Υπέρβαση αντιθέσεων

Η «ιστορία» με τις διπλές κάλπες σε ορισμένα εκλογικά κέντρα –με κορύφωση το «προπύργιο» του Ευάγ. Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη– φανερώνει ότι τα προβλήματα του ΠΑΣΟΚ είναι εγγενή και ότι αναπαράγονται σε κάθε σημαντική διαδικασία που αφορά στους εσωκομματικούς σχηματισμούς.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο Ευάγ. Βενιζέλος, αλλά και η «ηγετική ομάδα» του Κινήματος, δεν έχουν κατανοήσει ένα βασικό πρόβλημα της πολιτικής: Ότι οι αντιθέσεις είτε γεφυρώνονται μέσα από έντιμους συμβιβασμούς και συμφωνίες είτε επιλύονται, οριστικά, με ρήξεις.

Οι μέσοι όροι, τα «μεν και αλλά», η πορεία που διανύεται μέσα από την οπτική του «βλέποντας και κάνοντας κατά συγκυρίαν», είναι καταστροφικά φαινόμενα για ένα κόμμα που, δυνάμει, διεκδικεί την κυβερνητική εξουσία και υπονομεύουν καίρια το παρόν και το μέλλον του.

Εάν το ΠΑΣΟΚ επιθυμεί να υπερβεί τον ιστορικό κύκλο της κρίσης που διανύει εδώ και αρκετά χρόνια, θα πρέπει να θέσει ως άμεση προτεραιότητα την πολιτική υπέρβαση των εσωτερικών του αντιθέσεων. Κι αυτήν την υπέρβαση θα πρέπει να την πραγματοποιήσει μέσα στο Συνέδριό του με πολιτικούς και ιδεολογικούς όρους και όχι βέβαια με συμβιβασμούς και με «μοίρασμα» των θέσεων σε «δικούς μας» και «δικούς σας».

Άλλως το ΠΑΣΟΚ κινδυνεύει να απολέσει την ηγεμονία του στον χώρο της Κεντροαριστεράς και να καταστεί βορά των κάθε λογής καιροσκόπων και πολιτικών τυχοδιωκτών, που ξαναστήνουν πολιτικά σκηνικά τύπου ’89 για να διαρπάξουν τον πολιτικό και κοινωνικό «χώρο» που διαμόρφωσε ο Ανδρέας Παπανδρέου και στήριζε με πίστη, προσδοκία και αγάπη ο ελληνικός λαός.

ΟΦΙΣ


Σχολιάστε εδώ