ΚΥΡΙΑΡΧΟΙ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΟΙ ΒΡΕΤΑΝΟΙ – ΦΛΕΡΤΑΡΟΥΝ ΜΕ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ

Θέλουν να έχουν το πάνω χέρι στις πρωτοβουλίες που έρχονται, την ίδια στιγμή που ο κατοχικός ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ επιμένει με δηλώσεις του ότι η λύση του Κυπριακού θα στηριχθεί στην παρθενογένεση!

Οι «εμβολιασμοί»

Υπάρχουν φωνές στη Λευκωσία που ισχυρίζονται ότι η πολιτική και η Προεδρία Χριστόφια δεν φαίνεται να είναι εμβολιασμένη, στον βαθμό που αυτή μπορεί να είναι από το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ, κόμματα δηλαδή που στήριζαν τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο. Αυτό συμβαίνει για δυο κυρίως λόγους:

• Το κλίμα στο ΔΗΚΟ δεν είναι συνενωτικό, αφού σφάχτηκαν για τα υπουργεία.

• Στο στρατόπεδο των υποστηρικτών Χριστόφια ανήκουν και οι ΕΔΗ των κ. Μιχάλη Παπαπέτρου και Γ. Βασιλείου. Ο κ. Παπαπέτρου είπε την περασμένη Τρίτη στο ΡΙΚ ότι μπορεί μεν το Σχέδιο Ανάν να έχει ξεπεραστεί από τα ίδια τα γεγονότα, όμως οι βασικές του πτυχές έχουν συζητηθεί σε βάθος και ότι αυτή η βάση δεν μπορεί να πάει χαμένη, αλλά να βελτιωθεί. Τόνιζε, ταυτοχρόνως, ότι υπάρχει μια θαυμάσια ευκαιρία για λύση εντός του 2008, διότι υπάρχουν στην ελληνοκυπριακή και στην τουρκοκυπριακή Κοινότητα δυο αριστεροί ηγέτες που μπορούν να επιλύσουν το Κυπριακό. Γιατί το 2008, όπως είπε; Επειδή, διευκρίνισε, θα ακολουθήσουν «εκλογές» στα κατεχόμενα και είναι πιθανό να χάσει ο κ. Ταλάτ και να αναλάβει την εξουσία στο ψευδοκράτους ο σκληροπυρηνικός Ερτογρούλογλου, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών του κ. Ντενκτάς και, σύμφωνα με τον κ. Παπαπέτρου, αρνείται να πει καλημέρα σε Ελληνοκύπριο.

Οι μεσολαβητές

Εντός του Μαρτίου αναμένονται οι αφίξεις αξιωματούχων τόσο από τον ΟΗΕ όσο και από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία. Ήδη υπάρχει ανοικτό κανάλι επικοινωνίας μεταξύ Βρυξελλών, Αμερικανών και ΟΗΕ για υιοθέτηση συντονισμένης στάσης στην όποια πρωτοβουλία αναληφθεί στο Κυπριακό. Ο υφυπουργός των Εξωτερικών των ΗΠΑ Ματ Μπράιζα θεάθηκε πρόσφατα στις Βρυξέλλες για τον σκοπό αυτόν. Ο κ. Πασκόε, ο οποίος θα επισκεφθεί την Κύπρο ως εκπρόσωπος των Ην. Εθνών, επί Σχεδίου Ανάν υπηρετούσε στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών και ήταν ένας εξ αυτών που απειλούσαν τους Ελληνοκύπριους ότι εάν δεν γινόταν αποδεκτό το Σχέδιο Ανάν θα επερχόταν η καταστροφή.


Σχολιάστε εδώ