ο Δαίμονας των δημαρχείων

Σύμβουλοι της πλειοψηφίας είχαν καταγγείλει επώνυμα και με συγκεκριμένα στοιχεία ότι ο τοπάρχης φίλτατος Γραφάκος ακολουθεί τη συνταγή τού «γρήγορα γιατί βιαζόμαστε», με αποτέλεσμα να κυκλοφορούν διάφοροι ψίθυροι περί της διαφάνειας του έργου. Ξαφνικά προχθές ο Γραφάκος διέγραψε τους διαφωνούντες συμβούλους, με αποτέλεσμα σήμερα να μην έχει πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο. Σε μία ημέρα διέγραψε πέντε άτομα. Όπως ο ίδιος λέει σε άνθρωπό μου, το έκανε για να τους «ψαρώσει», μπας και σταματήσουν να φωνάζουν. Τα περίεργα όμως τώρα αρχίζουν. Ό,τι σας γράφω είναι διπλοτσεκαρισμένο και απόλυτα ακριβές. Προχθές, σε μια τηλεοπτική εκπομπή, υπήρχε έτοιμο ρεπορτάζ, με σοβαρότατες αποκαλύψεις για την υπόθεση αυτή. Το έμαθε ο τοπάρχης και έβαλε λυτούς και δεμένους για να μη γίνει η εκπομπή. Φαίνεται πως τα κατάφερε, τουλάχιστον προς το παρόν. Εκπομπή με αυτό το θέμα δεν έγινε. Εάν όμως ο Γραφάκος δεν έχει να φοβηθεί τίποτα, γιατί παρακαλούσε να μη γίνει αναφορά στην υπόθεση αυτή; Οι πέντε δημοτικοί του σύμβουλοι τρελοί είναι και διαμαρτύρονται; Ο φάκελος με τα στοιχεία ελπίζω μέχρι το τέλος της άλλης εβδομάδας να είναι στα χέρια μου. Εδώ δεν περνάνε ούτε τηλεόραση, ούτε φιλίες. Υπομονή.

***

Η τεχνική υπηρεσία του Δήμου Αγίου Δημητρίου, με εισήγηση του αντιδημάρχου Νίκου Γεωργόπουλου, στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο είχε εισαγάγει προς συζήτηση ένα θέμα που αφορούσε τον αποχαρακτηρισμό ενός οικοπέδου-φιλέτου, προκειμένου να μπορεί ο ιδιοκτήτης του να το αξιοποιήσει όπως νομίζει. Δηλαδή μια ακόμη πολυκατοικιούλα. Ποιος ιδιοκτήτης όμως, αφού δεν υπάρχουν τίτλοι… κυριότητας; Την επισήμανση την έκανε ο σύμβουλος της πλειοψηφίας Θανάσης Χαμπεσής. «Το οικόπεδο είναι αμφισβητούμενης ιδιοκτησίας. Γιατί τέτοια πρεμούρα για νʼ αποχαρακτηριστεί;». Αυτά είπε ο Χαμπεσής και δεν ακούστηκε άχνα από τον Νίκο Λαζαρόπουλο, τοπάρχη της πόλης. Το θέμα αποσύρθηκε. Επειδή όμως το οικοπεδάκι είναι μπουκιά και συχώριο, μάλλον θα ξαναέρθει για συζήτηση με πιο όμορφο τρόπο. Φύλακες γρηγορείτε.

***

Θυμάστε τον επίμονο προβληματισμό μας γύρω από το θέμα των χορηγιών που εισπράττει ο Δήμος Αγίου Δημητρίου από το πολυκατάστημα Δούκας που βρίσκεται εντός των ορίων του; Δημότες μού τηλεφωνούν εκφράζοντας την απορία πώς είναι δυνατόν ένας δήμος να δέχεται χορηγία από μια επιχείρηση με εμφανείς πολεοδομικές παραβάσεις, για τις οποίες θα έπρεπε η τεχνική υπηρεσία του δήμου να έχει παρέμβει. Το μυαλό του καθενός φαντάζεται διάφορα. Κρατούσα μια επιφύλαξη για τις πολεοδομικές παραβάσεις μέχρι και σήμερα. Έφτασε λοιπόν στα χέρια μου η έκθεση αυτοψίας της Πολεοδομίας Αργυρούπολης με αριθμό 443/08 και πρωτόκολλο 3177/901/08 – 25/2/08. Σύμφωνα με την έκθεση αυτή υποβλήθηκε πρόστιμο ύψους 130.000 ευρώ για σωρεία οικοδομικών παραβάσεων. Με την υπʼ αριθμόν 394/94 επίσης έκθεση αυτοψίας υποβλήθηκε άλλο πρόστιμο, επειδή η επιχείρηση έχει κάνει κατάληψη του πεζοδρομίου για να επεκτείνει το… μήκος του πολυκαταστήματος κατά δύο μέτρα! Απίστευτα πράγματα. Είναι δυνατόν να νομιμοποιεί η δημοτική αρχή αυτές τις αυθαιρεσίες, εισπράττοντας χρήματα έστω και για χορηγία; Άλλα καταλαβαίνει ο γιος μου που είναι 3 χρονών.

