Νέα εποχή για την Κύπρο

1 Τελείωσε για την Κύπρο και για τον Ελληνισμό γενικότερα η εποχή του Τάσσου Παπαδόπουλου. Και με την ψήφο του κυπριακού Ελληνισμού. Όπως με την ψήφο των Ελλήνων πριν από 90 χρόνια περίπου είχε χάσει τη διακυβέρνηση της Ελλάδας ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Φαίνεται ότι η Ελλάδα δεν αντέχει μεγάλους ηγέτες. Βολεύεται με μικρούς ή μέτριους. Δεν λέμε ότι ο Παπαδόπουλος ήταν του αναστήματος του Ελευθέριου Βενιζέλου. Απλώς, το γεγονός και μόνο ότι η ήττα του στις προεδρικές εκλογές προκάλεσε ανακούφιση στους εχθρούς του Ελληνισμού φανερώνει ότι ο ηττηθείς κύπριος Πρόεδρος ήταν υπολογίσιμος αντίπαλος και υπερασπιστής των συμφερόντων των Ελληνοκυπρίων. Αμερικανοί, βρετανοί και τούρκοι πολιτικοί παράγοντες με μεγάλη τους χαρά είδαν τους Ελληνοκυπρίους να καταψηφίζουν τον Παπαδόπουλο. Την ίδια χαρά αισθάνθηκαν και ορισμένοι πολιτικοί του ελλαδικού χώρου, καθώς ο απερχόμενος κύπριος Πρόεδρος με τις επιλογές του στενοχωρούσε τους μεγάλους μας «φίλους». Η εκλογή του κ. Δημ. Χριστόφια δεν απογοήτευσε, καθώς οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί κοιτάζουν ποιοι πολιτικοί είναι πλησιέστερα στις δικές τους θέσεις. Και αυτούς στηρίζουν χωρίς ιδεολογικές προκαταλήψεις. Άλλωστε, δεν έχουν κανένα παράπονο από τη στάση και τις επιλογές των «σοσιαλιστών» πολιτικών και των εκσυγχρονισμένων κομμουνιστών. Γιατί να μην προτιμούν οποιονδήποτε άλλον στη θέση του Παπαδόπουλου;
Βέβαια, ο απερχόμενος κύπριος Πρόεδρος διέπραξε και σφάλματα. Και το πλέον πρόσφατο ήταν η ένταξη της Κύπρου στην ΟΝΕ (Ευρωζώνη), που οικονομικά θα αποδεκατίσει τους Ελληνοκυπρίους, όπως συνέβη και με μας. Πολιτικά η ένταξη στην Ευρωζώνη είναι μοχλός άσκησης ισχυρότατης πίεσης για άμεση λύση του Κυπριακού. Και ένα άλλο βασικό σφάλμα του Παπαδόπουλου ήταν ότι δεν κατάφερε να αξιοποιήσει πολιτικά σε διεθνές επίπεδο το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και την απόρριψη του διαβόητου Σχεδίου Ανάν. Αντί να το ενταφιάσει οριστικά, επέτρεψε σε πολλούς Ελλαδίτες, Ευρωπαίους και Αμερικανούς να περιφέρουν το λείψανο του Σχεδίου Ανάν και να το προβάλλουν σαν βάση λύσης του Κυπριακού. Ο Τάσσος Παπαδόπουλος μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος έπρεπε να αξιοποιήσει αυτήν την ευκαιρία και να καταρτίσει ένα σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού με βάση τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ (ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας) και τη διεθνή νομιμότητα, καθόσον αφορά την κατοχύρωση των δικαιωμάτων της τουρκοκυπριακής μειοψηφίας. Ένα τέτοιο σχέδιο θα έβρισκε πολλούς υποστηρικτές.

2 Ο νέος ηγέτης του κυπριακού Ελληνισμού, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας, από τις πρώτες κιόλας μέρες της Προεδρίας του έχει να αντιμετωπίσει αφόρητες πιέσεις για διχοτόμηση της Κύπρου. Θα βρεθεί αντιμέτωπος με το δίλημμα ή διχοτόμηση τύπου Ανάν ή διχοτόμηση που να εξασφαλίζει κατά το δυνατόν καλύτερο τρόπο τα δικαιώματα της μεγάλης ελληνικής πλειοψηφίας του νησιού. Ευχόμαστε να πετύχει το καλύτερο για τον κυπριακό Ελληνισμό. Είμαστε βέβαιοι ότι θα αγωνιστεί σθεναρά προς την κατεύθυνση αυτή. ΗΠΑ, Βρετανία και ΕΕ είναι έτοιμες να σερβίρουν λύση του Κυπριακού με νεκρανάσταση του Σχεδίου Ανάν. Έτσι στις προσεχείς 15 ημέρες ο Αμερικανός Λιν Πάσκουελ, βοηθός του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, θα φτάσει στην Κύπρο για να δρομολογήσει νέο κύκλο διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού με βάση το παλαιό Σχέδιο Ανάν, με κάποιες τροποποιήσεις κυρίως φραστικές. Η ελληνοκυπριακή ηγεσία θα βρεθεί στο δίλημμα ή να δεχτεί το τροποποιημένο σχέδιο ή να το απορρίψει. Οι πιέσεις που ασκούνται από τους δυτικούς «συμμάχους» μας συνοψίζονται στην απειλή ότι εάν απορριφθεί το «αναπαλαιωμένο» Σχέδιο Ανάν, η Δύση θα αναβαθμίσει και θα αναγνωρίσει το ψευδοκράτος των Τουρκοκυπρίων. Δεν πρόκειται απλά για πιέσεις. Πρόκειται για εκβιασμό! Θέλουν και στην Κύπρο προτεκτοράτο, τύπου Κόσοβου, για να έχουν και άλλη πολεμική βάση κοντά στη φλεγόμενη Μέση Ανατολή.

Υπάρχει όμως και η διέξοδος για να ξεφύγει ο Ελληνισμός της Κύπρου από τις παγίδες του άξονα ΗΠΑ – Βρετανίας – ΕΕ. Να αναζητήσει λύση του κυπριακού προβλήματος με νέο γύρο διαπραγματεύσεων, ξεκινώντας από μηδενική βάση και μέσα σε νέο πλαίσιο και όχι με βάση το λείψανο του Σχεδίου Ανάν. Για να πετύχουμε κάτι τέτοιο χρειάζεται σθεναρά και άκαμπτη αντίσταση του Προέδρου Δημ. Χριστόφια και της υπόλοιπης πολιτικής ηγεσίας της Κύπρου, καθαρή στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης και της διπλωματικής μας υπηρεσίας και εξασφάλιση της υποστήριξης της Ρωσίας. Στους εκβιασμούς και στις παγίδες των δυτικών ας απαντήσουμε και εμείς με εκβιασμούς. Με την άψογη στάση μας γίναμε κλοτσοσκούφι ακόμη και από τα Σκόπια. Ας αρχίσουμε τους εκβιασμούς. Κάτι καλύτερο θα πετύχουμε!


Σχολιάστε εδώ