Σε τεντωμένο σχοινί

Ο πρωθυπουργός είναι υποχρεωμένος να ισορροπήσει ανάμεσα στις ισχυρές διεθνείς πιέσεις που του ζητούν να υποχωρήσει σε έναν «έντιμο συμβιβασμό» στο θέμα της ονομασίας, αλλά και στην απαίτηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων να επιδείξει πυγμή για να μη φορτωθεί το άγος της «προδοσίας» της Μακεδονίας.

Ο νέος γύρος συνομιλιών, που ξεκίνησε την Παρασκευή στη Ν. Υόρκη, είναι άγνωστο πώς θα εξελιχθεί, θεωρείται ωστόσο σίγουρο ότι οι προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης θα συνεχισθούν ως την ύστατη ώρα, δηλαδή τις αρχές Απριλίου, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βελιγράδι. Τα μηνύματα από την Ουάσινγκτον προς την Αθήνα είναι σαφή και απειλητικά: Η Ελλάδα να μην μπλοκάρει την ένταξη των Σκοπίων, διότι στη συνέχεια θα υπάρξουν συνέπειες. Παράλληλα, μέσω του ύπατου Αρμοστή της Χαβιέ Σολάνα -που είδε τον Πρόεδρο των Σκοπίων- η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητάει από τη χώρα μας να μην εμποδίσει την ένταξη του γειτονικού κράτους στους διεθνείς οργανισμούς. «Δεν μου αρέσουν τα βέτο» σημείωσε χαρακτηριστικά. Μέσα σ’ αυτό το κλίμα είναι φυσικό και επόμενο τα Σκόπια να σκληραίνουν τη στάση τους, βλέποντας ότι οι ξένοι πιέζουν την Ελλάδα. Στο εσωτερικό πεδίο η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει πολλά ανοιχτά μέτωπα: Από την αντιπολίτευση που πιέζει για τήρηση σκληρής στάσης και άσκησης «βέτο», τις παραφωνίες που καταγράφονται εντός της Νέας Δημοκρατίας (από «σύγκρουση» με τις ΗΠΑ, Συμβούλιο Αρχηγών και εκλογές), αλλά και την αρνητική στάση της ελληνικής κοινωνίας στην καθιέρωση ονομασίας των Σκοπίων με τον όρο «Μακεδονία».

Η κυβέρνηση έσπευσε να προειδοποιήσει τα στελέχη του κόμματος να μην πάρουν μέρος σε συλλαλητήρια, πόσω μάλλον σε αυτό που οργανώνει την προσεχή Τετάρτη ο Γ. Καρατζαφέρης στη Θεσσαλονίκη.

ΤΗΝ ίδια στιγμή εκρηκτικό παραμένει το κλίμα στο Κόσοβο, με τους Σέρβους να διαμαρτύρονται και να οργανώνουν διαδηλώσεις. Το Βελιγράδι επισκέφθηκε ο εκλεκτός του Πούτιν και επόμενος Πρόεδρος της Ρωσίας Ντ. Μεντβέντεφ, ο οποίος δήλωσε ότι οι ενέργειες που έγιναν στο Κόσοβο καταστρέφουν το σύστημα διεθνούς νομιμότητας και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αποστολής ρώσων στρατιωτών στην περιοχή. Πάντως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκαθάρισε ότι το Κόσοβο δεν πρόκειται να γίνει ποτέ ξανά τμήμα της Σερβίας.

Δεν μίλησε για όλα

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ήταν η 35χρονη φίλη του Χρ. Ζαχόπουλου στη μακράς διαρκείας (πάνω από 15 ώρες) απολογία της στον ανακριτή. Ωστόσο, θα κληθεί εκ νέου για να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις σε ορισμένα που είπε και είναι ασαφή. Η 35χρονη κατέθεσε ότι μόνη της αγόρασε την κάμερα, έφτιαξε τον μηχανισμό και έγραψε τις «συναντήσεις» της με τον κ. Ζαχόπουλο και ότι στη συνέχεια κατέστρεψε τα πάντα. Επιβεβαίωσε ότι στο «Πρώτο Θέμα» της υπέκλεψαν το υλικό, ότι ποτέ δεν ζήτησε χρήματα και ότι απέτρεπε για κάτι τέτοιο τον εργατολόγο που τη συνόδευε στα Μέσα Ενημέρωσης. Παράλληλα κατήγγειλε τον πρώην γενικό γραμματέα για διακριτική μεταχείριση στην κατανομή των κονδυλίων του υπουργείου Πολιτισμού. Γι’ αυτές ακριβώς τις καταγγελίες η 35χρονη πέρασε την Πέμπτη από το γραφείο της Εισαγγελέως που ερευνά το ενδεχόμενο κακοδιαχείρισης. Από την πλευρά του, πάντως, ο Θ. Αναστασιάδης χαρακτήρισε ψευδείς τους ισχυρισμούς της και κατήγγειλε «συνωμοσία» σε βάρος του (και) από Μέσα Ενημέρωσης.

Κατά η ΕΣΗΕΑ

ΣΕ εξέλιξη βρίσκεται ο «πόλεμος στο διαδίκτυο» μετά την παρέμβαση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με αφορμή καταγγελίες και μηνυτήριες αναφορές από πολιτικούς, επιχειρηματίες και δημοσιογράφους ότι δέχθηκαν εκβιασμούς και συκοφαντική δυσφήμηση από το press-gr.blogspot.com. Ειδικός ανακριτής έχει αναλάβει την υπόθεση και τις επόμενες ημέρες θα περάσουν από το γραφείο του όλοι οι εμπλεκόμενοι που θα προκύψουν από τις έρευνες των διωκτικών αρχών. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι μέσα στον Μάρτιο θα καταθέσει νομοσχέδιο που θα βάζει κανόνες στη λειτουργία του διαδικτύου (άρση του απορρήτου σε περιπτώσεις διάπραξης αδικημάτων), προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης που έκαναν λόγο για «προσπάθεια χειραγώγησης της ελεύθερης έκφρασης». Κατά της επιβολής μέτρων τάχθηκε και η ΕΣΗΕΑ, που υποστήριξε ότι πίσω από την υπόθεση που έχει προκύψει με τα blog κρύβονται συγκρούσεις επιχειρηματικών συμφερόντων και πολιτικές σκοπιμότητες.

Προσδοκίες…

Η καθαρή νίκη του Δ. Χριστόφια άνοιξε νέα σελίδα στην πορεία της Κύπρου, δημιουργεί προσδοκίες για επίλυση του προβλήματος, αλλά δεν λείπουν οι επιφυλάξεις ως προς την πολιτική που θα ακολουθήσει. Ο κ. Χριστόφιας φρόντισε να επισημάνει ότι πολλά θα εξαρτηθούν από τη στάση που θα τηρήσει η Άγκυρα και ετοιμάζεται για τα πρώτα ταξίδια του στο εξωτερικό. Ωστόσο, ο κατοχικός ηγέτης Μ. Ταλάτ έκανε λόγο για λύση με βάση το Σχέδιο Ανάν, ενδεικτικό της στάσης που θα τηρήσει η άλλη πλευρά.

ΟΙ αλλαγές στην ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας συνοδεύθηκαν με παρατράγουδα. Η απόφαση του ΚΥΣΕΑ να τοποθετηθεί ως νέος αρχηγός ο Β. Τσιατούρας προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Α. Γκόλφη, ο οποίος κατήγγειλε την όλη διαδικασία υποστηρίζοντας ότι στην επιλογή του αρχηγού ενεπλάκησαν και εξωθεσμικοί παράγοντες.


Σχολιάστε εδώ