Μεραρχίες στο Βελιγράδι κατεβάζει ο Πούτιν

Δεν είναι μάλιστα λίγοι όσοι -έγκυροι πολιτικοί και διπλωματικοί αναλυτές- εκτιμούν ότι τα Βαλκάνια ξαναγίνονται η μπαρουταποθήκη της Ευρώπης.

Γεγονός είναι, πως το θέμα αυτό και πέραν των σοβαρότατων παρενεργειών σε επίπεδο βαλκανικό και ευρωπαϊκό έχει πλέον προσλάβει και τη διάσταση της οξύτατης κόντρας Ρωσίας – ΗΠΑ και Πούτιν – Μπους.

Η Ρωσία θεωρεί αδιανόητο ότι η ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου θα περάσει άνευ αντίδρασης. Μετρά συμμάχους. Προγραμματίζει κλιμάκωση της αντίδρασής της, αντίδρασης έτσι κι αλλιώς οξύτατης μέχρι τώρα, αν και περισσότερο σε επίπεδο φραστικό. Ωστόσο οι προειδοποιήσεις της είναι έτσι κι αλλιώς εύγλωττες.

Και φαίνεται ότι περνά απ’ τις φραστικές προειδοποιήσεις σε έμπρακτη ανάμιξη, σε μια περιοχή που θεωρεί «αυλή» της. Και ως εκ τούτου θέλει πάση θυσία να επανέλθει στα Βαλκάνια, όπου μέχρι την πτώση του «υπαρκτού σοσιαλισμού» είχε καταλυτική παρουσία. Θεωρεί δε την κρίση στο Κόσοβο ως μια πολύ καλή ευκαιρία «επιστροφής»…

Σύμφωνα λοιπόν με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες μας:

• Επίκειται η σύναψη συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας με τη Σερβία, η οποία μεταξύ άλλων θα προβλέπει και την αποστολή στο Βελιγράδι 12 αερομεταφερόμενων μεραρχιών!

Έτσι κι αλλιώς η Σερβία έχει ολόψυχα εξεγερθεί εναντίον της ανεξαρτητοποίησης του Κοσόβου. Και σε αυτή την «εξέγερση» έχουν συμμαχήσει ακόμα και ετερόκλητες πολιτικές δυνάμεις και έχει επιτευχθεί μια εθνική σύμπνοια, στην οποία συμμετέχουν ακόμα και πολιτικές δυνάμεις και προσωπικότητες που κατά τα άλλα θεωρούνται και είναι φιλοδυτικές. Θεωρείται αδιανόητο ότι το Κόσοβο, το λίκνο του σερβικού έθνους, θα αποσχιστεί υπό τις ευλογίες της Ουάσινγκτον, αλλά και άλλων δυτικών δυνάμεων (Μεγ. Βρετανία, Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία).

Και αυτή την εθνική «εξέγερση» των Σέρβων αξιοποιεί με έξυπνες διπλωματικές κινήσεις η Ρωσία. Αυτό έδειξε και η πρόσφατη επίσκεψη στο Βελιγράδι του βέβαιου διαδόχου του Πούτιν, του Μεντβέντεβ.

Η ρώσικη λοιπόν επανάκαμψη στα Βαλκάνια θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Ας μην υποτιμηθεί δε και το γεγονός ότι και άλλες βαλκανικές χώρες δεν αποδέχθηκαν τα αμερικάνικα σχέδια (Ρουμανία).

Απομένει να δούμε ποια θα είναι η αντίδραση των ΗΠΑ. Δεδομένου ότι η γραμμή Μπους είναι πως δεν θα πρέπει να πατήσουν πόδι ξανά στα Βαλκάνια οι Ρώσοι.

Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες. Και ίσως και δραματικές.

Και είναι κρίμα ότι η Ελλάδα, μια βαλκανική χώρα με εξέχουσα θέση, φαίνεται να απουσιάζει διά της αμήχανης σιωπής της μέχρι τώρα…


Σχολιάστε εδώ