Οι βουλευτές έχουν τον λόγο

> Στα αποτελέσματα της έρευνας της επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την εξαγορά μαμούθ της εταιρείας «Γερμανός» από την Cosmote έναντι 1,3 δισ. ευρώ, που υλοποιήθηκε το Μάιο του 2006 και σύμφωνα με δημοσιεύματα καταδεικνύει χρηματιστηριακό σκάνδαλο με ενδεχόμενες οικονομικές και πολιτικές προεκτάσεις, αναφέρεται ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ντίνος Βρεττός. Επειδή, όπως σημειώνει, πέρα από την έρευνα που διεξάγει η δικαιοσύνη για το εύλογο ή όχι του τιμήματος και των τυχόν κακουργημάτων για χειραγώγηση και κατάχρηση εμπιστευτικής πληροφόρησης, τα αποτελέσματα της έρευνας της επιτροπής Κεφαλαιαγοράς δημιουργούν απορίες, ερωτάται ο υπουργός Οικονομικών τι πειθαρχικά μέτρα θα ληφθούν για τις διοικήσεις των εταιρειών ΟΤΕ-Cosmote.

> Την αποστολή του πορίσματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την υπόθεση χειραγώγησης της μετοχής «Γερμανός», η οποία αγοράστηκε από την Cosmote με υπερβολικά υψηλό τίμημα, στον αρμόδιο Εισαγγελέα που διερευνά την όλη υπόθεση, ζητούν με ερώτησή τους προς τους υπουργούς Οικονομίας και Δικαιοσύνης 50 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής την κ. Λούκα Κατσέλη. Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για χειρισμούς της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που δημιουργούν τεράστια ερωτηματικά, αφού οδηγούν σε καθυστέρηση την πορεία διαλεύκανσης της υπόθεσης και ζητούν την κατάθεση του πορίσματος και στη Βουλή μαζί με όλα τα στοιχεία που έχουν μέχρι τώρα συγκεντρωθεί κατά τη διάρκεια εξέτασης της υπόθεσης.

> Την ύπαρξη προβλημάτων στον εξοπλισμό ιατρικών μηχανημάτων στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη επισημαίνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης και Θανάσης Λεβέντης. Συγκεκριμένα από τον περασμένο Οκτώβριο το νοσοκομείο λειτουργεί χωρίς μαγνητικό τομογράφο, επειδή δεν μπορεί να επισκευαστεί ελλείψει ανταλλακτικών λόγω παλαιότητας, ενώ τον ίδιο κίνδυνο διατρέχει αυτή τη στιγμή και ο αξονικός τομογράφος. Έτσι οι ασθενείς του ΑΧΕΠΑ που χρειάζεται να κάνουν μαγνητική τομογραφία προωθούνται στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, το οποίο όμως δεν καλύπτει τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ και τους απόρους.

> Γιατί διακόπηκε η χρηματοδότηση του προγράμματος προαγωγής αυτοβοήθειας του τμήματος Ψυχολογίας του ΑΠΘ, που λειτουργεί από το 2001 με στόχο την παροχή ψυχολογικής στήριξης σε εξαρτημένα άτομα αλλά και στις οικογένειές τους, ερωτά τον υπουργό Υγείας ο βουλευτής της ΝΔ Αδάμ Ρεγκούζας. Πρόκειται για το μοναδικό ανοιχτό και χωρίς λίστες αναμονής πανεπιστημιακό θεραπευτικό πρόγραμμα στη Βόρεια Ελλάδα το οποίο στα επτά χρόνια λειτουργίας του έχει βοηθήσει 2.230 εξαρτημένα άτομα και τις οικογένειές τους και η αδυναμία να ανταποκριθεί στις οικονομικές του υποχρεώσεις καθιστά αναπόφευκτη τη διακοπή λειτουργίας του.

> Σχετικά με την έξαρση των κρουσμάτων κλοπών που παρατηρείται στη Θεσσαλονίκη και την ελλιπή αστυνόμευση, ερωτά τον υπουργό Εσωτερικών ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μαγκριώτης. Σημειώνεται ότι τα κρούσματα παρατηρούνται σε λεωφορεία, στάσεις του ΟΑΣΘ, καταστήματα ακόμα και πεζοδρόμια, ενώ, όπως επισημαίνουν, εκπρόσωποι αστυνομικών ο αριθμός των κλοπών σε σχέση με πέρυσι έχει αυξηθεί.