***

Οι πρωτοβουλίες για μια σειρά ημερίδων που ετοιμάζει η ΤΕΔΚΝΑ ομολογώ ότι με εντυπωσιάζουν, γιατί είναι η πρώτη φορά που ένα θεσμικό όργανο της αυτοδιοίκησης βγαίνει από το καβούκι του και προσπαθεί να επιλύσει χρόνια προβλήματα, έστω και με το πρώτο βήμα που είναι η κατανόηση του κάθε προβλήματος, διά του διαλόγου. Για το επόμενο διάστημα έμαθα ότι είναι προγραμματισμένες δύο ημερίδες που αφορούν τη διαχείριση των κοινόχρηστων χώρων, αλλά και την εξοικονόμηση ενέργειας. Πάντα τέτοια συντρόφια. Το καλό εδώ θα βρίσκει στέγη και το κακό τον γκρεμό του.

***

Πήγα προχθές στον Δήμο Αιγάλεω για μια δουλίτσα και είδα πέντε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να γυρίζουν τα γραφεία και να μιλούν με τους υπαλλήλους. Μαζί τους και ο δήμαρχος Δημήτρης Καλογερόπουλος. Τι έγινε ρε παιδιά; αναρωτήθηκα. Άλλαξε κόμμα ο Καλογερόπουλος; Μου είπαν λοιπόν ότι οι βουλευτές επισκέφθηκαν τον δήμο για να ενημερώσουν και να ενημερωθούν από τους εργαζομένους σχετικά με την απεργία που έγινε στους ΟΤΑ. Ο δήμαρχος, χωρίς κανένα κομματικό κόμπλεξ, όχι μόνο συνόδευε τους βουλευτές, αλλά ήταν και ιδιαίτερα φιλόξενος απέναντί τους. Ο άνθρωπος έχει φτιάξει σχολή. Έχει πάρει χαμπάρι ότι με ταμπέλες δεν γίνεσαι δήμαρχος αλλά κομματάρχης. Έτσι εξηγείται ότι εξελέγη από την πρώτη Κυριακή, ενώ η Νέα Δημοκρατία δεν συγκεντρώνει ούτε ένα λεωφορείο οπαδούς στην περιοχή. Άλλο η κάλπη, άλλο ο δήμος. Συμφωνώ.

***

Προχθές το βράδυ έγινε μια πολύ ωραία εκδήλωση που διοργάνωσε ο συνδυασμός του Άγγελου Αποστολάτου, πρώην δημάρχου του Δήμου Βούλας. Κέφι, χορός, πολύς κόσμος και όλα ήταν μια χαρά. Και του χρόνου.

***

Όταν προλαβαίνω πηγαίνω στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αμαρουσίου, μια και ως γνωστόν είναι ο πιο καταχρεωμένος δήμος της Ελλάδας και κάθε συμβούλιο έχει ξεχωριστές ειδήσεις. Στο τελευταίο πάρθηκε απόφαση για νέο δάνειο ύψους 200 εκατ. ευρώ από την Depfa Bank Plc. Μη με ρωτήσετε παραπάνω για την τράπεζα. Δεν την έχω ξανακούσει. Φαντάζομαι ότι κάπου θα έχει κάποιο υποκατάστημα. Εκεί λοιπόν, για μια ακόμη φορά, άκουσα τον Γιώργο Πατούλη να λέει προκειμένου να τονίσει την κακοδιαχείριση του παρελθόντος: «Εάν ανοίξω τους φακέλους που έχω στα χέρια μου, θα πάτε οι μισοί φυλακή». Ήδη κάποιους έχει ανοίξει ο Εισαγγελέας και τα καρδιοχτύπια άρχισαν…

***

«Τροχοπέδη» για τα έργα του δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη, ο… εκλεκτός του αντιδήμαρχος, αρμόδιος για διοικητικά θέματα, Γιάννης Πουλόπουλος.

