Μπρος οι μηχανές για επιστροφή του Σχεδίου Ανάν

Τέσσερις άξονες

Η πολιτική των Αμερικανών και των Βρετανών, όπως την είχε περιγράψει προεκλογικά το «ΠΑΡΟΝ», γίνεται καθημερινώς όλο και πιο εμφανής. Πρώτος στόχος ήταν το φάγωμα Παπαδόπουλου. Δεύτερος, η εκλογή Χριστόφια εφόσον ο κ. Αναστασιάδης και ο ΔΗΣΥ θεωρούνται δεδομένοι. Τρίτος, η επιστροφή του Σχεδίου Ανάν με άλλο όνομα. Τέταρτος, η δημιουργία ενός πλειοψηφικού ρεύματος από το ΑΚΕΛ και τον ΔΗΣΥ για την αποδοχή του Σχεδίου Ανάν ή οποιασδήποτε άλλης παρεμφερούς και με άλλο όνομα απαράδεκτης λύσης.

Οι Βρετανοί

Ας πάρουμε τα πράγματα, δηλαδή τις μετεκλογικές εξελίξεις, από την αρχή. Οι Βρετανοί πρώτοι καλούν τον νέο κύπριο Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια στο Λονδίνο για επίσημες επαφές και δημιουργούν θετικό κλίμα. Το ερώτημα που γεννάται είναι το εξής: Στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο δεν έλεγαν ούτε καλημέρα. Δεν τους ενοχλεί που ο κ. Χριστόφιας είναι κομμουνιστής; Δεν αφουγκράζονται τα ΜΜΕ τους τα οποία από την πρώτη στιγμή της εκλογής του στόλιζαν τον κύπριο Πρόεδρο με πονηρό τρόπο… χαρακτηρίζοντάς τον ως τον μοναδικό κομμουνιστή ηγέτη στην ΕΕ. Ακολουθούν ή όχι οι Βρετανοί την πρακτική του καρότου και του μαστίγιου; Από τη μια τον καλούν στο Λονδίνο και από την άλλη χρησιμοποιούν την κομμουνιστική ταυτότητα του Χριστόφια για να τον πιέζουν. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: Πρόσεχε, διότι η κομμουνιστική σου ταυτότητα θα χρησιμοποιηθεί σε βάρος σου, εάν είσαι δύσκολος παίκτης…

Ο Ταλάτ

Παραλλήλως με τους Βρετανούς, ο κ. Ταλάτ συνεχάρη τον κ. Χριστόφια για την εκλογή του στην Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όμως, επανέλαβε την πάγια διχοτομική πολιτική του, που στηρίζεται στην επιστροφή του Σχεδίου Ανάν. Ο τουρκοκύπριος ηγέτης θέλει έναρξη συνομιλιών τον Απρίλιο και λύση ως το τέλος του χρόνου. Τονίζει, ακόμη, ότι η διαδικασία θα συνεχιστεί από εκεί όπου έχει μείνει. Δηλαδή σκοτώνει τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου περί σύστασης Τεχνικών Επιτροπών και θέτει θέμα επιστροφής του Σχεδίου Ανάν. Ταυτοχρόνως, πρόσθεσε ότι η λύση θα στηριχθεί στην πολιτική ισότητα και στην παρθενογένεση. Αυτό δεν σημαίνει τίποτε λιγότερο τίποτε περισσότερο από τη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, τη διχοτόμηση της Κύπρου και την ακύρωση της λαϊκής κυριαρχίας, δηλαδή του «όχι» των Ελληνοκυπρίων στο Σχέδιο Ανάν. Τις σχετικές θέσεις του για το Κυπριακό ο κ. Ταλάτ τις κατέγραψε σε επιστολή του προς τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, από τον οποίο ζητά την επανέναρξη των συνομιλιών με βάση το Σχέδιο Ανάν 5!

Οι ΗΠΑ

Στα βήματα Ταλάτ περί της επιστροφής του Σχεδίου Ανάν κινήθηκε και ο αμερικανός πρέσβης στη Λευκωσία κ. Σλίγκερ. Την περασμένη Τρίτη, λίγη ώρα μετά τις δηλώσεις Ταλάτ, ο αμερικανός πρέσβης επεσήμανε ότι η χώρα του αναμένει να αρχίσει ουσιαστικός διάλογος με την εμπλοκή των δυο ηγετών και με εύσχημο τρόπο επιχείρησε να υποβαθμίσει και να εξουδετερώσει τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου. Σύμφωνα με τον αμερικανό πρέσβη, η 8η Ιουλίου είναι μια διαδικαστική συμφωνία… όχι δηλαδή βάση λύσης, αφού, όπως είπε ο κ. Σλίγκερ, αυτό που έχει σημασία είναι η εμπλοκή των δυο ηγετών σε συνομιλίες με τη χρήση του συνολικού έργου που έγινε από τα Ην. Έθνη για τη λύση του Κυπριακού. Και ποιο είναι αυτό το συνολικό έργο; Το Σχέδιο Ανάν!