> Τη διαφωνία τους με την εν λευκώ διάθεση κονδυλίων από το Ειδικό Ταμείο Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Πολεοδομικών Σχεδίων (ΕΤΕΡΠΣ) του ΥΠΕΧΩΔΕ που προτάθηκε με επιστολή του αρμόδιου γενικού γραμματέα προς δέκα επιλεγμένες περιβαλλοντικές οργανώσεις προ ολίγων ημερών εκφράζουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Σπ. Κουβέλης, Γ. Μανιάτης, Β. Αργύρης, Δ. Βαρβαρίγος, Ρ. Ζήση, Μ. Κατρίνης, Δ. Λιντζέρης, Β. Οικονόμου και Κ. Σπηλιόπουλος. Θεωρούν ότι η πρόταση αποτελεί πρωτοφανή προσπάθεια προσέγγισης με την κοινωνία των πολιτών με χαριστικό και αδιαφανή τρόπο που δημιουργεί δικαιολογημένα ερωτηματικά, τη στιγμή μάλιστα που οι περισσότερες από τις εν λόγω οργανώσεις έχουν ήδη εκφράσει ανοιχτά την αντίθεσή τους στον χωροταξικό σχεδιασμό που προωθεί το υπουργείο.

> Σε κλοιό διαφθοράς βρίσκεται ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας, καταγγέλλουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Ε. Χριστοφιλοπούλου, Μ. Βέρρας, Λ. Γρηγοράκος, Π. Ευθυμίου, Η. Καρανίκας, Μ. Καρχιμάκης, Μ. Κατρίνης, Η. Λαμπίρης, Γ. Μανιάτης, Τ. Μαντατζή, Ε. Νασιώκας, Μ. Ξενογιαννακοπούλου, Κ. Περλεπέ, Σ. Ράπτη, Μ. Σκουλάκης, Γ. Σκουλάς, Μ. Τιμοσίδης, Θ. Τσιόκας, Χ. Χάιδος. Αναφέρονται σε φαινόμενα παράνομων δοσοληψιών γύρω από τις συνήθεις δραστηριότητες του Οργανισμού, τις οποίες η διοίκηση αδυνατεί να αντιμετωπίσει, και σε καταγγελίες πολιτών που καταδεικνύουν τη λειτουργία οργανωμένων κυκλωμάτων που παρασιτούν σε βάρος του ΟΕΚ και των δικαιούχων του σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων του.

> Να ιδρυθεί Ινστιτούτο Βιολογικής Γεωργίας στον Βόλο ζητά από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Σούρλας. Θεωρεί ότι θα συνέβαλε σημαντικά η ίδρυση ισντιτούτου βιολογικής Γεωργίας, η λειτουργία του οποίου θα παρείχε εξειδικευμένη καθοδήγηση των παραγωγών της βιολογικής γεωργίας από καταρτισμένους επιστήμονες με έρευνες για τη φυτοπροστασία και τη γονιμότητα του εδάφους, την εμπορία και την προώθηση βιολογικών προϊόντων στην αγορά.

> Προβλήματα στη λειτουργία της τοπικής μονάδας υγείας ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Πτολεμαϊδας, λόγω έλλειψης ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού αναφέρει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου. Υπογραμμίζει ότι η κατάσταση δημιουργεί αναστάτωση στους ασφαλισμένους του Ιδρύματος, οι οποίοι δεν απολαμβάνουν τις υπηρεσίες υγείας που δικαιούνται και αναγκάζονται να καταφεύγουν σε ιδιώτες γιατρούς, προκειμένου να αντιμετωπίζουν τα προβλήματά τους επωμιζόμενοι το οικονομικό κόστος.

> «Γιατί επιμένει να καλύπτει τα οργανικά κενά του ΥΠΠΟ με συμβασιούχους και κατά πόσον το προσωπικό αυτό θεωρείται εποχικό, ενώ καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες των υπηρεσιών», ερωτά τον υπουργό Πολιτισμού ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Περικλής Κοροβέσης, με αφορμή την απόλυση άλλων 350 συμβασιούχων μετά την απόρριψη των ασφαλιστικών τους μέτρων από τα δικαστήρια και συνεχίζει:

«Παρά τα αιτήματα εργαζομένων αλλά και υπηρεσιών η ηγεσία του ΥΠΠΟ αρνείται οποιαδήποτε δέσμευση για επαναπρόσληψη των απολυμένων συμβασιούχων. Ξεδιπλώνεται έτσι ένα άνευ προηγουμένου σχέδιο απομάκρυνσης όλων των συμβασιούχων με πολυετή προϋπηρεσία και η αντικατάστασή τους από νέους εργασιακούς ομήρους, που θα προσληφθούν με αδιαφανείς διαδικασίες».