Καλυπτόμενος από μιαν ανεξήγητη «ευθυνοφοβία», αρνείται να υπογράφει οποιοδήποτε έγγραφο πριν το μελετήσει (!) για περισσότερες από 10 με 15 μέρες και αφού προηγουμένως δεχθεί την οργή των υφισταμένων του που δεν μπορούν (με την τακτική αυτή) να κάνουν τη δουλειά τους.

Είπαμε να προσέχουμε, αλλά να μην το παρακάνουμε, έτσι δεν είναι, κ. αντιδήμαρχε…

***

Τέλος του μήνα είχε δεσμευθεί ο δήμαρχος Αμαρουσίου ότι θα στείλει… σπίτι του τον… φίλο μας Μιχαλάκη Μπέρζα. Η δέσμευση αυτή είχε γίνει μάλιστα ευμενώς δεκτή απ’ όλους στο δημαρχείο! Εμείς απλώς σημειώνουμε ότι έφτασε το… πλήρωμα του χρόνου. Ο κ. δήμαρχος έχει τον λόγο…

***

Εκστρατεία για την ευαισθητοποίηση των δημοτών του σε περιβαλλοντικά θέματα και θέματα ποιότητας ζωής ξεκινάει ο Δήμος Αγίας Παρασκευής. Για τον λόγο αυτό ανακηρύσσει Έτος Προστασίας Περιβάλλοντος το 2008, με διοργάνωση εκδηλώσεων και κάλεσμα των δημοτών και των κατοίκων του σε μικρές καθημερινές ενέργειες που θα μειώνουν τη ρύπανση, θα εξοικονομούν ενέργεια και νερό και θα ανακυκλώνουν τα απορρίμματά τους.

Στόχος είναι να καταστήσει τον Δήμο Αγίας Παρασκευής πρότυπο δήμο σε ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον και την προστασία του, όπως η ανακύκλωση, η εξοικονόμηση ενέργειας, ο περιορισμός της σπατάλης του νερού, η λιγότερη χρήση πλαστικού και, γενικότερα, η υιοθέτηση μιας νέας καθημερινότητας που υπαγορεύει έναν νέο τρόπο ζωής.

***

Ακόμη ψάχνουν να βρουν τον συνεργάτη του δημάρχου Βύρωνα, Νίκου Χαρδαλιά, που έφυγε νύχτα από τον δήμο και κλωτσηδόν από τον δήμαρχο, επειδή είχε «δαγκώσει» όποιον μιλούσε ελληνικά. Ο άνθρωπος είχε πάρει δανεικά απ’ όποιον έβλεπε από το σπίτι του μέχρι το δημαρχείο. Μέχρι σήμερα μαθαίνω ότι οι καταγγελίες έχουν φτάσει τις είκοσι. Τον φώναξε ο δήμαρχος στο γραφείο του και τον ρώτησε τι συμβαίνει, όταν άρχισαν οι πρώτοι ψίθυροι. Άρχισε τα μυξοκλάματα ο συνεργάτης. Και υποσχέθηκε ότι θα τακτοποιήσει τις ατασθαλίες του. Κάθε άλλο όμως έπραξε. Τα πράγματα χειροτέρεψαν και τα θύματα ξεπέρασαν τα όρια του δήμου και έφτασαν μέχρι το Περιστέρι. Σήμερα μαθαίνω ότι ο εν λόγω κύριος, για να εκδικηθεί τον δήμαρχο επειδή τον έδιωξε διά της μεθόδου του γρήγορου μετρήματος των σκαλιών, δίνει στοιχεία στην αντιπολίτευση, από αυτά που άκουγε και ήξερε από τον καιρό που ήταν δίπλα στον Χαρδαλιά. Ο Εφιάλτης ποτέ δεν πεθαίνει.

***

Γελάει ο κάθε πικραμένος ύστερα από το δημοσίευμα της προηγούμενης εβδομάδας αναφορικά με το έργο της ανάπλασης που γίνεται σε μια πλατεία στον Δήμου Βούλας, όπου περιέργως ο προϋπολογισμός είναι μεγαλύτερος απ’ ό,τι στοιχίζει ένα σχολικό συγκρότημα. Μόνο… 3,5 εκατ. ευρώ. Στέλεχος της Περιφέρειας Αττικής μού τηλεφώνησε και μου είπε ότι η υπόθεση βρωμάει, αλλά για να μπορέσει να παρέμβει η αρμόδια αρχή θα πρέπει να γίνει επίσημη καταγγελία. Αυτά θα μας φάνε. Οι επισημότητες και οι τύποι. Εδώ βοά όλος ο δήμος ότι έχει στηθεί το φαγοπότι της αρκούδας και οι άλλοι θέλουν καταγγελία και δακτυλογραφημένη αναφορά. Παρ’ όλα αυτά, είμαι σίγουρος ότι ευαίσθητοι πολίτες, που βλέπουν αυτόν τον χορό των εκατομμυρίων, θα πράξουν το καθήκον τους.

