110.000 μετοχές και όχι 30.000 δώρισε στον εαυτό του ο Αράπογλου!

Θορυβημένος από την εξέλιξη αυτή ο Τ. Αράπογλου προσπαθεί να… κρύψει τον πραγματικό αριθμό των μετοχών που πήραν οι… αυλικοί του, αφού η διάθεσή τους έγινε σε τρεις δόσεις και όχι εφάπαξ για να φαίνεται το σύνολο των μετοχών που πήρε ο κάθε… πατρίκιος.

Τον… ξεμπροστιάζει όμως η ίδια η συνδικαλιστική παράταξη της ΝΔ, η ΔΑΚΕ – ΕΤΕ, που αποκάλυψε ότι για να καλύπτει τα υπέρογκα έξοδα για τα μπόνους και τις λοιπές… παροχές θα πρέπει να… ξεπουλάει ένα ακίνητο σαν εκείνο της Σταδίου τον χρόνο!

Στο περιβάλλον του διοικητή πάντως επικρατεί αναβρασμός, αφού όλοι ψάχνονται να βρουν αν συμφωνεί και ο Γ. Παπανδρέου με την ερώτηση των βουλευτών του, λησμονώντας ίσως πως πάντα οι ερωτήσεις ή οι επερωτήσεις γίνονται με τη συγκατάθεση του αρχηγού…

Αναλυτικά:

Όπως αποκαλύπτει η ανακοίνωση της ΔΑΚΕ, της παράταξης δηλαδή που πρόσκειται στη ΝΔ, μόνο για να καλυφθούν οι αμοιβές και οι έξτρα παροχές δύο ετών προς τους «χρυσοκάνθαρους» ομοτράπεζους του κ. Αράπογλου απαιτείται η πώληση ενός ακινήτου, όπως αυτό της Σταδίου, που αποκαλύψαμε στο περασμένο φύλλο μας, αφού η τιμή εκκίνησής του… με το ζόρι καλύπτει τα έξοδά αυτά!

Δηλαδή, ο κ. Αράπογλου, προκειμένου να κάνει αυτό που θέλει και να «χρυσώσει» τους «αυλικούς» του, για λόγους που μόνο εκείνος γνωρίζει, δεν διστάζει να ξεπουλήσει την ακίνητη περιουσία της τράπεζας, που είναι η μεγάλη της «προίκα» και την έχει πάντα «πλάτη» και στήριγμα στις δύσκολες στιγμές της. Αυτό ακριβώς το στήριγμα, την ανεκτίμητη ακίνητη περιουσία της Εθνικής Τράπεζας, δεν διστάζει να το βγάλει στο σφυρί ο Τ. Αράπογλου, μόνο και μόνο για να έχει καλά ταϊσμένους εκείνους οι οποίοι τον εξυπηρετούν!

Ακόμη και οι συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ, αηδιασμένοι από τη συμπεριφορά του κ. διοικητή και τις αλλοπρόσαλλες αποφάσεις του που οδηγούν την ιστορική τράπεζα στα… βράχια, με την οξύτατη και δηκτικότατη ανακοίνωσή τους επιχειρούν να τον… ξυπνήσουν πριν να είναι πολύ αργά, αν και πολύ φοβόμαστε ότι το… αφτί του κ. Αράπογλου δεν… ιδρώνει με κάτι τέτοια…

Η ΔΑΚΕ-ΕΤΕ, λοιπόν, στην ανακοίνωσή της, αναφερόμενη στον απολογισμό για λογαριασμό της διοίκησης που έκανε ο Τ. Αράπογλου, αφού τον χαρακτηρίζει «σύνολο ανοησιών», κάνει στον κ. διοικητή τις εξής επισημάνσεις:

