΕΕ κάνει λόγο για κυβερνητικές μεθοδεύσεις που στοχεύουν στη συρρίκνωση των μικρών επιχειρήσεων, με παράλογες αυξήσεις σε ΦΠΑ, υποχρεωτικές δαπάνες για ΔΕΚΟ, μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας και άλλες πολιτικές υπέρ των υπερκαταστημάτων.

> Ισχυρός επιχειρηματίας, δυνατός επενδυτής, καλός παίκτης, αλλά μέχρι εκεί, καθώς η εμπλοκή στα εκδοτικά δρώμενα θέλει πλάτες και αντοχές. Η αναφορά μας στον κ. Ρέστη, του οποίου το ποσοστό συμμετοχής στην εταιρία ΔΟΛ διαμορφώθηκε στο 5,61%.

> Το επίσημο τέλος των χειμερινών εκπτώσεων, γιατί ανεπίσημα εξακολουθούν να υφίστανται ως προσφορές, άφησε παραπονεμένους τόσο τους καταναλωτές όσο και τους εμπόρους, καθώς η μερική πτώση των τιμών δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

> Τι «αξία» μπορεί να έχουν για το ευρύ επενδυτικό κοινό τα εταιρικά βραβεία που σχετίζονται με τις καλύτερες επενδυτικές σχέσεις με οικονομικά ΜΜΕ, χρηματιστηριακές εταιρείες και ιδιώτες και έλαβαν σε πρόσφατο «gala», οι εισηγμένες εταιρείες Alapis, Μυτιληναίος και Fourlis Συμμετοχών αντίστοιχα; Καμία.

> Άλλους τους «πίκρανε» και άλλους τους «γλύκανε»! Με την ψυχή στο στόμα, ψηφίσθηκε πάντως τα μαύρα μεσάνυχτα της προηγούμενης Δευτέρας, το νομοσχέδιο για τη βιοαιθανόλη, γεγονός που αναπτέρωσε το «πεσμένο» ηθικό της διοίκησης της ΕΒΖ.

> Ράλι τιμών και αλυσιδωτές αντιδράσεις σε πετρέλαιο και ευρώ προκαλεί η πρόθεση της Fed για συνέχιση της πολιτικής μείωσης των επιτοκίων, γεγονός που δημιουργεί πιέσεις στο δολάριο και άνοδο στις τιμές του πετρελαίου. Προ των πυλών είναι πάντως το ντόμινο ανατιμήσεων σε βενζίνη, οικοδομικά υλικά και είδη σούπερ μάρκετ, που θα προστεθεί στα αλλεπάλληλα κύματα ακρίβειας των τελευταίων μηνών, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.


Σχολιάστε εδώ