«Πόντιος Πιλάτος» ο κ. Φώλιας για το «δώρο» των 80 εκατ. ευρώ στον Μυτιληναίο

Το νέο δεδομένο αφορά τη στάση του πρώην υπουργού Ανάπτυξης και νυν Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Σιούφα, ο οποίος ήταν κατηγορηματικά αντίθετος σε μια τέτοια συμφωνία και προοπτική όσο διάστημα ασκούσε τα καθήκοντά του στο «γραφείο της Μεσογείων». Απαντώντας μάλιστα σε σχετική ερώτηση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ κ. Πιπεργιά και Κιγκέρογλου, είχε πει μέσα στη Βουλή τη χαρακτηριστική φράση: «Όσο είμαι εγώ υπουργός τέτοια πράγματα δεν γίνονται!»

Κάποιοι περίμεναν προφανώς να φύγει από το υπουργείο Ανάπτυξης ο κ. Σιούφας, προκειμένου να προωθήσουν τη σκανδαλώδη ρύθμιση, στα χνάρια της αποικιοκρατικής σύμβασης του ’63, της γνωστής γαλλικής εταιρείας ΠΕΣΙΝΕ.

Μετά τη γνωστή περίεργη απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), η οποία μάλιστα ελήφθη με ψήφους 3 έναντι 3, ουσιαστικά δηλαδή με την ψήφο του προέδρου, που μετράει «διπλή», εγείρονται τεράστια ερωτήματα τόσο για τον διάδοχο του κ. Σουφλιά, υπουργό Ανάπτυξης Χρήστο Φώλια, όσο και για την κυβέρνηση συνολικά. Ο πρόεδρος, π.χ., είναι δυνατόν να ενήργησε ερήμην του εποπτεύοντος υπουργού; Το

3-3, η ψήφος του προέδρου, το «timing» της απόφασης, όλα δημιουργούν υποψίες και ο κ. Φώλιας δεν μπορεί να «σφυρίζει» αδιάφορα…

Τίποτα βέβαια δεν μπορεί να απαλλάξει των ευθυνών της και την ηγεσία της ΔΕΗ για τους άστοχους χειρισμούς, νομικούς και όχι μόνο, που οδήγησαν την εταιρεία στα σημερινά αδιέξοδα, τα οποία επιδεινώνονται με βάση τις νεώτερες εξελίξεις, όπως θα δούμε στη συνέχεια.

Η προϊστορία, μάλιστα, φανερώνει ότι τα ιδιωτικά συμφέροντα καραδοκούν και εκμεταλλεύονται άριστα τις αποσπασματικές επιλογές, την ασυνέχεια υπουργών και κυβερνήσεων, καθώς και την έλλειψη στρατηγικής, προς ίδιον όφελος, και όσο θα διαιωνίζεται ο ίδιος τρόπος διαχείρισης, η διαφθορά θα θεριεύει και τα σκάνδαλα θα πολλαπλασιάζονται.

Όλοι ήξεραν για το «χοντρό» παιχνίδι που εξελισσόταν όλα αυτά τα χρόνια και για τις ανομολόγητες επιδιώξεις των πρωταγωνιστών.

Ο βουλευτής του ΣΥΝ Παναγιώτης Λαφαζάνης εδώ και πολύ καιρό, στο πλαίσιο της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής για τις ΔΕΚΟ, μόνο που δεν «αυτοπυρπολήθηκε» για τις μεθοδεύσεις που προώθησαν με κατάληξη το «δώρο» των 80 εκατ. ευρώ.

Για την ιστορία, αξίζει να αναφερθεί ότι η Αλουμίνιον της Ελλάδος είχε ζητήσει, ως

ΠΕΣΙΝΕ αρχικά, από τον τότε αρμόδιο υπουργό της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ Άκη Τσοχατζόπουλο την ένταξή της σε αναπτυξιακό πρόγραμμα, προκειμένου να μπορέσει να καλύψει τις υψηλές της ανάγκες ως κατ’ εξοχήν ενεργοβόρος επιχείρηση, με δική της παραγωγή ενέργειας, όπερ και εγένετο. Σε ανάλογο μάλιστα αναπτυξιακό πρόγραμμα εντάχθηκε στη συνέχεια η εταιρεία και με υπογραφή Αλογοσκούφη!

Για να φτάσουμε μετά απ’ όλα αυτά, και ενώ κανείς δεν δικαιούται να είναι ανυποψίαστος στη σημερινή αθλιότητα, να θέλει και να επιτυγχάνει η ΑτΕ, υπό τον «όμιλο Μυτιληναίου» πια, να εξακολουθήσει να προμηθεύεται από τη ΔΕΗ το ρεύμα που χρειάζεται μισοτιμής και ταυτόχρονα να πουλά, να διαθέτει στο σύστημα, στη ΔΕΗ δηλαδή, το ρεύμα που θα παρήγαγε για τις δικές της ανάγκες, πανάκριβα!

Και ενώ ο Τύπος, οι οικονομικοί παράγοντες και ο κόσμος όλος βοά, κάτι που υποχρεώνει και τον κ. Φώλια να εκφράζει επισήμως την αντίθεσή του στην απόφαση, η αίσθηση είναι ότι όταν ο «κουρνιαχτός» κάποτε καταλαγιάσει και οι τόνοι πέσουν, τίποτα δεν θ’ αλλάξει επί της ουσίας και το σκάνδαλο θα συνεχίζεται.

Η τελευταία δικαστική εξέλιξη, για του λόγου το αληθές, με την αναβολή που πέτυχε η Αλουμίνιον στην αντιδικία της με τη ΔΕΗ (ασφαλιστικά μέτρα) για τον Ιούνιο του 2009, πρακτικά σημαίνει ότι η εταιρεία θα συνεχίσει να τροφοδοτείται με φθηνό ηλεκτρικό έως ότου εκδικαστεί η υπόθεση και εκδοθεί απόφαση! Η ηγεσία της ΔΕΗ, λέει, κατόπιν αυτού εμφανίζεται ιδιαίτερα προβληματισμένη όσον αφορά τους νομικούς χειρισμούς!

Εν τω μεταξύ, εν χορώ όλες οι παρατάξεις της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ καλούν τον υπουργό Ανάπτυξης να πάρει θέση! Το μέλος δε του ΔΣ της ΔΕΗ Γιάννης Τσαρούχας βάλλει ευθέως κατά του ομίλου Μυτιληναίου και της ΡΑΕ, η γνωμάτευση της οποίας εξυπηρετεί, όπως λέει, τα συμφέροντά του.

Μήπως το θέμα ξεφεύγει πια και από τις αρμοδιότητες του κ. Φώλια; Κύριε πρωθυπουργέ, τι λέτε;


Σχολιάστε εδώ