• Το Ταμείο Υπαλλήλων Εθνικής Τράπεζας έχει κάθε χρόνο απώλειες 7 εκατ. ευρώ. Αν οι πλουσιοπάροχα αμειβόμενοι σύμβουλοι του κ. Αράπογλου ασφαλίζονταν σ’ αυτό, το έλλειμμα δεν θα υπήρχε! Γιατί άραγε ο κ. Αράπογλου δεν ασφαλίζει στο ΤΥΠΕΤ τους συμβούλους του;

• Επιλογή του κ. Αράπογλου ήταν να διατηρήσει στα ηγετικά κλιμάκια της τράπεζας τα στελέχη του προκατόχου του Θ. Καρατζά. Αφού λοιπόν τα διατήρησε στη θέση τους, γιατί έπρεπε να… τα γεμίσει και με εκατομμύρια; Μήπως επρόκειτο να… φύγουν;

• Τα έτη 2006 και 2007 καταβλήθηκαν στα μέλη του ΔΣ της τράπεζας και τους γενικούς διευθυντές πάνω από 16,4 εκατ. ευρώ για μισθούς και μπόνους και πάνω από 1.500.000 δικαιώματα αγοράς μετοχών από τα προγράμματα των stock options των ετών 2005 και 2006!

Όλα αυτά τα ανέφερε -όπως τονίζεται στην ανακοίνωση της ΔΑΚΕ- ο κ. Αράπογλου σε ξένους θεσμικούς επενδυτές τον Ιούλιο του 2007.

Εκείνο που δεν είπε ο κ. Αράπογλου είναι πως… από κεκτημένη ταχύτητα παίρνουν αποζημιώσεις ή δικαιώματα μετοχών μέλη του ΔΣ ή στελέχη που δεν τα δικαιούνται επειδή είναι ξένοι ή μη εκτελεστικά όργανα, όπως η περίπτωση του Μητροπολίτη Ιωαννίνων Θεόκλητου, που πήρε παράνομα 4.000 μετοχές. Στις δε έξτρα παροχές που δίνονται στα στελέχη της τράπεζας περιλαμβάνεται και η χρυσή κάρτα που «γεμίζει» με 3.000 ευρώ τον μήνα!

Όσον αφορά τώρα τα stock options, αυτά πληρώνονται σε τρεις δόσεις: Το 15% τον Δεκέμβριο του 2006, το 35% τον Ιανουάριο του 2008 και το 55% τον Νοέμβριο του 2008. Στους πίνακες με τις μετοχές που είχε ανακοινώσει η τράπεζα για να… κρύψει τον ακριβή αριθμό που πήραν τα… μεγαλοστελέχη της, σε πολλές περιπτώσεις ανέφερε τις μετοχές που πήρε ο καθένας ανά περίοδο και όχι συνολικά. Δηλαδή, με βάση την απόφαση της γενικής συνέλευσης τον Ιούνιο του 2005, τον Νοέμβριο του 2006 χορηγήθηκαν 810.220 δικαιώματα μετοχών, ενώ για το 2005 είχαν χορηγηθεί άλλα τόσα περίπου… Οπότε, ο συνολικός αριθμός των μετοχών που πήραν τα μεγαλοστελέχη είναι μεγαλύτερος από εκείνον που αφορούσε τα έτη 2005 και 2006. Συνολικά μόνο 21 μεγαλοστελέχη μαζί με τον Αράπογλου πήραν 965.920 μετοχές!

Να σημειώσουμε, εξάλλου, ότι για να διευκολύνονται οι υπάλληλοι να πάρουν τις προνομιούχες μετοχές, ο Τ. Αράπογλου είχε δώσει μετοχοδάνειο δίμηνης διάρκειας. Δηλαδή θα αγόραζαν τις μετοχές με το δάνειο μισοτιμής και μόλις τις αποκτούσαν θα τις πουλούσαν στη διπλάσια τιμή, που ήταν η τιμή διαπραγμάτευσης, οπότε και το δάνειο θα ξεπλήρωναν, αλλά και θα τους έμεναν και άλλα τόσα μετρητά.

