Το μπάχαλο και οι φοβικές αντιδράσεις

Αναφέρομαι φυσικά στις εκλογές για την επιλογή αυτών που θα εκπροσωπήσουν τις 18 δημοτικές οργανώσεις της Θεσσαλονίκης στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, οι εργασίες του οποίου θα πραγματοποιηθούν από τις 13 μέχρι τις 16 Μαρτίου στην Αθήνα.

Στις 17 δημοτικές οργανώσεις οι εκλογικές διαδικασίες εξελίχτηκαν ομαλά, με εξαίρεση κάποιες συνήθεις σε κάθε περίπτωση ψηφοφοριών εντάσεις.

Εκεί που η κατάσταση ξέφυγε από κάθε έλεγχο, με αποτέλεσμα να διασυρθεί το ΠΑΣΟΚ σε πανελλαδική κλίμακα, ήταν στην εκλογική διαδικασία του 1ου Δημοτικού Διαμερίσματος, όπου η Βενιζελική πλειοψηφία της συντονιστικής επιτροπής αρνήθηκε κάθε συνεννόηση με τη… διορισμένη από την ηγεσία νομαρχιακή επιτροπή και αποφάσισε μόνη της να στήσει κάλπες στο λιμάνι, ορίζοντας μάλιστα και 9μελή εφορευτική επιτροπή, αποτελούμενη αποκλειστικά και μόνον από υποστηρικτές του Ευάγγελου.

Ο «τσαμπουκάς» του γραμματέα του Α΄ Δημοτικού Διαμερίσματος και στενού συνεργάτη του Βενιζέλου, Χρήστου Γατσέλη, δεν τρόμαξε τους συνήθως φοβικούς ανθρώπους του Παπανδρεϊκού στρατοπέδου, οι οποίοι δεν δίστασαν -αυτήν την φορά- να κοντράρουν, παρότι γνώριζαν ότι το μπάχαλο που θα επικρατούσε θα δημιουργούσε αλγεινή εντύπωση για το κόμμα τους.

Αποτέλεσμα, το μισό ΠΑΣΟΚ της μεγαλύτερης οργάνωσης της πόλης να ψηφίζει στο λιμάνι και το άλλο μισό στην αίθουσα συνελεύσεων των γραφείων της νομαρχιακής επιτροπής.

Ο Βενιζέλος ψήφισε στο λιμάνι. Έκανε μάλιστα και δηλώσεις για διαφάνεια και για δημόσιο ήθος (αλήθεια πώς το εννοεί όταν το όλο πρόβλημα πρόκυψε με την επιμονή τού συνεργάτη του να ορίσει αυθαίρετα εφορευτική επιτροπή της αποκλειστικής του επιρροής, απαγορεύοντας στη νομαρχιακή επιτροπή ακόμη και από το να εποπτεύει – επιτηρεί τη διαδικασία της ψηφοφορίας;).

Στο λιμάνι ψήφισε και ο Τσοχατζόπουλος, καθώς οι περισσότεροι από τους μέχρι πρότινος συνεργάτες του πατάνε με το ένα -τουλάχιστον- πόδι στο στρατόπεδο του Βενιζέλου. Εκεί βρέθηκε φυσικά και η Εύα Καϊλή, η οποία άλλωστε αρέσκεται να δηλώνει «βουλευτής του ρεύματος» και όχι βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Οι διπλές κάλπες στην εν λόγω οργάνωση κυριάρχησαν στα ρεπορτάζ των καναλιών για τις εκλογικές διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ, δίνοντας ένα ακόμη χαστούκι στο δήθεν «ενιαίο

ΠΑΣΟΚ».

Η Χαριλάου Τρικούπη αντέδρασε φοβικά στην παράτυπη λειτουργία αυτών που αυθαίρετα έστησαν κάλπες στο λιμάνι και προσπάθησε να βρει μια λύση από αυτές που χορταίνουν σκύλους, κρατώντας ανέπαφη την πίτα.

Τέτοιες λύσεις, όμως, δεν υπάρχουν.

Αποτέλεσμα, το μπάχαλο να παρατείνεται και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να αδυνατεί να επιλέξει αν ενδιαφέρεται πρώτιστα για τη συντεταγμένη πορεία -την εφαρμογή δηλαδή των κανονισμών που η ίδια εξέδωσε και με βάση τις οποίες θα έπρεπε να δικαιωθεί απόλυτα η νομαρχιακή επιτροπή- ή να υποχωρήσει αναγνωρίζοντας τις κάλπες του λιμανιού, προκειμένου για να μη δώσει αφορμές στον Βενιζέλο να ξαναμιλήσει για αποκλεισμούς και να δημιουργηθεί νέος κύκλος εσωστρέφειας.

Την ώρα που γράφονταν αυτές οι σειρές, η Χαριλάου Τρικούπη φερόταν έτοιμη να υποχωρήσει στον… τσαμπουκά των Βενιζελικών και να αναγνωρίσει τις ετσιθελικές τους επιλογές, πράγμα που αναμένεται να προκαλέσει κύμα παραιτήσεων των Παπανδρεϊκών από τις θέσεις σε ΝΟΕΣ και τη γραμματεία της.

Έτσι, ένα πρόβλημα που σε οποιοδήποτε κόμμα, αλλά και σε οποιοδήποτε σύλλογο γειτονιάς, θα αντιμετωπίζονταν εντός διλέπτου με μια απλή τήρηση καταστατικού και της εγκυκλίου, στο ΠΑΣΟΚ φαντάζει ως… η αναζήτηση του τετραγωνισμού του κύκλου. Για τέτοια πολιτική διαχείρισης κρίσεων μιλάμε. Για να δούμε τι θα γίνει…


Σχολιάστε εδώ