Σε πλήρη κατάρρευση η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς!
Έκπληκτοι οι παράγοντες της αγοράς πληροφορήθηκαν την περασμένη Δευτέρα από «διαρροές» σε δημοσιογράφους ότι το ΧΑ είναι πλέον «ανοχύρωτη πόλη», με τις εποπτικές αρχές να τελούν σε καθεστώς πλήρους κατάρρευσης, καθώς η διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ζήτησε από (αν-)αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές να ερμηνεύσουν για λογαριασμό της τον νόμο του υπουργείου Οικονομίας που έχει ψηφίσει το ελληνικό Κοινοβούλιο, ο οποίος αφορά την αντιμετώπιση καταχρηστικών χρηματιστηριακών πρακτικών!
Το πρωτοφανές αίτημα, που μετατρέπει την Ελλάδα σε χρηματιστηριακή… μπανανία, αποφασίσθηκε να υποβληθεί με αφορμή τα… φαινόμενα πανικού που προκάλεσε στο διοικητικό συμβούλιο η διαπίστωση ότι στη διαπιστωμένη χειραγώγηση της μετοχής της Γερμανός, πριν η εταιρεία εξαγοραστεί από τον όμιλο ΟΤΕ, είχε ενεργό συμμετοχή η θυγατρική μεγάλου τραπεζικού ομίλου, συμφερόντων ενός από τους ισχυρότερους επιχειρηματικούς ομίλους της χώρας.
Πιστή στην παράδοση που έχει δημιουργήσει, να τιμωρεί αμείλικτα τους «μικρούς» και να «καταπίνει» τις παραβάσεις των «μεγάλων» της αγοράς (στο θέμα έχει αναφερθεί με πολλά δημοσιεύματά του το «Π»), η ΕΚ προτίμησε ακόμη και την… αυτοακύρωσή της, αποδεχόμενη ουσιαστικά ότι δεν είναι σε θέση να ερμηνεύσει και να εφαρμόσει τους νόμους και τις κανονιστικές αποφάσεις που διέπουν τη λειτουργία του χρηματιστηρίου!
Και τούτο παρότι ο νόμος 3340/ 2005, τον οποίο κλήθηκε για πρώτη φορά να εφαρμόσει η ΕΚ, ρητά ορίζει (άρθρο 21, παρ. 1) ότι «η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εποπτεύει την τήρηση των διατάξεων του νόμου αυτού», χωρίς βέβαια να αφήνει περιθώρια επίσημης ή άτυπης διαβούλευσης με ξένες αρχές σχετικά με την ερμηνεία των διατάξεών του. Άλλωστε, ο ίδιος νόμος ορίζει ότι η ΕΚ εκδίδει τις κανονιστικές αποφάσεις για την ερμηνεία του νόμου και ήδη έχει εκδώσει τέσσερις, που δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 13 Ιουλίου 2005.
Πώς, λοιπόν, η ΕΚ ισχυρίζεται τώρα ότι είναι μια ανεξάρτητη αρχή που δεν μπορεί να ερμηνεύσει τους νόμους που έχει ταχθεί να ερμηνεύει και να εφαρμόζει; αναρωτιούνται παράγοντες της αγοράς. Πώς είναι δυνατόν, μάλιστα, αυτό να γίνεται με μια άτυπη διαδικασία, χωρίς ψηφοφορία στο διοικητικό συμβούλιο; Υπάρχει τελικά εποπτική αρχή στο χρηματιστήριο ή κατάφερε ο κ. Πιλάβιος και τα άλλα μέλη του σημερινού διοικητικού συμβουλίου να την οδηγήσουν σε «παράλυση»;
Είναι δυνατόν μια εποπτική αρχή ευρωπαϊκής χώρας να καθυστερεί επί 20 μήνες την έκδοση μιας απόφασης που θα έπρεπε να είχε διερευνηθεί σε λίγες εβδομάδες και όταν φθάνει η ώρα να αποφασίσει, να… πετάει την μπάλα στην εξέδρα με αμφισβητούμενες διαδικασίες; Αυτή είναι άραγε η «θωράκιση» της αγοράς που υποσχέθηκε ο κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, υπουργός Οικονομικών προερχόμενος από μια παράταξη που κέρδισε εκλογές με «σημαία» την κάθαρση στο χρηματιστήριο;
Το «καυτό» πόρισμα
Πάντως, το πόρισμα που έχουν συντάξει οι υπηρεσίες της ΕΚ είναι καταπέλτης για τους υπευθύνους για τη χειραγώγηση, χάρη και στην οποία «φούσκωσε» κατά 39% η μετοχή της Γερμανός από τα τέλη Νοεμβρίου μέχρι τις αρχές Μαΐου, που ανακοινώθηκε η εξαγορά της εταιρείας από τον όμιλο ΟΤΕ, κατά τρόπον ώστε να υπάρχει χρηματιστηριακή «δικαιολόγηση» του εξωφρενικού τιμήματος του 1,3 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα, διαπιστώνεται ότι γίνονταν συστηματικά την επίμαχη περίοδο συναλλαγές από φυσικά και νομικά πρόσωπα που συνδέονται με τον βασικό μέτοχο κ. Πάνο Γερμανό, μέσω της μεγάλης χρηματιστηριακής που χαρακτηρίζεται ως ενεργός συμμέτοχος στις καταχρηστικές πρακτικές.