Ο κ. διοικητής είχε ισχυριστεί στη γενική συνέλευση ότι προχώρησε στην ενέργεια αυτή για να αποκτήσουν οι εργαζόμενοι συνείδηση μετόχων. Ποια συνείδηση όμως θα μπορούσαν να αποκτήσουν, όταν τους ωθούσε να πουλήσουν σε λιγότερο από δύο μήνες τις μετοχές τους; Μάλλον σε τυχοδιωκτική συνείδηση τους εκπαίδευε και όχι σε συνείδηση σοβαρού μετόχου.

Και κάτι τελευταίο: Στο πρόγραμμα stock options του 2005 βλέπουμε να φιγουράρει το όνομα του Ομέρ Αράλ, που πήρε 30.000 μετοχές. Όμως, το 2005 ο κ. Αράλ ήταν επικεφαλής της τουρκικής τράπεζας Finansbank που αγόρασε το 2006 η Εθνική, οπότε εκείνο το διάστημα δεν είχε σχέση με την ελληνική τράπεζα. Γιατί λοιπόν πήρε κι αυτός μπόνους μετοχών;

Και ερώτηση στη Βουλή

Τις αποκαλύψεις του «Π» για τα κατορθώματα του κ. Αράπογλου τις έφεραν στη Βουλή οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καχριμάκης, Χρήστος Αηδόνης, Μάρκος Μπόλαρης, Βαγγέλης Παπαχρήστου, Δημήτρης Τσιρώνης, Βασίλης Κεγκέρογλου και Λεωνίδας Γρηγοράκος, οι οποίοι ζητούν από τον υπουργό Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη διευκρινίσεις για τα… όργια Αράπογλου.

Το γεγονός προκάλεσε δυσφορία στα ηγετικά κλιμάκια της τράπεζας, καθώς όλοι προσπαθούσαν να ερμηνεύσουν αυτήν την ενέργεια. Υπήρχε δε διάχυτος προβληματισμός μήπως την ερώτηση την είχε προκαλέσει ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου, κάτι που θα σήμαινε ότι το ΠΑΣΟΚ θα είχε σκοπό να «σηκώσει» ψηλά το θέμα.

Οι βουλευτές αναφέρουν ότι, σύμφωνα με πληροφορίες τους, υποκατάστημα της ΕΤΕ παρείχε δάνεια ευνοϊκότατων όρων στα «εκλεκτά» στελέχη που αγόρασαν τις μετοχές σε τιμή ευκαιρίας, τις οποίες στη συνέχεια πούλησαν στην κατά πολύ μεγαλύτερη χρηματιστηριακή τιμή τους, αποπληρώνοντας εντός ολίγων ημερών τα δάνεια και κρατώντας τα υπέρογκα κέρδη. Και ερωτούν τον υπουργό Οικονομίας αν αληθεύουν αυτές οι πληροφορίες.

Αν όντως έχουν χορηγηθεί μετοχοδάνεια στα στελέχη της Εθνικής, χωρίς ασφαλώς αυτό να σημαίνει ότι πρόκειται για μια μη σύννομη πρακτική, θα έχει συμπληρωθεί το παζλ της διαδικασίας εύκολου πλουτισμού που εκμεταλλεύονται μερικές δεκάδες «επίλεκτοι» της Εθνικής για να πλουτίζουν εύκολα:

– Πρώτα διανέμονται δικαιώματα αγοράς μετοχών σε τιμές σχεδόν 50% χαμηλότερες από την τρέχουσα αξία τους.

– Ακολούθως οι «εκλεκτοί» λαμβάνουν δάνειο από την ίδια την τράπεζα για να αγοράσουν τις μετοχές χωρίς να δεσμεύσουν ούτε… πενηνταράκι από ίδιους πόρους.

– Τέλος, πωλούν τις μετοχές στο ΧΑ εκ του ασφαλούς, αφού με την έκπτωση που έχουν εξασφαλίσει είναι πρακτικά αδύνατο να μην έχουν τη δυνατότητα να πουλήσουν με κέρδος. Και, βέβαια, αποπληρώνουν το δάνειο με τα χρήματα που έχουν «τσεπώσει».