***

Νωρίς ξεκίνησε την προεκλογική του εκστρατεία ο παραιτηθείς από τον συνδυασμό του δημάρχου Δάφνης, αγαπητός Μπουρλελές. Ο γιατρός, πρώτος σε σταυρούς δημοτικός σύμβουλος, είναι έξω φρενών εξαιτίας των χυδαίων και προσβλητικών υπαινιγμών που αφήνουν εις βάρος του άνθρωποι του δημάρχου, προκειμένου να του ανακόψουν την πρόθεση για κατάρτιση ψηφοδελτίου, αφού κάτι τέτοιο θα σημαίνει βέβαιη εκλογή του ή τουλάχιστον ότι θα τη διεκδικήσει με πολύ μεγάλες ελπίδες. Μιλάμε για έναν άνθρωπο που μόνο καλό έχει κάνει στη ζωή του. Εξετάζει ασθενείς χωρίς χρήματα και όλη την ημέρα τρέχει στους δρόμους μ’ ένα στηθοσκόπιο στο χέρι.

***

Ετοιμάζεται προκήρυξη για πρόσληψη διακοσίων περίπου δημοτικών αστυνομικών από την Περιφέρεια Αττικής. Ούτε ΑΣΕΠ, ούτε τίποτα. Επιτροπή πρόσληψης, τα γνωστά τηλέφωνα και τελείωσε. Συντρόφια, τρέξτε βρείτε άκρη να διορίσετε το παιδάκι σας ή την ανιψούλα σας, γιατί το επάγγελμα του Θεμιστοκλή είναι επικίνδυνο. Σε καμιά εικοσαριά μέρες αναμένεται να δημοσιευτεί η προκήρυξη.

***

Τρόπους για να φέρει τη νεολαία πιο κοντά στον πολιτισμό αναζητά ο δήμαρχος Παλλήνης Σπύρος Κωσταντάς. Τα εικαστικά τμήματα του πνευματικού κέντρου κάνουν πολύ καλή δουλειά, διοργανώνοντας εκθέσεις με επώνυμους καλεσμένους. Πρόσφατα φιλοξένησε τον γνωστό σκιτσογράφο Μακρή, ο οποίος με το πενάκι του, από τις σελίδες της «Καθημερινής», σχολιάζει πολύ καυστικά την επικαιρότητα. Τέτοιες πρωτοβουλίες τις επικροτούμε και είμαστε δίπλα.

***

Τα βρόντηξε η δημοτική σύμβουλος της δημοτικής αρχής του Δήμου Πεύκης Μαριάννα Μαμαλάκη. Την πρώτη χρονιά της διοίκησης ήταν αντιδήμαρχος, αλλά όπως φαίνεται η μη ανανέωση της θητείας της την οδήγησε σε οριστική ρήξη με τον δήμαρχο Γιάννη Θεοδωρακόπουλο. Η Μαριάννα έστειλε μια επιστολή στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Σταύρο Μονεμβασιώτη, μιλώντας για «πόλεμο στο πρόσωπό της από στελέχη της παράταξης». Τώρα βέβαια το γεγονός ότι όλα αυτά τα διαπίστωσε, αφού δεν ανανεώθηκε η θητεία της, με βάζει σε κάποιες μικρούλες υποψίες.

Ο Εξορκιστής

ΥΓ.: Δήμαρχος, παρ’ όλο που είναι νεοεκλεγείς, έχει ξεπεράσει σε λαμογίστικη συμπεριφορά ακόμη και συναδέλφους του που είναι παλιές καραβάνες. Το νέο του κατόρθωμα είναι ότι «χρεώνει» υψηλό παράγοντα της αυτοδιοίκησης στην Αττική προκειμένου να δικαιολογήσει την περίεργη μεθόδευση που ακολουθεί σε καραμπινάτο στημένο διαγωνισμό πολλών εκατομμυρίων. Γραφικός… κοντεύει να καταντήσει.


Σχολιάστε εδώ