Μάλιστα, οι ηχογραφημένες (όπως επιβάλλει ο νόμος) εντολές που δίνονταν σε στέλεχος της χρηματιστηριακής επιβεβαιώνουν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι οι δύο πλευρές συνέπρατταν στην παραβίαση της χρηματιστηριακής νομοθεσίας. Είναι χαρακτηριστικό των προσπαθειών συγκάλυψης που γίνονται από ορισμένα μέλη της ΕΚ το γεγονός ότι επιδιώχθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, από την πλευρά τους να μη ληφθούν υπόψη όσα διαλαμβάνονται στις κασέτες με τις ηχογραφημένες συνομιλίες και ως τώρα παραμένει αμφίβολο αν θα περιληφθούν στο αποδεικτικό υλικό!
Πολλές συναλλαγές, για μια χρονική περίοδο δύο μηνών, φέρονται μάλιστα να τελούνταν λίγο πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης, ώστε να επηρεάζουν σημαντικά τη διαμόρφωση των τιμών κλεισίματος. Αυτό αποτελεί «καραμπινάτη» παραβίαση της παραγράφου ζ΄ του άρθρου 2 της σχετικής κανονιστικής απόφασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, με την οποία ορίζονται οι ενδείξεις χειραγώγησης μιας μετοχής και αναφέρεται ότι αποτελούν ενδείξεις χειραγώγησης οι συναλλαγές που γίνονται «γύρω από συγκεκριμένο χρονικό διάστημα κατά το οποίο υπολογίζονται οι τιμές αναφοράς, οι τιμές εκκαθάρισης και οι αποτιμήσεις, με αποτέλεσμα να μεταβάλλονται ή να επηρεάζονται οι τιμές ή οι αποτιμήσεις κατ’ επανάληψη (σε περισσότερες από μία συνεδριάσεις).
Παρεμποδίζουν την Εισαγγελέα
Με την απελπιστική καθυστέρηση και τις μεθοδεύσεις συγκάλυψης η ΕΚ «μπλοκάρει» εκ των πραγμάτων και τη δικαστική έρευνα που διενεργείται από την Αντεισαγγελέα Εφετών κ. Ευθυμία Σπυροπούλου για την υπόθεση της εξαγοράς της Γερμανός, ύστερα από την υποβολή σχετικής αναφοράς βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.
Οι πιθανές χρηματιστηριακές παραβάσεις που είχαν τελικό στόχο να «φουσκώσει» η τιμή της μετοχής και να εμφανισθεί ως δήθεν «εύλογο» το τίμημα του 1,3 δισ. ευρώ, εφόσον επιβεβαιωθούν από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, θα αποτελέσουν ουσιώδες στοιχείο για να διερευνηθούν και οι ποινικές ευθύνες των εμπλεκόμενων στην εξαγορά.
Το ερώτημα είναι αν η κ. Σπυροπούλου, εισαγγελική λειτουργός με πολύ καλή φήμη στους δικαστικούς κύκλους, θα διατάξει την Επιτροπή να της παραδώσει το πόρισμα των υπηρεσιών της και το συνοδευτικό υλικό (κυρίως, δηλαδή, τις κασέτες), δεδομένου ότι η τεράστια χρονική καθυστέρηση στην έκδοση απόφασης και η αδυναμία, μέχρι στιγμής, της ΕΚ να καταλήξει σε αποφάσεις για τα πρόστιμα ουσιαστικά παρεμποδίζουν το έργο της Δικαιοσύνης.