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η προκλητική διαδικασία πλουτισμού ορισμένων ημετέρων που έχουν επινοήσει ο κ. Αράπογλου και οι άνθρωποί του διαστρεβλώνει ακόμη και το ίδιο το νόημα που έχει σε άλλες χώρες η χορήγηση μετοχών σε στελέχη, προφανώς ως κίνητρο για να εργασθούν αποδοτικότερα προς όφελος της εταιρείας. Σε άλλες χώρες τα δικαιώματα αγοράς μετοχών ενεργοποιούνται μόνο όταν η τιμή της μετοχής μιας εταιρείας ενισχυθεί, βάσει συγκεκριμένων στόχων που έχει θέσει η διοίκηση. Συνεπώς, τα στελέχη εργάζονται για να αυξηθεί η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας και μόνο τότε δικαιούνται μετοχές.

Αντίθετα, η διοίκηση της Εθνικής έχει επινοήσει μια διαδικασία διανομής μετοχών που καθόλου δεν συνδέεται με τη μελλοντική διαμόρφωση της χρηματιστηριακής αξίας της τράπεζας, αλλά δίνει μόνο στα «τυχερά» στελέχη τη δυνατότητα να πλουτίσουν αμέσως, πουλώντας μετοχές που έχουν αγοράσει σε πολύ χαμηλότερη τιμή από την τρέχουσα.

Εξάλλου, λόγω της εξοργιστικής (για τα υποζύγια της φορολογίας…) αδράνειας του υπουργείου Οικονομικών σε ό,τι αφορά τη φορολόγηση της υπεραξίας από μετοχές και των stock options ειδικότερα, τα τεράστια εισοδήματα που δημιουργούνται από το πρόγραμμα διανομής μετοχών της Εθνικής (και πολλών άλλων εισηγμένων εταιρειών) είναι απολύτως αφορολόγητα! Αν αυτά τα εισοδήματα φορολογούνταν με βάση την κλίμακα εισοδημάτων, όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες, το Δημόσιο θα αποκόμιζε έσοδα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, ενώ δεν θα διαιωνιζόταν και η εξόφθαλμα άδικη πρακτική να πληρώνουν φόρους μισθωτοί των 15.000 ευρώ και να τους αποφεύγουν στελέχη που μπορεί να αποκομίσουν ακόμη και εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ετησίως μόνο από τα προγράμματα διανομής μετοχών.

Αξίζει να υπενθυμισθεί, για να γίνει σαφές και το μέγεθος της νομότυπης φοροαποφυγής, ότι 73 μεγαλοστελέχη της αυλής του διοικητή της Εθνικής μοιράσθηκαν στις 17 Ιανουαρίου 734.057 μετοχές, οι οποίες ενσωμάτωναν την ημέρα εκείνη υπεραξίες 18,5 εκατ. ευρώ, αφού οι προνομιούχοι της τράπεζας είχαν την πολυτέλεια να τις αποκτήσουν με έκπτωση σχεδόν 50% επί της τιμής που διαπραγματευόταν η μετοχή την ίδια ημέρα.

Μάλιστα, ο υποδιοικητής κ. Άνθιμος Θωμόπουλος πραγματικά «σάρωσε» τα δικαιώματα αγοράς μετοχών σε προνομιακή τιμή, καθώς απέκτησε 52.775 μετοχές στις 17 Ιανουαρίου, τις οποίες πούλησε στις 23 Ιανουαρίου αποκομίζοντας καθαρό κέρδος 854.877 ευρώ. Ένας μισθωτός με εισόδημα 20.000 ευρώ τον χρόνο θα χρειασθεί περισσότερα από 42 χρόνια δουλειάς για να αποκομίσει όσα κέρδισε ο κ. Θωμόπουλος με λίγες χρηματιστηριακές συναλλαγές, που έγιναν βέβαια με «σημαδεμένη τράπουλα»…

