Η διαδοχολογία «ενοχλεί» τον Περισσό

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, που ήταν βέβαια μια αναπαραγωγή όσων γνωστών κατά καιρούς έχουν γραφεί, η Α. Παπαρήγα πιθανόν να αναδειχθεί στη θέση της προέδρου του Κόμματος (κατά το πρότυπο του Χ. Φλωράκη όταν γραμματέας ήταν ο Γ. Φαράκος) και στη θέση του γραμματέα θα αναλάβει ο Δ. Κουτσούμπας, τέως διευθυντής του «Ριζοσπάστη».

Βέβαια στην πιάτσα ρίχτηκαν και άλλα ονόματα, όπως του γραμματέα της Οργάνωσης της Αθήνας Δ. Αρβανιτάκη ή του ευρωβουλευτή Θ. Παφίλη, αλλά όλα αυτά είναι περισσότερο σενάρια παρά επιβεβαιωμένες πληροφορίες, αφού από τον Περισσό και ειδικότερα για θέματα ηγεσίας σπάνια προκύπτουν πληροφορίες.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το ΚΚΕ για εξελίξεις στο θέμα της ηγεσίας του δεν θα κινηθεί με τρόπο που να δείχνει ότι σύρεται από την πίεση σχετικών δημοσιευμάτων ή από τη συγκυρία, όπως η σημερινή με την αλλαγή ηγεσίας στον ΣΥΝ και την ανάδειξη στην προεδρεία του Αλ. Τσίπρα.

Η Α. Παπαρήγα με αλλεπάλληλες δηλώσεις της το τελευταίο διάστημα απλώς επαναλάμβανε το γνωστό μοτίβο ότι στο ΚΚΕ αποφασίζει η Κεντρική Επιτροπή και εάν το ανώτατο αυτό όργανο κρίνει ότι πρέπει να φύγει από την ηγεσία και να αναλάβει ένα άλλο πόστο, η ίδια θα πειθαρχήσει και δεν θα κρατήσει «πείσματα». Μάλιστα κατά την έξοδό της από το Προεδρικό Μέγαρο, όπου συναντήθηκε με τον Κ. Παπούλια, κάποιος δημοσιογράφος της είπε ότι έμεινε με την εντύπωση ότι ήταν η τελευταία της επίσκεψη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για να πάρει την απάντηση της Α. Παπαρήγα: «Πάλι τα ίδια; Δεν βγάλατε συμπεράσματα; Τόσο καιρό μιλάω. Τι είναι αυτό το πράγμα; Πολύ σας αρέσει αυτό το θέμα. Φαίνεται έχει ενδιαφέρον».

Περισσότερο αυστηρό ήταν το μήνυμα που στάλθηκε μέσω πρωτοσέλιδου σχολίου στον «Ριζοσπάστη». Χωρίς φυσικά να γίνεται λόγος για το εάν θα υπάρξει ή όχι αλλαγή στην ηγεσία τονίζεται ότι όσα γράφονται είναι «σενάρια αστικών επιτελείων», που επιμένουν γιατί «πιστεύουν ότι μπορούν να δημιουργήσουν συγχύσεις και ερωτηματικά και να δυσκολέψουν τη δουλειά του κόμματος». Εκτιμάται ότι αυτά τα συνέρια στόχο έχουν να ανακόψουν την αυξημένη δυναμική επίδραση του ΚΚΕ στην πολιτική ζωή της χώρας και να πλήξουν τη σταθερότητα των αρχών του. Το ΚΚΕ, τονίζεται, δεν καθορίζει την πολιτική του με κριτήριο τον βαθμό αποδοχής ή έστω και ανοχής από την κυρίαρχη κατάσταση, αλλά «δίνει λόγο για τη δράση του αποκλειστικά και μόνο στην εργατική τάξη και τον λαό».

Σε κάθε περίπτωση, εάν έχει δρομολογηθεί η αλλαγή στην ηγεσία του κόμματος αυτή πρέπει να γίνει σε ικανό χρονικό διάστημα πριν από τις Ευρωεκλογές του 2009, προκειμένου ο νέος ηγέτης να έχει την άνεση να παρουσιαστεί και να εδραιωθεί στα μάτια τόσο των μελών του ΚΚΕ όσο και ευρύτερα στην κοινή γνώμη. Πολύ περισσότερο που στις Ευρωεκλογές θα έχει να αντιμετωπίσει μια δυναμική εμφάνιση του ΣΥΝ, ο οποίος εάν επαληθευθούν τα σημερινά ευρήματα των δημοσκοπήσεων τότε θα απειλήσει βάσιμα την τρίτη θέση από το ΚΚΕ.

Η αυξανόμενη άνοδος του ΣΥΝ ανησυχεί όπως είναι φυσικό την ηγεσία του ΚΚΕ, αφού για πρώτη φορά στα πολιτικά χρονικά απειλείται η ηγεμονία του στον χώρο της Αριστεράς. Έτσι μεγάλο μέρος των ομιλιών κορυφαίων στελεχών του κόμματος καταλαμβάνει η επίθεση κατά του ΣΥΝ (θεωρείται δεκανίκι του συστήματος) σε μια προσπάθεια να «στεγανοποιηθεί» η εκλογική βάση του ΚΚΕ, πολύ περισσότερο που σε πρόσφατη δημοσκόπηση (στον «Ανάποδο Τύπο») εμφανίζεται το 70% των ψηφοφόρων του κόμματος να επιθυμεί συνεργασία με τον ΣΥΝ, προοπτική που ούτε θέλει να σκέπτεται η ηγεσία του ΚΚΕ.

Στα πλαίσια αυτά ο «Ριζοσπάστης» έφτασε στο σημείο να αναδημοσιεύσει από την «Αυγή» (!) άρθρο του Δ. Μαυρή της εταιρείας δημοσκοπήσεων MRB, σύμφωνα με το οποίο όσοι ενισχύουν σήμερα τον ΣΥΝ δεν ανήκουν στα λαϊκά στρώματα, αλλά κοινωνικά ανήκουν στη μέση και ανώτερη κοινωνικά και οικονομικά τάξη.

Στο ΚΚΕ εκτιμούν ότι τα ποσοστά του ΣΥΝ, όπως καταγράφονται στις δημοσκοπήσεις, είναι εξαιρετικά διογκωμένα και όχι πραγματικά και σε κάθε περίπτωση είναι δανεικά από το ΠΑΣΟΚ, λόγω της άσχημης κατάστασης στην οποία βρίσκεται σήμερα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.


Σχολιάστε εδώ