> Κατά πόσον προτίθεται να αξιοποιήσει τα ευρήματα των γερμανικών φορολογικών αρχών και να διενεργήσει μια αντίστοιχη δική της έρευνα για τη μέσω «φορολογικών παραδείσων» τύπου Λιχτενστάιν, Ανδόρας κ.ά. πραγματοποιούμενη από πολλούς φοροδιαφυγή, την ώρα μάλιστα που το φαινόμενο αυτό έχει σε μας πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις, από ό,τι σε χώρες όπως η Σουηδία, η Φινλανδία και οι ΗΠΑ, που ήδη κινήθηκαν προς αυτήν την κατεύθυνση, ερωτά τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης.

> Μία σειρά θέματα, όπως η δημιουργία εθνικού καταλόγου μνημείων, η ανάγκη ενίσχυσης του Τμήματος Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας καθώς και η βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου για την προστασία της αρχαιολογικής μας κληρονομιάς, θέτουν με ερώτησή τους προς τους υπουργούς Πολιτισμού, Εξωτερικών και Εσωτερικών οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος και Γιάννης Δραγασάκης. Οι δύο βουλευτές παραπέμπουν επίσης στις αιτιάσεις των ειδικών για πενιχρά κονδύλια του ΥΠΠΟ σχετικά με την προστασία των μνημείων και την ανυπαρξία συλλογής στατιστικών στοιχείων σχετικά με την κλοπή ή εν γένει εξαφάνιση μνημείων.

> Στην τελευταία θέση βρίσκεται η Ελλάδα στην αποτελεσματικότητα των κοινωνικών δαπανών για την αντιμετώπιση της φτώχειας σύμφωνα με έκθεση της ΕΕ επισημαίνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης. Ζητά να ληφθούν μέτρα για στήριξη του οικογενειακού εισοδήματος, τη διευκόλυνση σε ποιοτικές θέσεις εργασίας και στην καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας.

> Ποια μέτρα προτίθεται να πάρει, ώστε να αποτραπεί η ανεξέλεγκτη κερδοσκοπία και η ιλιγγιώδης αύξηση της τιμής των λιπασμάτων και των υπόλοιπων γεωργικών εφοδίων, έτσι ώστε να προστατευθεί ο αγρότης και ο καταναλωτής από τα φαινόμενα αισχροκέρδειας, ερωτά τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Τάσος Σιδηρόπουλος.

> Σκοπιμότητα καταγγέλλει η συντονιστική επιτροπή των συλλόγων αποφοίτων πανεπιστημιακών τμημάτων Μουσικών Σπουδών όσον αφορά την εμμονή του υπουργείου Παιδείας να μην προκηρύσσει διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για τον κλάδο των καθηγητών μουσικής. Το θέμα το φέρνει στη Βουλή η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σούλα Μερεντίτη, και ερωτά γιατί ενώ υπάρχει απόφαση του υπουργείου Παιδείας που προβλέπει την προκήρυξη 120 θέσεων εκπαιδευτικών μουσικής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν εκδίδεται προκήρυξη διαγωνισμού.

> Επειδή κανείς δεν γνωρίζει μετά τη δημοσιοποίηση των προτάσεων Νίμιτς αν η χρήση των όρων «Μακεδονία» ή «Μακεδονικός» θα επιτρέπεται από την Ελλάδα, οι βουλευτές του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης, Κυριάκος Βελόπουλος και Αστέριος Ροντούλης προτείνουν να ονομαστεί από τώρα το Μετρό Θεσσαλονίκης ως «Μακεδονικό» και ο κεντρικός σταθμός του ως «Μακεδονία» ώστε να κατοχυρωθεί η χρήση τους.

> Σε απαράδεκτη κατάσταση βρίσκεται το δημόσιο σύστημα υγείας στην Ικαρία και στους Φούρνους, υπογραμμίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης, Βέρα Νικολαΐδου και Μπάμπης Χαραλάμπους. Καλούν τον υπουργό Υγείας να πάρει μέτρα, ώστε να προσληφθούν άμεσα οδηγοί για όλα τα ασθενοφόρα τόσοι όσοι είναι απαραίτητοι για να καλύπτουν 24ωρη βάρδια, ώστε τα πληρώματα των ασθενοφόρων να είναι πλήρη μαζί με γιατρό, και να αντικατασταθούν τα ασθενοφόρα-αντίκες.


Σχολιάστε εδώ