Σιωπά η κυβέρνηση

Πάντως, ο κ. Γ. Αλογοσκούφης, όπως δηλώνουν στο «Π» βουλευτές της αντιπολίτευσης που υπέγραψαν την ερώτηση, δεν αναμένεται ούτε αυτήν τη φορά να δώσει απαντήσεις, αφού από καιρό έχει βρει νομικίστικο «παραθυράκι» για να μην απαντά σε ερωτήσεις που αφορούν τον κ. Αράπογλου ή την Εθνική: ισχυρίζεται ότι η τράπεζα είναι εισηγμένη στο ΧΑ και ανήκει πλέον στον ιδιωτικό τομέα, άρα εξαιρείται των διαδικασιών του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Πρόκειται βέβαια για μια προσχηματική διέξοδο που βρίσκει ο κ. Αλογοσκούφης για να αποφεύγει κάθε πολιτικό έλεγχο για τις πρακτικές που ακολουθεί ο κ. Αράπογλου. Και είναι προσχηματική αυτή η επιχειρηματολογία διότι η Εθνική, αν και πλέον ελέγχεται κατά πλειοψηφία από ξένους θεσμικούς επενδυτές, ενώ το Δημόσιο δεν έχει απευθείας συμμετοχή, δεν έχει πάψει να ελέγχεται από τα ασφαλιστικά ταμεία, που συνολικά κατέχουν σχεδόν το 18% των μετοχών της. Ως γνωστόν, στις συνελεύσεις οι ξένοι θεσμικοί στη συντριπτική πλειονότητά τους δεν λαμβάνουν μέρος για να μην δεσμεύσουν τις μετοχές τους. Έτσι, οι αποφάσεις λαμβάνονται πάντα με απαρτία περίπου ενός τρίτου των μετόχων, με αποτέλεσμα τα Ταμεία (με διοικήσεις διορισμένες από την κυβέρνηση…) να έχουν πάντα την πλειοψηφία.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι τις αποφάσεις για τα προγράμματα διανομής μετοχών τις επικύρωσαν με την ψήφο τους μόνο οι κυβερνητικά διορισμένες διοικήσεις των Ταμείων, καθώς τόσο οι συνδικαλιστές όσο και οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές που συμμετείχαν στις συνελεύσεις τις έχουν καταψηφίσει.

Γνωστό είναι άλλωστε ότι ο κ. Τάκης Αράπογλου έχει επιλεγεί από την κυβέρνηση, μέσω της ίδιας διαδικασίας ελέγχου της τράπεζας από τα Ταμεία, ενώ υπήρξε στενός φίλος του σημερινού υπουργού Οικονομίας, ο οποίος είχε προσληφθεί μάλιστα ως οικονομικός σύμβουλος στην τράπεζα American Express, την περίοδο που ήταν κορυφαίο στέλεχός της ο κ. Αράπογλου, πριν μεταπηδήσει στη Citigroup στο Λονδίνο. Δεν υπάρχει συνεπώς καμιά αμφιβολία ότι η κυβέρνηση έχει πλήρη πολιτική ευθύνη για τη διαχείριση που ασκεί ο κ. Αράπογλου και η ομάδα του στην Εθνική, όπως και, ειδικότερα, για τη διαδικασία διανομής μετοχών σε στελέχη. Άλλωστε, οι όποιες εξελίξεις στην Εθνική Τράπεζα επηρεάζουν άμεσα την περιουσία των ασφαλιστικών φορέων που κατέχουν μετοχές της, με τρέχουσα αξία άνω των 3 δισ. ευρώ.

