Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

δδ Το πλέον αρνητικό των τελευταίων εξελίξεων πάντως είναι το γεγονός πως σε καθημερινή βάση μειώνεται διαρκώς η συναλλακτική δραστηριότητα στην αγορά. Κατακρημνίζεται κυριολεκτικά ο τζίρος και τούτο εν μέρει αποδόθηκε στην έναρξη λειτουργίας των συναλλαγών εκτός αγοράς.

δδ Σίγουρα κινήσεις όπως αυτή της κατάργησης του φόρου επί των συναλλαγών είναι θετικές –ασχέτως εάν τελικώς ουδείς φόρος καταργείται ποτέ ολοκληρωτικά στην Ελλάδα– αλλά προφανώς δεν φτάνουν για να αλλάξουν άρδην την αρνητική συγκυρία και να θωρακίσουν την αγορά και τους επαγγελματίες της.

δδ Εντύπωση προκάλεσε πάντως μια δήλωση του προέδρου του Χρηματιστηρίου Σπύρου Καπράλου περί της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί με τις εκτός αγοράς συναλλαγές. Ο κύριος Καπράλος παραδέχθηκε ευθαρσώς ότι μόνο η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μπορεί να γνωρίζει τις πράξεις που γίνονται εκτός πλατφόρμας ΧΑΑ, επομένως όλοι εμείς οι επενδυτές απλώς θα εξακολουθούμε να κινούμαστε στα σκοτάδια. Και να μαθαίνουμε εκ των υστέρων τις πραγματικά σημαντικές εξελίξεις σε τίτλους που ενδεχομένως έχουμε κι εμείς στα χαρτοφυλάκιά μας…

ΥΓ. 1: Πάνω από 40 εκατομμύρια ευρώ οι συναλλαγές που έγιναν εκτός πλατφόρμας ΕΧΑΕ σε καθημερινή βάση την προηγούμενη εβδομάδα! Οι περίφημες OTC (Over The Counter) – συναλλαγές εκτός αγοράς καθημερινά αυξάνονται σε όγκο και το κακό είναι πως οι επαγγελματίες της αγοράς το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι απλώς να… παρακολουθούν. Έρχονται χαλεπές ημέρες για όλους όσοι εργάζονται στον χώρο!

ΥΓ. 2: Πολλοί έσπευσαν να προδικάσουν πως η συνέχεια θα είναι εξαιρετικά δύσκολη για τις ελληνικές τράπεζες, είτε λόγω ανταγωνισμού στο κατεξοχήν πεδίο δράσης τους –Βαλκάνια– είτε λόγω εσωτερικών, εγγενών προβλημάτων. Πήραν και αφορμή από την κατάρρευση (την Πέμπτη) της μετοχής της τράπεζας Κύπρου και τα σενάρια δίνουν και παίρνουν. Κρατήστε την ψυχραιμία σας…


Σχολιάστε εδώ