Ο Αναστασιάδης

Τόσο οι Αμερικανοί όσο και οι Βρετανοί επιχειρούν να δώσουν θετικά μηνύματα για την εκλογή Χριστόφια, αλλά και το μήνυμα ότι έφυγε ο κακός της παρέας, δηλαδή ο Τάσσος Παπαδόπουλος, άρα μπορείτε να ελπίζετε… Σε τι, όμως; Στην επιστροφή του Σχεδίου Ανάν, με οριακές μάλλον αλλαγές και άλλο όνομα. Μέσα σ’ αυτό το σκηνικό, ο ΔΗΣΥ του κ. Αναστασιάδη επιστρέφει στο Εθνικό Συμβούλιο υπό όρους. Θέλουν να γίνει πιο σοβαρό και να μείνουν εκτός τα μικρά κόμματα. Διότι, όπως είπε ο κ. Αναστασιάδης, ο λόγος τους δεν έχει την ίδια βαρύτητα με εκείνη των μεγάλων… Καθόλου τυχαία δεν είναι η φόρμουλα Αναστασιάδη. Ο συνασπισμός των μικρών κομμάτων ήταν ένας από τους λόγους που προκλήθηκε το μεγάλο πλειοψηφικό ρεύμα εναντίον του Σχεδίου Ανάν. Ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε την περασμένη Τετάρτη ότι είναι έτοιμος να αναλάβει και ο ίδιος και το κόμμα του μαζί με τον Πρόεδρο Χριστόφια τις ευθύνες της λύσης! Να είναι δηλαδή συνυπεύθυνοι. Ταυτοχρόνως, ο κ. Αναστασιάδης συμφώνησε με τον κ. Ταλάτ ότι η λύση μπορεί να εξευρεθεί ως το τέλος του 2008, στη βάση του Σχεδίου Ανάν. Πώς αλλιώς μπορεί να εξευρεθεί λύση σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, εάν η λύση του Κυπριακού δεν θα στηρίζεται στο Σχέδιο Ανάν.

Έτσι, επιβεβαιώνεται ότι ο ΔΗΣΥ ήταν και είναι, μέχρι να αποδειχθεί το αντίθετο, η δεδομένη παράταξη σχετικά με την επαναφορά του Σχεδίου Ανάν και ότι εάν το ΑΚΕΛ θελήσει να συμπορευτεί προς αυτήν την κατεύθυνση η λύση θα είναι θέμα χρόνου. Η προσπάθεια του κ. Αναστασιάδη και του ΔΗΣΥ έχει ως στόχο:

• Να δώσει επικοινωνιακά στήριξη στον κ. Χριστόφια και να τον σπρώξει προς μια λύση παραλλαγής του Σχεδίου Ανάν.

• Εφόσον ο κ. Αναστασιάδης δίδει απλόχερα τη στήριξή του για την επιστροφή του Σχεδίου Ανάν, στην περίπτωση που κάτι πάει στραβά, ο ΔΗΣΥ και ο κ. Αναστασιάδης θα αποσείσει τις ευθύνες από τους δικούς του ώμους και θα τις φορτώσει στους χειρισμούς Χριστόφια. Ο στόχος των Αμερικανών και των Βρετανών είναι εμφανής:

• Να δημιουργήσουν ότι απέτυχαν το 2004. Ένα πλειοψηφικό ρεύμα πέραν του 60%, με τη συμμαχία του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ, οπότε δεν χρειάζονται καν τα υπόλοιπα κόμματα και δη εκείνα που στήριζαν το «όχι» και σήμερα αντιμετωπίζουν προβλήματα μετά την ήττα του Παπαδόπουλου στις εκλογές.

• Να προκαλέσουν ραγδαίες εξελίξεις και μεγάλες προσδοκίες που να δημιουργούν πίεση στον Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος, εάν δεν ελέγξει την ταχύτητα που θέλουν να δώσουν οι Αγγλοαμερικανοί στις εξελίξεις για λύση εξπρές και άρον άρον, θα κινδυνέψει να παγιδευτεί στα γεγονότα…

Ο Πρόεδρος

Ο ίδιος ο κ. Χριστόφιας επί του παρόντος φαίνεται ψύχραιμος, τονίζοντας ότι η λύση δεν εξαρτάται μόνο από τους Τουρκοκύπριους, αλλά όπως είπε, πολλά εξαρτώνται από την Άγκυρα. Εκεί, τελικά, είναι το κλειδί της λύσης…


Σχολιάστε εδώ