Υποκρισία υπουργών

Αξίζει να σημειωθεί η εξόχως υποκριτική στάση πολλών επιφανών στελεχών της κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων και ο ίδιος ο κ. Αλογοσκούφης, που σήμερα σιωπά για την Εθνική. Οι τότε βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Δ. Σιούφας, Πρ. Παυλόπουλος, Β. Πολύδωρας, Ι. Λαμπρόπουλος, Ευ. Πολύζος, Γ. Αλογοσκούφης, Αδ. Ρεγκούζας, Θ. Σκρέκας και Ελ. Παπαγεωργόπουλος ασκούσαν κοινοβουλευτικό έλεγχο στην κυβέρνηση Σημίτη σε οξείς τόνους για τις αμοιβές στελεχών δημοσίων οργανισμών, επιχειρήσεων και τραπεζών, τις οποίες συνέκριναν με τις αποδοχές του προέδρου του Αρείου Πάγου, διαπιστώνοντας ότι ήταν πολλαπλάσιες.

Η ερώτηση είχε τον τίτλο «Η μεγάλη χάρτα της κομματικής ευημερίας και η μισθολογική πυραμίδα» και σημειωνόταν μεταξύ άλλων ότι «η σημερινή πολιτική εξουσία, ενώ ισχυρίζεται ότι στηρίζει τους θεσμούς και ανταμείβει τις αξίες και τα αξιοκρατικά προσόντα, έμπρακτα διαπράττει το ακριβώς αντίθετο. Παρέχει σε ανώτατα στελέχη της ελληνικής Δικαιοσύνης, όπως ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου ή ο Α/ΓΕΕΘΑ, αποδοχές που δεν φτάνουν ούτε καν το μισό αυτών του διευθύνοντος συμβούλου του Διαχειριστή του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ή του Υποδιοικητή της Αγροτικής Τράπεζας».

Μάλιστα, στους προνομιούχους της κυβέρνησης Σημίτη εντασσόταν από τους βουλευτές και ο αείμνηστος τότε διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Θ. Καρατζάς, για τις μηνιαίες αποδοχές του των 17.600 ευρώ.

Οι ίδιοι πολιτικοί άνδρες σιωπούν σήμερα για τον εξόχως προκλητικό μηχανισμό πλουτισμού στελεχών της Εθνικής που εφαρμόζει ο κ. Αράπογλου για τους εκλεκτούς του, παρότι με την ίδια μέθοδο σύγκρισης που χρησιμοποιούσαν ως αντιπολιτευόμενοι βουλευτές εξάγονται συμπεράσματα που… βγάζουν μάτι: με βάση τις σημερινές ετήσιες αποδοχές του, ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου θα χρειασθεί δέκα χρόνια εργασία για να βγάλει όσα έβγαλε ο υποδιοικητής της Εθνικής κ. Θωμόπουλος από τις φθηνές μετοχές μέσα σε λίγες ημέρες…

Το σύνολο των μετοχών

που πήραν ο Αράπογλου

και οι αυλικοί του για το 2005

Αράπογλου Τάκης, 110.000, Πεχλιβανίδης Ιωάννης, 95.000, Μητροπολίτης Ιωαννίνων Θεόκλητος, 4.000, Τουρκολιάς Αλέξανδρος, 74.100, Γεωργίτσης Αλέξανδρος, 74.100, Χριστοδούλου Πέτρος, 61.720, Θωμόπουλος Άνθιμος, 86.500, Λεφάκης Δημήτριος, 57.600, Οράτης Μιχαήλ, 41.200, Λεώπουλος Άγις, 41.200, Οικονόμου Πέτρος, 41.200, Γατόπουλος Σταύρος, 41.200, Μυλωνάς Παύλος, 41.200, Πάσχας Γεώργιος, 41.200, Omer Aras, 30.700, Παλαιολόγος Δούκας, 40.000, Στρατόπουλος Μαρίνος, 20.000, Zarka Hector, 10.000, Vatev Stilian, 25.000, Bishev Gligor, 10.000, Μαραγκουδάκης Ανδρέας, 20.000, σύνολο 965.920


Σχολιάστε εδώ